modellpapa

Regisztráció: 2018-03-02 16:20:53

Hozzászólások száma: 144

Utolsó hozzászólás: 2022-09-15 12:10


Tapasztalat: 2
Aktivitás: 2
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

random capital 2022. 09. 15. 12:10
Hogy lett volna már az ERSTEnek ez drága vásárlás. (Most premizálnak minden dolgozott egy egyszeri pénzmaggal az infláció miatt)
Csak az értékpapír transzferen óriásit szakítanak. (nekem is van olyan régi részvényem amit az adóvonzat miatt nem érdemes eladni, kénytelen vagyok kifizetni a transzfer díjat. A KBC ajánlata se olyan csodás. Egy évig lesznek ezek az árak és utána? (nem fizethet ki valaki 2-3 évente több százezret transzfer díjakra ha van egy diverzifikált részvény portfoliója)
Ők is eljátszották ugyanazt amit most az Erste csinál pár éve. Felemelték a díjakat, de előtte ügyeltek arra, hogy az értékpapír transzfer díját felemeljék, hogy azért fájjon azoknak akik mennének máshova. Így vagy úgy de keresni akarnak a bolton.
random capital 2022. 09. 15. 11:58
Állományi díj. Úgy van ahogy gondoltad. Hó végén az árfolyamot felszorozzák a részvényeid számával és levonják a díjat.
TBSZ-nél nincs olyan, hogy csak egy részét töröd fel. Kiutálás egyenlő a TBSZ feltörésével. Ha volt részvényed amin van árfolyam nyereséged akkor befizeted utána az adót. Ugyanígy a korábban kifizetett adómentes osztalék után is be kell fizetned a 15%-adót.
random capital 2022. 09. 11. 20:05
Ok, most még 15 hónapig tartják garantáltan ezeket a kondíciókat és azután?
Most több százezerért valaki áttranszferálja az állományát azt majd mi lesz ha 15 hónap múlva ők is árat emelnek.
2,5 éve küldtem át tölük a 20 éve megvett MOL részvényeimet mert az állományi díj már havi 500Ft körül volt a Random-nál meg ingyen pihent.
Ha jól emlékszem a transzferdíj 10eFt volt. A megtakarításom 3-4eFt lehetett így ha most jobban utána számolok és figyelembe veszem az összes költséget. Megérte? Hát nem volt az a nagy üzlet...
random capital 2022. 09. 11. 19:47
Erste - Random tulajdonváltás:
Az ember felépít egy normális portfoliót különböző részvényekből évek során, majd jön egy tulajdonosváltás és ha nem akar akar valaki ügyfél maradni akkor akár több százezres tranzakciós díjat kell fizetni. Mennyire normális ez? Szerintem ez felveti azt, hogy a jogalkotó nincs felkészülve egy ilyen helyzetre és felveti a felügyeleti szerv hibáját, hogy ezt hagyja ilyen formában.
Közben egy részvény transzferálás pár kattintás az egérrel a mai világban.
Nem értem miért nem lehet ilyen esetre lehetőséget biztosítani, hogy az ügyfél az állományát ilyen esetben ingyen átvigye egy másik szolgáltatóhoz! 
Nincs kétségem afelől, hogy az Erste a Random vételárába erősen belekalkulálta, hogy ezen így vagy úgy de jó pénzt fog keresni.
OTP részvényesek ide! 2022. 07. 07. 17:31
"A 4 "ígéret" körül meg a sok zagyvaság. "
1, egy szereplős helyett majd lesz másik NER cég aki még elindul. Változás nem lesz mert a NER nem engedi kiénekelni a sajtot a szájából. Rég óta le vannak osztva a lapok. Így lesz ezután is. (elég megnézni mi volt az autópálya koncessziónál)
2, jó lenne tudni ez mit is takar. Valószínűleg semmi érdemleges. 
3, társadalmi egyeztetésre lesz idő, csak társadalmi egyeztetés nem. 12 év után ne legyen senkinek illúziója.  (lásd tanárok béremelése és követelései)
4, annyira komolyan van gondolva az energiafüggőség csökkentése, hogy építünk egy új gázturbinás erőművet. Na bumm. Milyen gázból fog termelni.  Májusban vett 934Euro/1000m3 oroszból
Én úgy, hogy Gulyás változatlanul hülyíti az embereket. "Engedmény teszünk"
Még faluhelyen is ismerik a mondást: Akinél a pénz az táncoltat. 
Navracsics hetek óta hülyít a dumájával, hogy tárgyalgatunk.
Itt nem tárgyalás van mert az olyan felek közt szokott zajlani akik partnerek. Itt nincs partnerség mert a Fidesz kormány nem lehet komolyan venni ez az elmúlt 12 évben kiderült. Erre csak ráerősítenek a folyamatos vétók, szankciók blokkolása.
EU megmondja mit kell csinálni ha teljesítve lesz akkor jön pénz, ha nem lépnek akkor nem.
Láttuk már az elmúlt napokban, hogy jön egy jó hír erősödik a forint, majd 2 nap múlva ugyanott van mert kiderül, hogy elfogyott a puskapor.
Zwack részvény 2022. 07. 05. 22:40
Amíg ilyen jó osztalékfizetők addig valóban kevésbé valószínű. 
Indoknak is azt hozták fel, hogy egy közgyűlés összehívása 1 hónap ahol akkor dönteni lehetne, így pedig most megvan az elvi lehetőség a vásárlásra. (teljesen védhető)
Pár ezer darab részvénnyel meg lehet mozgatni az árfolyamot. 
Néztem, ma egész komoly forgalom volt. 16mFt.
A konzorció tulajdoni hányada miért aggaszt?
A magyar euró! 2022. 07. 05. 22:17
A kormányunkat kevésbé érdekli a lakosság vagyonvesztése.
A NER viszont a kötvénykibocsátást során forintban adósodott el. A gyenge forinton ők csak nyernek.
Itt folyamatosan csak arra volt koncepció a kormány részéről, hogyan lehet adófizetői pénzeket, EU forrásokat és állami vagyont juttatni a barátoknak (lehetőleg ingyen, vagy minimális önrésszel).
Minden máshol csak tűzoltás folyik évek óta. Ahol nagy a probléma tűzoltás gyanánt oda átmenetileg csoportosítanak át némi élő erőforrás és pénzt. Erről szól a kormányzás most már 12 éve.
Zwack részvény 2022. 07. 01. 23:33
Szerintem a saját részvényvásárlás valami olyasmi lehet a cél, hogy ha egy nagyobb tőzsdei esésnél ne tudjon valaki egy nagyobb pakkot összeszedni.Van 2 millió részvény összesen aminek  a 24%-a közkézhányad. 200.000 részvény ami 10%-os tulajdont jelent egy 15.000Ft-s árnál 3MrdFt (7,5mEuro). Egy konkurensnek ez nem pénz (egy nagy esésnél mint egy OTP-nél ahol feleződött az árfolyam még kevesebb lenne az összeg) főleg nem 400Ft-os HUF/EURO árfolyamon. 10%-os tulajdonnál már akár 1 helyet is lehetne igényelni a felügyelőbizottságban és minden számot láthatnak a cégről. 
Gondolom ezt nem szeretné sem a Zwack család, sem az Underberg család, sem a Diageo.
A közkézhányad ráadásul kisbefektetők kezében van (a közgyűlés szerint ha jól jegyeztem meg 2755 részvényese van a cégnek összesen) egy komoly esés esetén nem tudni, hogyan viselkednének. Pánik eladás vagy tartanák.
A felhatalmazással a részvény vásárlásra akarják szerintem továbbra is erősen kézben tartani a gyeplőt.
Én legalábbis valamilyen ilyen dologra gondolok ha magyarázatot kell keresnem.
Waberers 2022. 07. 01. 23:06
A strómanok elkezdik átjátszani a tulajdont a valódi tulajdonosoknak.
Kezdődött a szállodákkal, majd jött a Gránit Bank, a diófa alapkezelő, most a Wabi. 
MOLly tulajok topikja 2022. 06. 24. 12:45
Már a strómannak is strómannja van.
MOLly tulajok topikja 2022. 06. 24. 01:56
Augusztusban-szeptemberben karbantartás lesz a Százhalombattai finomítóban. (A karbantartást áprilisban halasztották el, ez lesz bepótolva).
Valahogy vissza kell majd fogni a keresletet mert különben ez csak ráerősít a nyári nagyobb keresletből eredő hiányra. Ezért lehet, hogy az ársapkás árat feljebb tolják valamelyest. Ezt már csak az euro árfolyam emelkedése is indokolná.
random capital 2022. 05. 28. 12:52
Lehet kereskedni külföldi tőzsdén is. Sőt TBSZ számlára is lehet más devizát tenni.
Nem csak magyar piacba meg forintba kell gondolkozni.
Amikor jött a szuper államkötvény, meg ismert volt, hogy az MNB a Forint/Euro árfolyamból csinál nyereséget a legtöbb embernek le kellett volna esni, hogy elinflálják a forintunkat. Ezért érdemes inkább más piacokban gondolkodni. Ott kevésbé jellemző, hogy egyik napról a másikra 10-20%-ot ugrik egy árfolyam mert a kormányzati agytröszt kitalálja, hogy a rossz gazdaságpolitikát meg a választási győzelem árát majd a piacokkal fizettetjük meg extra adó formájában.
MOLly tulajok topikja 2022. 05. 26. 17:27
Most lesz ez 800Mrd-os különadó.Ha nézem az alapítványoknak átadott részvénytömeget és az osztalékok most már oda tejelnek akkor itt is jelentős vagyon tömegekről mondott az állam, a baráti alapítványok javára. Csak a MOL esetén a 300Ft/db osztalék ez  +100Mrd-os osztalékről való lemondást jelent és akkor a többi részvényről nem beszéltünk. 
Valahogy a különadó nem terjednek ki az építőiparra, pedig amikor egy 18km-es autópályaszakaszt 94MrdFt-ért épít a NERtárs csapat akkor ott bőven van extraprofit látva az átlagos 30-35%-os árrést.(a LIDL forgalma 2020-ban 666,69 milliárd forint, adózott eredménye, azaz nyeresége pedig 28,44 milliárd forint volt. Azért én ebbe nem látom be azt a nagyon nagy extraprofitot. Ez 4,25%-os profit. Ezt egy NERtárs cég lazán megmosolyogja.)
MOLly tulajok topikja 2022. 05. 26. 16:20
A MOL már vizsgálja a függetlenedés költségeit. Ha valóban 18-24 hónap alatt lezajló folyamat akkor mindenképpen aktuális. Egyenlőre csak szeretnének rá EU-s forrás kapni. (Ha azt nézem a németeknek is van ilyen finomítója, a cseheknek, a szlovákoknak akkor csak ez a négy finomító ha számolok egyenként 500Mrd/db támogatás az tetemes pénz, úgy hogy közben kell támogatni ukrajnát /ujjáépíteni/ kezelni az inflációt. Kérdés egyáltalán lesz-e erre forrás vagy azt mondja az EU. Annyival olcsóbb az Uráli olaj, hogy ebből 2 év alatt ki tudott termelni a finomító átépítését. Úgyhogy nem ad semmit. Most ezt a pénzt vonja el a kormány)
MOLly tulajok topikja 2022. 05. 26. 16:10
Hogy a MOL nem ad ki semmit a spread-ről nem számít. Más kiadja is ismert. https://www.neste.com/investors/market-data/urals-brent-price-difference
Repülési különadó a reptérre, vagy a légitársaságnak szól? Nem mindegy.
MOLly tulajok topikja 2022. 05. 26. 15:59
De ott van még az ársapka és nem számoltál azzal, hogy a szlovák is extra adót vett ki.
Az is lehet, hogy az EU engedi az orosz olajat használni, de enged annak a lengyel felvetésre, hogy extra adót vett ki az orosz olajra aminek a bevételét majd az ukrán ujjáépítésre kell felhasználni és egy külön alapba gyűjtik majd. 
Nem kigazdálkodható. És akkor a finomítók átalakításának a költsége is magas arra a forrást is valahonnan elő kell teremteni.
MOLly tulajok topikja 2022. 05. 26. 15:54
Ahhoz, hogy csak magyar tankolhat olcsón biztosan lesz az EU-nak is véleménye.
A német is próbálkozott azzal, hogy bevezeti a szgk.-ra az autópálya díjat úgy, hogy a németnek ne kelljen pluszt fizetni mert az a gépjárműadóban benne van. Csak a külföldi fizessen. Az osztrák állam egyből megtámadta az EU-nál.
Az EU kimondta ez negatív diszkrimináció, mert az EU-ban nem létezik német és nem német csak EU-s állampolgár. Így nem lehet megkülönböztetni őket.
Ezen logika mentén a tankolásnál sem lehet megkülönböztetni a magyar ill. más EU-s állampolgárt. 
random capital 2022. 05. 23. 11:18
Szerintem a real-time adat is egy olyan költségelem ami kiadás (azért van szükség rá az eladásnál-vételnél, hogy jó döntést hozzak), és a bevételeimet (nyereségemet csökkenti). (Random ha nincs real-time előfizetésed, fel is hívja a figyelmedet vételnél, eladásnál és megkérdi biztos vagy benne, hogy végre akarod hajtani?)
Sőt én még az értékpapír transzferálás költségét is bevettem a kiadások közé az adóbevallásnál lelki ismert furdalás nélkül amikor másik szolgáltatóhoz küldtem a papírjaimat. Igaz értékpapíronként 20.000Ft  volt (rablás kategória).
Én úgy gondolkodtam: egy vállalkozásnál bevételt szembe állíthatom a kiadással. Ami marad az nyereség vagy veszteség. Amiből befizetem az adót (ha volt nyereség).
Miért ne volna ez érvényes a befektetésre a saját bevételeimnél. Nem kötelező az embernek megtakarítani és részvényt tartani. De ha már ezt teszem és ezzel költség is van  azt ne én nyeljem be, a nyereségért meg tartsa a kezét a adóhatóság ill. a háttérben a költségvetés. Etetni is kell a tehenet nem csak fejni.
Osztalék, árfnyer, Szja, ETÜ, Szocho, ...sáp 2022. 05. 21. 10:16
Én is erre gondoltam mert EGT piacra bevezetett részvényről van szó és az ajánlatok beadása is tőzsdei szolgáltatókon keresztül valósult meg. Szemmel átfutottam gyorsan a kitöltési útmutatót, de nem láttam olyat ami miatt szocho fizetési kötelezettség lett volna a leírásban. (érintett persze nem voltam)
Ha esetleg meggondolja magát és vissza szeretné kapni 5 évig csinálhat egy önreviziót.
Mind1.
Osztalék, árfnyer, Szja, ETÜ, Szocho, ...sáp 2022. 05. 20. 14:35
Ja a NYESZ-nél nézd meg a pénzforgalmi naplót meg az állományt. Az a jó. Ki is tudod nyomtatni. 1 évig visszamenőleg lekérhető az adat.
(Először el se olvastam a NYESZ kérdést. Mondom nincs ezért nem bele vau-vau)

friss hírek További hírek