Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 13:34

Zúgolódás az elemzők körében - "miért nem néznek már szembe a tényekkel???" (3.)  

Ugrás a cikkhez
Ma mintegy 30 külföldi és hazai elemző, illetve alapkezelő vett részt a Pénzügyminisztérium által szervezett háttérbeszélgetésen, melynek célja a magyar államháztartás helyzetének, folyamatainak áttekintése volt. Az eseményen részt vett Veres János pénzügyminiszter is. A portfolio.hu tudósítójának több elemző is csalódottságáról adott hangot, szerintük a tárca egyszerűen nem néz szembe a helyzet komolyságával. A zúgolódásra az ad alapot, hogy a mai megbeszélés túlságosan felszínesre sikeredett, a lényeg elsikkadt a sorok között. A tárca továbbra sem lát különösebb kockázatokat az államháztartási folyamatokban.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=54445
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 05. 26. 12:58
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
Melyik?
Törölt felhasználó 2005. 05. 26. 10:29
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
Az nem is lehet egy gazdag ország ;)
Törölt felhasználó 2005. 05. 26. 09:26
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
Sajnos nincs olyan kimutatásom, hogy az iparon belül milyen arányban van az egyes országokban az élelmiszeripar ÉS az élemiszeripari termékek része a kereskedelemben, szállításban, stb., de biztos vagyok benne, hogy van olyan ország (s nem is egy), ahol az élelmiszeripari, illetve kapcsolódó szolgáltatások egy főre jutó GDP-része magasabb, mint a hazai egy főre jutó teljes... ...s akár még PPP alapon is...
.
...mert ugyebár nem a búzában van a pénz, hanem a kenyérben (amikor és ahol eladják azt).
Törölt felhasználó 2005. 05. 26. 09:17
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
Akkor mondj egy gazdag élelmiszeripari országot ;)
Törölt felhasználó 2005. 05. 26. 08:36
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
Nem a búzában van a pénz, nem is a lisztben, hanem a kenyérben... ...s ez értelemszerűen a GDP-adatokban is megjelenik!!!
(S ez általánosságban is igaz, miszerint nem a nyersanyagot kell eladni, hanem a készterméket!!!)
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 21:04
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
Mondj egy gazdag mezőgazdasági országot ;)
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 17:45
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
Miért is kérdeztem a GDP adatot.
Valamikor '90 körül - a rendszerváltásnak nevezett intézmény korában - olvastam egy hetilapban egy cikket. Sok mindent taglalt, ami viszont megmaradt bennem: egy szám, ami Hazánknak volt egy ajánlás a GDP megoszlását tekintve. Hivatkozva az adottságainkra a kívánatos az lenne, ha a GDP 75 %-át a szolgáltatás, vendéglátás, turizmus adná a közeli évtizedekben. A munkatársaimmal néztünk, mint "Jani a moziban": egy mg-i adottságú ország, viszonylagos (könnyű és nehéz iparral), rengeteg világra szóló találmánnyal a szolgáltatás felé? Valahol meg kell lennie ennek a lapnak, ha megtalálom beírom.
Aztán ezt konkretizálták is az elmúlt években: valamiféle logisztika szerep, falusi- és gyógyturizmus, gyógyvíz. A mezőgazdaság talán jó, ha a szótárban megmarad. A megmaradt termőföld legfeljebb azért, hogy lebetonozzák autópályáknak, vagy hogy járjunk rajta. A napokban jelent meg az adat miszerint a sertés, szarvasmarha állomány sok éves minimumra csökkent, stb...
Hm..., ez megint nem az elemzők témakör!
Na, hajrá Liverpool!
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 15:45
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
http://portal.ksh.hu /pls/ksh/docs/hun/in gyenes/tabla.html
.
A bruttó hozzáadott érték
ágazati megoszlása, %, 2002
.
mezőgazdaság 3,7
.
ipar, építőipar 30,2
.
kereskedelem, idegenforgalom, szállítás, posta, távközlés 21,4
.
egyéb szolgáltatások 44,7

Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 15:26
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
Ez csak 80,5%... ...de a forrás-mû 35. oldalán is ez van:
http://www.ksh. hu/pls/ksh/docs/hun/ xftp/gyor/jel/jel202 02.pdf
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 15:22
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
Eco, köszönöm.
Mondhatnám , hogy megyek egy "gumibogyó szörp"-pel Neked. De, hát jobb híján, elektronikus formában megy.
Minden jót!
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 15:21
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
remélem bux lesz részünkről, mert ezt a napi hiperaktív demagógiát nem lehet sokéig bírni.
én már kikapcsolom (lenémítom) a tv ha fletot látom. és röhögök gesztusain 2 percig, de utána....
és beszél a polgári dolgokról, közben csak oszt és oszt, majd adót emel és beszed
az előző kormány alatt sem volt újítás (reform ballib szöveg szerint), de nem szállt el az áht.
UNOM a politikát, de el fogok menni, mert ha nem szavazol, nincs erkölcsi alapod a sírásra....
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 15:21
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
remélem bux lesz részünkről, mert ezt a napi hiperaktív demagógiát nem lehet sokéig bírni.
én már kikapcsolom (lenémítom) a tv ha fletot látom. és röhögök gesztusain 2 percig, de utána....
és beszél a polgári dolgokról, közben csak oszt és oszt, majd adót emel és beszed
az előző kormány alatt sem volt újítás (reform ballib szöveg szerint), de nem szállt el az áht.
UNOM a politikát, de el fogok menni, mert ha nem szavazol, nincs erkölcsi alapod a sírásra....
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 15:08
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
2000-es adat ('azonnal'):
mezőg azdaság: 4,1%
ipar: 29,2%
építőipar: 4,6%
kereskedelem, javítás: 10,7%
szolgáltatás, szálláshely és vendéglátás: 1,8%
szállítás, raktározás, posta, távközlés: 9,6%
pénzügyi tevékenységek, ingatlanügyek: 20,5%
.
Ebből az mg, egyértelműen és teljes mértékben haszonélvezője a gyenge forintnak... ...az ipar már nehezebben meghatározható, az importigény miatt (ahol az importérték részaránya jelentősen nagyobb, mint a kapcsolód hazai kiadások, ott negítív hatással bír a gyenge forint... ...).
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 14:50
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
Még van egy kérdésem/kérésem, időm egyre kevesebb.
Valaki ismeri az itt "járó-kelők" közül a hazai GDP %-os megoszlását (szolgáltatás, mezőg., stb.)?
Köszönöm.
Bár , ma már megkaptam, rossz a kérdés?
Semmi gond a részemről.
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 14:00
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
...ettől most nem kell félni!
De én jobban félek az önmagukat gazdagító, országot semmibevevő, elvtelen anarchistáktól!!!
S jobban örülök, ha 'meg akarnak menteni, erkölcsre, jóra, világképre tanítani', mintha kábítószerrel és rossz oktatási rendszerrel szándékosan butítanak, hogy bábokként azt tegyük, amit diktálnak...
.
S valóban, a kormány/állam ne atyáskodjék, s a beszedett adókat tisztességesen, mindenki javára és a az önhibájukon kívül szegények segítésérre fordítsa, de ne emelje azt, különösen ne úgy, hogy közben azt hirdeti, hogy folyamatosan csökkenti... (Komplex szelélettel értelmezendő ebben az esetben is... ...s a jövőre s kiható!!!)
.
Széchen yik nincsenek, de Csillagok vannak... ...sajnos!!!
.
.
htt p://www.portfolio.hu /forum/topic.tdp?t=3 056
http://www.portf olio.hu /forum/topic.tdp?t=3 049
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 13:50
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Igazad van, csak a többség hitte el... ... ...bocs' az általánosításért, de a lényegen nem változtat(ott)!
Ma már egyértelműen: :-((( !!!
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 13:36
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
Most valahogy úgy érzem magam, mint aki szalad a mozgó vonat után:" Segítő kezek nyúlnak felém, ennek ellenére felszállok."
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 13:33
Előzmény: #15  bpmcwap
Helló BP.,
jobban jársz , ha a világfájdalom helyett az árfolyamokat figyeled, és 2005 db/hó kötésszámmal dolgozol.
Egyébként igazad van, itt nincsenek Széchenyik, de sokan vannak akik annak képzelik magukat.
Isten mentse meg az országot a küldetéstudattal bíró megváltóktól.
Én jobban szeretem ha nem akarnak megmenteni, erkölcsre, jóra, világképre tanítani. Számomra már az is erdmény, ha békén hagynak.
Másképpen fogalmazva, talán nem egy atyáskodó kormányra van szükségünk, hanem olyanra , aki élni hagy, esetleg biztosítja a keretfeltételeket.
bpmcwap
bpmcwap 2005. 05. 25. 11:44
... megint kéne az országnak egy Széchenyi... Jó, toom ő sem volt egy hű,de szent , de legalább az országért is tett...Na ha mutat nekem valaki egy "Széchenyit" akkor elmegyek szavazni, de ide a rozsdást, hogy az a 80% is elmenne! Addig csak tűröm ahogy nyomják a fejem a xarba,de magamtól nem nyomom bele...
Az a bajom hogy már évtizedek óta nem tud nekem mutatni senki egy ilyen figurát,az pedig még nagyobb baj, hogy aki esetleg talán beleférne némi nemü beletörödéssel a keretbe, az ugye párt tag... tök mindegy melyik párté, bár inkább jobbos legyen mint balos, amig a bal nem azt jelenti mint pl a szigeten,bár szvsz azt tán soha nem fogja jelenteni.... na szoval a pártban is vannak ugye ilyen meg olyan emberek... ezek még a saját keritésükön belül sem tudnak rendet rakni nem hogy az országban.... Én ha és ezt mégy egyszer HA pártvezér lennék ugy rugnám ki azt aki pl vissza él a mentelmi jogával(bármilyen helyzetben is), hogy a büdös életbe ne tudjon egy székbe se leülni nem hogy a parlamentbe...
Emlékszem mikor a dirink évnyitókor ugy kezdte hogy iskolánk tagjainak az iskola kapuin kivűl is ugy kell viselkednie hogy ne hozon szégyent az iskolánkra,stb, stb, stb.... és akkor még csak tizenévesek voltunk... ha xy ittasan vezet nem xy vezet ittasan hanem a pátrtja... ha xy-t meg lehet venni akkor nem xy-t lehet megvenni hanem a pártját... a club tagjainak viselkedése, tetteik jellemzik és alkotják a klubról a véleményt, az imázst... ha yx egy király jó csávó, aki nem él vissza a mentelmi jogával, beszélni is tud és még az országért is tesz és akar is tenni, DE ugyan ahoz a párthoz tartozik mint xy, akkor cseszheti, mert nem yx- re hanem xypártjára szavazol... ahogy a nyuszi mondja: thats al Folks....
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 10:51
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Noha az egész jelenlegi parlamenti rendszer úgy rossz, ahogy van, egy kicsit azért javulhatna, ha a mostani kormány egy parádésan nagyot bukna. Noha etikát, erkölcsöt nem csöpögtetne a politikusokba, de legalább látnák, hogy a fosztogatást követő osztogatás sem garancia a következő választás megnyerésére!
.
Pess zimista vagyok (realista?), nem így lesz. Annyira elbutult már a magyar lakosság (alkohol, nyugtatók, altatók, fű, drog, mániás cukor és magas glikémiás indexű élelmiszerektől függőség, munkanélküliség, alamizsna (bocsánat: segély!) elfogadás utáni passzív lelkiállapot, hülye TV műsorok, lezüllött oktatás), hogy szinte csak a pénz beszél: akinek több pénze lesz a kampányra, az fog nyerni. Amerikában már régóta ez van, és ez lesz itt is.
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 10:28
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Minden estere , nagyon gazosan alltok :((
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 10:18
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
" 100 napos pénzszórásnak nincs és nem is lesz áthúzódó hatása... ...s akkor ezt mindenki elhitte..."

Na azért nem miondenki. Én például nem.
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 10:06
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
Az a nagy(obb) baj, hogy sem az ígéretek teljesülése sem a gazdaság felvirágzása nem következett be az elmúlt három évben (sem). Sőt! Úgy nőtt az összállamadósság közel 50%-kal, ~4ezerMrd Ft-tal, hogy abból semmi sem látszik az országon.
Erre mondanák sokan, hogy de többet keresenek az állami szférában maradtak... ...míg -ezzel szemben- a kormányzat azt mondta, még 2002-ben, hogy a 100 napos pénzszórásnak nincs és nem is lesz áthúzódó hatása... ...s akkor ezt mindenki elhitte...
.
Azaz, most se pénz, se posztó... ...s a következő egy évben akár még 2.000 Mrd-t is szét lehet szórni, aztán majd nyögje a következő... ...mert ne feledjük, hogy számos nagyberuházás (pl. metró, autópályák), melynek teljesülését ígérték 2006-ra, csak 2006-ban indul, annak minden pénzügyi vonzatával együtt... ...ez lesz a vég(játék)!
...
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 09:53
Előzmény: #9  bpmcwap
Bocs a közbevetésért...
Alt ernatíva van, csupán egy a gond: az egyik szar, a másik kaki. És ha csak 10-15% megy el, akkor a "győztes" egyre bátrabb lépéseket tehet (kis részvétel, érdektelenség, belefásulás, "birka viselkedés", végrehajtói szerep a jellemző). Arról nem is beszélve, hogy az országot többé nem érheti negatív megítélés, hogy a kisebbség el van nyomva. Hiszen, a kisebbség "szava" döntött!
Szerintem a nagy pofára esés az ellenkezője lenne, ha elsöprő (80-90 %) részvétel lenne. Sok emberből nagy az esély, hogy visszaszólnak.
Na, de ez nem a Tárgyhoz tartozik.
Néhány hét és bejelentésre kerül a Veres-féle megszigorító csomag. Lehet örülni az elemzőknek, száguldhat a tőzsde.
bpmcwap
bpmcwap 2005. 05. 25. 09:28
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
szvsz naiv vagy ha ezt komolyan gondolod...:) minden megy ugyan ugy tovább, amig nincs alternativa a porondon... én is tüntetésből nem járok szavazni... csak ugy kiváncsiságbol... mi lenne ha az orságnak csak a 10-15%a menne el szavazni jövőre????
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 09:21
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
azért nem mind1 valaki szövegel, valaki meg költekezik-e. a mostani azt tette, és az ígéreteket nem kell mindig megtartani....
sztem nem baj, ha amai kormány elsöprő vereséget szenvedne, elgondolkodna a holdudvar és a handa bandázó minden nap hazudozó csapatuk......
pl. a demagóg osztogat politikának vége lenne....
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 17:38
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
eko!
Ugyanígy gondolkodom. Az ellenzék helyében visszakoznék. Mert az akinél ez a bili kiborul sokkal többet veszít majd, mint amennyit nyert. Hozzátenném még, hogy én mindegyiket (pártokat) rühellem. A magamfélék miatt van a sok tartózkodás, mert nem látok olyat a porondon, akinek nem a hatalom mindenek felett, hanem az ország jobb sorsa lenne a cél.
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 17:37
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
előbb utóbb úgyis leminősítenek, aza cseresznye, hogy az EU tagjai vagyunk
kben.....
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 15:07
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
...én pedig arra vagyok kíváncsi, hogy valójában ki fog nyerni 2006-ban, aki nyer vagy aki veszít a választásokon...?
.. .egy biztos, mi (adófizetők, választók, allampolgárok) már veszítettünk... ...ezermilliárdokat!
:-(((
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 14:47
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
kivancsi lennek, ha most lennenek a valasztasok a BUX merre menne.
mikor az mszp nyert anno, akkor volt egy kis orom.
most vajon a fidesznek orulne jobban??? vagy senkinek???ű
csá
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 14:15
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
pártunk sé kormányunk hazudik, mindig is azt tették aze lejétől fogva és cezaromán módon költekeztek..
a választás előtt egy évvel hagynák abba
dehogy
ahhoz 10-20 %os Ft gyengülés kellene, meg kamatemelés
és akkor is lehet az MNBre mutogatni
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 14:10
Előzmény: #1  portfolio
"Az eseményen megjelent szakértők szerint itt lett volna a remek lehetőség a "bevallásra", annak elismerésére, amit már a legtöbb szakértő kész tényként kezel...".
Ezt valaki is komolyan gondolja, hogy a néhány hete a bársonyszékbe ültetett p.ü. miniszter "bevall" valamit?
Ő sem tud érdemben mit kezdeni a hiánnyal, ehhez nem kell szakértőnek lenni! És a következő sem fog...
A távolban egy barna medve dübörög...

Topik gazda

kistvan
4 3 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek