Topikgazda: bpmcwap 2005. 05. 04. 08:00

Tőkeáttétellel részvényt: befektetési- és lombardhitelek a hazai brókercégeknél  

Ugrás a cikkhez
Milyen feltételekkel lehetséges tőkeáttétellel növelni a részvénybefektetés nagyságrendjét és ezzel együtt a reménybeli hozamot? A Portfolio.hu tájékoztató jelleggel végzett gyors helyzetfelmérést a brókercégek körében, amelynek legfontosabb megállapítása: rendkívül kevés helyen található meg az összes "elméleti" konstrukció.

A teljesség igényét magába nem foglaló írásunk természetesen nem mínősül agresszív portfoliók összeállítására buzdító felhívásnak, mindössze a rendelkezésre álló lehetőségeket kívánja egy-egy példával bemutatni. Írásunk nem tükrözi a piacon lévő összes megoldási lehetőséget, tőkeáttételes pozíciókat lehet határidős ügyleteken és opciókon keresztül is létesíteni.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=53666
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 08:55
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Az hogy adóköteles-e, nem attól függ, hogy mikor adod a megbízást, vagy hogy az alaptermék amerikai-e, hanem hogy magának a opciónak a kötése európai tőzsdén történik-e.
Nem biztos, hogy jó, amikor egy broki meg akarja mondani, hogy mit csinálj (vagy tanácsot ad), neki mindíg az lesz az érdeke, hogy pörögj, abból lesz jutaléka. Meg szerintem nem sokkal több infóval rendelkezik mint te, pláne ha külföldi tőzsdéről van szó.
A bizalmatlanság ezzel a termékkel szemben nem azért van, mert új, hanem a magas tőkeáttétel miatt. Baromi nagy a kockázat, ezért nem kapnak rá sokan. Mellesleg nekem ez nincs ellenemre (persze csak elméletben, mert jelenleg nincs erre pénzem, sajna). Ez kb olyan mintha hatival TDT-znél, csak még durváb.
Azért köszi az infókat. Ha lesz rá lehetőségem, lehet hogy kipróbálom. :)
Törölt felhasználó 2005. 05. 05. 20:08
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
Egyébként inkább dax pártiak. úgy vélem...
Törölt felhasználó 2005. 05. 05. 18:48
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
Igen, ha nullás a "bót" akkor annyi. Fogadnak este is azt hiszem, de akkor már adóköteles. Ez nem Citibank, hanem Citigroupnak a Citiwarrants ága. Ha cégszemléletben nézzük a dolgot, akkor ez (a turbó) a Citiwarrants terméke, amit a Buda továbbforgalmaz(nekü nk). Teszi mindezt azért, mert a fritzeknél és az osztrákoknál rendkívül népszerű ez a termék, és ha sikerülne a mazsarokkal is megismertetni és megbarátkoztatni, akkor itt is hasonló felfutásra számítanak. De előnyük, hogy csak ők (buda) forgalmazzák az országban. Érdekük, hogy az ügyfél jól járjon, hiszen így lesz nekik is nagyobb a jutalék, és mondjuk meg őszintén, biztos vagyok benne hogy jó reklám az elégedett ügyfél. Én ott voltam, az én érdeklődésem felkeltették, és meséltem róla egy-két ismerősömnek, akiket szintén érdekel. Mert az ismeretlen iránt bizalmatlanság társul, lásd a többiek. Egyébként ahány cég annyi szokás, de itt kapsz saját brokit is, aki tanácsokkal lát el hogy most mi van mit érdemes hol. Nem olyan mint héhány csináld magad mozgalom(köss, bukj vagy nyerj de lényeg hogy gyarapíts minket:-)
Törölt felhasználó 2005. 05. 05. 08:42
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
Köszi a kimerítő tájékoztatást!
A ktg 0,007%, min 10.000.- HUF nyitásnál-zárásnál is? Tehát min 20K a költségem?
Ha pl én a NASDAQ vagy a DOW változására játszanék, akkor fogadnak megbízást este is? (ugye a mögöttes terméknek akkor van a piaca) Mert számomra érthetetlen módon vannak olyan magyar brokicégek, akinél lehet amerikai piacon kötni, de csak du 5-ig fogadnak megbízásokat...
A Citibank magyar honlapján lehet erről olvasni?
Törölt felhasználó 2005. 05. 05. 06:47
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Megvillantom mára is, mert azért kíváncsi vagyok a véleményedre. Minél több ember gondolkodik el egy bizonyos dolgon, annál több kérdés tisztázódik(brainsto rming)
Törölt felhasználó 2005. 05. 04. 20:24
Hi! Hazaértem. Na szóval én nem tudom olyan jól elmondani mint Pálinszki úr, de példán tudom bemutatni, és újabb tisztázatlan kérdések merültek fel nekem is. Lényeg hogy a tőzsdét egy picit el kell felejteni az elején, és megérteni, hogy mit is takar a 100 szoros tőkeáttét fogalma jelen esetben (ők ezt TURBÓKnak hívják: Turbóbull-Turbóbear) . Most nem részvényt veszünk (vagy adunk) hanem opciót azaz részvény vásárlási jogot (de ezt lehet devizára is venni-adni). Jelenleg a következő termékeik vannak: NASDAQ, DOW JONES, DAX és devizaként EUR/USD. A nyitott számla nem devizaszámla, tehát csak forintban tudunk rá befizetni, és ezt fogják ők aktuális középárfolyamon euróra vagy dolcsira váltani. Ezért a haszon vagy bukta két részből tevődik össze: az adott terméken elért haszon vagy bukta, és a devizaárfolyam kockázat. Az utóbbit csökkenthetjük, (vagy a várható forintromlás miatt minket pozitívan érint) ha veszünk valamely románok vagy „buta” külföldiek által gyakran látogatott helyről eurót 200-220forintért!!! És azt egy másik devizaszámláról utaljuk ide.
Számolási példán keresztül mutatnám be a turbó terméket.
Nekünk csak az irányvonalat kell meghatároznunk és ennek megfelelően CALL-lal játszunk emelkedésre, PUT-tal a csökkenésre. Megnézzük a termék jelenlegi állapotát (Promt árfolymot) és azt gondoljuk, hogy ez emelkedő vagy csökkenő trendciklusban fog mozogni. Választunk egy strike-t (knock-out) kiütési vagy likvidálási pontot,
www.citiwarr ants.com/index.html? sLang=en&sCountry=DE&sFeed=mono
nyilván ha emelkedésre játszunk, akkor alatta, ha csökkenésre akkor felette. Ezzel azt mondjuk, hogy megy erre(föl vagy le amit tippeltük) de ha mégsem arra megy akkor a strike pontig mehet. Ha ezt mégis eléri, akkor végünk. De ez úgynevezett amerikai opció, ez azt jelenti, hogy ha rosszul döntöttem és ezt belátom, akkor bármikor likvidáltathatom magam(még a választott STRIKE előtt) és ezzel megmentem a tőkém egy részét. Ez igaz a pozitiv kifutásra is (ja el is feljtettem írni, hogy itt van egy expiry (mint a hatiban)(lejárat: ez durván 1-3 hónap de ez is többféle, választható a listából) Tehát ha a trendet jól eltaláltam és nől a füvem, akár még aznap kaszálhatom is a ZS-t. A CITI garanciát vállal arra hogy az eladási és vételi megbízásomnak mindig lesz párja, ha nem akkor ő fog fellépni market markerré és a piaci árnál elhanyagolhatóan rosszabban átveszi az opciót. Ezért nem is érdemes megvárni a kifutást mert akkor is ő hívja le.
Sok ez így ugye? Meg bonyolult is pedig nem. Egy a lényeg szvsz: nem kötelező egyből kötni is. Én a tőzsdézést is úgy kezdtem hogy fél évig csak figyeltem és képzeletben kötögettem. Mindig leírtam hogy mit csináltam és midig buktam:-) Aztán mikor már képzeletben nyereséges voltam gyakorlatban is elkezdtem és újra buktam. Na mindegy ez voltam én és a formám..
Én azt gondolom, hogy nekem megéri tőzsdei ügyleteim nyereségéből 1000000fttal nyitni egy ilyen számlát. Enni (sokat) nem kér és ott alszik rajta a lóvé. Minden évben vannak extra, kiszámítható, relatíve előre látható dolgok pl.: cunami hatása a nikkeire, dollár erőlködése, ami, EUs kamatdöntések és hatásaik, józanparaszti ésszel felismerhető trendek. Ha egy ilyen adódik igenis az alvó pénz ébred, indítok, és a béten ritkán elképzelhető 100-300%-os! Nyereséget is elérhetek rövid idő alatt. Mivel más ügyletnek a hasznát tettem meg tétként, nekem ez a kockázat elfogadható.
Na szóval a példa:
Tavaly év végén az EUR/USD kurzus 1,3600 fölé emelkedett, majd az új évet eséssel kezdte. Azzal a megérzéssel, hogy ez az esés tovább folytatódik, 1,3550-es szintnél EUR-USD Turbó Beart veszünk 1,3700-ás Strike-kal (ez az a pont, ahol ha visszaemelkedés van akkor vége a tőkénknek – mi választjuk listából, minél magasabb annál nagyobb biztonságban vagyunk, de minél közelebbi az indítási árszinthez (Promt ár), annál nagyobb a tőkeáttét és az elérhető hozam)
Ugyanis a befektetésem értéke úgy adódik hogy SRIKE nínusz PROMT ár osztva a PROMT árral, azaz (1,3700-1,3550)/1,35 50*100=1,1 euró
Mint mondtam van 1 milla hasznom másból, de csak az aktualizálás miatt számoljuk 245-ös áron 4081euróra. Tudok és veszek 3600db-ot a Turbó Bear-ből. Ez 970200ft-ot tesz ki.
Költség 0,007% minimum 10000ft itt az utóbbi.
Kb 10 nap múlva az árfolyam 1,3050-es szint alá süllyedt, majd újabb 10 nap után 1,3000 alá.
Mi 1,3110-es árfolymnál megelégedve a haszonnal eladjuk az opciót.
Eladási ár: (1,3700-1,3110)/1,31 10*100=4,5 euró
Mivel 3600db volt, így 3600*4,5=16200 euró, ez akkori forintban denominálva: 16200*245=3969000Ft.
Költség: 3969000*0,007=27783F t
Szummázva: 3969000(elért végeredmény Ftban)-970200(befekt etett összeg Ftban)-37783(költség ek indító-záró Ftban)=2961017Ft(tis zta haszon)
Ez 303%!!! tíz nap alatt!
Magáért beszél… (ez nem velem történt nehogy azt higgye valaki, csak egy példa!)
Sajna még nincs internetes platform, de dolgoznak rajta telefonon lehet megbízásokat adni, de az eddigi tapasztalatom alapján rendkívül segítőkészek és az akvizíciójuk az tényleg azt mondta nekem, hogy mi odafigyelünk és megbecsüljük az ügyfelet.
Le sem akarom írni, hogy konkrétan melyik cégről írtam, mert én nem dolgozom náluk (bár szeretnék:-) és nem reklámozni akarom őket, pusztán dymo fórumtársam kérésére publikáltam e kisebb regényt, és ezt sem teljes körűen csak azokat a dolgokat írtam le, amiket úgy érzem én is értek. Vegyétek úgy hogy ez is egy tőkeáttétes lehetőség. A citigroup oldalon található dolgok némelyike még mindig nem világos, mint például az, hogy ha call-t indítok, akkor miért lehet a promt árnál magasabb kiütési árat választani?, hiszen akkor pont a haszonban ütne ki, de majd megkérdezem tőlük.
Nem fogtam vissza magam....
Törölt felhasználó 2005. 05. 04. 18:55
Tőzsdézni lombardhitelből az őrültség felsőfoka. Az orosz ruletten is jobbak az esélyeid...
Törölt felhasználó 2005. 05. 04. 11:38
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
lipak1!
Én is bejelentkeztem a Buda előadására, de sajna nem tudtam elmenni. Nagyjából tudom, hogy miről volt szó, de azért érdekelnének a részletek.
Szóval ne fogd vissza magad! :)
Törölt felhasználó 2005. 05. 04. 11:26
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Lehet hogy konzervatívnak tartotok, de tőzsdézni hitelből??? Hát...nem is tudom
Törölt felhasználó 2005. 05. 04. 11:20
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Hi! Na én voltam a Buda előadásán és tényleg nagyon jók ezek a lehetőségek, majd írok erről este bővebben is ha van rá igény, hogy nekem hogy jött le a dolog, és adhatok elérhetőségeket is ha valakit érdekel. Nem reklámozni akarom őket csak ez tényleg új itt nálunk, és a sulikban is csak érintőlegesen foglalkoztunk az opciókkal.
Törölt felhasználó 2005. 05. 04. 09:35
Előzmény: #2  bpmcwap
Hello bp!
Annyira nem kedvelem en az ilyet.Amig a brokercegnek tuti nyeressege van rajtam -ha rosszul dontok, ha jol dontok - addig az En helyzetem mar koteltancitanci.
Szo val ami a lasztit illeti egy akkora kozeledik mar a terffelemen, hogy ,ha labbal akkarom visszarugni, a labam torik bele, ha fejjel visszafejelni akkor a fejem reped bele, de hogy,ha egyenesen a labamkozze kerul akkor johet a padlo csiszolas.Nem tudnam Keynes apank mondasat a magamenak is tudni;" Ha egy dollarral ados vagyok valakinek , En nem alszom. Ha egy millioval akkor a hitelezom".Nem alszok En igy sem , s felek hogy meg a siromban sem tudnek abban az allapotban.
udv.
bpmcwap
bpmcwap 2005. 05. 04. 09:13
Előzmény: #1  portfolio
Előszöri köszönet a Portfolionak a lehetőségek megvilágitásáért!
JP !Ez a cikk neked szól!Bár ebből nem lehettél sokkal okosabb... A konkrétumokat talán leirhatnák az emlitett cégek a honlapjaikon ÉRTHETŐEN és EGYÉRTELMÜEN, valamint pl az IEB esetében az értékpapirok megállapitott kockázati szintjuk függvényében eltérő súlyokat igazán közölhetnék, vagy hogy milyen lépéseket kell tenni ahoz hogy a leirtakat ki is tudják használni azok akik szeretnék.
JP nálad a labda!

Topik gazda

bpmcwap
bpmcwap
5 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek