Topiknyitó: -pny 2018. 01. 11. 13:13

Szoros figyelmet igényel a Paksi reaktorblokk süllyedése  

"Szoros figyelmet igényel a Paksi reaktorblokk süllyedése
.
A Paksi Atomerőmű négyes blokkjával és annak hatásaival kapcsolatos adatokat folyamatosan ellenőrizni és értékelni kell - hangzott el az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) évindító sajtótájékoztatóján. A mérések és elemzések alapján a süllyedés mértéke nem követeli meg extra intézkedések megtételét, és a várhatóan a jövőben sem fogja, amelynek kezelésére megfelelő és kipróbált eszközök állnak rendelkezésre; ugyanakkor a süllyedésből eredő egyéb hatások, például a reaktor dőlése is vizsgálandó, ezek ugyanis később esetleg problémát okozhatnának."
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Phylaxa 2018. 01. 11. 19:13
Előzmény: #10  elemes
#13
"olcsó gáz". :)
Paks süllyedése pedig amióta megépítették ismert. De kellene a pénz  a nem létező napsütésre és szélenergiára, aminek a hiánya miatt majd az "olcsó áram"-ra költjük a megtakarításainkat. Persze ez csak akkor, ha a másik 50%-ot az újból beinduló szénerőművekből sikerül előállítani. :)
elemes
elemes 2018. 01. 11. 18:51
Előzmény: #11  -pny
#12
a technológia fejlődésével csökkenhet ugyan a villamosenergia ára, mint ahogy például a papírzsebkendő ára is csökkent az elmúlt harminc évben kb a tizedrészére (reálértékben), vagy a különböző műanyagipari termékek ára, ami még jobban.
.
A műanyagok árcsökkenése komoly gond, mert eldobáljuk őket és megfulladunk a személyben. a papírzsebkendő árcsökkenése talán nem akkora gond, mert visszafogja a cseppfertőzéssel terjedő betegségeket. A villamosenergia ára is csökkenhet, ha a technológia fejlődik, de HA KÉPESEK VAGYUNK a negatív externáliákat beépíteni a termék árába (mint ahogy a műanyag zacskókat is jól megdrágította a környeztvédelmi termékdíj), akkor semmi gondot nem látok abban, ha több áramot használunk és kevesebb valami mást.
.
De hogy ingyenessé válna, az sületlenség. Tőkeköltsége van az előállításnak, tárolásnak, szállításnak, elosztásnak.
-pny
-pny 2018. 01. 11. 15:26
Előzmény: #10  elemes
#11
Az, szerintem is. Mondjuk eleve csak egy gondolatkísérlet, de akkor is. Ha elhisszük azt a tendenciát, hogy pl. az autózás átáll teljesen az elektromosságra, akkor önmagában ez akkora többlet igényt generál, hogy még az áramár iránya is kérdéses, nemhogy a cikk feltételezése.
elemes
elemes 2018. 01. 11. 15:22
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#10
uh ez a cikk az ingyenáramról akkora sületlenség, hogy a fal adja a másikat.
Törölt felhasználó 2018. 01. 11. 15:10
#9
deszcsakafi 2018. 01. 11. 13:53
Törölt hozzászólás
#8
-pny
-pny 2018. 01. 11. 13:52
Előzmény: #6  elemes
#7
Nem mondtam, hogy az lesz.
elemes
elemes 2018. 01. 11. 13:50
Előzmény: #5  -pny
#6
itt robbanás nem lesz, legfeljebb le kell majd állítani a blokkot és aztán már úgy is marad leállítva.
-pny
-pny 2018. 01. 11. 13:43
Előzmény: #4  elemes
#5
"rém egyszerű - a fideszeseknek nem süllyed majd a reaktor, csak a nemzetrontó ellenzéknek."
.
Ez Csernobilban is így volt egészen a robbanásig. Ott megszűnt az alternatív valóság.
elemes
elemes 2018. 01. 11. 13:39
Előzmény: #3  -pny
#4
rém egyszerű - a fideszeseknek nem süllyed majd a reaktor, csak a nemzetrontó ellenzéknek.
.
technikailag egyébként az az izgalmas, hogy a 4-es blokk pár milliméter süllyedését hogyan érinti majd a közvetlen szomszédjában épülő 5. blokk:
.
- leszarják és amikor megkezdődik az építkezés, idő előtt le kell állítani a 4-es blokkot? a mélyépítési munkáknak EGÉSZ BIZTOSAN van hatása a közeli tereptárgyakra, talajvíz (szivattyúzás), a talajnyomások megváltozása miatti kúszások, stb.
.
- nem szarják le, hanem csilliárd forintokért rengeteg betont visznek a 4-es blokk mellé, hogy ne legyen interferencia, igaz, emiatt pár évet csúszik az 5-6 blokk építkezés megkezdése.
-pny
-pny 2018. 01. 11. 13:18
#3
Csak egy gondolatkísérlet a Fidesz hívek számára:
.Tegyük fel, hogy bármilyen ilyen, vagy hasonló probléma felmerül Paks II-vel kapcsolatban. Szerintetek egy ilyen - lassan szovjet típusú - hatalmi rendszerben, mint ami az Orbán rezsimet jellemzi, merne szólni bárki bármit is, vagy inkább el lenne fedve a probléma, nehogy a nagy vezér megharagudjon, hogy féltve őrzött projektjével valami gáz lesz?
.
Mert pontosan ez a baj az ilyen fékek és ellensúlyok nélkül működő, teljesen centralizált és már személyi kultuszon (+saját zseb érdekeken) alapuló rendszerekkel: hogy baj esetén sincs semmi kontroll (a külső blokkolva van, a belső pedig teljesen megszűnt a vezérnek behódolással és anyagi függéssel).

Topik gazda

-pny
-pny
3 4 2

aktív fórumozók


friss hírek További hírek