Rövid véleményem tehát: én ebbe nem ülnék bele (venni akkor is lehet, amikor látom, hogy megy). Az pl. elképzelhető, hogy egy jó eredményre (sanszos), megfelelő külső környezetben (ez is adott most) lesz valami emelkedés, de én ettől a papírtól leginkább egy irány nélküli szüttyögést várok továbbra is, az okokat lásd lent. Minden változhat természetesen új infó birtokában.
Valóban, ez az része igaz, ez most kevésbé tűnik lufinak, mint a Phyl-es időkben. De:
1. "Tűnik" - nem tudjuk még.
2. Az árazása sem lufis. Hiszen 35 Ft a BVPS, ha pedig a te 600 milliós elég optimista 2014-es eredményvárakozásodat veszem alapul, az is csak 1.9 Ft-os egyrészvényre jutó eredményt ad, az meg 12-es P/E. A 0.66-os P/BV-t, meg a 12-es P/E-t az OTP is megirigyelhetné, olyan árazás. Tehát ebben az árban BENNE VAN, hogy ez nem mutyis cég. A mutyis cég 0.3 alatti P/BV-jű, P/E-je meg nincs, mert az E az 0 vagy nagy mínusz...
3. Nem véletlenül állt be a papír. A te általad agyon szajkózott - valóban szépnek tűnő - működés, eredményesség arra volt elég, hogy NE essen. Az előzőek alapján és a múlt miatt az emelkedéshez viszont még ennél is több kell. Kell:
- 2-3 év tartósan eredményes, bizalomgerjesztő működés.
- Ezalatt további hígitás elkerülése.
- A jövőre nézve is bizalom a vezetőségben, meg a működésben (azaz pl. jövőbeni hígítás sincs kilátásban).
- És növekedés potenciál/kilátás.
Ezek közül az első pont mondjuk fele teljesült, a 2. pont felől már kétségeim vannak, a 3., 4.-ről meg vagy nem tudunk semmit, vagy sehogy nem állnak még.
Persze, hogy több lett a darabszám, hiszen azokról az apportokról beszélünk, amik ezt a komoly eredményt hozzák. De ez már nem csak lufi, mint amit TP-ék vetítettek, kilopva mindent, hanem funda. Az első jelnél végük lenne, ha azt csinálnák, amit az előző bagázs, erre nagyon vigyázniuk kell, és egyelőre nincs is ok arra, hogy kételkedni kelljen bennük.
Remek ez a sok szép növekedés a leányvállalatnál, de, tudod ugye, hogy:
1. Ez árbevétel. Igen, a tavalyi 11.7 mrd után idén már Q3-ban 11.5-nél tartottak Q3-ban. Tehát biztosan több lesz, mint tavaly. Hurrá.
2. Tavaly 1.2 mrd adózott eredményük volt. Idén Q2-ben -658 milliónál jártak, ami Q3-ra ledolgoztak -114 millióra. Ez alapján igen nehéz megtippelni mi várható a teljes 2014-es évre, elég tágan szóródó tippeket lehet adni, valószínűleg a Q4 hagyományosan erős itt. Ez alapján nyereség valószínű, de a tavalyit nyilván megközelíteni se fogja.
3. A részvényszám 90 millióról 315-re NŐTT tavaly év végéhez képest. Erről sose írsz. Ez ugyanis azonnal mindent felülír. Hiába nő az árbevétel, ha a részvényszám 3.5-szörs lesz. Ha a nyereség is 3.5-szörös lenne, akkor lenne a cég úgy értékelve, mint tavaly. Ez a cég úgy rallyzik, hogy a kapitalizáció a részvényszám miatt nő, nem az árfolyam miatt - ami csak stagnál. Az apportmutyis cégekkel pontosan ez a baj, hogy ha még jó is, te részvényesként akkor sem részesülsz belőle.
Látom te nagyon vágod a tőzsdét! :)
Én nem annyira. :(
Viszont tavaly volt egy bő duplázásom a TVK-ban. (Dokumentáltan. )
Idén valszeg eladom az FHB-met. Jelenleg itt is bő duplában vagyok. (Dokumentáltan.)
Minden érzelem nélkül. :)
Tudod hol felezünk, hol duplázunk. Zajlik az élet. :)
Te nagyon kened-vágod a témát. Merre dupláztál mostanában?
Ide szerinted nagyon beragadtam!? :)
Látod, pont ez a ti legnagyobb hibátok. Hogy érzelmeskedtek a papírokkal. Ez a tőzsde, itt kizárólag az számít, hogy keress (belátható időn belül, ésszerű kockázatot vállalva).
Vajon miért van az, hogy a legtöbb kispapírba sokszor ugyanazok a nickek vannak beragadva? (tris, Elcamino - most Monk, Hathor, stb.). Szerintem pontosan a fenti miatt. Azaz amiatt a hozzáállás miatt, ahogyan vesztek (sokat esett, majd csak lesz valami, új neve van, új vezetés van, stb.) és főleg ahogyan reménykedve tartjátok.
Nekem is lesz majd Opimusom. Ha látom, hogy megy. Az első 5%-ból, ha gyors és nagyon nagy a mozgás, akkor 10-20-ból is akár ki fogok maradni. Cserébe viszont napok alatt teszem zsebre, amin ti akár évek óta ültök. Sokszor vaskos bukókban (ad absurdum ti végül nem is kerestek, csak örültök a nehezen összejött nullázásnak, mert felezés után vesztek részt a duplázásban).
OPIMUS
Kizárólag Opimus részvénnyel rendelkező vagy annak vételén gondolkodó kultúrált személyeskedéstől mentes kisbefektetők részére.
Sok sikert kívánok az Opimus részvényeseinek.