Topiknyitó: Portfolio 2016. 05. 17. 05:50

Mindent felforgat a budapesti Airbnb-láz?  

Ugrás a cikkhez
Az elmúlt években néhány százról több ezerre növekedett az Airbnb rendszerében hirdetett lakások száma Magyarországon. A lakáspiac éledezésével párhuzamosan a befektetési céllal ingatlant vásárlók egy része a rövidtávú lakáskiadás mellett tette le a...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=14&i=231862
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2016. 11. 08. 18:13
Két hete nem fizet a magyar lakásokért az Airbnb
2016. november 8. 17:34

Két hete nem fizet a magyar lakástulajdonos felhasználóknak az Airbnb - értesült a Magyar Nemzet.

Az online piactérén keresztül szobát vagy lakást igénylő vendég lefoglalhatja a szálláshelyét, aminek díját az USA-ban alapított cégnek utalja át. Az üzletszabályzat szerint miután a vendég elfoglalta a szállását, az Airbnb 24 órán belül utalja tovább a tulajdonosnak az éjszakák után járó összeget.

A lap beszélt olyan budapesti tulajdonossal, akinek négy kiadó lakása van Budapesten, neki 210 ezer forinttal tartoznak. A lakástulajdonos leveleire pedig nem reagált a cég. Egy másik felhasználónak két nappal ezelőtt válaszoltak, neki azt írták, banki problémáról lehet szó, és 5-7 napon belül biztosan megkapja az elmaradt összeget.

A lap e-mailben kereste a céget, azonban kérdésikre egyelőre nem reagáltak."
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 11. 04. 20:52
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
"értem, tehát a 20 ágyas hostelben nem éghet bent senki
vagy abban a bérházban, ahol a 40 lakásból 25 ki van adva bebszott angoloknak, akik előszeretettel alszanak el cigarettával a szájukban"

Nem mondtam ilyet. Tisztességesen kellene ezt is szabályozni.

"ezzel az erővel bárki húzhatna fogat mert majd jól lepontozzák ha nem sikerül:) "

Ez jó poén volt, de nem jó az analógia. Tisztességesen és jól kellene ezt is szabályozni. Sőt, szvsz a fogyasztóvédelemre nagyon rá kellene erősíteni. Akármilyen bizniszról van szó.
Törölt felhasználó 2016. 11. 04. 20:42
Előzmény: #10  upgrayeddAKS
persze
de ez nem negligálja azt az észrevételt, hogy üzleti vállalkozásként működnek miközben nem viselik egy üzleti vállalkozás terheit

én benne vagyok, hogy akkor minden működjön így

Törölt felhasználó 2016. 11. 04. 20:40
Előzmény: #9  upgrayeddAKS
ne viccelj, ezzel az erővel bárki húzhatna fogat mert majd jól lepontozzák ha nem sikerül:)

értem, tehát a 20 ágyas hostelben nem éghet bent senki
vagy abban a bérházban, ahol a 40 lakásból 25 ki van adva bebszott angoloknak, akik előszeretettel alszanak el cigarettával a szájukban
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 11. 04. 20:31
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
"na ja, de ha bejelenti a bérlőt és az ne fizet egy év mire elindíthatja a kilakoltatást "

Bár Mo.-on nem annyira rossz a helyzet, mint az olaszoknál ebben az ügyben, azért ezzel indirekt módon elismerted, hogy a szabályozás a tartós bérletben gondolkodókkal szemben elég kretén, amiben btw. nem az airbnb a ludas...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 11. 04. 20:27
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
"eredetileg ez arról szólt volna, hogy a tulaj kiadja az egyik szobáját, ott, ahol lakik "

Az a couch-surfing. Még mindig létezik, de más dolog.

link

"nulla garanciával és fogyasztóvédelemmel működő üzlet "

Pedig pont itt értékelődik fel a korábbi felhasználók véleménye. A hotel korábbi vendégeit nem tudod megkérdezni, így egy bürokratikus gépezetre vagy utalva. Eközben pl. a magyar szállodák "csillagaiból" kb. egyet ált. le kell vonni ahhoz, hogy megkapd pl. az osztrák nívót :)
Egy itteni 3-4 csillagos egy ottani 2-3 csillagosnak felelne meg... megbízhatatlan rendszer. A szállodának btw. nem azért van tűzvédelme, mert szálloda, hanem azért, mert több tucat ill. több száz ember száll meg náluk. Egy mozinak is ezért kell ilyen, míg mondjuk ha áthivom magamhoz Rozikát mozizni, akkor nekem sem kell beszereznem porral oltót, esetleg akkor, ha Rozika "smoking hot" :)
A tiltásnál amúgy sokkal jobb az átalányadó + ellenőrzés kombó. Aki olyan hülye, hogy nem hajlandó egy normális összegű adót kifizetni, az bukjon is le. Amúgy Mo.-on csak 18% az ÁFA-kulcs az airbnb-re - ellenben a tisztítószerekre, stb. 27%-os ÁFA megy, tehát MÉG NYERNI is lehet egy kicsit azzal, ha valaki okosan űzi az ipart.
No de a lényeg: nem a szolgáltatót kell "védeni", hanem a fogyasztót.
totoro
totoro 2016. 11. 04. 19:31
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
Szerintem néhány év, és a helyükre kerülnek ezek a kérdések, most még tényleg egy kicsit vadnyugati állapotok vannak, ott a piacféltés is a régi szereplők oldaláról, meg a piaci anomáliára rányomuló, és azt kihasználó hiénázás a másikról. Az viszont nekem, fogyasztónak nagyon jó, hogy nő a választék.
Törölt felhasználó 2016. 11. 04. 19:02
Előzmény: #4  totoro
na ja, de ha bejelenti a bérlőt és az ne fizet egy év mire elindíthatja a kilakoltatást
1000 eurórét pedig elvárják a bérlők a bejelentést, mondjuk már csak az autó miatt is
szóval nem ilyen egyszerű, Firenzében ráadásul az az 50 inkább 75 mivel az év minden napján tele van turistával
Törölt felhasználó 2016. 11. 04. 18:59
Előzmény: #5  upgrayeddAKS
nem az airbnb-t blokkolják hanem a napi lakáskiadást

eredetileg ez arról szólt volna, hogy a tulaj kiadja az egyik szobáját, ott, ahol lakik

ami most van az egy teljesen szabályozatlan, nulla garanciával és fogyasztóvédelemmel működő üzlet
ezt nem lehet sokáig így hagyni és számos példa (berlin, barcelona) mutatja, hogy meg is szüntetik

az mégis vicc, hogy míg egy szálloda bejelentett emberekkel, ezer szabályozó mellett működik, a kiadásban nulla a költséges feltétel és még adót sem fizet

a másik megoldás, hogy a szálloda is ennyit fizessen, ne legyen tűzvédelme miegymás, akkor egyenlő a verseny
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 11. 04. 18:31
Előzmény: #4  totoro
"Az airbnb-zik, akinek rövid időre üres a lakás, nem akarja lekötni, de mégis szeretné hasznosítani."

Ennél azért jóval összetettebb a helyzet, pl. van olyan is, aki főszezonban airbnb-zik, utána kiadja albérletbe, stb. Sok olyan airbnb-s van, aki direkt ezért vette a lakást: kiadni (rövid vagy hosszú távra). Tele van a net ilyenekkel.

"Ha nem airbnb akkor lesz más platform, a világ kinyílt, akár tetszik akár nem a fölös kapacitások könnyebben meghirdethetők és piacra dobhatók, akár lakás, akár autó."

Ezzel totál egyetértek. De a "zemberek" teljesen irracionálisak...
totoro
totoro 2016. 11. 04. 18:21
Én most épp Firenzében vagyok, egy airbnb-s lakásban. Szerintem egyszerűen hülyeség amit írnak, itt a Firenzei tulaj napi kb 20 000Ft-ért adott ki nekem egy Firenze nagyon jó helyén lévő, tök fullos lakást. Legyen 50%os a kihasználtság, az 300k egy hónapban. Ha kiadta volna albérletbe, ugyanennyit megkapna macera nélkül. Az airbnb-zik, akinek rövid időre üres a lakás, nem akarja lekötni, de mégis szeretné hasznosítani. Ha nem airbnb akkor lesz más platform, a világ kinyílt, akár tetszik akár nem a fölös kapacitások könnyebben meghirdethetők és piacra dobhatók, akár lakás, akár autó.
szivacs
szivacs 2016. 11. 04. 16:45
Előzmény: #2  elemes
"Budapesti társasházak két hónapja elkezdték gátolni a lakások rövid távú, turisztikai célú hasznosítását, legalábbis ügyvédi irodák azzal hirdetik magukat, hogy blokkolni tudják az airbnb-zést – írta meg a Figyelő.

A társasházak határozatképes közgyűlésen szavaztathatják meg, hogy az engedélyük nélkül nem lehet funkcióváltást végrehajtani a lakáshasználatban. Ez eresztbetehet az airbnb-nek is, hiszen a lakóközösségnek is rá kell bólintania. A Figyelő szerint ilyen határozatot két V. kerületi házban is elfogadtak, és még rengeteg ilyen várható.

Csakhogy az ilyen korlátozás a ház összes lakásának értékét csökkenti, mivel így a befektetők kevésbé mennek oda, ahol tilos a turisztikai hasznosítás. Sokan ezzel nem számolnak, mivel az állandó lakosoknak a nyugalom az elsődleges, és nem bánják, ha a saját lakásuk ára is jelentősen visszaesik, mivel úgysem akarnak elköltözni." link
elemes
elemes 2016. 05. 17. 09:19
Előzmény: #1  portfolio
köszönöm a javítást.

bár elsőre azt hittem, tényleg egy airbnb házról szól a cikk, ami valóban érdekes ötlet lehetne, sőt, üzletileg is rentábilissá tehető -- ha csupa airbnb lakás van egy házban, nincs vita az ottlakókkal, olcsóbb a takarítás, üzemeltetés, fenntartható egy állandó recepció / felügyelet, amely valamelyes védelmet nyújt a nagyon durva károkozás ellen.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek