Topiknyitó: lzoli41 2019. 12. 07. 20:13

Megmenthető az elveszett évtized? Így győzhetjük le a válságot  

Nagyon örülök az összefüggés megvilágításának. Ha rövid akarok lenni, miközben mindenki a moral hazard (erkölcsi kockázat) miatt aggódott a kölcsönök visszafizetésének kikönnyítése miatt, közben a termelékenységet nyomták le, ami egy hiszterízis-hatás. Az előrelátás szokás szerint hiányos volt, mint általában a hosszú távú ciklusoknál (oktatás, eü.).
Szerintem fontos lenne a válságkezelés szempontjából intézményrendszeri oldalról is közelíteni, hogy azt is kell fejleszteni, azaz meritokratikussá tenni. Ez Keleten több helyen hatékonyabb mint felénk(lásd PISA-tesztek éllovasait). A tömegdemokratikusan megválasztott "szakpolitikusakat" ki kellene cserélni valódi szaktevékenységet folytatókra. Szerintem ez a terület is felér a fiskális, vagy monetáris politikával, miközben el van hanyagolva.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 16. 16:07
Törölt hozzászólás
#3
lzoli41 2019. 12. 09. 18:28
Előzmény: #1  lzoli41
#2
Tegnap végighallgattam egy podcast az Index.hu-n, amely azt dolgozta föl, hogy az azonos korú kínai gyerekek, miért járnak három évvel a magyarok előtt.
https://index.hu/techtud/2019/12/08/tnt_podcast_oktataskutato_pisa_teszt/
Ebben volt egy két további fontos elem. Az egyik az, hogy a kínai versenytársadalom az internetet problémamegoldásra is használja, másrészt aktív szakpolitikai kísérleteket folytatnak abból a célból, hogy eldőljön, hogy adott problémára melyik a legjobb válasz. Meritokratikisan előznek bennünket is.
Szép álom lenne egy problémaorientált szakpolitikai vetélkedő a közpénzügyek demokratizálásával összekötve.

Topik gazda

lzoli41
3 3 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek