Topikgazda: elemes 2006. 01. 24. 11:21

"Meglepő" és mulatságos - Saját kutatásában utcahosszal vezet a Fidesz  

Ugrás a cikkhez
A nagy közvélemény-kutató intézetek eredményeivel ellentétes számok kerültek publikálásra a Polgári Kormányzás 2006 szakértői gárdája által végzett felmérésből. A szokatlanul magas számú megkérdezett válaszainak összesítése után a Fidesz háttérintézménye - nem nagy meglepetésre - az ellenzéki párt magabiztos előnyét mutatta ki - írja a Magyar Nemzet.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=40&i=63994
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
elemes
elemes 2006. 01. 24. 21:44
Előzmény: #21  molgab
Jaj... nem azt az 1000 embert gyúrják meg, aki a nagymintában bizonytalan, hanem ennek az 1000 embernek a preferenciái alapján alaktják ki, hogy milyen ötletekkel rukkoljon elő Orbán. Hogy a hallgatóság úgy érezze: "na pont erre gondoltam, ez az én emberem."

A legújabb écesz az autóval munkábajáról adómentes támogatása. Ide a rozsdást, hogy ebből (vagy egy hasonló felmérésből) szedik, teljesen divergens ötletroham, egyetlen közös pontjuk, hogy a különböző megszólított társadalmi csoportokból az apolitikus emberek is felkapják a fejüket.

És még majdnem három hónapig ez lesz... brrr.
Törölt felhasználó 2006. 01. 24. 21:28
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
Nem iszik vodkát ??????
Ne tégy tönkre !!!!
Eddig ez volt a szememben az egyetlen szimpatikus vonása :-$
Kedvenc Viktorommal legutóbb boroztunk, (tudod, Tokaj, az egész hegy az övé ), de a cseh söröket is szereti.
Törölt felhasználó 2006. 01. 24. 21:19
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
szoros verseny lesz mind2 nagyjábol egyformán rendelkezik hívőkkel,és szkeptikusokkal.megdőlt már a tétel hogy az öregek szavaznak az mszpre fiatalok meg fideszre.
a fidesz vörösebb mint az mszp.
Törölt felhasználó 2006. 01. 24. 21:18
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
Wasp!

Elég közönséges vagy. Honnan veszed, hogy a Gyula vodkát iszik??? Ismered???
És akkor a (gondolom) kedvenc Viktorod az milyen ember??? Mit iszik???
Törölt felhasználó 2006. 01. 24. 21:07
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
Így van, persze, hogy manipuláció, lehet, hogy a valóságban még nagyobb a fidesz előny :-)
Egyébként február 18-ig minden közvéleménykutató szoros eredményt, vagy enyhe vörös előnyt fog kimutatni, mert ezen a napon lesz hivatalosan is miniszterelnök jelölt a retardált kisz titkár. Ha kiderülne, hogy nagyon vezet a fidesz, még a végén az mszp nyugdíjas munkásőr tagozata elzavarja és előrángatják a vodkás üveg melől a Gyulát, vagy az adó-vevő mellől a szép szavú ügynököt.
Törölt felhasználó 2006. 01. 24. 19:57
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
javítok:szóval nem is olyan enyhe az előny.
így viszont kicsit kilóg a lóláb.
Törölt felhasználó 2006. 01. 24. 19:54
két esetet feltételezek.
a felmérés eredménye valódi,tehát ezért is hozták nyilvánosságra ,ha mondjuk mszp többség lett volna,vagy egál nyílván nem terjesztik a médiában.

a felmérés manipulatív,és a következő szempontok szerint okoskodott a fidesz.
hozzunk ki egy enyhe fidesz előnyt ez nem lesz durva csalás,de így ellensúlyozzák a többi számukra kdvezőtlennebb kutatás adatait.
a másik,hogy a kis pártokat "ejtsük" ki,hogy pl az mdf,harmadik út szavazóit elbizonytalanítsák,és azt sugallják,hogy jobboldalon csak rájuk érdemes szavazni.
Törölt felhasználó 2006. 01. 24. 18:22
A cikk címében az igazság, nem érdemes több szót fecsérelni rá.
Törölt felhasználó 2006. 01. 24. 17:17
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
ez egy -kicsit nagyon igaz de nem csak a vörös, hanem a narancs brigádra is....
Törölt felhasználó 2006. 01. 24. 17:16
Előzmény: #26  kezdõ
nem baj de sajnos telhetetlenek....
Törölt felhasználó 2006. 01. 24. 17:15
Látom itt is beindultak az aktivisták, eléggé kilóg a lóláb.
Igen gyurcsány és a kóka is a nagy eszével gazdagodott meg, süt az intelligencia lamikor megszólalnak,az ember érzi milyen pici pont ezekhez a géniuszokhoz képest.
Tehát nem azért mert 5 egységen "vettek" meg olyat ami 100-at ér,és valamikor másoké volt ,ugye?
Gondolom olvasták az express újságot és egyszer csak ott volt egy jó üzlet.
Talán nem egy gazdasági oldalon kellene lökni a baromságot.
kezdõ 2006. 01. 24. 16:48
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
És ki tolta be apuci alá? Egyébként nem baj ha gazdagok a politikusok, egyrészt van eszük- lásd Kóka aki biztosan az eszével gazdagodott meg- másrészt már nem kell lopni.
Törölt felhasználó 2006. 01. 24. 16:35
Előzmény: #24  kezdõ
Az még oké, ha a papa bányájából húz hasznot valaki, és nem az államéból. Az azért társadalmilag elfogadható ha valaki alá az apuci betol ezt-azt. De a hangsúly nem egészen ezen van. Szerintem az, hogy bizonyos politikai körökben nagyobb arányban vannak übergazdagok, nem feltétlen a rátermettségüket prezentálja.Elméletileg tucatnyi más oka is lehet ennek. A gyakorlatot pedig csak ők ismerik. Mi csak találgatni tudunk.
Ettől függetlenül, szerintem a képlet egyszerű.
kezdõ 2006. 01. 24. 16:17
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
Csak úgy lehet valakinek pár százezres lakásból 63 milliós ha kihasználja a kapcsolatait. Ugye?
És az se rossz ha a papának bányája is van nem csak kapcsolatok, igy lehet igazán menni valamire ha összeteszik ami van.
Törölt felhasználó 2006. 01. 24. 16:03
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
Szerintem felesleges ekkora "feneket" keríteni egy közvéleménykutatásnak. Ki tudja, mi módon készült. Viszont az, hogy a FIDESZ vezetés lúzer-e, eléggé szubjektív dolog. A képviselőségnek (hála istennek) semmi köze a civil karrierhez, ugyanis előfordulhat, hogy az embernek nincs kisz titkári múltja, vagy nem olyan családba született, illetve házasodott be, vagy mondhatnék itt akármit, amiből származó kapcsolatot felhasználva sok mindent el lehet érni. Az is lehet, hogy valakinek van ilyen kapcsolata, de nincs pofája felhasználni. (Van ilyen?) Rengeteg érdekes dolog történt itt az utolsó pár évtizedben, amit talán jobb nem felemlegetni, de hivatkozni sem rá, még közvetve sem. Nem tudom, hogy melyik a jobb azok közül, akik régen is a kommunistáknak dolgozak, vagy velük szimpatizáltak, és ma is politizálnak, mert az ilyen vagy hazudik ma, vagy még magához sem hű. Ha pedig valaki a cimborájuk... van honnan magába szívni a "kultúrát".
De viszont az jó lenne (sokan szeretnék), ha megint 3,60 lenne a kenyér. Ez azért nagy húzóerő. A szocik nagy mágusok, talán magától a nagy Rodolfótól tanultak, mert úgy emelik az árakat, hogy elhitetik veled, hogy az olcsóbb lett. Szóval válasszátok csak őket és újra 3,60 lesz a kenyér. Igaz, Euroban. De ilyen jelentéktelen dolgokkal nem szabad foglalkozni, ugye?
A liberalizmus már nagyon-nagyon régen megdőlt, az hogy még vannak hívei az már egy másik dolog. Az "ex"-kommunizmusban csak a párthoz lehet hű az ember, és akkor elnyeri méltó jutalmát. De ez rajtuk kívül másnak is jó?
És AKS, még, ha 60%-ban igazad is van a többi negyven százalékot ok nélkül becsmérled. Képzeld el, hogy több millió munkásember mit gondolhat rólunk, akik az ő több havi fizetésüknek megfelelő összegekről döntünk nap, mint nap egy gép előtt űlve, úgy, mint egy nyomorék, és ezzel keressük meg nem csak a betevőt, hanem a ferrariravalót is.
A képlet nagyon egyszerű.
Törölt felhasználó 2006. 01. 24. 15:24
Előzmény: #19  elemes
A számokban egyetértünk, és a felmérés valódi céljáról én is valami hasonlót gondolok. Ez a felmérés a kampány véghajrájában lesz fontos a Fidesz-nek, hozzátéve azt, hogy más pártok használtak már ennél közvetlenebb eszközöket is ilyen célokra.
Az 1200-as mintát csak egy egyszerű felmérésre értettem, ami a pártok támogatottságát hivatott kideríteni.
molgab 2006. 01. 24. 15:13
Előzmény: #19  elemes
viszont 1000 emberért kiadni azt a sok pénzt, amibe kerül a felmérés...ők tudják, hogy megéri -e, de szerintem nem.
elemes
elemes 2006. 01. 24. 15:13
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
A mozgósítás mexervezése szerintem más csatornákon zajlik, ahhoz viszont 50-60 ezer kifejezetten elhivatott aktivistára van szükség -- tehát a 10 ezer fős minta oda nagyon-nagyon kicsi lenne. A mozgósító aktivistákat a polgári körök és a különféle aláírásgyűjtések adatbázisát összevetve keresik meg.

Legalábbis én így csinálnám :-))

A szocik is ugyanerre hajtottak az amőbával.
elemes
elemes 2006. 01. 24. 15:10
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
tothb76,

Egy 1200 fős mintában a válaszadók vagy választani hajlandók aránya mondjuk 800 fő, ennek 16%-a a bizonytalan, az kb 100 ember. Ha tényleg a bizonytalan szavazók érdeklődési körét, kívánságait akarják felmérni, akkor ennek az alcsoportnak a létszámát kell 1000 fő közelébe emelni, amihez kénytelenek 10 ezer fős mintát megkérdezni.

Ha valóban egy ilyen célzott felmérést végeztek, akkor annak költségei nem haladják meg jelentősen a "normál" 1200 fős felmérést, mert az egyértelmű pártválasztóktól nem is kérdeznek többet, a részletes kérdőívet csak a bizonytalanoknál kell kitölteni.

De megjegyezném, hogy ez csak akadémikus okoskodás, nem vagyok benne a buliban (és ha benne lennék, nyilván nem beszélhetnék róla). Inkább csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy viccesnek vagy butaságnak tűnő dolgok nem feltétlenül azok.
molgab 2006. 01. 24. 15:05
Előzmény: #15  elemes
most miért kötözködsz, a kettő egy és ugyanaz!
Tbarna 2006. 01. 24. 15:02
Előzmény: #14  elemes
Elemes,

Hát nem mondom, mondasz valamit.
Igy már van némi ráció a dologban.

Na mindegy ...ők tudják!(?)

.

Törölt felhasználó 2006. 01. 24. 14:50
Előzmény: #11  Tbarna
Laikusként én is csak arra tudok most következtetni, hogy egy ekkora mintának inkább a mozgósítás megszervezése a valódi célja, maga az eredmény szinte érdektelen (a szervezettség ilyenfajta javítását amúgy már mindegyik párt használta többször). Reprezentatív mintához elég 1200 ember.

elemes
elemes 2006. 01. 24. 14:46
Előzmény: #13  molgab
google.co.hu az igazi magyar google.
elemes
elemes 2006. 01. 24. 14:46
Előzmény: #11  Tbarna
Tbarna,

"Ha én fityeszes lennék, és ilyen eredményre jutnék, akkor eszem ágában sem volna nyilvánosságra hozni! "

Miért ne...? A hívőket biztatja, a többieket nem érdekli vagy nevetnek rajta. A lényeg (amit sejtek), a bizonytalanok kipuhatolása pedig nem kerül bele az újságba. Azt csak a zagytröszt olvassa, és szeritem ebből lesznek Orbán Viktor agymenései a 14. havi nyugdíjról, a hároméves korig ingyenes gyógyszerekről, sötöbö. Valamivel meg kell nyerni a válaszást, a népek a egészen elképesztő ötletekre is vevők, lásd 23 millió román.
molgab 2006. 01. 24. 14:40
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
ne a google.hu-t használd, mert az a Kurzor oldalára visz, helyette ajánlanám a google.com-t az már az igazi google. :-)

Az indexen olvastam erről egy cikket.
Törölt felhasználó 2006. 01. 24. 14:20
Előzmény: #9  molgab
link

nekem ezt dobta ki a gugli, értékelhetetlen... tudnál adni linket? előre is thx.
(Stumpf MN-es szellőztetésű MSZMP-múltja érdekel ill. annak visszhangja.)
Tbarna 2006. 01. 24. 13:57
Előzmény: #10  elemes
Elemes,

Nem értem a különbséget. nyilván azért szeretnék kipuhatolni a szándékaikat, hogy azt esetleg még befolyásolni bírják.

De nem ez a lényeg! :. Ha én fityeszes lennék, és ilyen eredményre jutnék, akkor eszem ágában sem volna nyilvánosságra hozni!

Na persze mondjuk nem vagyok fityeszes... Maszopos se! És egyáltalán...:))).
elemes
elemes 2006. 01. 24. 13:49
Előzmény: #6  Tbarna
Tbarna,

nyilván lehet ilyen szerepe is (saját tábor hangulatának javítása), de itt a mintanagyság más szándékra utal, lásd 12:01-kor elkövetett hozzászólásom
molgab 2006. 01. 24. 13:38
Előzmény: #2  elemes
A Stumpf cége, a Századvég kihozta nemrég, hogy vezet az mszp, na erre a hírtv egyből levette a közvélemény-kutatásokat elemző műsorát, a Magyar Nemzet meg megszellőztette mszmp-s múltját.

Ezek után a Navratsics nem mert előállni mással :-)
Törölt felhasználó 2006. 01. 24. 13:31
Előzmény: #2  elemes
Lehet, de az meg biztos, hogy az egész Fidesz-vezetés az. Olyan lúzerek társasága, akik a civil életben nem futottak be semmiféle karriert, így "született politikusok". Márpedig a politikus szónak mindig is lesz egyféle "idióta, jogászköcsög, gerinctelen kufár, lenyúlós bpesti g..iláda, hiéna" stb. mellékzöngéje. Azok szinonímája, akik elbújnak az államapparátus paravánja mögé az egész aktatologató közigazgatással egyetemben, és csak visszatartják a gazdaság szekerét. Sztem jogos a cím, és ha kijön egy ilyesmi maszopos felmérés saját előnnyel, az is vicces lesz.
Törölt felhasználó 2006. 01. 24. 12:40
Előzmény: #1  portfolio
"Én csak azt a statisztikát hiszem el, amit én magam hamisítottam." - Sir Winston Churchill
Tbarna 2006. 01. 24. 12:34
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Hát nem tudom. Az utolsó választások talán egyik legnagyobb tanulsága éppen az volt, hogy mennyire nem lehet hinni a közvéleménykutatásoknak.
Teljesen mindegy ki végezte

A közvéleméynkutatásnak leginkább közvélemény-formálás, manipulálás a szerepe.
Ez viszont minden érdekelt fél pontosan tudja.
Sőt mi is! :))))
Törölt felhasználó 2006. 01. 24. 12:24
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Nem értem a cikk gyúnyos hangvételét.
Úgy tudom, semmilyen törvény nem tiltja egy pártnak, hogy közvéleménykutatást végezzen. A maszop is csinált már számtalanszor, csak annak az eredményét nem verték nagydobra. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a magukat függetlennek valló intézmények melyik oldalhoz húznak, az ő "kutatásaiktól" objektív eredményt várni naivítás.
Sokkal több hasznos információt lehet kiszűrni egy saját felmérésből.
Törölt felhasználó 2006. 01. 24. 12:20
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
...és "ama" sánta kutya szalad legelől:-))))
Törölt felhasználó 2006. 01. 24. 12:13
Az originális gyógyszerkészítmények fázis 3-4 vizsgálatai az evidence based medicine alapelvei szerint végzett klinikai vizsgálatok eredményein alapulnak. Ezek a vizsgálatok - pedig a gyártó cég tervezi, és végezteti - meglehetősen korrektek, de mindenesetre általában korrektebbek, mint a nem (ismerten) szponzorált vizsgálatok. A vizsgálatok szigorú feltételeinek megteremtése ugyanis elsősorban anyagi kérdés.

Remélem a politikában még nem hasonló a helyzet a fentiekben vázolthoz...
elemes
elemes 2006. 01. 24. 12:01
Előzmény: #1  portfolio
Ekkora mintanagyságú felmérést nem a pártszimpátiák százalékos arányának színes rajzokon történő ábrázolásáért végeznek, sokkal inkább az lehet a cél, hogy valamelyik kisebb réteg (praktikusan a bizonytalanok) számossága elég nagy legyen ahhoz, hogy -- nem publikált -- egyéb kérdésekkel kipuhatolják: őket hogyan lehet megszólítani.
.
Szóv al a 40% vs 34% szerntem csak melléktermék.
.
Pers ze az is lehet, hogy a fidesz kampánygurujai mind értelmi fogyatékosok és csak magukat akarták biztatni.

Topik gazda

elemes
elemes
5 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek