Topikgazda: matgab 2006. 05. 17. 07:16

Felrobbant a cseh gazdaság is?  

Ugrás a cikkhez
Márciusban 17.9%-kal nőtt éves szinten a cseh ipari termelés, ami lényegesen meghaladta a 12.5%-os elemzői konszenzust. Megjegyzendő, hogy a rendkívül gyors ipari termelésbővülés mögött egyszeri tényezők (új autógyár beinduló termelése), külső keresleti tényezők, illetve munkanap-hatás is meghúzódnak. Az adat mindesetre erősíti azt a várakozást, miszerint 7% feletti lehetett az első negyedéves GDP-növekedés.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=68772
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2006. 05. 18. 11:09
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
Mo még magát sem tudta helyrerakni... de azért szeressük:))
Helyes:))

Épp most sétáltam egy kicsit a Szabadság téren, hogy az milyen szépen helyre van rakva:o) (persze még lehetne rajta alakítani, főleg az amcsi keritések elbontásával:o))
Törölt felhasználó 2006. 05. 18. 11:09
Előzmény: törölt hozzászólás
Mo még magát sem tudta helyrerakni... de azért szeressük:))
Helyes:))

Épp most sétáltam egy kicsit a Szabadság téren, hogy az milyen szépen helyre van rakva:o) (persze még lehetne rajta alakítani, főleg az amcsi keritések elbontásával:o))
kissherceg 2006. 05. 18. 10:17
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2006. 05. 17. 20:28
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
A nemetek erdekes kerdes, mert a belso kereslet es a lakossag pont azert depresszios, amiert az uzleti szfera meg orul. Az elmult evekben az eurozonan belul a nemetek nagyon erosen elhuztak a tobbiek elol a unit labor cost csokkenteseben.

Szamunkra viszont az o belso fogyasztasuk kevesbe fontos, mert a mi exportunk nekik foleg az exportjukhoz kell.
Törölt felhasználó 2006. 05. 17. 20:05
Jó szurkolást:o)
A lobbik kivédhetetlenek, mozgásukat átláthatóvá kell tenni, mert megszüntetni nem lehet.
Törölt felhasználó 2006. 05. 17. 20:04
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
Oké, németeket értem. Ha igazad van, akkor előbb utóbb ebből hatalmas robbanás lesz náluk, amire mi is felszállhatunk.
A mi versenyhelyzetünk pedig lehet hogy még mindig rossz, de sokkal jobb, mint 5-10 éve. Ez az inflán is látszik.
A közbeszerzésben nincs igazad, ma jobb mint korábban, egyre nagyobb a hatékonysága és egyre szigorubbak a szabályok.
Az állandó botrányok épp az éles versenyt jelzik.
Törölt felhasználó 2006. 05. 17. 19:47
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
A nemeteknel a belso kereslet nem tul eros, de az export megy, mint a golyo. Amit mondtam, arra ertettem, hogy a lehetetlenul bonyolult szabalyozasi kornyezet ellenere versenykepesek a vallalataik.
Magyarorszagon meg nem tunik tul erosnek a verseny, sokan csak az allamot fejik. Es a kozbeszerzesek sem tul hitelesek.
kissherceg 2006. 05. 17. 19:45
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2006. 05. 17. 19:38
hol nem? Gondolj az ázsiaiakra, az ottani fejlődés azon alapszik, hogy hazai védelem mellett irány a világpiac.
Törölt felhasználó 2006. 05. 17. 19:36
Én Antall idején is optimista voltam (szerintem bejött) és most is.
Adóban egyetértünk, abban, hogy katasztrófa lenne nem. Abban meg különösen nem, hogy baj lenne, ha a piac megszorongatná a deviza hiteleseket (én is az vagyok!).
A gazdaság egyik rákfenéje, hogy még mindig imádjuk ha az állam megvéd minket a piactól, legyen az gáz ár, vagy hiteltörlesztés.
Ennek véget kell vetni és akkor az állam is rögtön rendbe jön.
kissherceg 2006. 05. 17. 19:33
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2006. 05. 17. 19:31
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
na azért a németek majdnem stagnálnak, ott azért más baj is van.
A versenypolitikai gyengeséget nem értem, mit értesz ez alatt?
Törölt felhasználó 2006. 05. 17. 19:17
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
'Igen sz@r az államháztartás. Ettől még k@rva jó a gazdaság, ami abból is látszik, hogy a sz@r állam mellett jól prosperál.'
A nemetek is ezt mondjak magukra, es van is benne igazsag. Egyebkent a magyar allamhaztartassal szerintem nem egyszeruen az a baj, hogy tul nagy terheket ro a gazdasagra, hanem az is, hogy ezzel torzitja a versenyt, illetve a versenypolitika gyenge.
kissherceg 2006. 05. 17. 19:07
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2006. 05. 17. 18:57
A szakértőknek abban taljesen igazuk van, hogy a magyar állam sz@r és ez hátráltatja a fejlődést.
A sz@rságnak azonban szerintem nem a hiány a fő problémája, hanem az adóterhek eloszlása. A gazdaság és a lakósság jelentős része kibujik az adózás alól, mindenekelőtt ezt kell megszüntetni szerintem. És persze a hiányt is felezni kell.

De olyan nagyon nem hitelből élünk, sőt nemzetgazdasági szinten a hitelnek més tartaléka is van, csak ne az állam vegye fel.

Igen a Csehek mögött egy stabilabb állam van, de attól még mi vagyunk a jobbak! (ma még)
Csehszlovákiának van egy óriási "szerencséje" is a múltból. Ők egyszerűen az átkosban alig kaptak hitelt, minket szerettek, mi kaptunk (és jobban is éltünk). Ezért mi már a rajtkőnél is jobban eladósodottak voltunk.

+ Az elmúlt pénzügyileg elszúrt 5 év, de kijövünk belőle, és élre fogunk ismét kerülni:o)
kissherceg 2006. 05. 17. 18:48
Törölt hozzászólás
kissherceg 2006. 05. 17. 18:42
Törölt hozzászólás
kissherceg 2006. 05. 17. 18:38
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2006. 05. 17. 18:27
Dehogyis korbácsoltad:o) Csak véleményt mondtam, és a félreértések elkerülése érdekében statisztikus se vagyok.

A helyzet az, hogy nem merünk szembe nézni a tényekkel, jobban szeretjük megtépkedni magunakt és sírni.

Szóval a Nike-t beszámitják az ami GDP-be, de levonják azt az értéket amiért Kínából importálták. Amcsi cégként nem a GDP-ben, hanem a GNP-ben veszik tekintetbe, de ekkor nincs benne a kinai GNP-ben.

Tavaly voltam kint a Cseheknél, mi vagyunk a jobbak, végig ezt éreztem. Nagyobb társasággal voltunk túrázgatni és mindannyian ezt éreztük.

Ami pedig a szakértők maszlagát illeti. Igen sz@r az államháztartás. Ettől még k@rva jó a gazdaság, ami abból is látszik, hogy a sz@r állam mellett jól prosperál.
Egyébként ha nem lenne az euro és maastricht, akkor az eddigi tények még nem lennének sz@rok, ilyen hiány és adósság meglehetősen gyakori volt (megjegyzem adósság tekintetében 9 EU előttünk jár)

Ami meg a shortot illeti. Helyes, nagy valószinüség szerint erről fog szólni az ősz. De nem ám azért, hogy mi van itthon! Globalice közeleg egy jó kis lejtmenet.

Persze ebben fundamentumok és eddigi forint mozgások alapján mi valszeg vezetők leszünk., de ahogy Kosztolányi is meg mondta: a mozgások nem a nyilvánosságra hozott okok miatt vannak, az okokat azért találják ki, hogy utólag megmagyarázzák a mozgást.:o)

Engem egyébként rohadtúl zavar short szempontból, hogy ezer éve azt hallom milyen sz@rok vagyunk és Mo.-t alul kell súlyozni. Ezek alapján amondó vagyok nem mi leszünk a térség vezetői lefelé, hanem valamelyik ma még sztárolt ország (de ez csak tapasztalatból eredő érzés, a józan ésszel ez szemben van)
kissherceg 2006. 05. 17. 17:50
Törölt hozzászólás
kissherceg 2006. 05. 17. 17:49
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2006. 05. 17. 17:21
"USA termékeket Kínában gyártják, de mindkettő ország beszámolja a GDPjébe a casht, hogy is van ez?? :))"
Ezt hogy érted? Az importot leveszik a kibocsátásból számított GDP-ből!
Törölt felhasználó 2006. 05. 17. 17:18
kissherceg!
Ez így nem igaz. persze a statisztikával vissza lehet élni, de fő mutatói általában a helyén vannak.

És személyes tapasztalataim is összhangban vannak nagyjából a cseh-magyar kimutatott stat különbséggel.
(habár én úgy érzem mi jobban élünk, a statisztika pedig még mindig feléjük mutat egy kis előnyt, de tudom, hogy a magyar kivagyiság és a cseh puritánság miatt egy kicsit csalóka a kép)
Törölt felhasználó 2006. 05. 17. 17:09
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
EU hivatalos statisztika.
link

Ugyanezen statisztika szerint vásárló erő paritáson svájc egy főre eső GDP-je 2,1szerese a magyarnak.
(GDP nem egyenlő életszinvonal és felhalmozott vagyon!!!)

Megjegyzem sajna nem találtam a sima GDP összehasonlítást, de ha vásárlóerő paritáson 2,1szeres, akkor az kb. 3szoros GDP, tehát reális.
kissherceg 2006. 05. 17. 13:46
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2006. 05. 17. 13:30
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
Ezek a kóka féle statisztika adatai?:-))))
ja tényleg, akkor jobban élünk mit a svájciak és a kuvaitiak a négyzeten...
Törölt felhasználó 2006. 05. 17. 13:26
Csak úgy érdekességként: az elmúlt tíz évben vásárló erő paritáson mérve a cseh egy főre eső GDP 4,3%-kal nőtt, a magyar 27,9%-kal.

Ha a GDP reálértékét nézzük, akkor elmúlt tíz évben a cseh gazdaság 28,3%-kal, a magyar 49,6%-kal nőtt.
forrás:Eurostat

Persze 2005-ben lemaradtunk a csehekhez képest, úgyhogy ideje belehúzni.:o)
kissherceg 2006. 05. 17. 13:01
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2006. 05. 17. 11:04
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Itt a felelős nemzeti politizálásra gondolok.
Törölt felhasználó 2006. 05. 17. 10:59
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Amugy elmondom nektek hogy idővel magyarország lesz az eu szemete...ezt higgyétek el.Ilyen elcseszett ország, 1848 óta semmi értelmeset nem haladt előre.
Törölt felhasználó 2006. 05. 17. 10:57
Előzmény: #1  portfolio
Miért?
Al-kaida merénylet?
Törölt felhasználó 2006. 05. 17. 10:56
Van ahol dübörög
link
kissherceg 2006. 05. 17. 09:08
Törölt hozzászólás
matgab 2006. 05. 17. 09:06
Előzmény: #1  portfolio
te jó ég, akkor mi lenne, ha ők is olyan lendületbe jönnének, mint mi!?

Topik gazda

matgab
4 4 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek