Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 06. 10. 01:00

Euró - még megmenthető?  

Ugrás a cikkhez
Egyes információk szerint bizonyos New York-i és tokiói trading roomok már az euró összeomlására spekulálnak. A közös európai fizetőeszköz dollárral szembeni kb. 10%-os gyengülése részben erre vezethető vissza. Német újságok már arról cikkeznek, hogy bizonyos területeken ismét bevezetik a márkát, Roberto Maroni, az olasz Északi Liga egyik vezetője a líra visszaállítása mellett kampányol. Alábbi írásunkban a Morgan Stanley elemzőjének véleményét, illetve az Economist hasonló témában született írását felhasználva azt vizsgáljuk, valóban reális alternatíva lehet-e az euró összeomlása néhány éven belül.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=4&i=55086
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 20:55
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
Köszönöm, igen, 9-én volt szülinapom és ez volt a legeslegjobb:) Sose lepett meg még senki úgy, hogy igazán örülni tudtam volna, mert az ajándékok nem nagyon érdekelnek. De most a barátnőm elutazott hozzám úgy hogy mindenkivel meg volt beszélve hogy itt is alszik, csak én nem tudtam róla, szóval ez igazi meglepi volt:)) Nagyon boldog voltam, meg vagyok is:) Szép estét!:)
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 20:40
Kérlek írj egy emilt, hogy tudjam, nem haragszol.
Jó éjt!
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 20:32
Ne haragudj, szemét napom volt, nem akartalak megbántani...
Bocs, hogy gonosz voltam veled.
Jó éjt!
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 14:23
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
"ps. Az 'Elozmeny' es 'Valasz erre' linkeket pedig nem veletlen rakja oda a szoftver a hozzaszolasok tetejere. Akar meg hasznalni is lehet oket."
Erre gondoltam...:) És erre írtam, hogy Gordonnak (undertakernek?)már korábban is voltak komoly problémái a fórummal... úgyhogy egyelőre még nem kész új fórumos műveletek elsajátítására...
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 14:15
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
Reszemrol nincs rosszindulat itt senki iranyaban. Ha megse igy tunt volna, azert elnezest.

Meg mindig nem latom, hogy egesz pontosan miben maradt alul az euro. De abban egyetertek, hogy egy (gazdasagi ertelemben vett) kulturalis egyseg lenne Europa eselye az USA-val, mint versenytarssal szemben.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 14:15
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
Szülinapod volt??? Vagy mi ez a 21??? Isten éltessen Lennox!
Puszi: Csokasy
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:57
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
Szabesz megelőzött. Olvasgattam ezt a topicot, és azt nem értettem, hogy miért beszélt itt mindenki gyenge, halott euróról stb. Amikor bevezették picivel a parítás felett volt, onnan lepottyant 0.8-ra, azóta 1.35-ig erősödött és a mostani 1.20-ával is bőven a bevezetés fölötti szinten áll. Akkor meg miről beszéltek? Egyébként a világpénzkérdésben is igaza van Szabesznek, ez nem derül ki még 5-6 év alatt sem, de elmozdulás egyébként történt a dologban, nem véletlenül erősödött odáig, ahol van: sok bank, jegybank halmozott fel euróban denominált értékpapírokat az elmúlt években, persze ettől még most is a $ a világpénz, de temetni az eurót... Szóval ez bőven túlzás. Egyébként a mostani gyengülés kifejezetten jól is jön az EU-nak, nyögtük is keményen eddig az erős eurót. Mint írtam más topicban pár hete, szvsz ez is benne van abban, hogy az európai indexek - lásd Dax - többéves csúcson vannak. (a mi mostani rallynkba is belejátszott sok más mellett ez is szvsz).
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:56
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
Én egy olyan befektetés vagyok, ami garantáltan nem éri meg az árát... de én garantáltan jól ellenék a "belém"fektetett pénzeddel...:)
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:54
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
...:)huh! Üzeneted csak úgy csöpög a jóindulattól!:D
Arra gondolt, hogy ha feltételezzük, hogy az euró fő (és mindezidáig esetleg kimondatlan) célja, hogy a dollárt ellensúlyozza, akkor az euró ebben az esetben alulmaradt a dollárral szemben - a dolgok jelenlegi állása szerint.

A másik pedig az, hogy feltételezésünk szerint az európai gazdaság addig nem fog jól teljesíteni az amerikaival szemben, amíg itt is ki nem alakul valamiféle kultúrális egység, amely lényegesen megkönnyítené a nemzetek közötti kommunikációt és ezáltal a közös gazdasági törekvések lebonyolítását. - elég egyértelmű voltam???
---Gordonn ak korábban is voltak gondjai a fórummal...:D de ezt most ne feszegessük...>:D
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:53
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
:)) Most épp forintban őrzöm ami van, de folyamatosan fektetem vissza árukba meg nyersanyagba, szal nem tudok nagyobb összeget félretenni, de ha lesz fölösleges, adok szívesen.:) Szép napot Neked is!:)
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:48
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
Mit jelent az, hogy az euro nem egyenlo a dollarral? Es miert baj ez? Regionalis/allamkozi kulonbsegek meg amerikaban is vannak. Szoval valahogy meg mindig nem latom, mit jelent az, hogy az 'euro alulmarad a dollarral szemben.'
Szerintem nem az euro marad alul a dollarral szemben (akarmit is jelentsen ez), hanem az europai gazdasag nem teljesit olyan jol, mint az amerikai. Igy az igazi kerdes monpol szempontbol az, hogy _osszessegeben_ jobban teljesitene-e az EU gazdasaga az euro nelkul.

ps. Az 'Elozmeny' es 'Valasz erre' linkeket pedig nem veletlen rakja oda a szoftver a hozzaszolasok tetejere. Akar meg hasznalni is lehet oket.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:48
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
végre! már nagyon hiányzott a "hangod"!
;)
Pont most lépek le... szóval neked is legyen szép napod!:D
Ha adsz pénzt én szívesen vigyázok rá dollárban...:)
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:46
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
Neked írta...;) szabesz nagyon penge, nem kellene vitába szállnunk vele, egyrészt mert legtöbbször igaza van... másrészt mert úgy tűnik ért is hozzá...;)
További szép napot Gordon (vagy undertaker?);D
Üdv: Csokasy
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:44
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
Egy biztos, hogy most dolcsit érdemes venni, nem eurót. Szevasztok!
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:39
Ha nekem írtad a válaszom így hangzik:Az euró eleve nem egyenlő a dollárral,és ezt nem az elmult hetek gyengélkedésén értem.Az únió gyengélkedésén.Csoka synak van igaza egy magyar,szlovák stb.. hosszú ideig nem lesz egyenlő nem csak egy némettel,de egy osztrákkal sem.Nehéz az únió helyzete elismerem hiszen 25-tagországban élnek 450-millióan.Üdv.Cso kasy köszönöm az e-mail-címedet. Kézcsókom neked.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 13:15
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
"Nem ertem, amit itt az eurorol irsz."
;)
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 12:53
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
Nem ertem, amit itt az eurorol irsz. Mi az, hogy alulmarad az euro a dollarral szemben? Azert mert az utobbi hetekben gyengult a dollarhoz kepest? Akkor mit mondtal 2002 es 2005 kozott, amikor erosodott?

Az euro elsodlegesen egy kozos monetaris politikat jelent, ami megsporol egy csomo tranzakcios koltseget es tagallamokon beluli feszultseget, illetve egysegesiti a piacot.

Az, hogy nem lett rogton vilagpenz, nem jelent gondot. Vereseget es bukast meg plane nem. Azt, hogy sikeres-e valoban (azaz hosszutavon), nem azon lehet lemerni, hogy merre ment az arfolyam az elmult ket hetben - erre utalok a subjectben.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 12:04
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
Gordon, nem egy nyelvet beszélünk... ez a legnagyobb baj... Rengeteg a társadalmi, kultúrális eltérés, és itt a differencia az egyes tagországok között sokkal nagyobb, mint az USA tagaállamok közötti eltérések. Itt azért még minden nemzet igyekszik magának kikaparni a makkot, persze csak a nemzetközi összetartozás míves palástja alatt. Ez ilyen egyszerű. Egy magyar a következő 60 évben nem lesz egyenlő egy némettel, akármit tegyen is... És amíg az unió kultúrálisan nem képes összeolvadi, addig lehetetlen lesz bármiféle dollár-kiegyensúlyoz ás, mert gazdaságilag az EUn belül sem lesz meg az egyensúly a nemzeti széthúzás miatt.

csokasy@freemail.hu
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 11:51
Én az úniót szidom.Csak Csokasy-nak van igaza hogy mire összekovácsolódunk,h a egyáltalán igen,50-60-év,addig, amerika sem fog egy helyben toporogni.Szerintem hogy az euró kezd a dollárral szemben alulmaradni,tök,vilá gos,nincs miért győzzön.A másik valaki azt mondta hogy amerika nem most jött létre,így volt ideje összekovácsolódni.Ez igaz,de kérdem én,hogy európa,ami volt már amerika felfedezése elött is miért nem???Nekünk,a Vén európának több ideje volt,mégsem mi győztünk,hanem az új kontinens.Ezen azért el kellene gondolkodni nem?Azt mondjuk hogy amerika milyen primitív,nincsen kultúrája,ez nem igaz,mert a felfedezők vittek oda kultúrát.Csokasy,meg adnád kedves az e-mail-címedet?Kézcs ókkal:Gordongeko.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 11:32
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
Én is olvastam ezt, de azt is olvastam amit leírtam. Valahogyan egyensúlyba kell jönni az USÁval, és ez valóban nem 5-6, hanem 50-60 év távlata, talán még több is.
1E - 200Ft...(?) - reméljük a legjobbakat:)
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 11:16
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
Igen, amit szabesz állít, azt olvastam is, mint kitűzött célt.
.
S persze én is szeretném, ha a forint háttéreb szorítaná az eurót, de azért tisztábn vagyok a lehetőségekkel és a hagyományokkal...
.
...egyébként nem biztos, hogy jó lenne, ha korlátlan mennyiségű euró bankjegy pörögne világszerte. Maragdjon csak kontrollálható!
.
S ha engedünk teret a Big-Mac-elemzésnek, hamarosan 1 euróért már csak 200.- Ft-ot kell adnunk...
Ugyanakkor mindenki fordítva szeretné... (az euró erősödjön a dollárhoz viszonyítottan, míg a forint gyengüljön az euróhoz viszonyítottan - két, teljesen ellentétes elvárás... ...erdmény - stabilitás???)
.
Üdv .
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 11:05
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
Szerintem nem ez volt a cel, hanem a penzugyi hatekonysag novelese EU szinten. Es ez be is jott. Az pedig, hogy a dollar hatterbe szorul-e nem ot-hat ev alatt dol el.
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 11:02
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
Senki sem mondta, hogy baj, csak a cél, amit az euró bevezetésekor és egyáltalán létrejöttekor kijelöltek, az az volt, hogy a dollárt háttérbe szorítsa vagy legalábbis hasonlóan nagy kaliberü pénznek számítson és ezáltal csökkentse az amerikei befolyást a piacon... ennyi erővel az Unio is tök felesleges...
Törölt felhasználó 2005. 06. 13. 10:42
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
S miért is lenne baj, ha egy USD-ért csak 0,5 eurót kellene adni?
.
...egy két spekuláns rosszul járna (míg ugyannyi jól (s itt nem a személyek számára, hanem az összegre gondolok!!!), de azonkívül ki is járna jobban-rosszabbul?

Topik gazda

soros gyorgy
4 3 2

aktív fórumozók

friss hírek További hírek