Topikgazda: tokos. 2007. 03. 02. 14:40

A szürke gazdaság esete a nyugdíjakkal  

Ugrás a cikkhez
Az általános vélekedéssel ellentétben ma még elsősorban nem a demográfiai folyamatok, hanem a szürke gazdaság kiterjedtsége okozza a nyugdíjrendszer főbb problémáit. Erről írt nemrégiben Barabás Gyula, az MNB szakértője is a "Nyugdíjreform - az adórendszer és az alacsony foglalkoztatottság csapdájában" című tanulmányában. (Az írás összefoglalója elolvasható, illetve a teljes anyag letölthető itt.) Az alábbiakban főként a tanulmány gondolatmenetét követve foglaljuk össze az informális gazdaság néhány aspektusát.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=80039
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2007. 03. 12. 23:15
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
29 vagyok. szerettem úttörő lenni :) kisdobos is, de a pijonyírság jobb volt :) azért a töritanárommal nem akasztottam össze a bajszom, amikor Hornt szapulta :) (a nagyfaterről már nem is írok... :)

de a nagymuttert nem értettem, miért tartja nagy becsben Sztálint meg Kádárt :)
nem vesztünk össze ezen...
ingcapa 2007. 03. 12. 22:51
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Ha nem teszünk félre magunknak időben, akkor nem lesz nyugdíjunk. Ennyire egyszerű, sajnos!
Törölt felhasználó 2007. 03. 12. 22:48
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Csak a közelmúlttal ököködtem.
E szerint fiatalabb vagy, hogy megértsd.:o))(konkrét személyekről szól)
Törölt felhasználó 2007. 03. 12. 22:43
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
sztem nem meglepő - megy az osztogatás 1000rel, de az arcok gyakran változnak.
pár losert elkapnak pár milkóval a zsebében, a többi megússza, de el is kerül a nagy részük a fazéktól. Princz és Rejtő E. mit csinál azóta? golfozik?
Törölt felhasználó 2007. 03. 12. 22:40
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
ezt a 20 éves dolgot nem értem... úgy érted, mindenki dutyiba kerülne min. 20 évre?
Törölt felhasználó 2007. 03. 12. 22:34
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
Igen, ez tetszett. :-)
Amúgy vicc, hogy a politikához közelálló lobbik folyamatosan lopnak, ennek ellenére még egy valamirevaló dollármilliárdost sem sikerült kitermelnünk. Sajnos ilyen képességekkel vannak megáldva azok a jóemberek ama bizonyos fazék környékén. (Ha populistább akarnék lenni, akkor azt írnám, hogy tehetségtelen zsebtolvaj az összes)
Törölt felhasználó 2007. 03. 12. 22:32
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
Na az nálunk nag siker lenne.
APEH III / III.
Oszt húsz év múlva lehetne sírva bevallani, hogy igen de milyen jól állt a kezemben a gitár miközben szólt az APEH üldözötteinek dala, és milyen jó német filmeket csináltam az Ördög viszontagságairól az APEH-nál.
Törölt felhasználó 2007. 03. 12. 22:17
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
1. lopunk, csalunk, de odafönt is ezt teszik
2. ha megteszik, ők se jobbak, nekünk is szabad
3. amíg a politika nem tisztul meg ettől, mi sem tesszük
4. úgyhogy nem kérünk számlát, ha úgy olcsóbb

4-re lenne megoldás, ha a szlát nem kapó vevőt úgy tennénk érdekeltté a feljelentésben, hogy bevezetik a közlekedési büntetőpont mintájára az apehes plusz- és minuszpontokat?
Törölt felhasználó 2007. 03. 12. 22:05
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Ma még elsősorban lopunk, csalunk, na de holnap még többet fogunk.

Mindig is loptunk csaltunk, de ma már nem hazudunk.

Soha se loptunk csaltunk, ma se fogunk (ráér holnap)

Szerintem az első a jó!:o))
Törölt felhasználó 2007. 03. 12. 19:36
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
b
Törölt felhasználó 2007. 03. 12. 19:18
Előzmény: #1  portfolio
a
Törölt felhasználó 2007. 03. 02. 15:28
Engem mar az ahogy a cikk kezdodik megmosolygtatott, es mar tovabb se kellett mennem. Asszondja, hogy; ..."ma még elsősorban...." :o))
Na hat ez a ma még, na ez nagyon ott van. Sokkal helyesebb lett volna a "mindig is", vagy a "soha sem". Ezert en nem nyitottam volna topikot, hogy elmondjam, de ha mar itt van.....
tokos. 2007. 03. 02. 15:27
Előzmény: #2  tokos.
Hogy a saját kis kérdésemre válaszoljak, úgy látom, hogy a lineáris adó kevés. A magyar adó is linerásinak tekinthető az alsó sávban, ez havi kb 130 eFt bruttó, ami 90 nettó lehet, de az emberek nem bízzák a véletlenre, jóval alatta maradnak a magasabb kulcsnak.

Azt hiszem, együtt kellene kezelni a problémát, lineáris adó, plusz olyan ellenőrzés, és büntetés, hogy az embereknek eszébe se jusson csalni.
tokos. 2007. 03. 02. 15:13
Kérdés, miért fegyelmezett(ebb)ek a szlovákok adózási szempontból? Szigorúbb ellenőrzés? Lineáris adó?
Amit még megjegyeznék, úgy tűnik, kicsi kis hazánkban a minimálbér emelésénél jobb adóbehajtási módot még nem találtak ki.
A szlovák példát megnézve nagyon nem is kell sajnálkoznunk szegény "rászorulók" miatt.

Topik gazda

tokos.
3 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek