Topiknyitó: Knight Tyris 2006. 12. 13. 23:57

Végképp le akarunk kerülni a világtérképről?  

link

MOB: megdöbbentő az egészségügyi tárca terve

2006. december 13.

Megdöbbenéssel fogadta a Magyar Olimpiai Bizottság ügyvezető igazgatója az egészségügyi miniszter tervét, miszerint a jövőben megszűnne az élsportolók térítésmentes sportorvosi ellátása. Molnár Zoltán azt mondta: ha kell, adománygyűjtésbe kezdenek, hogy az ország számára dicsőséget, elismerést hozó sportolók mellé tudjanak fizetni gyúrót, vagy orvost.

"El nem tudom képzelni, mi a különbség a sportoló és a nem sportoló ember között, mind a ketten fizetik a társadalombiztosítást, mind a ketten jogosultak igénybe venni ezeket a szolgáltatásokat" - mondta az InfoRádiónak a MOB ügyvezető igazgatója.

Molnár Zoltán hozzátette: nem érti, miért akarják hátrányosan megkülönböztetni a sportolókat, amikor inkább pozitív megkülönböztetést érdemelnének, hiszen komoly értékeket termelnek, hozzájárulnak az országimázshoz, jó példát állítanak a fiatalok elé, és arra ösztönzik az embereket, hogy sportoljanak.

"Két évvel a pekingi olimpia előtt ezt a fontos szolgáltatást egyik pillanatról a másikra kihúzni a fiataljaink alól; el sem tudom képzelni, hogyan és miképpen fog a szakmai felkészülés folyni az elkövetkező időben" - jegyezte meg a MOB-igazgató.

Gyűjteni kell?

Molnár Zoltán szerint nem csak a pénzről van szó, kérdéses az is, hol lesz az a szakértelem, amit eddig megkaptak. Egy csapatsportágban orvosok, pszichológusok kísérik a versenyzőket, folyamatos megfigyelés alatt tartják őket, az edzők velük együtt állítják össze az edzésterveket - hozta fel példaként a MOB-vezető.

Jelenleg összesen 140 millió forint állami támogatást kapnak, a sportorvosok, a pszichológusok, a gyúrók, ezt a pénzt akarnák elvonni. "Tegyük a szívünkre a kezünket. Ekkora baj azért nem lehet" - fogalmazott Molnár Zoltán.

Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2006. 12. 15. 12:39
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
A sportolók megszorítása csak hab a tortán...
Ennél súlyosabb a beteg emberekkel való elbánás... Ők egyszer szerencsétlenek a betegségük miatt...
Aztán, a táppénz miatt eleve kevesebbet keresnek, mint az egészségesek.
A kormány a beteg emberek anyagi terheit megnöveli.
MSZP=antiszociális tiszelhetetlen társaság.

Szóval, miért is kell annak a helyzetét nehezíteni, aki beteg és anyagilag is hátrányos helyzetben van az egészségesekhez képest?

Törölt felhasználó 2006. 12. 14. 23:14
Előzmény: #4  pampalini
Ez a "lefolytás" nem most kezdődik.
Az utóbbi olimpia körül is ment buli, mi lett a bokutt sportért felelős miniszterből? Hol is van ma? Akkor mit akarunk?
Sajnos egyre kevesebb levegő jut már..., tekeredik a kígyó.

Ti és én is azt mondjuk sportoló példakép (is) legyen a gyerekek előtt, míg a "döntnökök" a pénzes zsáknál, azt mutatját ló...szt nektek! Majd azt nézitek, amit mutatunk nektek... Az lesz a példakép!

Áááááhh....
pampalini 2006. 12. 14. 10:24
Kedves Knight!

Szerintem alapvetően hibás a topic címe. Már régen lekerültünk a világtérképről sportügyben... :-(
Mert milyen sportokban vagyunk erősek?
Öttusa, vívás, kajak-kenu, lövészet, vizilabda, úszás.
Asszem kb. ennyi.
Ezeket a sportokat csak pár országban űzik, és nagyon-nagyon kevesen nézik.
( Tán az úszást, vizilabdát egy picit többen. )
Éppen ezért, és ezzel nem akarok senkit megbántani, ezekben a sportokban könnyebb is eredményt elérni.
Az igazán fontos sportokban, viszont sehol se vagyunk már jóideje.
És hogy mik azok?
Természetesen a foci a legeslegfontosabb.
( Hidd el, hogy mondjuk Bulgária negyedik helye a 94-es VB-n, többet ért a sport-világtérképen, mint modjuk 10 olimpiai aranyunk. )
Meg atlétika, kosárlabda, autó (forma1!) és motorversenyzés, és akár a golf és a sí is.
És gondolom ti is hozzá tudtok tenni még jópárat.
Szóval a kiindulási alapoddal nem értek egyet.
De a végkövetkeztetéseddel azért igen.
Mert:
1, - és ez szubjektiv lesz, fontos nekem a sport, és szeretem űzni és nézni
2, mert nekem és neked ( és a gyermekeinknek is !!! ) szüksége van példaképekre, és sokkal inkább egy sportoló ( aki mögött teljesítmény van ) , mint egy noname "villalakó", vagy egy hülye műceleb a kereskedelmi TV-kből, vagy egy ügyeskedő-simlis-hazudozó-milliárdos. (És it nem elsősorban a miniszterelnökünkre gondoltam. Bár ahogy nézem, rá is igaz mindegyik jelző... :-) )

Üdv:

Pampalini
Monster 2006. 12. 14. 00:24
Előzmény: #2  Knight Tyris
Ezzel egyetértek, az élsportolóink megérdemlik, hogy megkapják az ingyenes sportorvosi ellátást.
Ennél sokkal többet dobunk ki az ablakon feleslegesen.
Knight Tyris 2006. 12. 14. 00:17
Előzmény: #1  Knight Tyris
Tényleg nem értem erre mi szükség van. Ez az egy dolog, amivel még fel tudjuk hívni magunkra a nagyvilágban a figyelmet. A sikeres sportolóink révén.
Azok az emberek által, akik az életüket teszik fel arra, hogy agy Olimpián, világ-, vagy európabajnokságon érmeket, aranyérmeket és ezzel Magyarországnak jelentős elismerést szerezzenek minden egyes alkalommal, mikor nyernek, vagy akár pontokat szereznek.

Kész csoda jelenleg is, hogy az amúgy is szegényes támogatások mellett ezeket a kiváló eredményeket hozzák. Erőn felül teljesítenek. Megnézhetjük hány szomszédos ország mutathat fel hasonló teljesítményt.

Nincs az az összeg, ami felérne azzal, mikor egy világversenyen elhangzik a Himnusz és milliárdok hallhatják az egész Földön.

A sport az egyike azon kevés dolgoknak amivel elismerést tudunk kivívni magunknak a világban. Ezekhez körömszakadtunkig kéne ragaszkodnunk, nem pedig beletaszítani a szakadékba.

Amikor kimondják a világban hogy Puskás, egyből jön a társítás Magyarország. A jövőben még inkább szükségünk lenne ilyen társításokra, ezek felbecsülhetetlen értékeket jelentenek.

.
-------

Ha laptopra évente ki tudnak dobni ennyi, vagy még több pénzt a kedves képviselők, ne modják már nekem, hogy akkor az élsportra nincsen pénz.
És ez csak egy tétel, lehetne még sok ilyen helyről lekanyarítani.

Topik gazda

Knight Tyris
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek