Topikgazda: Törölt felhasználó 2004. 07. 06. 16:49

Jön a tőzsdei árfolyamnyereség-adó ?  

Ugrás a cikkhez
A 2005-ös költségvetési elképzelésekről tartott MSZP-s sajtótájékoztatón Szabó Lajos kijelentette, a tőzsdei árfolyamnyereség megadóztatása kérdésében "az lenne a tisztességes, ha ezen nyereségforrás is adóköteles lenne", ugyanakkor a kamatadó bevezetése kérdésében nem kívánnak lépéseket kezdeményezni.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=43017
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
matgab 2004. 07. 07. 12:26
Előzmény: #19  jancsika
#20
KOMMUNIZMUST, KOMMUNIZMUST! persze csak egy specializált kapitalista formában...
Mondjuk úgy, hogy az emberek 90%-a dolgozzon látástól mikulásig. Ezeknek úgysincs semmire szüksége csak kajára, hogy másnap is bemenjen melózni.
A maradék 10% pedig eloszthatja egyenlően maga között a megtermelt vagyont, hiszen nekik szüksége van rá, mert hát el kell tölteni valamivel azt a sok szabadidőt, amikor a parlamentben kellene ülni...
jancsika 2004. 07. 07. 12:04
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#19
A lakásoknál valóban így van ha üzletszerű akkor egyéb jövedelem kategória = állami kasza. De a szabályozott környezetben elért árf nyereség hiába üzletszerű az adója 0%.
Ja a lakások esetén azon is el lehetne gondolkodni, hogy az illetékfizetést azoonalio hatállyal kellene teljesíteni s amíg nincs befizetett illeték adiig nincs átírás sem. A jelenlegi állapot szerint a magánszemélyektől az illeték jól beszedhető még 1-2 év múlva is azonban számos olyan ingatlanforgalmazó van akik rengeteget "tradelnek" ingatlanokkal, majd 2-3 év múlva Joszipéhoz kerülnek és így az illetéket sem lehet tőlük beszedni.
Erre jó példa a Hajdú Bihar Megyei illetékhivatal, aki cégektől 2 héten belül inkasszál. Példát lehetne erről venni.
Egyébként ehhez kellen kapcsolni a Földhivatali sebességet is, hiszen ha valaki fizet azért kapjon szolgáltatászt is . Ez nálam azt jelenti, hogy a bejegyzési határidő max 8 nap. Ezzel véget is lehetne venni az ott folyó mutyisorozatnak is, és magas szintű lehetne a szolgáltatás.
zintan
zintan 2004. 07. 07. 10:07
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#18
A többi EU tagállamban is létezik ilyen adó, vagy csak ezek a szerencsétlen szocik erölködnek megint valamin?
Ezzel a lépéssel nem sok bevételre tennének szert, viszont az amugy is (EU viszonylatban) gyenge hazai tözsdei kedvet mégjobban lelohasztanák, a választási esélyeiket pedig még jobban gyengítenék.
Talán az államaparát és a parlamenti létszám drasztikus csökkentése jobb üzlet lenne a költségvetésnek.
A menesztett alkalmazottak pedig adólevonás nélkül tözsdézhetnének a végkielégítésükből.
Törölt felhasználó 2004. 07. 07. 09:20
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#17
Teljesen igazatok van, de ha igaz, akkor 50% veszteség adót ők fizetik! vissza!
Törölt felhasználó 2004. 07. 07. 09:17
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#16
Miért kéne annak a 10-nek is ottmaradnia. Mondjá le önként és dalolva a teljes megtakarításodról és vegyél fel hitelt hogy meg tudjál élni. Amíg vagyonod van addig szabad vagy addig nem lehet kényszermunkára fogni, addig nem tudják az utolsó cseppet is kifacsarni belőled, nem fogsz annyira aggódni hogy megmarad-e a munkahelyed, nem játszhatja neked a "jóságos" állambácsi a gondoskodót. Ha hitelből hitelbe menekülsz akkor mindig a nyakadba lehet akasztani egy kis súlyt és te még egy kicsit jobban összeszoritva a fogadat húzod az igát bőségesen termeled az adót. Amiből a politikusok és kegyenceik egyre többet síbolhatnak, sőt még a választásokkor alamizsnát is szórhatnak neked belőle.
Törölt felhasználó 2004. 07. 07. 08:48
#15
Mindenki helyettesítse ide be azokat kacifántos közismert szavakat, amelyek egyébként nem szoktak nyilvános helyen megjelenni.
Na, ez a véleményem.
Törölt felhasználó 2004. 07. 07. 08:28
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#14
Jól mondtad. Minden eszköz rendelkezéssre áll, hogy eljöjjön újra a tetszhalott állapot. Minden 100Ft-ból maradhatna 10 is, ahogy azoknál a vállakozásoknál, akik úgy gondolják annyi adót kell fizetni amennyit előírnak.
Az állam eleve csalásra kényszeríti vállalkozóit az adórendszerével, aki nem tud menekülni az fizet.
Folytatva gondolatmeneted lehetne még értékpapír megszerzési adó, értékpapír tartási adó, tőkeszámlavezetési adó, kedvezményes TB járulék az alkalmazottakra és súlyosabb ha nincs alkalmazottad....ha van még ötlet jöhet ide a fórumra.
Törölt felhasználó 2004. 07. 07. 08:10
#13
Szvsz. megfontolhatnák a jövedéki adó bevezetését a részvényekre és besorolhatnák a 25%-os Áfa-körbe, ezenkívül az árfolyamnyereséget a többi jövedelemmel összevonva kéne SZJA-zni természetesesen nem megfeledkezve a TB-járulékokról...
E gyébként meg .... (ezt úgyis cenzúráznák)
Törölt felhasználó 2004. 07. 07. 07:41
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#12
"Szerintem az árfolyam- nyereség adó bevezetése teljesen jogos azokra akik ebből élnek, hiszen üzletszerüen tradelnek és gyakorlatilag adómentesen teszik mindezt, s ezt kellene összevetni a munkajövedelmet sújtó terhekkel."
Mellesl eg, az APEH nem érzelmi alapon ítéli meg, hogy ki él ebből vagy sem.
Számára minden jövedelemnek, -függtelenül attól, hogy szórakozásból vagy megéhetésből vagy csak egyszerűen pénztartalék növelés céljából jön - adókötelesnek kell lennie.
Az MSZP most a Fidesz útjára lép ezzel a döntéssel bye bye tőkepiac!
Törölt felhasználó 2004. 07. 07. 07:28
Előzmény: #7  jancsika
#11
Jancsika!
"Megnyugt atlak" A kormány nem lesz olyan marha, hogy "csak" a tőzsdei vagy egyéb pénzpiaci befektetésből élőket fogja súlytani a kamatadóval.
Vikike álma végre valóra válik, a befolyt pénzből végre a lakáshalmozók "jólmegérdemelt" kiegészítő kamattámogatását lehet majd finanszírozni. Őket majd leveszik az új lakás megszerzésének illetékével.
Az állam sohasem járhat rosszul!
Törölt felhasználó 2004. 07. 07. 05:47
#10
Kösz Jancsika a lelki támaszt ebben a nehéz tőkepiaci helyzetben. :)
Törölt felhasználó 2004. 07. 06. 23:42
#9
Csak azt nem értem, hogy gondolja az MSZP frakciója, hogy a 4-edik adósáv ötletéhez megnyeri az SZDSZ támogatását? Pont annak az SZDSZ-nek a támogatását, amelyik adócsökkentési és egysávos SZJA-s célkitûzésének érvényre juttatása érdekében lépett be a koalícióba (na jó, nem teljesen csak ezért) és ezzel a programjával relatíve jó eredményt ért el az EP-választáson is. Ha ez megvalósul, akár szét is eshet a koalíció.
De lehet, hogy megint csak arról van szó, hogy a nyári hõségben, az uborkaszezonban tesztelik a vadabbnál vadabb ötletek lehetséges fogadtatását. Csak azt nem veszik észre, hogy manapság már nem lehet felelõtlenül fantáziálni.
jancsika 2004. 07. 06. 20:35
Előzmény: #7  jancsika
#8
Ma is müködik a jól bevált recept is - bukj céggel nyerj magánszemélyként és máris megvan adózott jövedelmed és olcsón ki is vetted a cégből.
Én nem is értem, hogy miért nem az ellenőrzés szigorításába tesz az állam energiát, hiszen így sokkal nagyobb összegeket lehetne megfogni, aminek egy részéből lehetne érdemi adócsökkentés. ( Pl hol van az a 800.000 Fő, aki nem munkanélküli, de semmilyen közterhet nem fizet, mégis kap ingyenes orvosi ellátást és neki is jár kedverzményes gyógyszer) ez havi 20,8 Mrd ( minimálbérrel éves szinten éves szinten 240 MRD Ft. Érdekes nem?.....
jancsika 2004. 07. 06. 20:31
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
Kedves Marques!
Mielőtt öngyilkosságot követnél el az elején leírtakra vonatkozóan, azért kérlek nyugodj meg. Szerintem az árfolyam- nyereség adó bevezetése teljesen jogos azokra akik ebből élnek, hiszen üzletszerüen tradelnek és gyakorlatilag adómentesen teszik mindezt, s ezt kellene összevetni a munkajövedelmet sújtó terhekkel. Az már elgondolkadtató, hogy a valódi befeketetők ( min 1-2 év) nem szabadna megadóztatni, hiszen itt valóban megtakarításról van szó.
Törölt felhasználó 2004. 07. 06. 20:20
Előzmény: #5  opposition2002
#6
Csak a magánszemélyeket sújtja, gazdasági társaságok legálisan kikerülhetik. Bevétel 2001-ben pár mrd Ft volt belőle!!!!!!!!
.
A magyarok most sem takarítanak meg, alig van részvényük, ezután még kevesebb lesz. Így is fényévre vagyunk Nyugattól!!!!
.
Csök ken a tőzsdei forgalom, brókercégek kevesebbet adóznak, leépítések brókercégeknél, bezárások mint 2000-2001-ben. /Invespoint, Dunainvestet ezért is olvadt be más befektetési szolgáltatóba/
.
Ha részvényalapokat is sújtaná az adó (így lenne logikus), akkor gondolom decemberben sokan kivennék belóle a pénzt, ami hatalmas esést hozhatna......
STB, STB, STB................. ...
opposition2002 2004. 07. 06. 20:07
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#5
Ha lenne árfolyamnyereség adó, közgazdaságilag miért lenne baj ? Tőzsdén kívüli ügyletekre, kivásárlási ajánlatoknál most is van. nem inkább az adórendszert kellene egységesíteni ?
Mondjuk az összes tőke jellegű jövedelemre (társasági nyereség adó, osztalék adó, kamatadó, árfolyamnyereség adó, stb.) ki kellene vetni úgy 15%-ot egységesen.
Az szja-t meg egykulcsossá kéne tenni (mondjuk úgy 18-20% körüli mértékkel, eltörölve az összes adókedvezményt, kivéve a gyeremekek után járót) Így eleve a közepes és magasabb jövedelműeknek több pénze maradna megtakarításra, de azok hozama is adózna. Közgazdaságilag ez így lenne reális, legalábbis szerintem...
Törölt felhasználó 2004. 07. 06. 20:02
#4
Úgy látszik az MSZP a 2006-os választások elvesztésén munkálkodik,nem a kiszorítást szüntetné meg,ami egy igaságtalan,a tulajdonjog sárbatiprása,a magántulajdon elleni diszkriminatív támadás.Nem ők ismét a szarva közt a tőgyét elvet követik.
Sanyó.
Törölt felhasználó 2004. 07. 06. 19:35
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
.. és ha elakarod költeni az adózott árfolyamnyereséged, akkor természetesen ott van az áfa, illeték, vagy amit (még) akartok. Persze, csak addig, ameddig be nem vezetik a kamatadót, mert ugye nem jó az, ha gyűjtögetünk.. ha nem mozog a pénz, akkor hogy vegyék le (mindig) a "tisztességes jutalékot"?!
Törölt felhasználó 2004. 07. 06. 18:34
Előzmény: #1  portfolio
#2
Szakmai indoka egy sincs, de 2004 Magyarországán az már nem is kell, itt már MINDEN a politikáról szól.
.
Azért bíztam benne, hogy a várható kormányváltás miatt csak 2007. január 01-től lesz árfolyamnyereségadó, de úgy látszik, már 2005. jan. 1-től.
.
2004 Magyarországán elég sokan és elég jól élnek illegális dogokból, pl. Áfa-csalásból, illegális közbeszerzés, haveri alapon állami megrendelések. De közhely az is, hogy 2004 Magyarországán sajnos már ha van 1-2 diplomád, akkor is simán elmehetsz vele a klotyóra, hogy kitöröld vele. Tehát ha
.
a) van egy csomó agyad és
.
b) nem akarsz illegális huncutságokat csinálni
.
c) és ha a szüleidtől nem kaptál 6. születésnapodra egy Lamborghinit, meg egy budai villát
.
d) de szeretnél jól élni és 40 éves korodban nem akarsz infarktust kapni, ha becsönget a gázszámlás
.
e) ÉS HA A KUDARCÉLMÉNYEKBŐL (anyagi, egzisztenciális, munkavállalási) ÉS A VALÓ ÉLETBŐL NEM AZT SZÜRTED LE, HOGY A MAGYAROKAT A CSÚNYA GONOSZ BANKÁROK KIFOSZTJÁK, és ezért sürgősen a nemzeti erőkhöz kell csatlakoznod, erősen követelve az árfolyamnyereségadó bevezetését
.
f) akkor bizony szerintem a gazdasági realitások világa, a befektetések jelenthetik számodra a boldogulást.
.
Én csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy Magyarországon több ezer olyan emberke van, akik a)-f) feltételnek megfelelnek, és ha már tanult embereknek sem tud a mindenkori hatalom a vágyaiknak megfelelő megélhetést biztosítani, akkor a MÁR LEADÓZOTT pénzüket, amit A SAJÁT KOCKÁZATUKRA fektetnek be, hogy a SAJÁT ESZÜK által elért sikereik által megkeresett NEM ÁLLAMI PÉNZBŐL boldoguljanak, talán nem kellene árfolyamnyereségadóv al is sújtani, különösen mert a magánszemélyektől árfolyamnyereségadób ól származó állami bevétel minimális, néhány milliárd forint lenne (illetve volt, amikor létezett).

Topik gazda

marques
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek