Topiknyitó: Portfolio 2010. 07. 23. 12:43

Módosult a jegybanktörvény - reagált az MNB  

Ugrás a cikkhez
A magyar parlament a tegnapi törvénykezési dömping során módosította a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt is, azon belül is a vezetők javadalmazásával kapcsolatos részt. Ezzel kapcsolatban állásfoglalást adott ki a Magyar Nemzeti Bank, az...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=136363
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2010. 07. 25. 19:22
Előzmény: #14  user24
"Dollfuss

Millimetternichnek csúfolták rendkívül apró termete miatt, ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy hatalmát legalább olyan könyörtelenül ne gyakorolja, mint egykori elõdje. A neve Engelbert Dollfuss volt, s osztrák diktátorrá küzdötte fel magát, államkancellári címmel. Közvetlen felettese, Miklas akkori osztrák államelnök kijelentette róla, hogy gonosztevõ volt, aki õt szörnyû dolgokra kényszeríttette.

Ennek a Hitler és Mussolini kõzött botladozó despotának a bûnei közismertek. Korlátlan hatalomra vágyott. Amikor 1933-ban a kormány élére került, és ráadásul a külügyminiszter tisztjét is ellátta, államcsínyt szervezett, s egyeduralmi pozícióra tett szert általa. Korlátlan zsarnokká vált, felszámolta a sajtó és gyülekezési szabadságot, törvényen kívül helyezte a kommunista, de ugyanakkor a náci pártot is, és hozzálátott, hogy érvényre juttassa a fasizmusról alkotott egyéni felfogását.

1934 februárjában elhatározta, hogy ellenfeleitõl politikai gyilkosságok útján szabadul meg. Támadást indított a szociáldemokrata párt vezérei és funkcionáriusai ellen, és széles körû letartóztatásokat rendelt el. A munkások Bécs külvárosaiban barikádokat emeltek, de Dollfuss a maga fasiszta Heimwehtjének állig felfegyverzett egységeit vonultatta fel ellenük. A Karl Marx-Hof épületével szemben tüzérség sorakozott fel nehézütegekkel, a többi munkásközpontot pedig fasiszta rohamosztagok szállták meg. A barikádok szabadságharcosaival szemben katonaság állt, patrontáskáiban éles töltényekkel.

A hõs bécsi munkások teljes három napig védekeztek, végül azonban meg kellett magukat adniuk a túlerõnek. Az utcai harcokban mintegy ezerháromszáz munkás esett el, több száznak pedig illegalitásba kellett vonulnia. A harc véget ért, Dollfuss rögtönítélõ bíróságai kilenc munkásvezért ítéltek halálra.

Millimetternich kancellár ezúttal gyõzött. Felszámolta a szociáldemokrata pártot, majd biztonság okából betiltotta a többi politikai szervezetet is. Mihelyt minden hatalmat a kezében tartott, új alkotmányt erõszakolt Ausztriára.

"A mindenható Isten nevében, akitõl minden jog származik, kapja az osztrák nép ezt az alkotmányt a maga keresztény német állama számára..."
"1934. július huszonötödikén találkoztak Zürichben, és a történelmi tapasztalatoknak megfelelõen összeállították a végleges tervet. Megszállják a minisztertanács épületét, õrizetbe veszik a minisztereket, elfogják Miklas elnököt, elfoglalják a parancsnokságokat, átveszik az osztrák hadsereg parancsnoklását. Bizonyosan nem könnyû feladat. De Glass és két generálisa mindenre gondolt. Amint a diverzáns alakulat megszállja a parancsnokságot, a 89. SS-Standarte mintegy százötven tagja osztrák katonai egyenruhába öltözik, és így minden nehézség nélkül birtokába veszi a kancellári hivatal, a rádió és a bácsi telefonközpont épületét."
náci merénylet áldozata lett 75 éve ezen a napon
link
user24 2010. 07. 25. 19:14
Előzmény: #13  watson
képmutatás az egész. cirkusz, mert ez kell a népnek.
a valóság ez: link
a lényeg meg ez: link
elkúrt ország lettünk.
orbán lökött rajta egy utolsó nagyot.
watson
watson 2010. 07. 25. 01:10
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Érthetetlen hogy miért szükséges az MNB törvény módosítása ahhoz hogy a bérplafon feletti adóztatás (98%) megvalósuljon. Mi volt benne amihez hozzá kellett nyúlni?

EKB meg bekaphatja:
1.) "MNB döntéshozó testületeinek tagjainak fizetését nem lehet csökkenteni"
nem csökkentik, megadóztatják 98%-al a bérplafon felett a költségvetésből teljesített fizetéseket.

2.) "a jegybanki függetlenségnek része a nemzeti bankok vezetőinek személyi függetlensége, amit egyebek közt éppen az véd, hogy nem lehet módosítani a kinevezésükkor érvényes feltételeken."
A feltételeken nem változtatnak azzal hiszen a mindenkori adórendszernek kell megfelelniük ami mégcsak nem is diszkriminatív, hiszen mindenkire egyformán vonatkozik.
Törölt felhasználó 2010. 07. 23. 22:51
Előzmény: #7  szivacs
Szivacs, nem meglepő tőled ez az ultragyenge, csúsztatáson alapuló párhuzam. Simor ugyan mikor és miben okozott kárt? Szedd kérlek pontokba, indokold és tegyél mindegyik mellé egy nagyjábóli értéjet. Köszi előre is, várom.
Phylaxa 2010. 07. 23. 20:05
Előzmény: #10  szivacs
Ja ok. :)

Ez csak a szokásos véleményem ha egy központibank vásárlssal vagy eladással beavatkozik a devizája védelmébe. Kidobott pénznek tartom. De ez csak a személyes véleményem. Egyébként amilyen forró olyankor a hangulat annyira csend van utána. Sosem beszélnek róla többet. Ezen a svájci dolgon csodálkoztam, hogy így felkapták.

Nekem nem kellene egyébként egy ilyen állás. Mindenkinek van érzelem világa és még ha nem is mutatja ki borzasztóan tudja érezni magát, hogy mit kellett volna máshogy csinálni. De van aki szereti a kihívásokat. Megértem, ha valaki elvállalja. De általában báboknak képzelem őket. :)
szivacs
szivacs 2010. 07. 23. 19:29
Előzmény: #9  Phylaxa
A lelépése előtti forint vétel tippedre gondoltam, hogy az vajon felelősségteljes lépés lenne-e? Marha jó dolog a függetlenség ha azzal arányos felelősségvállalással párosul. Én most nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez így van. A jegybank elnökének "függetlenségét" hisztérikusan védőktől még egy hangot sem hallottunk az ugyanilyen mértékű teljes felelősségvállalás módjáról. Vagy csak a "függetlenség" legyen teljes, a függetlenül hozott döntések esetleges negatív következményiért való felelősségvállalás meg nem? Kinek nem kéne ilyen állás?
Phylaxa 2010. 07. 23. 19:14
Előzmény: #7  szivacs
Na a pénztárost lecsukják, ha bűnt követett el az biztos. Ehhez nem fér kétség. De egy közgaz vezetőt, aki betartott minden törvényt és megtett mindent, hogy megvédje az állam érdekeit, szerintem nem. Ezek nagyon nehéz dolgok, mert nem egzakt tudomány. Különféle elméletek szerint jól végezte a feladatát, más elméletek szerint máshogy kellett volna. A svájci jegybank elnök hibázott? Csak meg akarta védeni az exportjukat. Nehéz ügy.
Phylaxa 2010. 07. 23. 19:09
Előzmény: #6  szivacs
Lehet, hogy csak én voltam az utolsó és ezért kérdezted tőlem, de én nem tudom. Ez az igazság. Felelősség kérdésében pedig egy állami intézménynél még semmi gyakorlatot sem tapasztaltam. Pontosabban talán egy jól fizető magánintézménybe bukik? Nem értek ezekhez a dolgokhoz. Talán majd valamelyik szaki tud erre neked válaszolni. :)
szivacs
szivacs 2010. 07. 23. 19:06
Előzmény: #5  Phylaxa
"A pénztárost fokozott felelősség terheli. Kártérítési kötelezettsége alól nem mentesíti az ismeretlen tettes által elkövetett bűncselekmény. Csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiányt elháríthatatlan külső ok idézte elő, vagy a munkáltató nem biztosította a biztonságos őrzés feltételeit - fejtette ki a Legfelsőbb Bíróság (LB)" - azaz még egy pénztáros is teljes felelősséggel tartozik és ennek megfelelő fizetést is kap. A jegybank elnök felelőssége mekkora is ehhez képest 50-szeres fizetés mellett?
szivacs
szivacs 2010. 07. 23. 18:49
Előzmény: #5  Phylaxa
A független jegybank elnök felelőssége konkrétan miben realizálódik?
Phylaxa 2010. 07. 23. 17:47
Előzmény: #3  exmnbs1
Forintot fog még venni a devizakészletből, csak utána lép le szerintem.
szivacs
szivacs 2010. 07. 23. 17:37
Előzmény: #3  exmnbs1
Ki mellett ?!
exmnbs1 2010. 07. 23. 13:55
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Jól tette
Remélem kitart
Törölt felhasználó 2010. 07. 23. 13:49
Előzmény: #1  portfolio
lfs a sggdbe simLor :(((

Topik gazda