Topiknyitó: Portfolio 2010. 04. 07. 13:42

Újabb 20 milliárdos kötvényeladás a mai csereaukciókon  

Ugrás a cikkhez
Az egy hónappal ezelőtti államkötvény csereaukciókhoz hasonlóan most is 10-10 milliárd forintért el tudott adni 2014/C jelű államkötvényt az Államadósság Kezelő Központ a 2012/B és 2012/C jelű papírért cserébe. A 2012/B jelű, 2012 júniusában...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=4&i=131205
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2010. 04. 07. 18:39
Előzmény: #1  portfolio
#2
Tisztelt Portfolió!

Láthatóan a cikkíró nincs tisztában a magyar állampapírpiacon érvényben lévő elsődleges piaci szabályozással. Javaslom elolvasásra a csereaukciókra vonatkozó részt az ÁKK honlapján.

Azon kívűl, hogy az ÁKK közzéteszi a 12/C és 12/B papírok csereaukciós árfolyamát és hozamát, nem azt jelenti hogy az ÁKK-nak bármi köze is lenne ahhoz, hogy milyen áron számítja be ezeket a 14/C-ért cserébe. A 11 elsődleges forgalmazó egy árfeltárás során kétoldali árat jegyez a papírokra és a benchmarkszámításhoz hasonló módon alakul ki a 12/C és 12/B csereaukciós beszámítási ára.

Az pedig egyáltalán nem értelemszerű, hogy a 12/C-vel szembeni 14/C csereaukció ugyanazokon a hozamokon zajlott le. Ez két külön aukció, külön lehet ajánlatot tenni a 12/B-vel és a 12/C-vel szemben cserélendő 14/C-kre. Gondoljunk bele: vannak befektetők akik csak 12/C-vel, vannak akik csak 12/B-vel rendelkeznek. Mindkét papírral szembeni cserére különböző mennyiségű és minőségű (értsd: hozamszint) ajánlatokat lehet tenni, így különböző minimális, maximális és átlaghozamok alakulhatnak ki. Nem értem tehát, hogy miért értelemszerű hogy ezúttal pont ugyanazok voltak a hozamszintek mindkét papír esetében. Csak meg kell nézni a korábbi csereaukciókat, feltűnhetett volna, hogy volt eset különböző hozamszintekre más-más papírral szemben.

Tudom, hogy az állampapírpiac a kisbefektetők részére kevésbé érdekes, de ettől még a cikket elolvasók nem kellene hogy téves információk alapján alkossanak véleményt a piacon zajló eseményekről. Elnézést az okoskodásért, de körültekintőbb információgyűjtéssel pontosabb cikket lehetne írni, nem csak összedobni valamit, hogy ez is megjelenjen, és ezen is túllegyenek a portfolio.hu dolgozói.

Köszönettel,

Eushpyran

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek