Topiknyitó: Portfolio 2012. 10. 31. 17:00

Mélyebb recesszió, 200% felé araszoló államadósság Görögországban  

Ugrás a cikkhez
A korábban jósolt 3,8 helyett 4,5 százalékos visszaesésre számít a görög kormány jövőre - derül ki a ma közzétett végleges 2013-as költségvetésből. Az államadósság középtávú fenntarthatóságát megkérdőjelezi, hogy az adósságráta 179% helyett 189...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=175082
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2012. 11. 03. 16:02
Törölt hozzászólás
#82
Törölt felhasználó 2012. 11. 03. 15:45
Törölt hozzászólás
#81
Törölt felhasználó 2012. 11. 03. 14:55
Előzmény: törölt hozzászólás
#80
"Akkor miért preferálja még mindenki aki okosnak hiszi magát,a tőkeáttételes gazdaság felsőbrendüségét?"
A gazdasági növekedést a fogyasztás növelésével képzelik el - mindenki hitelre alapozva vásárol, ez nyilván hatalmas keresletet generál, de közben ha borul a rendszer, akkor ezen kölcsönök visszafizetése problémás lesz. A profitéhség viszont nem akar megelégedni a "valóságos vásárlóerővel".
Törölt felhasználó 2012. 11. 03. 14:49
Előzmény: törölt hozzászólás
#79
Tagadják ameddig csak lehet, mert senki sem tudja pontosan milyen mértékű eséssel reagálnának a piacok, valamint azonnal fókuszba kerülnének a többi kritikus helyzetben lévők - valójában nem is a görög probléma a tét, hanem a spanyol-olasz tétel: azok bedőlésének elkerülésére nincs "elég pénz", azaz egy gazdasági értelemben "rongyos kis ország" zsarolási pozícióban van (ezért kapnak újabb kölcsön(öke)t ), amit egyelőre a "nagyok" nem tudnak megfelelően kezelni. A gazadasági elméletekhez meg nincs mit mondanom, hiszen nem én fogom eldönteni, hogy melyik alkalmazható jelen világunkban - valószínűleg "újraértelmezés" lesz a vége.
Törölt felhasználó 2012. 11. 03. 14:35
Törölt hozzászólás
#78
Törölt felhasználó 2012. 11. 03. 14:11
Előzmény: törölt hozzászólás
#77
Egyik rendszer sem szól az önzetlenségről - mindegyik a hatalomról és a pénzről szól. Az EU-ba a görögök behazudták magukat és minden támogatást feléltek, majd a hiteleket is: a gazdaságot viszont nem fejlesztették, meg se próbálták fejleszteni, hogy a többszörös jólétet valamivel fedezzék. Amúgy nálunk is baj van a fejekben: a lakosság nagyobb része nem érti miért olyan magas az alapkamat, ha kint 0% közeli, nem érti, hogy a német bér miért többszöröse a hazainak, hitelt vett fel házra, autóra, utazásra, stb, tisztára mint egy nagybevásárlás a tescoban - ezzel indult el az életnek. Az EU tagság nem azt jelenti, hogy azonnal jólét köszönt be, a gazdasági különbségek megmaradnak. Részemről az eszmecserét lezárom, mert túlságosan más szempontok alapján tekintünk a problémára. Egy dolog biztosnak látszik: a görögöknél hatalmas életszínvonal esés lesz és vissza kell térniük a drachmához. Nálunk pedig rá kell jönni a lakosságnak, hogy a hitel csak egy technikai eszköz a jólét időbeli előrehozásához és csak azoknak való, akik amúgy nem szorulnak rá, meglévő fedezetük és stabil jövedelemforrásuk biztosítja a kölcsön visszafizetését - mint a régi időkben. A hitelképtelen tömegek pedig lassan visszaesnek a korábbi életszínvonalukra. Visszatér az anyagi javak birtoklásának presztízse - ezt idősebb generációk tudják mit jelent.
Törölt felhasználó 2012. 11. 03. 10:52
Törölt hozzászólás
#76
Törölt felhasználó 2012. 11. 02. 22:16
Előzmény: #73  upgrayeddAKS
#75
Sajnos elvesztettem a kommentemet(lejárt a session és nem copyztam, de majd ha lesz időm, újra leírom. A lényeg, hogy alapjaiban érted félre, amiről beszélek. Röviden, nem arról van szó, hogy hány modell van, hanem hogy mennyire jól magyarázzák ezek a valóságot. Nyilván mert emberi jelenségről van szó, ezért a közgazdaságtan sokkal nehezebb helyzetben van, mint a fizika, ebből fakad hogy még sehol nincsen a természettudományokhoz képest.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 11. 02. 21:19
Előzmény: #28  stock33
#74
ezt nem fogják fel sokan... mint ahogy azt sem, hogy ha valóban annyira komoly összefonódások lennének, akkor lényegesen többen katapultáltak volna a GS-tól fontos (kormányzati) pozíciókba... inkább az USA treasury-t kellene idecitálni, ott valóban szignifikáns az összefonódás...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 11. 02. 21:15
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
#73
tévedésben vagy, mégpedig azért, mert arról megint csak nem a tudományág (jelen esetben a közgazdaságtan) tehet, hogy 2 közgazdász a saját modelljét akarja ráhúzni a valóságra... tehát amikor mondjuk az EU válságára más és más megoldásokkal rukkol elő Németo. és mással mondjuk Kenneth Arrow stb., akkor az a kiindulási posztulátumok eltéréséből adódik, és nem abból, hogy a tudomány belső logikája hol ezt, hol azt mondaná ill. javasolná (de áll ez más vitákra is)

szóval ott mondasz nagy ökörséget, hogy a közgazdaságtan azért lehetne rossz ill. tökéletlen, mert pl. a két nagy irányzat (neoklasszikus vs. keynesiánus) ill. egyéb szembenálló iskolák mást mondanak... ha egy konkrét ország összes releváns adatát jól ismerjük, és az ökonometriai modell is megfelelő, akkor a receptet jól meg is tudja mondani a közgazdaságtan... legfeljebb valaki félmunkát végez és/vagy egyéb dolgokban ferdít, pl. mert anyagilag az az érdeke, stb.

de abban egyetértek, hogy fejlődni fog még, ez alapján azonban a fizika is csak olyan, mint a közgáz, mert az is fejlődni fog, tehát ezzel sem mondtál semmi okosat :)

"fizikában nem fordul elő, hogy két Nobel díjas az ellenkezőjét mondja, majd soha egyiket nem fogják megcáfolni"

ez is azért komplexebb dolog, mint ahogy elkezdted :) ott van pl. Einstein kozmikus állandó-elmélete, amiről per pill. úgy tűnik, hogy mégiscsak jó elmélet, holott sokáig totál tévútnak gondolták... szóval hiába cáfolták meg Einsteint, ha most ezt is revideálják... eközben pl. Bohr-t nem cáfolták meg, sem Heisenberget, stb. (mondjuk az Einstein-Heisenberg szembenállás részben abból származott, hogy H. a nácik egyik vezető kutatója lett...)
Törölt felhasználó 2012. 11. 02. 20:22
Előzmény: #71  Törölt felhasználó
#72
Egyetértek és szó sincs semmiféle "kizsákmányolásról", meg "gonosz IMF és bankok hadáról", de látom 2 napja még mindig nem értették meg többen a lényeget.
Törölt felhasználó 2012. 11. 02. 19:47
Előzmény: #9  szivacs
#71
"és elárulod Peter_21-nek, nekem és a fórumozóknak hogy szerinted mi az a megoldás, amit ők mindannyian pontosan tudnak, vagy titok?"

Egyáltalán nincs itt semmiféle titok, amióta "kirobbant" a görög válság milliószor le lett ez írva, még itt a pf-en is. Nevezetesen:
Anno, amikor kiderült, hogy Görögország mennyire durván meghamisította a saját költségvetési adatait, és mennyire sok pénzt költenek el, azonnal világossá vált mindenki számára, hogy a nagy görög jólét csak egy meghamisított álomkép, és nincs mögötte valódi teljesítmény. Innentől kb egy óvodás is tudja, hogy mi következik, ugyanis teljesítmény nélkül nem lehet hosszútávon magas életszínvonalat fenntartani, azaz a görögök életszínvonalának vissza kell esnie oda, amit a teljesítményük indokol. Két út állt előttük:
a) csődöt jelentenek és/vagy kilépnek az eurozónából. Hatalmas egyszeri zakó, de utána utána viszonylag gyorsan megindulhat a kilábalás és egy lendületes feljődés vehette volna kezdetét, ugyanis euró nélkül a versenyképességük nagyot ugrott volna. Ehhez azonban be kellett volna vállalni az egyszeri nagy zakót, de erre az ország mindenkori vezetői képtelenek voltak, az számukra ugyanis politikai öngyilkosságot jelentett volna, őket meg persze csak a politikai karrierjük érdekelte. (Ez egyébként az utolsó tragikomédiába torkolló görög parlamenti választásokon is egyértelműen kiderült.) Úgyhogy maradt nekik a b) opció.
b) szépen lassan adagolják maguknak a megszorításokat, így az életszínvonaluk nem egy egyszeri nagy zakóval, hanem szép lassan, évek alatt fog visszaesni oda, ahol lennie kéne. Valószínűleg a kilábalás is majd sokkal lassabban és nehezebben fog majd menni. (Amúgy nagyon úgy néz ki, hogy a megszorításokat annyira szarul csinálják, hogy előbb-utóbb valószínűleg így is csődöt fognak jelenteni és jönni fog a nagy zakó is, úgyhogy összességében szerintem mélyebbre fognak esni, mintha rögtön az a)-val kezdték volna.)
c) más opció nincs
Törölt felhasználó 2012. 11. 02. 18:25
Törölt hozzászólás
#70
szivacs
szivacs 2012. 11. 02. 17:56
Előzmény: #48  Törölt felhasználó
#69
"nem az IMF adósította el Görögországot, Magyarországot sem, hanem a populista politikusok." - persze hogy nem.
link
Gazdasági bérgyilkosok pedig nincsenek. link
stock33
stock33 2012. 11. 02. 17:48
Előzmény: törölt hozzászólás
#68
a kuruzslókat azért jóval könnyebb felismerni. ahogy írtad, pl. a tudatlanoknak azt kommunikálják, hogy az orvos valójában egy boszorkány, vagy mit írtál. gonosznak állítják be. mert ugye a tudatlanokból van a kuruzslónak pénze, "hatalma".
stock33
stock33 2012. 11. 02. 17:45
Előzmény: #66  szivacs
#67
a beteget minősíti, hogy milyen orvoshoz fordul.
szivacs
szivacs 2012. 11. 02. 17:37
Előzmény: #43  stock33
#66
és mi van, ha az orvoslátogatók elérték, hogy az orvos az ő gyógyszerüket írja fel minden betegnek - függetlenül attól, hogy az-e a legmegfelelőbb számára- és érdekeltté is tették ebben, megutaztatták egy-két "orvoskonferenciára" néhány egzotikus wellness hotelbe, sőt azt is elérték, hogy az ő receptúrájuk kerüljön be az orvosi protokollba és még az ország gyógyszerkasszája is azt támogassa...
szivacs
szivacs 2012. 11. 02. 17:31
Előzmény: #41  stock33
#65
Aha, eszerint gyurcsány meg veres beteg volt!
bigyula 2012. 11. 02. 16:09
Előzmény: #61  stock33
#64
"...inkább fejjel rohan a falnak."

Ez nekünk akár jó is lehetne, ha valóban (szó szerint) nekirohanna a falnak, és betörné a fejét. Vagy, legalább egy kicsi agyrászkódást szenvedne, és visszazökkenne a valóságba...
Törölt felhasználó 2012. 11. 02. 16:09
Törölt hozzászólás
#63
Törölt felhasználó 2012. 11. 02. 16:07
Törölt hozzászólás
#62
stock33
stock33 2012. 11. 02. 16:01
Előzmény: törölt hozzászólás
#61
a populista politikus meg még a legnagyobb bajban se hajlandó a szakértő szavát meghallgatni, inkább fejjel rohan a falnak.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek