Topiknyitó: fxboy 2014. 06. 20. 17:23

édes-savanyú  



Sziasztok!



A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..

A lényeg: Segítsetek főzni!

Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!



Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell

A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.

Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.



Jó étvágyat!




Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kata311
kata311 2014. 08. 26. 12:11
Előzmény: #120  fxboy
#121
tegnap lett kész a koviubim, íze fantasztikus, csak jól elsóztam
help, micsinájjak, tegyem be sima vízbe???
diki
diki 2014. 08. 26. 12:14
Előzmény: #120  fxboy
#122
Én meg az evőkanalat Horváth Rozi: 1 csapott evőkanál liszt = 1 dkg, cukor=1,5 dkg :)
diki
diki 2014. 08. 26. 12:21
Előzmény: #120  fxboy
#123
Nekem még hagyományos Karancs gázsütőm van, sacc/kb gombeltekeréses beállítással :) A krumplilángost pedig egy 50 éves teatűzhelyen szoktam készíteni.
noname02 2014. 08. 31. 04:54
Előzmény: #120  fxboy
#124
A 14 dkg ugy jön ki, hogy az eredeti recept egy nagyobb mennyiségre szólt (10-15 adag). Ebböl csinált valaki kissebb receptet (4 adag), ugy, hogy vissza osztotta a mennyiségeket.
fxboy
fxboy 2014. 08. 31. 05:48
Előzmény: #124  noname02
#125
Lehet, hogy igazad van, de ez nem életszerű (pláne lepény és társai és egyéb szalonon kívüli ételeknél). Nálam nem alkalmazandó mennyiség, habár van digitális tized grammos mérlegem is.
:)
fxboy
fxboy 2014. 08. 31. 05:55
Előzmény: #124  noname02
#126
.... és a 14 dekához hogyan pásszol a "jó fél deci olaj"? Akkor talán ennek is kb 0,6 dl -nek (vagy 0,5+ dl-nek) kellene lennie.

arizona01 2014. 08. 31. 07:03
#127
Egy jo pacalrecept van valakinek.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 08. 31. 09:30
Előzmény: #116  Törölt felhasználó
#128
na közben megcsináltam, összességében tök jó lett, szerintem egy nappal előbb kellett volna hűtőbe rakni, mert a kelleténél jobban megpuhultak az uborkák, de elsőre nem rossz :)
diki
diki 2014. 08. 31. 09:58
Előzmény: #124  noname02
#129
Ez úgy jön ki, hogy a kerek gyümölcstorta forma receptje:)
diki
diki 2014. 08. 31. 10:01
Előzmény: #129  diki
#130
És ezért egyszerű mérce az evőkanál. Miután nekem ez az alaprecept, ezt szoktam többszörözni.
diki
diki 2014. 08. 31. 10:40
Előzmény: #130  diki
#131
És hogy ne ragozzuk túl egyszer mértem le, hogy mennyi fér a bögrébe mert az is száz fajta van, és továbbiakban ezt használom. A sima bögrés sütit legutobb dejóval csináltam, menet bele még plussz mag /dió,napraforgó, mogyoró/ és szárított gyümölcs. Ha még bennt hagyom a sütőben szikkadni, utána pont olyan mint a műzliszelet.
diki
diki 2014. 08. 31. 10:40
Előzmény: #129  diki
#132
Úgyhogy kistepsüs adag, ha nagyobba teszem akkor többszörözöm :)
noname02 2014. 08. 31. 11:20
Előzmény: #132  diki
#133
1 a lényeg: finom legyen a sütemény. -:))
noname02 2014. 08. 31. 11:43
Előzmény: #128  Bekre_Pal
#134
Nem csak uborkát lehet kovászolni, mást is: zöldbabot. Csinálni még nem csináltam, de enni már ettem. Gyenge zöldbab kell hozzá ami nem szálkás. Finom volt ez is.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 08. 31. 12:48
Előzmény: #134  noname02
#135
tegnap kovászoltam be egy kísérleti mennyiséget :)
noname02 2014. 09. 06. 11:41
Előzmény: #26  emerald
#136
Nem találom a házi májkrémed receptjét vagy a hsz számát. Ha megadnád megköszönném :)))
Kacsa vagy liba különössen érdekelne.
emerald 2014. 09. 13. 09:34
Előzmény: #136  noname02
#137
Ez aztán hihetetlen, nem is vettem észre a nekem szóló hsz-t, de pont arra gondoltam h itt az ideje egy kis libasült receptnek....:))))

No de akkor legyen a májkrém elősször:
Én azt csirkemájból készítem mert szerintem az a legfinomabb. Nincs kesernyés íze mint a pecsenye kacsa májnak.
No persze a HÍZOTT liba-kacsa májtól nincs jobb azzal eggyetértek...:) de arról majd később.

Hozzávalók:
0,5kg csirkemáj (szívvel, vagy anélkül mindegy)
2db jó nagy fej hagyma
majoranna, só bors
4db tojás
2 púpos evőkanál liba/kacsazsír
A májat nagyobb kockára vágom ha van rajta szív annak az inas felét is levágom kidobom majd ketté vágom.
Hagymát félcikkekre szeletelem, a zsíron megdinsztelem csak éppen hogy, máris mehet rá a máj(szívvel). A vége fele teszem rá a majorannát, hogy ne égjen meg, vagy ne veszítse el az ízét.
Ez tulajdonképp egy resztelt máj!

Munkával spóroló háziasszonyként nálunk ez úgy szokott készülni h ha reszteltmájat készítek ebédre akkor növelem a mennyiséget aztán a megmaradtból készül a májkrém...:)

Aztán hagymástól szaftostól bevágom egy turmixba(aprító is jó) abban jól meg mixelem. A tojásokat megfőzöm, pucolom, majd egy kislyukú reszelőn lereszelem, irtó gyorsan megy...:)
Aztán ezt is hozzáadom a mixerbe, de lehet csak egy villával simán megkeverni is. Nem zavaró az icipici fehérje darabkák.
Hűtőben 2-3 napig jól el van, de lehet mélyhűteni is, viszont azért jobb frissen. Pírítósra kenve szoktuk enni.
Nagyon finom, meghát tudod mit eszel...:) ellentétben a "bolti" májassal.

Folyt köv. a libával.....
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 09. 13. 09:37
Előzmény: #135  Bekre_Pal
#138
most vagy én vagyok a fura, vagy a kovászolt zöldbab nem akkora szám...
noname02 2014. 09. 13. 11:09
Előzmény: #137  emerald
#139
Akkor azért nem találtam a receptedet, mert még nem irtad be. :-O
Most már meg van, köszönöm. :-))
A reszteltmájat szeretem. Kiprobálom ezt is. :-))
emerald 2014. 09. 13. 12:15
Előzmény: #139  noname02
#140
Igen, mert ajánlottam, de nem kérték, mert ismerték...:)

Topik gazda

fxboy
fxboy
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek