Topiknyitó: pampa 2008. 11. 23. 16:14

Szlovák-Magyar konfliktus  





Kubis: a magyarok soha nem kapnak autonómiát

Vasárnap, 2008. november 23. 15:09 - Frissítve: Vasárnap, 2008. november 23. 15:13

MTI

Szlovákia számára elfogadhatatlanok a nemzeti kisebbségek kollektív jogai, és autonómiájuk bármilyen formája - jelentette ki Ján Kubis szlovák külügyminiszter egy interjúban. Pozsony azt is megpróbálja megakadályozni, hogy Brüsszelben téma legyen ez a kérdés.

Szlovákiában szó sem lehet a nemzeti kisebbségek kollektív jogainak elismeréséről és autonómiájáról - jelentette ki a szlovák külügyminiszter. Ján Kubis szerint a Szlovákiában élő magyarok helyzetéért a szlovák kormány a felelős, Szlovákia számára pedig elfogadhatatlan a nemzeti kisebbségek bármilyen kollektív joga, bármilyen autonómiája, beleértve a személyhez kötöttet is.



A szlovák külügyminiszter mindezt az újvidéki Dnevniknek című lapnak nyilatkozta. Az újság annak kapcsán kérdezte Ján Kubist, hogy vajdasági magyar politikusok ismét a kettős állampolgárság kérdésének felülvizsgálatát kérik Budapesttől, és azt, hogy tegye egyik legfőbb külpolitikai törekvésévé a határain túl, kisebbségben élő magyarok perszonális autonómiájának kivívását.



A szlovák külügyminiszter kijelentette: Pozsony azt sem fogja megengedni, hogy ez a kérdés az EU-n belül bármilyen formában téma legyen. Másrészt viszont minden szlovákiai lakosnak, így a nemzeti kisebbséghez tartozóknak is biztosítják mindazokat a jogokat, amelyek az európai normák szerint megilletik őket.



Kubis elmondta: a szlovák vezetésnek az az álláspontja, hogy az egyénnek és az összes állampolgár egyéni jogainak védelme a leghatékonyabb és legjobb megoldás, nem pedig a kollektív jogok biztosítása.



"Készek vagyunk garantálni és a legmagasabb szinten biztosítani a Szlovákiában élő valamennyi nemzeti kisebbség tagjainak egyéni jogait, de nem adunk a nemzeti kisebbségeknek semmilyen kollektív jogot" - szögezte le a szlovák külügyminiszter az újvidéki Dnevniknek adott interjújában.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pampa 2009. 09. 02. 09:53
Előzmény: #217  Törölt felhasználó
#220
Tartalmi résszel?

Volt tegnap egy vitánk arról,hogy a rendőrség is kettős mércét alkalmaz amikor engedélyez,vagy megtilt egy demonstrációt. Felsoroltam 3 példát erre és te először kerülted a választ.majd másodszor kiemeltél egyet amire tudtál mondani indokot és végül azt írtad: hibázott a rendőrség....
Nem azt a következtetést vontad le,hogy ők is szelektálnak hanem azt hogy hibáztak.
Pedig mindenki számára aki követi a napi politikát nyilvánvaló,hogy a rendőrség ezekben az ügyekben politikai elvárásra cselekszik.

Az izraeli hadseregnek van hasonló reakciója az esetekre.
- nem mi voltunk.
-de ha mégis mi voltunk akkor védekeztünk a terroristák támadása ellen
- abban az esetben,he perdöntő bizonyíték van arra,hogy ártatlan civilek az áldozatok: tévedtünk, kivizsgáljuk az esetet....
Törölt felhasználó 2009. 09. 02. 09:49
Előzmény: #218  Phylaxa
#219
Áljjon is meg... ennek a ficónak elgurult a gyógyszere. én ilyenkor annyira nem értem az emberi elmét...

amúgy válaszként simán előszedném az itteni tótokat, és kicsit megmolesztálnám valami módon őket, várva, hogy mi erre szlovákia reakciója... ha fellépnek ellen, akkor lehet, mondni, hogy akkor az ottani magyarokat is tessék szépen békénhagyni!
Phylaxa 2009. 09. 02. 09:45
Előzmény: #208  Törölt felhasználó
#218
Átvésetnéd a családi sírkövet? Én tuti, hogy nem....álljon már meg a menet!
Törölt felhasználó 2009. 09. 02. 09:34
Előzmény: #215  pampa
#217
Azt gondolom egy vitában - intelligens, kultúrembereket feltételezve - a hozzászólás tartalmával kell foglalkozni és a képviselt álláspontot normális stílusban, érvekkel alátámasztva megfogalmazni. Sajnos itt sok nick esetében nemhogy egyszerűen nem megy ez, de még kísérletet sem tesznek rá. Persze lehet, hogy probléma abból származik, hogy a kiinduló feltételeimben tévedek.
martin36
martin36 2009. 09. 02. 09:28
Előzmény: #211  Törölt felhasználó
#216
Elolvastam a cikket:két szó jut róla eszembe.ótvar baromság.
pampa 2009. 09. 02. 09:23
Előzmény: #214  Törölt felhasználó
#215
Miért tenném? Ezeket a jelzőket te érdemled ki a hozászólásaiddal.
Törölt felhasználó 2009. 09. 02. 08:39
Előzmény: #212  pampa
#214
Pampa, ne állj be a személyeskedők, lebértopicolózók sorába.
Törölt felhasználó 2009. 09. 02. 08:37
Előzmény: #209  martin36
#213
Természetesen a szlovák nyelvtörvényt én is ellenzem.
pampa 2009. 09. 02. 07:37
Előzmény: #208  Törölt felhasználó
#212
Ja,teljesen ugyanaz...

Megkaptuk egy politikai döntés eredményeként a "cigányok országának" egy darabját és a azon élő cigányok nem akarnak "elmagyarosodni"...

Magyarországon a romákkal kapcsolatban a pozitív diszkrimináció van életben,ugyanez nem mondható el a szlovákiai magyarokról...

Te állandóan félremagyarázod,kiforgatod a fórumozók véleményét.Akkor pedig egy konkrét,másképpen nem értelmezhető téma vatődik fel szépen átsiklassz fölötte.

Ezért írtam azt a minap,hogy ne csodálkozz azon amiért felvetették a "bértopikoló" jelzőt.
Törölt felhasználó 2009. 09. 02. 07:25
Előzmény: #209  martin36
#211
a mulatozásról beugrott egy írás:

link
Törölt felhasználó 2009. 09. 02. 07:22
#210
martin36
martin36 2009. 09. 01. 23:33
Előzmény: #208  Törölt felhasználó
#209
Szerintem azért jársz tévúton,mert itt kifejezetten a nyelvtörvényről,a nyelvhasználatról van szó,és nem arról,hogy illeszkedjenek be a társadalomba,aminek viszont a hasznából szépen részesülnek.
Itt senki sem ácsingózik a cigányok identitására,pusztán azt akarja,h éljenek normál életet ugyanúgy,mint azok,akiken piócaként élősködnek.
Én még senkitől sem hallottam,h de mennyire zavarja ha cigányul beszélnek,vagy a cigányzene(az egyik legkedveltebb mulatozási forma még ma is,még a fiatalok körében is),vagy a cigány kultúra.
A szlovákok viszont ezt akarják elvenni a magyaroktól.
Ég és föld a kettő közötti különbség.
Törölt felhasználó 2009. 09. 01. 23:18
Előzmény: #207  martin36
#208
Nyilván tök más a kettő, már csak történelmileg is, meg a társadalmi problémák tekintetében is különbözik. Nem vagyok hülye, ez világos. Ettől még mindentől elvonatkoztatva szemléletes az a fajta hozzáállásbeli különbség, amire felhívtam a figyelmet és ami abszolút a kettős mérce definíciója: teljesen más a véleményem akkor, amikor ugyanazt / hasonló problémát a másik oldalon élem meg.
martin36
martin36 2009. 09. 01. 23:13
Előzmény: #206  Törölt felhasználó
#207
Pénznyelő,hol tojnám én le hogy cigányul gajdolnak egymás között,ha tiszta rendes szorgosan dolgozó,felelős honpolgárok lennének?
Azért a kettőt ne vegyük már egy lapra,kérlek.
Törölt felhasználó 2009. 09. 01. 22:21
Előzmény: #204  pampa
#206
Pampa:

"Azért azt már mégse!

2009. 09. 01. 15:40
„Tessék szlovákosodni!” – üzenik Ficóék a felvidéki magyaroknak""

Ezt a hozzáállást ebben a viszonylatban mennyire ellenzed. Pedig az olaszliszkai topicban te és még jónéhány nick között általános "közmegegyezés" az a nézet, miszerint a roma kérdésnek az a mibenléte és megoldása, hogy illeszkedjenek be, asszimilálódjanak a többségi nem roma társadalomba...

Újabb kettős mérce?
ujonc 2009. 09. 01. 22:04
Előzmény: #204  pampa
#205
Valamiről lemaradtam?
Nem engedtük be a Szlovák államelnököt?
pampa 2009. 09. 01. 15:55
Előzmény: #203  Törölt felhasználó
#204
Azért azt már mégse!

2009. 09. 01. 15:40
„Tessék szlovákosodni!” – üzenik Ficóék a felvidéki magyaroknak

Mindkét országban a választási kampány nehezíti a konfliktus lezárását - mondta Valki László nemzetközi jogász az ATV JAM című műsorában.

Mindkét országban a választási kampány nehezíti a konfliktus lezárását - mondta Valki László nemzetközi jogász az ATV JAM című műsorában.

A jogász szerint aggasztó, hogy a Fico-kormány hivatalba lépése óta folyamatossá váltak a viták. „A magyar kormány helyesen teszi, hogy a maga részéről igyekszik enyhíteni a viszályt” – mondta Valki.

A szekértő szerint mivel mind a két országban választások lesznek, nehéz lesz megúszni, hogy a szlovák-magyar konfliktusról ne beszéljenek a kampányban.

Mint kifejtette ennél rosszabb forgatókönyv már nem igazán tud bekövetkezni, hiszen példátlan, hogy két EU és NATO tagállam nem engedi be egymás államelnökeit az országba, a mára elméletileg nem létező határokon keresztül.

Ez a legdurvább politikai üzenet a magyar politikának és Magyarországnak, de súlyos jogsértés is. – mondta el Valki, aki szerint a Schengeni Egyezmény céljai közt szerepel, hogy a politikai érintkezést is könnyedebbé tegye.

„Fico megpróbálja elhalászni radikálisabb szövetségeseitől a szavazókat, ennek szólt a nyelvtörvény is, amelyet először nagy hangon bejelentettek, majd későbbre halasztották a részletek kidolgozását.” – mondta Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint a „magyarkártya” a legolcsóbb szavazatszerző stratégia. „Ficóék azt üzenik a szlovákiai kisebbségeknek, hogy ’Tessék szlovákosodni!’”

A szlovákok ugyanakkor megértették, hogy figyelembe kell venniük az EBESZ ajánlásait, ezért is halogatják a nyelvtörvény bevezetését.

Ezrek tüntetnek a nyelvtörvény ellen

Több ezer ember részvételével tiltakozó nagygyűlés kezdődött kedden délután Dunaszerdahelyen, a helyi labdarúgó-stadionban a szlovákiai államnyelvtörvény közelmúltban elfogadott módosítása ellen.

A Kiállunk a jogainkért jelszó alatt zajló nagyszabású akciót, amelyre Szlovákián kívül Magyarországról és Romániából is érkeztek résztvevők, a Magyar Koalíció Pártja és a civil szervezeteket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala kezdeményezte és szervezte meg.

A mintegy háromórásra tervezett rendezvényen politikai beszédek hangzanak el, amelyeket kulturális műsor egészít ki. Várható, hogy a résztvevők egy nyilatkozatot is elfogadnak, amelyben tiltakozni fognak az államnyelvtörvény ellen, s kiállnak a szlovákiai magyarság jogainak megerősítése mellett.
atv.hu / MTI
Törölt felhasználó 2009. 09. 01. 14:07
Előzmény: #202  Törölt felhasználó
#203
az egy kicsit más dolog :) az, hogy egy akráhol kedvesek az emberek... nálunk is vannak olyan részek jellemzően a kisebb települések, ahol ugyanilyen kedves fogadtatásban lenne része!
Törölt felhasználó 2009. 09. 01. 14:03
Előzmény: #201  Törölt felhasználó
#202
Matgab írta le valamelyik nap a szlovén élményeit. Persze nem ebből indultam ki.
Törölt felhasználó 2009. 09. 01. 13:53
Előzmény: #200  Törölt felhasználó
#201
a lengyelek tényleg jófejek... de én még életemben nem találkoztam egy szlovénnal sem. (legalábbis nem tudok róla)

Topik gazda

pampa
3 5 4

aktív fórumozók