Topikgazda: matgab 2008. 06. 24. 05:50

Bűn és bűnhődés - a nagy magyar adótragédia  

Ugrás a cikkhez
Sorra olvasom társadalmunk problémáit feltáró publicisztikákat a magyar sajtóban és szép lassan körvonalazódik egy fals konszenzus: morális csődtömegben, csalók országában élünk gazdasági értelemben, hiszen az adóoptimalizálás, adóelkerülés és adócsalás egy össznépileg elfogadott magatartás Magyarországon. A megjelent publicisztikák talán legfőbb problémája adó-moralitást érintő vonatkozásokban, hogy Radnóti által megidézett magasságokból, repülőgép perspektívából nézik a bírált terület valós helyzetét. Nem tudok beállni abba a sorba, ahol a magyar vállalkozók általános adócsalózása történik.
Számoljunk le az illúziókkal, kis- és nagyvállalkozói szinten ma Magyarországon ugyanaz történik illegális, vagy legális módszerekkel; a környező országokkal történő összevetésben irreális adóteher csökkentése gazdasági kényszer. A különbség csupán annyi, hogy nagyvállalkozói szinten jogilag körülbástyázott (legtöbbször offshore) struktúrák működnek.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=98564
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 17:02
Előzmény: #34  jancsika
link
Ezt a cikket a 300.000.- bruttóról már sokan levezették, de azért emlékeztetőül közreadom:
"Mé' panaszkodsz Tiborc?"
jancsika 2008. 06. 26. 14:00
Előzmény: #32  Pitzu
Pitzu szívemből szóltál.

És , hogy legyen egy kis visszajelzésed, a VPOP-nél mi is pontosan ugyenzt csináltuk, dögöljenek meg egy bevallást sem fogunk beküldeni. Nálunk ott telt be a pohár, hogy kérték az adóazonosítónk másolatát, majd egy nappal erre kaptunk valami VPOP-s köremailt, kb 500 ember minden személyes adatával.

Pontosabban 2 cég ragaszkodott a küldözgetéshez, ezért nekik papíralapon összegyűrve (mint a WC papír) küldözgetjük a minimumot.

A VPOP-t még kiegészíteném azzal is , hogy az egész nyilvántartási rendszerük egy vicc ( nem adózónkent összességében, mind az APEH) hanem határozatonként tartják nyilván a dolgokat, ezért szinte sosem egyezik a cég és az ő nyilvántartásuk, ieeltve a saját nyilvántartásuk sem egyezik a sajátjukkal. Én nem is értem, hogy a PM hogyan engedhette meg ilyen amatör átláthatatlan rendszer működését. Mondjuk nem csoda, ha annak idején egy-két apró számtech trükkel 100 Milliókat nyúltak le tőlük az olajosok. Szóval legalább 4-500 főt kellene azonnal kidobni innen.

s ha csak körbenézek az adminisztrációban egy újabb 500 fő a NYENYI feldolgozásával foglalkozó teljesen értelmetlen munkát végző siserehadba futok. Csak, hogy mindenki értse, ők azok, akiktől függ a nyugdíj, s annyit tesznek, hogy 1 évben egyszer feldolgoznak 1 daraba adatszolgáltzatást, amit nem is kellene beküldenie senkinek, hiszen az APEHnél ezek az adatok havi bontásban adószámmal levezetve mindenkinél megvannak. Magyarul számolják a semmit.

Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 13:49
Előzmény: #32  Pitzu
Ezek után aztán csoda, ha valaki fog beadni kisebb tételekről bevallást. Én biztos nem fogok pár 10.000 forintokról ilyen hercehurca mellett. Inkább jöjjön a bünti, de szerintem ki sem fog derülni.

Ez a lényeg. Amit nem vallasz be, le sem verhetik rajtad. Ismerek cégeket, évek óta nem vallanak be szakképzésit, kulturális járulékot, ilyesmiket. Na és?
Pitzu 2008. 06. 26. 13:32
Előzmény: #27  BudFox
Mi könyvelő iroda vagyunk, rengeteg ügyféllel, így van némi rálátásom a kkv-k működésére több gazdasági terültene.

A nálunk lévő kb.200 ügyfél azt gondolom tekinthető reprezentatívnak. Kis részük tényleg megpróbál minnél keveseb adót befizetni és ez valószínűleg az adók csökkenésekor is így maradna. Azonban a nagy többség szívesebben fizetne alacsonyabb adókat, és működne abban a biztonságban, hogy minden legális, mint hogy simlizzen össze-vissza.

A termékdíj valóban röhejes, amióta átvette a VPOP. Az utóbbi egy-két hónapban annyira a bögyömben vannak, hogyha tehetném minden embert kirugdosnék onnan... Tavaly meg az előző években volt egy jól-rosszul, de legalább beadhatóan megszerkesztett bevallás a termékdíjról az Apeh felé. Nagyjából (mert ezt tényleg csak nagyjából lehet jól csináln) bevallottunk minden érintett cégnek a kisebb nagyobb összegeket.

Na ezután jött a VPOP, és felrúgott mindent. Csináltak egy monstrum, béna, kitölthetetlen bevallást. Nyilván a VPOP informatikusának is meg kell élnie valamiből. Már a bevallás beadásához is minimum két nyomtatványt kell megelőzően beadni. Egyet meghatalmazásként az elektronikus beadáshoz, a másikat bejelentkezésre termékdíjra. Na most ezek feldolgozása meg hiánypótlása (mert a bevallás nem kompatibilis az Abev törzsadat rendszerével, így több dolgot lehagy az autómatikus kitöltésből) 3 hónapig tartott a VPOP-nak. Ja és kb. semmit nem tudnak az egészről, minden problémára az a válasz, hogy benne van a kitöltési útmutatóban....

Ezek után aztán csoda, ha valaki fog beadni kisebb tételekről bevallást. Én biztos nem fogok pár 10.000 forintokról ilyen hercehurca mellett. Inkább jöjjön a bünti, de szerintem ki sem fog derülni.

Ez is egy jó példa arra, hogy szeretcsétlen vámosoknak adjunk más egy kis melót, nehogy az utcán kössenek ki, és rúgjunk fel egy hellyel-közzel jól működő rendszert. Lehet, hogy nem nagy összeg a költségvetésban a termékdíj, de esküdni mernék rá, hogy idén annyi sem lesz, mint tavaly.

A jogszabályok változtatgatása tényleg kiszámíthatalan mostanság. Az új Áfa törvény is egy vicc. Hangoztatják, uniós harmonizáció... A fenét, szerintem alig van benne ilyesmi. Az első változata nem volt egyértelmű, hogy szerintem egy csapat óvodás jobbat írt volna. Ezért kellett benne most év közben is változtatni. A változtatgatásnak számomra eddig jó néhány olvasata lejött:
- egyrész az oktató cégeknek legyen minden évben miből megélniük. Ha évekig nem változna semmi, akkor 3 év múlva két képeznének tovább, nem lehetne újabb könyveket kiadni, stb...
- megpróbálják a kiskapukat betömni, de mivel az egész jogszabály béna, ezekkel a változtatásokkal csak még bénább lesz, és szerintem sokat nem tudnak vele elérni.
- az állandó változásokkal elérik, hogy az ellenőrök se nagyon vannak képben. Általában sokkal kevésbé, mint a vállalkozó. Ha valami spécibb dologgal találkoznak - például arányosított Áfa - akkor teljes csőd. Általában ilyenkor az a lezárása a dolognak, hogy majd jönnek holnap, vagy majd megnézik, stb. Nyilván ciki lenne a helyszínen törvényt értelmezgetni...
Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 13:32
Sziasztok!

A magam részéről örömmel veszem észre, hogy egyre erőteljesebben jelennek meg az elégedetlen hangok, és egyre többen, neves szakértőktől a kkv vezetőkig hangoztatják véleményüket. No, nem az elégedetlenségnek örülök, hanem annak, hogy többségében nem
külön-külön politikai oldalakat okolnak, hanem - szerintem teljesen helyesen - az egész politikai elitet. A politikusaink nyugodtan a szemünkbe hazudthatnak bármit, úgysem lesz belőle semmi, elindul egy vizsgálóbizottság - sok-sok adóforintból - majd jó esetben hoz egy állásfoglalást és annyiban marad. Sajnos nagyon sok példát lehet hozni a teljes politikusi gárda - tisztelet a kevés kivételnek - "törvényes" piszkos ügyeiből. De ők jól érzik magukat, mert ők hozzák a szabályokat, és nekik ez így működik. Az, hogy elérték azt, hogy szinte mindenki összerezzen, ha az APEH-től kap egy ajánlott levelet, az a hatalom gyakorlásának egyik eszköze. Az is benne van, hogy tudatosítsák, hogy mindenkinek van vaj a fején, ne pattogjál már annyira. Legjobban az állami megrendeléseket végző cégek járnak, hisz ott tuti fizetnek, bár abba körbe bekerülni igen nehéz és ha mégis sikerül, akkor vagy finoman jelzik, hogy az alá az ár alá ne menjél, vagy egyáb trükkös módon 0,1 ponttal lemaradsz. Bocsi. És ha jobban megvizsgáljuk ezeket a cégeket, akkor vagy szépen visszacsorgatnak a "belső embernek", már ha mondjuk egy-egy terepjárót csorgatásnak lehet nevezni, vagy éppen érdekeltsége van benne. Itt is lehet számtalan példát felsorolni. Legutóbb a parkolási társaságokkal kapcsolatban volt egy kis fórumozás, ahol elmondtam, hogy én nem ismerek még egy olyan országot, ahol a közterület használatából származó bevételeket egy (több) magáncég rakja zsebre - aki természetesen ugyanúgy él az adóoptimalizálással, mint bárki más - és a város, a település nem részesül belőle. Ja, az egyik cég fő tulajdonosa éppen egy
képviselő unokatestvére. Erre csak annyi volt a válasz, hogy ja, hát nem is tartjuk olyan sűrűn a kapcsolatot, meg egyáltalán miért kellene nekem tudni, hogy egy távoli rokonom mit csinál. De visszatérve parkolótársasághoz, ki ne szeretne egy ilyen tuti biztos ügyfeleket nyújtó vállalkozást!
Zavarjuk el mind, mert addig itt nem lesz jobb!
Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 13:16
Előzmény: #27  BudFox
jó ez, legalább eltűnik a sok szemét. A népek meg viszik a kannástejet, mint a hetvenes években. A vámosokkal meg az a baj, hogy schengen után ki kellett volna rúgni jópár ezret, nadehát a politika...
Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 13:14
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
komoly ügyvédek és pénzügyi tanácsadók kamu cégek létrehozásán agyalnak, ahelyett, hogy érdemi munkát végeznének. A jól felépített kamuprojektet megfinanszíroztatják, lehetőleg az állammal, mert egy csőbe húzott magánbefektető esetleg ideges lesz és az ötletgazdákra küldi a (volt) kgb-t vagy a moszadot.

Haszon óriási, kockázat minimális.
Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 13:12
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
"a cégeknek egyre jobban megéri azon dolgozni, hogy hogyan tudnak pénzt spórolni,"

kulcsmondat. De már tíz éve is így volt, a reálszfére hoz a legkevesebbet. Sok pénzt azok keresenk, akik eleve bedőlésre tervezett projektcéget csinálnaik. Mostanában ez pedig egyszerűbb lett, miközben minden bonyolódik. Érdekes.
BudFox
BudFox 2008. 06. 26. 12:34
Előzmény: #26  pgyula
Minden hónapban kitalálnak valami új adót.

Csak szólok hogy Jólius 1 -től jön a : Termékdíj adó :DDD

Már bekérte a könyvelőnk az utóbbi 5 év könyvelési anyagát..
ne tudd meg hogy mennyi nejlonszatyor anyagot vittünk oda neki.
Össze kell gyűjtenie a csomagolóanyagokról a számlákat.
Adókat visszamenőleg be kell fizetni.

A vámosok meg majd jönnek, és a csomagolóanyagokról részletes nyilvántartást kell vezetni ...RÖHEJES:
6 féle nejlonzacskó kategória lesz.
le kell mérni az üres kartondobozok súlyát, és kilónként 16 forintot kell utána fizetni.
le kell mérni a selyempapír súlyát..hogy mennyi fogyott a hónapban.
papírtálcákat is lajstromba kell venni.
és a műanyag poharakat..

mindez vonatkozik a kereskedelmi lánc utolsó láncszemére, arra aki a terméket a fogyasztónak forgalomba hozza..

Na ehhez mit szóltok.: DDDD
pgyula 2008. 06. 26. 11:56
Előzmény: #1  portfolio
Tisztelt Balázs!
A rendszerváltás környékén alakult a cégünk, amely még ma is létezik. Én úgy látom, hogy a helyzet folyamatosan romlik. A bürokrácia, adminisztráció, még ha a megszámlálhatatlan adó és egyéb járulékterhet nem is nézzük oly mértékben elburjánzott és kisztámíthatatlan, hogy szinte az őrületbe kerget, ha lenne valamilyen menekülési út egy percig nem gondolkodnék, hagynám az egészet. Csak egy példa a lagújabb gyöngyszemeből. Tervezéssel foglalkozunk ezért több szakmai kamarának is kütelezően tagja kell, hogy legyünk egyébként nem tervezhetünk. A jogosultság nem szerzett jog nem elég az iskola a gyakorlat öt évente meg kell újítani. Ehhez kötelező és szabadon választott továbbképzéseken kell résztvenni, de mindkettőn feltétlenül. A tovbábbképzsek pénzbe kerülnek és persze az idő, amit a mun kától kell elvenni. Véleményem szerint a munka is folyamatos továbbképzés, főleg ha tervezésről van szó. Na szóval lejárt az egyik jogusultság hosszabbításért fordultam a kiamarához, kiderült, hogy nincs meg a szükséges számú kötelező továbbképzés.
Jelezték, hogy szerezzem meg. Fölhívtam az egyik ezzel foglalkozó céget. Ahol egyébként más okból kifolyólag ugyan ilyen tanfolyamot végeztettek el csak fél éveset nem öt naposat. Elmondták az nem jó., hanem fizessek be 22 eFt-ot küldjem el a befizetést igazoló dokumentumot és kakkor küldik az igazolást a tanfolyam a kötelező tanfolyam elvégéséről. Más május 22.-től megváltozott az országos tűzvédelmi szabályzat. Bizonyos esetekben tűzvédelmi szakértőt kell bevonni az engedélyezési tervezési munkába, természetesen a tervező feladata ez is. Tűzvédelmi szakértő persze olyan ritka mint a fehár holló. Az illetékes tűzoltó hatósági ember elmondja, hogy ő nem csinálhatja az adott megyében, de elirányit a szomszéd megye katasztrófavédelmi igazgatójához, neki van erre jogosultsága a köürnyéken. Amiről szó van az egy 50 m2 es kis kertészeti áruda, mely egy meglévő épületben lenne. A vonatkozó jogszabály szerint szerintem egyértelmű, hogy nem is kell ilyen. Mikor hivatkozva a jogszabályra elmondom a tűzoltó hatóság emberének azt mondja , hogy ez nem baj nekik van egy közelebbről nem részletezett, általam fel nem lelhető belső utasításuk, hogy üzletreha akár öt négyteméteres akkor is kell. Költői kérdés kihez forduljon ilyenkor az ember. Hát csak kettő az adóterhek melletti egyéb magyar abszurdításokból. Összeségében nekem az a véleményem, hogy nálunk nem demokrácia van, hanem egy feudális hűbéri rendszer. Aki benne van a brancsban szinte mindent megtehet, nincs jogszabályi akadály, semmi. csak zárójelben amikor az érdek úgy diktálta egy nap alatt volt építési engedély az összes szakhatósági állásfoglalással, pedig ez egy egyszerű állámpolgár számára nem is túl bonyolult ügyben minimum hatvan nap. Azonba, ha elveszted egy hűbérúr (polgármester, politikus) bizalmát akkor véged, többé munkát nem kapsz, akármilyen jó vagy és versenyképes. Állandóan hivatkonak az oroszokra, hogy náluk nincs demokrácia. Nekem van tapasztaatom semmivel sem jobb a helyzet nálunk.
Pákozd 2008. 06. 26. 11:14
1. Korábban már említettem, most megismétlem: bár a költségvetési elvonás %-os értékében dobogós helyen állunk, ez az összeg egy főre jutó abszolút értékben kb. negyede pl. az osztrákénak (folyó árakon). Ennek ellenére azonos szintű szolgáltatásokat szeretnénk. Tudtommal a sokkal több pénzből a sógorunknál mégsem telik sem ingyenes felsőoktatásra, sem tömeges ingyen utazásra, vagy GYES-re, hogy a sok különbség közül említsek néhányat. Egyébként rokkantnyugdíjas is jelentősen kevesebb van, sőt közalkalmazott is - náluk. Sőt a nyugdíj-korhatár sem alacsonyabb náluk...
2. A hazai vállalkozás több sebtől vérzik. A döntő, rövid időn belül behozhatatlan hátrány a tőkehiány (ezt nem oldja, ha egy vállalkozás fő célja a költségelszámolás). E tőkehiányt nemzetközi versenyhelyzetben gyakorlatilag lehetetlen behozni, különösen a mai globalizált piacon. Ha körülnézek az ismeretségi körömben, versenyképes, jelentős termelő (beleértve a szellemi termékeket is) vállalkozást alig találok. A külföldi működő tőke szerepe ezért domináló és megkerülhetetlen. Egyébként ez a magyarázat arra, hogy mindenki pályázati pénzhez akar jutni, saját tőke nélkül. Ez érthető, de sehová sem vezet. Ebből társadalmi haszon nem származik.
3. A bonyolult, gyakran felesleges, sokszor korrupció-gyanús hivatali eljárások nem kedveznek vállalkozásainknak. E helyzeten lehetne a legegyszerűbben segíteni: egyszerűen át kellene venni egy működő, hatékony rendszert. Egy sor felesleges előírás, engedély és a hozzákapcsolódó apparátus egy tollvonással. Gondoljuk meg a hazai építési engedélyezési eljárást, amelynek legszebb gyöngyszeme, az igazi magyar hungarikum: a fennmaradási engedély.
4. Akár tetszik nekünk, akár nem, tény, hogy nálunk az adóelkerülés olyan történelmi hagyomány, amely a gyengén sikerült, majd megrekedt polgárosodási folyamat következtében máig fennmaradt. Nálunk nem szégyen a közösséget megkárosítani csalással, hanem virtus – a pártállás e kérdésben (érdekes módon) nem számít.
5. Azt az állítást saját magunk becsapásának tartom, hogy a kiadási oldal drasztikus csökkentése nélkül érdemi adócsökkentés lehetséges. Nyújtózkodni csak a takarón belül érdemes. E kérdés olyan megszokott juttatásokhoz kapcsolódik, amely a társadalmi békét érintik, ezért felelőtlenség e területet pillanatnyi politikai érdekeknek alárendelni. Szlovákiában, Lengyelországban ezt szemlátomást a politika jobban tudomásul veszi.
6. A szociális háló országonként nyilvánvaló különbsége is életszerű magyarázat arra, hogy a példaképnek tekintett szlovákok dolgozni (nem vállalkozni) hozzánk járnak át (az itteni multikhoz) és nem fordítva.
Uhlmann Erik
Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 10:33
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
Naja!
Legalább megtanulnának dolgozni. Sajnos nagyon sok olyan politkus van, akinek "csak" államigazgatási, vagy politikusi gyakorlata van, soha egyetlen percet nem dolgoztak "normális" munkahelyen. Minden oldalról lehet példát hozni bőven.
Törölt felhasználó 2008. 06. 26. 10:31
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
Abban nem osztom a véleményedet, hogy nem lehet modellezni, mert mindent lehet modellezni, a kérdés, csak az, hogy mennyire pontosan akarjuk és ez sokszor csak pénz kérdése. A felhők mozgását is modellezik, hogy megmondják milyen idő lesz. Abban is van hibaszázalék. Amit nagy hibának tartok, hogy meggondolatlanul cselekszenek. Például a szigorítások bevezetése előtt, sok szakértő, meg még én is azt mondtam, hogy ennek így nincs értelme, mert hiába emelik az adóterhelést, a cégeknek egyre jobban megéri azon dolgozni, hogy hogyan tudnak pénzt spórolni, és sajnos nem a vállalkozásuk feljelsztésével foglalkozni. Az EVA-nál például kiderült, hogy jé, az emberek szívesen befizetik az adót, ha az elfogadható mértékű. Még akkor is így lett volna, ha már az elején 25%-ban határozzák meg az adót. Rengeteg tapasztalati anyag van, szakértők vannak, akik a modellezésben tudnának segíteni. Én a rendszer terevzésétől a politikusokat eltiltanám. Amikor kész van, akkor muattanám meg nekik és akkor lehetne csizsolgatni esetleg. Egyébként még annyit, hogy az erősen megosztó Bokros Lajos volt a tanácsadó Szlovákiában és Szerbiában is, és ismereteim szerint mindkét országban már a betartható törvények terén jóval előbb járnak. Szigorúan böntetnek, de a törvények hagyják élni a vállalkozókat.
Egyébként a legegyszerűbb modellt bármelyik válllalkozó meg tudná mutatni a politikusoknak. Ehhez annyi kell, hogy csinálsz egy - szinte tetszőleges területre vonatkozólag - üzleti tervet. És ha ebbe mindent törvényesen, illetve az állam által elvárt módon befizetsz, akkor kiderül, hogy veszteséges. Ha csak ezt elkezdenék reszelgetni, akkor meglátnák, hogy mi az a terhelés, ami felett már nyereséget is termel a cég. Persze ez nagyon le van egyszerűsítve, de érdekes egy próbát tenni. A kkv pedig ezt az üzleti tervet reszelegeti, hogy min és hol tud spórolni, hogy legalább megmaradjon, vagy nyereséget termeljen.
Törölt felhasználó 2008. 06. 25. 18:29
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
"A kimondott szavaknak hatása van, önálló életre kelnek. "

így van. A vulgármaterialisták azonban ezt nem - ezt sem - értik. Ugyanígy van a csaló vállalkozóval. Ha egy gyereknek folyton azt mondogatod, milyen ügyetlen, akkor tesze-tosza lesz. Ha az apparátus minden vállalkozót ab ovo adócsalónak tekint, akkor önbeteljesítő jóslatként mindenki azzá is válik. A szó teremtő ereje, te tudod, én is, azok a bunkók, akik az "ország urainak" képzelik magukat, meg azt sem értik, miről beszélünk.

Egyébként egy ilyen konferencián higgadtan meg kell az arcnak mondani, hogy ő az adóbefizetésekből él, ha eddig nem tudatosult volna benn. Én ezt meg szoktam mondani, leszarom, ha csuklanak.

psimon
Törölt felhasználó 2008. 06. 25. 13:49
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
Írod: "Mérnök ember lévén, nem hiszem el, hogy nem tudna az állam egyszer (csak egyszer) megfizetni egy szakember gárdát, hogy csináljon egy egyszerű, átlátható adórendszert, majd modellezze le, nézzük meg a várható hatását, finomítsunk, megint ellenőrizzünk, ha megfelelő eredményt elértünk, akkor pedig vezessük be."
Pont az a lényeg, hogy nem lehet, mint ahogy nem lehet a gazdasági folyamatokat sem pontosan előrejelezni. Ráadásul egy adórendszer sem jó vagy rossz önmagában. Fontos a külvilághoz való viszonya is. Ezekből aztán sok minden következik, de a lényeg tömören összefoglalható: kisebb állam, kevesebb adó, több öngondoskodás kellene.
Ezzel csak az a gond, hogy egy rakás politikus munkanélküli maradna.
Törölt felhasználó 2008. 06. 25. 13:00
Totálisan egyetértek a cikkben foglaltakkal, és sajnos meg is tapasztaltam a saját bőrömön. Elborzaszt az állami tisztviselők, politikusok vezetők hozzáállása a kkv-khez, akik a legtöbb munkahelyet adják, ráadásul a támogatásukkal, elfogadható, tisztességes adórendszerrel sokkal föggetlenebbé tehetnénk gazdaságunkat a külföldi befeketetőktól és hatásoktól is.
Elborzasztott az OMMF vezetőjének egy konferencián a kérdésemre adott válasza:
A kérdést a büntetések, fekete-szürke-színle lt foglalkoztatokkal kapcsolatos előadása után tettem fel. Nem gondolja-e, hogyha minden 10 vizsgált vállalkozásnál 8-9-ben találnak ilyen szabálytalanságokat, akkor nem a vállalkozókkal, hanem a rendszerrel, a szabályokkal van a baj?
Rövid tömör válasz: NEM! Ezek mind csalni akartak, akarnak, lehet itt akármilyen rendszer. No, ezek után a többi kérdésemet már nem tettem fel.
Amikor - tiszetelet a kivételnek - az APEH-nél a vezetőktől kezdve, az alkalmazottig azt a hozzállást képviselik, hogy a vállalkozók mind adócsalók, akkor mit, milyen javulásra számíthat az ember.
Nekem is kinyílik a bicska a zsebembe, amikor a munkaügyi kp előtt megáll egy nagy fekete merci, majd kiszáll belőle 4-5 jól megtermett kisebbségi vastag nyakláncokkal a nyakukban és bevonulnak fölvenni a segélyt. Azt már meg sem említem, hogy vajon van-e jogsija, és ha nincs, akkor a rendőr mit tud (akar) vele kezdeni, egyáltalán megállítja-e.
Cégvez etőként minimum 4-5 hónapom arra ment, hogy mielőtt bevezették a szigorításokat (GY.csomag), akkor hogyan fog tudni talpon maradni a cég, ami az előző években rendszerint megduplázta a bevételét. Már akkor sem és most sem a támogatásokért lelkesedtem, azzal akartam foglalkozni, amihez értek, csak hagyjanak tisztességesen megélni. Nem támogatást kérek, hanem tisztességes életteret.
A kimondott szavaknak hatása van, önálló életre kelnek. GYF szavai is életre keltek. Egyes becslések szerint naponta 100 cég teszi át a székhelyét Szlovákiába. Ezt akarták, megkapták. Az embereknek elege van abból, hogy több, mint 15 éve azt mondogatják, hogy most egy kicsit rosszabb lesz, de utána majd. Ily módon az sem tartotta vissza az embereket, hogy azzal riogattak, hogy majd nem lesz nyugdíjad, mert ha most halok éhen, akkor úgy sem számít. Ha meg most félre tudok tenni, befektetek, akkor talán lesz nyugdíjam, és még talán az is biztosabb, mint amit majd az állam fizet.
Lefelé menő spirálban vagyunk, és ezt nem veszik, vagy nem akarják észrevenni a politikusok. Nekik így jó, ők még könnyebben halásznak a zavarosban. De mit várunk tőlük, amikor minden választási ciklusban pont 386 milliót költenek kampányra a zárszámadások szerint, és 1,5 millióról meg ne kelljen már számlát hozni, mert az macerás. Szívesen ajánlanám figyelmükbe a Bibliát is….
Inverz ördögi, vagy angyali kör: Ha kevesebb az adó, kevesebbet kell elkölteni, amihez kevesebb ember kell, kisebb állam, nőhet a hatékonyság. A kisebb adó miatt a kkv fel tudná szippantani az állami szférából kikerülőket – már ha tényleg akarnak dolgozni és nem csak úgy tenni, mintha iszonyat fontosak lennének – és nem kellene annyi munkanélküli segélyt kiosztani, beindulhatna egy egészséges fejlődés. Persze a svindlizőket keményen büntetni kellene.
Ehelyett csak toldozgatják, foltozgatják a rendszert, már senki nem tudja követni. Azt, hogy 3-5 évre nem lehet tervezni, azt még talán el tudom fogadni, de azt, hogy 1 évre se tudjak előre tervezni, mert évközben is módosítgatják a jogszabályokat, ez vérlázító amatőrség, vagy ha tudatosan megy, akkor nem jó emberek ülnek ott, mert nem értenek a szakmájukhoz.
Mérnök ember lévén, nem hiszem el, hogy nem tudna az állam egyszer (csak egyszer) megfizetni egy szakember gárdát, hogy csináljon egy egyszerű, átlátható adórendszert, majd modellezze le, nézzük meg a várható hatását, finomítsunk, megint ellenőrizzünk, ha megfelelő eredményt elértünk, akkor pedig vezessük be. Számtalan iparágban ez így működik. Ja, csak arról az apróságról megfeledkeztem, hogy azok vállalkozások, akiknél fontos a hatékonyság és kockázatminimalizálá s és belebukhatnak egy rossz döntésbe, plusz nem a más pénzét herdálják el.
Egyáltalán nem keseregni akarok, hanem előre menni, élni, fejlődni, de amíg nincs megfelelő önismeretünk, nem merünk szembenézni a hibáinkkal, addig ez nem fog menni. A vállalkozók nap, mint nap ezt teszik, javaslom ugyanezt a tisztelt politikai vezetésnek is!
Tisztelettel:
Gá bor
Törölt felhasználó 2008. 06. 24. 20:33
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
Dehogynem :)
Törölt felhasználó 2008. 06. 24. 20:21
Előzmény: #12  matgab
a magyar állam olyan, mint a primitív házastárs. Állandóan azt b.szogatja, aki eltartja. Amíg az ember meg nem unja és el nem húz meccsre, kocsmába vagy külföldre.

De még a házastárs sem mondogatja állandóan, hogy "el lehet menni"
Törölt felhasználó 2008. 06. 24. 20:18
Előzmény: #16  desszert
az a baj, hogy a magyar államot egyszerűen hülyék vezetik (néhány középszerűen okos bűnöző társaságában) és a hivatalnokai meg részben hülyék, nagy részben meg lusták és beleszarnak. Erre jó példa az általad említett segélyezés. Hiába vonod meg a segélyt, szerencsétlen nem talál munkát, mert "szeretett vezéreink" versenyképtelenné tették az országot, ezért nincs munka, főleg nincs a nagy tömeget adó szakképzetlenek számára. Az meg nem megoldás, hogy fejenként húsz millió forinttal dotálják a mi pénzünkből a "munkahelyteremtést." (Daimler)

psimon
desszert 2008. 06. 24. 20:12
Kar hogy a nagyfejek ott fenn nem olvassak el ezt a cikket.
Csak egy par megjegyzesem lenne:
- "a közpénzekből finanszírozott állami alkalmazottak pénteken 14:00-kor már sorban állnak a lift előtt és képtelenség bármilyen adminisztratív ügyet elintézni... "
Penteken reggel 10-kor mar semmilyen ugyet nem lehet intezni, mert akik egyaltalan bent vannak, azok is ide-oda kapcsolgatnak es akit kapcsolnak, annak fogalma sincs hogy lehetne segiteni.
- Miert is fizetnenek a kisvallalkozok adot? Azert, hogy azt is eltapsoljak fent? Nincs semmi ertelme, masnak a zsebet tomni. Meg is ertem az adokikeruleseket.
- Munkanelkuliseg. Be kellene vezetni, hogy csak bizonyos felteltelek mellett kapjon valaki segelyt. Azert hivjak segelynek, hogy athidalja azt a bizonyos idoszakot amig valaki nem talal munkat. Nem azert, hogy valaki abbol eljen!! Miert is fizessek ismetelten adot? Azert hogy en 60 orat dolgozok hetente es mas meg logassa otthon es 8-10 gyereket csinaljon, ami utan ismetelten tamogatast kap? (Mostanaban kaptam egy e-mailt, hogyan elnek a "tisztelt " kisebbsegiek. Tisztelet a kivetelnek!)
Semmilyen penzmennyiseg nem eleg arra, hogy az allam gazdalkodjon belole, ha egyszer @ az elosztasi rendszer.
Ez mar igy megy evek ota, es allitolag ok is (legalabb is nehanyan) kozgazt vegeztek, szoval tudniuk kellene hogy mukodik egy ceg (allam) hogy kellene egyensulyt teremteni a bevetelek es kiadasok kozott.
Sumerolog 2008. 06. 24. 17:34
Előzmény: #14  prfecó
A cikkben említett metodikák, trükkök 1989 óta folyamatosan működnek. Az eredmény meg is lett, beérett a gyümölcs. Akik tudták, nézték, tűrték és művelték a csalásokat, azok most "csodálkoznak". A döntési jogkörrel felruházott, megválasztott színtársulatok pedig '89-ben homokba dugták a fejüket és azóta is ott tartják.

Kb. 15 éve majdnem alakítottunk egy gazdasági társaságot. De kiszámítottuk a nettó maradványt egységnyi eladott termékre (szolgáltatásra) vonatkozóan egy feltételezett teljesen tiszta, tisztességes, minden közterhet befizető környezetben.
Ezek után megittuk az üveg "ünnepi" whisky-t, és szétszéledtünk....... .
prfecó 2008. 06. 24. 15:57
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
azért ne tulozzunk

100 ft nyereségből 38,6 Ft marad még

éhenhaláshoz sok , vállalkozás továbbvitelhez mínősíthetetlenül kevés. Na ezért undoritó pl. a Tesco, Kika részére adott kedvezmények. KIKA kapott az államtól 50 milliót , mert embereket minimálbéren foglalkoztat és közben évente millíárdos nyereséget visz ki Magyarországról.
Törölt felhasználó 2008. 06. 24. 15:24
Előzmény: #12  matgab
Kedves Pákozd !

Az elvonásnál a szám nem jó:

mindent bele kell számolni:tb-eho-különadó-forrás adó-kieg adó -iparüz.adó-szegeden plusz csatornaterhelési adó stbstb

sokkal több!!!
a nyereséged 100ft-jából megmarad15-18 ft.........azaz semmi!!!

és még egy apróság évente teljesen átírják az adótörvényeket és azért havonta meg változtatják!!

nesze semmi fogd meg jól !!!
matgab 2008. 06. 24. 15:17
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
rákérdez arra, hogy számlát kérsz -e (mármint, hogy ÁFA-s számlát kérsz-e, vagy elég a pénztári nyugta).

Gondolkodj, gondolod, az OBI-ban Tescoban és mindenhol azt kérdezgetik, hogy számlát kérsz, nyugtát vagy semmit? És ezek alapján bármikor feljelentheti akárki...

Másrészt pénztárakról a vezetés dönt. Nyilván lehet egyre ritkábban olyan pénztárakat is beszerezni, aminek a chip-je tuningolható, viszont ilyen esetben a vezető jelenléte nélkülözhetetlen a kontroll miatt. Mivel nincs ott, ezért megbízható pénztárgépet rendel.
Én szeretem az összeesküvés elméleteket, de ilyen helyen szerintem kár keresni...

A kérdés tehát helyesen: a blokk is jó, vagy ÁFA-s számlát kérsz?
BudFox
BudFox 2008. 06. 24. 14:14
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
Gabor Gabor - pedig én is szeretnék egyzser szlovák rendszámú autót :DDD

kinnt meg lehet venni a használt kocsikat féláron, és rakatok rá egy külföldi rendszámot...irreális ez a regisztációs adó

pl..8 éves Jaguar kerül kinnt 2.5 millióba, de a regadó 3 millió Ft..nevetséges.
csebyg 2008. 06. 24. 13:48
Respect... teljesen igaz!!!!
Törölt felhasználó 2008. 06. 24. 13:20
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
Elnézést, hogy hülye vagyok, az OBI-ban a technikai okot értem, amiért rákérdez a számlára (blokk vs. számla), a másik opció amire gondoltok, mi lenne?
Törölt felhasználó 2008. 06. 24. 12:47
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
link
Érdekes link, érdekes autó (még csak nem is luxus kategória ! ) de a legérdekesebb része az utólsó sor :
szlovák rendszámmal : +150eft,
magyarral : +2.3 Mft

No comment ...
Törölt felhasználó 2008. 06. 24. 11:14
Előzmény: #5  Pákozd
Ezt a számla dolgot szerintem félreérted. Azért kérdezi meg, mert akkor nem sima blokot állít ki, hanem számlát. Még a tescoban is állandóan rámkérdeznek, és nem azért amire gondolsz, hanem mert technikai jellegű a dolog. Így tudom.
Törölt felhasználó 2008. 06. 24. 11:10
Előzmény: #5  Pákozd
az OBI kicsit meglepett. tőlem is meg szokták kérdezni, de eszembe sem jutott ez az opció
Pákozd 2008. 06. 24. 11:07
Az éremnek van másik oldala is. Az adóelvonás százalékos értéke mellett ismerni illik az egy főre eső GDP rangsorát is, különben saját magunkat csapjuk be. Torz a csehovi mértékű hivatali gárda, a mondvacsinált engedélyezési és evvel együttjáró korrupciós gyakorlatával. De a tandíj rendszer, az eü ellátás hálapénzzel, stb. is tarthatatlan. Nem lehet annyi pénzt a közösbe rakni, még nagy százalékos elvonás mellett sem, mint mondjuk Ausztriában, ahol a fajlagos GDP kb. 4-szeres, az elvonás pedig "csak" 48% (nálunk talán 54%). Ha pedig kevesebb kerül a közösbe, akkor a szolgáltatás, infrastruktúra fejlesztés is szűkösebb - vagy marad a hitel...
A hazai autópark (3 millió feletti autópark) pedig nem Géza innovativitását igazolja. Ha az OBI-ban vásárolok, bármit veszek, mindig megkérdik, kell-e számla. Még én is tudom, hogy miért...
Monster 2008. 06. 24. 10:52
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Jó cikk, én is csak bólogatni tudtam közben :)
Törölt felhasználó 2008. 06. 24. 10:24
Ez jól sikerült. Kedvenc mondásom szerint a nullának a fele is nulla.
matgab 2008. 06. 24. 10:02
gratulálok a cikkírónak!
Szó szerint mindenben egyetértek vele, csak kiegészíteni tudnám, itt ott...
A magyar gazdaság az adócsalásba száműzött kisvállalkozói réteg nélkül már rég afrikai szintre süllyedt volna, míg az államháztartási hiány már a Plutót súrolná...

Topik gazda

matgab
4 4 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek