Új fordulat következett be a NABI finanszírozási vesszőfutásában. A buszgyártó csoportot hiteleinek átvállalása mellett felvásárolja a - feltehetően újonnan alakult - NABI Gyártó és Kereskedelmi Kft. és a Homerica Investments B.V. A jelenlegi hitelezők kifizetése után a NABI Rt. végelszámolásra kerül. Várhatóan hamarosan megszületik a kaposvári gyártóegység értékesítéséről szóló külön megállapodás.
A NABI Rt. részvényesei legoptimistább kimenetel esetén 2 millió USD készpénzhez juthatnak (88 Ft/ részvény), ami 40%-kal alacsonyabb érték a legutóbbi záróárhoz viszonyítva. Bár a vevők átvállalják a végelszámolás bizonyos (konkrétan nem ismert) tételeit, nehéz lenne azt feltételezni, hogy a 2 m USD egésze kifizethető a részvényesek részére. A kifizetés bizonytalan időpontja és a nem ismert költségtételek mellett 40-50 Ft részvényenkénti árfolyam lehet "indokolt". Az idézőjel alkalmazása azért szükséges, mert nem áll rendelkezésre megfelelő információ a végelszámolási folyamat kimenetelének közelítő számszerűsítéséhez sem.
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=63903
Van perre pénzed? Mert gyanítom hogy egy ügyvéd barát által írt figyelmeztető levél kevés ide, pedig az még ingyen van. Annak idején C.J. is kidobta, amikor pénzekkel tartoztak 3 évig, többek közt nekem is.
A NABI 2003 decemberében megsértette összes kovenánsát, nem tudta egyetlen hitelét sem törleszteni (pontosabban egyet-egyet tudott volna, de azt a bankok pari passu-ja nem engedte. Így hitelezői választmány alakult, és szerntem mindenki legalább 50%-os tartalékolást rakott a hitel mögé. Kineveztek jó pénzért egy felmérőt is akire a kusza (hun, USA, GB) biztosítéki viszonyok miatt volt szükség (a szívás az volt a magyar bankoknak, hogy Róna úr marha drágán vett fel amerikai kötvény kölcsönt, és a jobb fedezeteket emögé rendelte). Ez az időszakl egy jó adag pénzt elvitt, és megtudták ugyanazt, amit addig is tudtak, de ez már alap(papír) lehetett a bankoknak, hogy egyezkedjenek. ha a bankok veszteséggel kalkulálnak, akkor nem valószínű, hogy egy fillér is juthatna a befektetőknek. Ez sajnos ténykérdés, szerintem a 75 forint is méltányos lesz, ha jut annyi...
Az okokról biztos többet lehetne írni, de szerintem ahogy Róna és Rácz urak nagyon pozitív szerepet játszottak a felívelő szakaszban, úgy a leáldozásban is oroszlán részük van. Az Optair megvásárlása határozottan rossz döntés volt, megnőtt a hitelállomány, és soha nem hozott jelentős jövedelmet, és a szinergia 0 volt. Ezt követően a dollár bebukott, és ezt az elején nem fedezték, és később is átmenetinek tekintették, illetve evvel takaróztak. Ilyen helyzetben egy műszakilag hibás, vagy vitatható teljesítés pénzügyileg megboríthatja a cash flow-t. Az, hogy Róna úr fia a lejtmenetben az amerikai vállalat élére került, és sikerként könyvelte el a kapacitás növelésével megvalósult hatékonyság növelést azt hiszem jól jellemzi a 18 hónappal ezelőtti állapotokat...
Hát ennyi, adalék az előttem szólókhoz...
Saját tőke (2005. június): -13.380.000.- $
Jegyzett tőke (2005. augusztus 15.): 517.955.200.- Ft (2.478.255$)
Azaz egy részvényre -5,4$ (-1.128,6 Ft) jut.
"A NABI saját tőkéje jelenleg negatív, de a tranzakció eredményeképpen a NABI Rt. valószínűleg képes lesz részvényesei számára is valamennyi értéket juttatni."
"Ennek ellenére az igazgatóság véleménye szerint a készpénzellenérték jelentős része kiosztható lesz a részvényesek között, ha nem merülnek fel előre nem látható nehézségek a végelszámolás során."
"Az igazgatóság célja az, hogy minél hamarabb és minél nagyobb részben kioszthassa a részvényesek között a 2 millió USD készpénzellenértéket. Azonban a vevők vállalták, hogy további 200 ezer USD-t fizetnek a NABI Rt.-nek 2007 elején, ha a NABI 2006. november 30-án legalább 1 millió USD készpénztartalékkal rendelkezik még. Bár a vevők vállalták, hogy egyes szolgáltatásokat ingyen nyújtanak a NABI Rt.-nek, és megtérítik a NABI Rt. egyes működési és végelszámolási költségeit is, a készpénzellenértéket várhatóan csökkentik a NABI működési és végelszámolási költségei, valamint esetleges, a tranzakciós szerződésekből eredő követelések."
Pedig szerintem igaza van TopKaisernek (is). Azt rebesgetik, a vevő egy private equity fund és nagyon jelentős diszkonttal vette meg a hiteleket is (ha olyan jó a cég, a jelenlegi hitelezők nem szaladtak volna ennyire messze ilyen olcsón). Hogy lehetne egy cég jó, ha az év végén vissza kellene fizetnie a hiteleit - 81.1 milló, nincs igazán új megrendelése és egy minimális cash lötyög benne, valószínűleg azért mert már fékezi a szállítói kifizetéseket és beszedi a vevői tartozásokat.
Aki itt az elmúlt 2 évben részvényt vett, tudnia kellett volna mit vesz, és hogy ez a tologatás nem tarthat örökké a hitelezőkkel. Az is intő jel volt, hogy a bankok nem kértek végül is részvényeket. Egyébként a 68 körüli árról karácsony után nyilván egy felvásárlási spekuláció vitte fel az árat véletlenül a 6 hónapos átlagár köré... A nagy szakértők az elmúlt fél évben a fund bejelentett részvény kiosztását is mindig új befektető érkezésének hitték... no comment. Felszámolásnál 0 Ft járt volna a részvényeseknek, most esetleg valami majd mégis jár - ennek már örülni kell. Nyilvánvaló, hogy egy csőd / felszámolási helyzetben a részvényes áll a sor végén, a töbiek nem tőkebefektetők - a haszonból sem jár nekik. Akár el is vihettek volna a bankok mindent egy végrehajtásban, akkor is vége lenne a dalnak, 2 m USD nélkül....Egyébként ha valakit terhel feleősség, azok a hitelezők, akik engedték ezt eddig húzni, ahelyett, hogy azonnal 2004-ben csődbe vitték volna.
topkaiser+, ha igazad lenne, akkor már rég nem lenne a cégben készpénz. Pedig van. Csőd akkor van amikor a pénz elfogy.
A NABI régóta (2004) simán cash pozitív, csak non-cash és non-recurring tételekkel (garanciális kötelezettségek mesterséges felduzzasztása 25m USD-re, értékleírások) eldugta a menedzsment az eredményeket. Szerinted miből fizettek vissza több, mint 50m USD hitelt másfél év alatt és volt még 25M USD készpénzük 2005 szeptemberben? Az a 75m USD nem csak a WCR csökkentéséből jött ...
A volt részvényesekkel kifizettették az átszervezést és most amikor rendbe van téve a cég kijátszák haveroknak.
Ügyes. Igazuk van, én is ezt tenném.
Garantálom Neked, hogy a februári gyorsjelentésben a negyedik negyedévben min. 5m USD EBITDA-t termel a cég a rendkívüli tételek nélkül (majd megint levonnak belőle levegőt: garancia, kaposvári gyár értékvesztés, stb. + még egy kis cash csökkentő tanácsadói díjat, mert az a cash arra kell, hogy röhögve megvegyék belőle a céget).
A HUF-USD árfolyam duma már rég nem aktuális, a költségek kevesebb, mint 20-25%-a van HUF-ban, főleg amióta 60BRT-t gyártanak, amin min. 20% a marzs.
A NABI problémája nagyon egyszerű: 300ftos dollárárfolyamra volt berendezkedve, és a 200-as árfolyam mellett életképtelen a cég. Kb szerintem 230-240-es árfolyam kellene a nullszaldóhoz. ez az első pont. A második pont, hogy a cég túljutott azon a fázison, ahol egyszerű válságmenedzseléssel meg lehetene menteni, ugyanis a meglévő hitelek kamatát képtelen kitermelni. Adósságcsapdába került a cég, amiből nem lehet kilábalni. Ez már több mint egy éve is látszott. A kérdés csak az volt, hogy mikor szánják már végre el maguk a tulajdonosok, hogy leírják ezt az eszközüket gyakorlatilag nullára.
Egyszerű a helyzet, olyan mintha valaki 100 Ft-ot keres, 110-et költ, s az egyre növekvő adósságot görgeti maga előtt, végül már a kamatokat sem tudja a fizetéséből fizetni. Ez a csőd.
idmat: az üvegszálas hajótest gyártás nem pletyka, benne volt egy december eleji NAPI-ban (a Brunswick-nak fogják eladni a kaposvári gyárat)
Pénznyelőnek: ha valóban 0-át érne a Nabi, akkor a Homerica BV mögött álló pénzt (50-80m USD közötti összegről van szó) nagyon hülyék mozgatják ...
doti: nem lesz a Homerica jogutód, csak az eszközöket és a kötelezettségeket veszik meg (= kiürítik a Nabi Rt-t). A kérdés, hogy a 2m USD-n felül még mennyi "nem operatív" cash-t hagynak benn ...
Törölt felhasználó2006. 01. 24. 08:55
Penznyelo!
Én nem röhögtem230 ft.-nál,csak jó érzés volt látni a jóslatom beteljesülését.Reménykedtem ,hogy felvásárólják a Nabit,de 500Ft-ot vártam vételi ajánlatként.Igazad volt! Egy kérdés még bennem van: a Homerica jogutod lesz vagy nem?
A brókerem mondta,hogy olyan pletyó keringett,hogy a Nabi üvegszálas hajótesteket fog készíteni.Soha nem mertem beírni hogy engem ne köpködjetek és pozit se vettem föl!!
Törölt felhasználó2006. 01. 24. 07:47
Elöbb vettél volna nabit,mint humetet,rosszul tetted volna,Bálint a tőzsdéről a humit miért kéne,jó az ott ahol van,ha nem tetszik,ne fektess belé,de még mindig életképesebbb mint a nabi,a nabit nagyon sajnálom,de talán még magához térhet.
Mégegyszer és utoljára, aztán többé ne essen róla szó.
NABI: az utolsó határidő?
2006.01.23 08:40
A NABI Rt. bejelentése szerint 100%-os tulajdonában álló leányvállalatával, a NABI, Inc-vel, valamint a hitelezőivel megállapodást kötött az MSA hatályának meghosszabbításában 2006. január 17-től 2006. január 31-ig.
-NABI, Inc-vel, valamint a hitelezőivel -
Itt írják, hogy "a saját tulajdonban lévő leányvállalatával és a többivel"
Sok pénz nyeltem le a tözsdén és remélem, hogy még fogok is!
Nem is ez az írás tárgy, hanem az, hogy jan 31.-ig van még haladék, és addig mindenki gondolkodjon el.
És itt van a bűne Bétnek, hogy ezt a közleményt semmisnek vette és engedte ezt a szabadrabást!
Ha az anyacég ennyire rossz volt akkor, hogy lehet hogy a gyereke felvásárolja?
Hiszen az is az övé!!!
Én sajnálom aki sok pénzt bukott a Nabin, de még jobban sajnálom a cégnél dolgozó embereket. Egy jó ideje igen bizonytalan a helyzet, nem lehet könnyű így dolgozni, várni a felmondó levelet. A HR-est sem irigylem... Egyik kollégám haverja dolgozott ott mint HR generalista, de kevesebb mint egy év után lelépett (kb. fél éve)...
Szerintem fontosabb hogy a cég megmeneküljön, még ha a részvényesek el is vesztik pénzük egy részét, mint hogy jogutód nélkül megszűnjön. Bár tény és való hogy óriási baklövések sorozata kellett ahhoz, hogy egy tündöklő csillagból egy döglött kutya lett...
Vicces (vagy inkább szomorú, de ha választanom kellett volna előbb vettem volna Nabit, mint Humetet...
Penznyelo , ne cseszegess :)), en megduplaztam benne a penzt, realizaltam is (szoval sikerult) csak egy kis mini pakkom vitte el a nyerom jo reszet.Megerdemeltem vagy sem ,azt majd en eldontom.Tudok rola egyelore.De ebbe mar 75%belenyugodtam.
Amugy a Humet nem sokat segitett az ugyon szvsz, volt egy ket pozitivabb bejelentes, arfolyam is tartotta magat, uj tulaj is egy alap neveben , megjelent benne, szoval voltak itt optimista hirek.
Viszont maga a sztori meg akkor is ha honapok ota, netan evek ota, de elegge szemenszuro na.
De lenne egy kerdesem is ; Nem tudjatok , konkretan kik a hitelezok ?
Az alabbi hozzaszolasom nem JP Morgan-t akartam irni, hanem Morgan Stanley-t.
Tökéletesen igazad van fundamentálisan!
Kérdésem, miért nem vezették ki korábban a Nabit és miért nem vezetik ki a Humetet?
Miért vezették ki a Zalát a Braut a Picket amik nyereségesek.
Ebben a pillanatban ment a Bét reklámja a nagyérdeműek felé " ahol a pénz mozgásban van"
Hová, merre.........?
NABI: végállomás - kiszállás min. 40%-os veszteséggel
Ugrás a cikkhezA NABI Rt. részvényesei legoptimistább kimenetel esetén 2 millió USD készpénzhez juthatnak (88 Ft/ részvény), ami 40%-kal alacsonyabb érték a legutóbbi záróárhoz viszonyítva. Bár a vevők átvállalják a végelszámolás bizonyos (konkrétan nem ismert) tételeit, nehéz lenne azt feltételezni, hogy a 2 m USD egésze kifizethető a részvényesek részére. A kifizetés bizonytalan időpontja és a nem ismert költségtételek mellett 40-50 Ft részvényenkénti árfolyam lehet "indokolt". Az idézőjel alkalmazása azért szükséges, mert nem áll rendelkezésre megfelelő információ a végelszámolási folyamat kimenetelének közelítő számszerűsítéséhez sem.
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=63903