Azt olvasgattam mtel topicban hogy 2400 jo belepo , de az oszi adocsomagot erdemes lehet megvarni, egy egy 5000 darab certire gondoltam 3 reszletben venni
Csakis certi Azt az mtelt szoktam ami kb 930 ba kerül Kb 3x áttétel. Néha az eggyel olcsóbbat, de csak ha olyan hangulatban vagyok. 1800 körüli a kiütési ár pl, ameddig nem tudod elképzelni hogy lemenjen. Persze a mostani puskaporos hangulatban, az usa kötvények miatt kockázatos. És hát jövő májusig tervezzük tartani, az még 8 hónap. Az idő alatt nem kéne jönni nagyobb turbulenciának...
Igen, valószínűleg bennem van a hiba. Bár itt több fórumtárs is jelezte, hogy akár márciusig is várhatunk az 52K-ra, addig érdemes tartani a longokat. És itt nyilván nem a TL08-ra gondoltak/tunk. Példa, hogy én miért forszíroztam kérdést korábban, a múlt héten vettem 18.5K körül TL108-at, most 19.5K körül van nagyjából, szóval kis nyerővel már kiszállhatnék belőle. De. Az OTP-t "ismerve" lehet a napokban lesz újabb zuhanás amikor leesik a certim ára mondjuk 17.2K-ra (az rv-vel szimultánban) szóval nyilván akkor nem adom el mert bukó lenne. Várnom kell, hogy ismét felmenjen, de mivel lehet csak jövő márciusban lesz 52K (vele párhuzamosan a certi ára) addig "kiülöm" a dolgot. Én erre gondoltam mint "kiülés" de már a rutinosabb "certizők" megnyugtattak, ha tényleg 52K körül lesz az árfolyam akár márciusban, megéri a dolog. TL108 és TL114 van, remélem azok addig nem kerülnek kivezetésre...(26.852 ill. 33.511 korlát árak.)
Szerintem nagyon félrement a fókuszod. Nem az a veszélyes a turbo warrantban hogy 10%-os kamat van rajta, vagy mekkora a bid-ask spread. Nem az, hogy esetleg hamarabb kell a pénz és mínuszban vagy kénytelen eladni, mert nem tudod kiülni.
Ez egy tőkeáttételes termék, itt nincs "kiülés". Abban a pillanatban, hogy akár csak egyetlen kötés erejéig eléri a kiütési szintet a mögöttes árfolyam, automatikusan értékesítve lesz a pozíció. Megkapod a maradványértéket, ami a befektetett tőkéd töredéke lesz, ha egyáltalán lesz maradványérték.
Nézd meg a turbo warrantok sorozatok számait. Az OTP TL jelenleg 123-nál tart, és jelenleg 30 TL van forgalomban. Hol van a maradék 93? Néhány a hitel komponens elfogyásával kivezetésre került (most épp a TL08 van ebben a helyzetben), a nagy részük azonban kiütés miatt lett kivezetve. Az OTP a magyar tőzsde legsikeresebb részvénye, és akik ezt a diadalmenetet a 93 kivezetett TL egyikében ülve követték, 90%-uk részük a befektetett pénz szinte egészét elvesztette.
Vagy aktívan kezeled a kockázatot és a tőkeáttétel mértékét, vagy nem való neked a certifikát. Kiülés nincs.
Igen, egy bombázás után bizonyára depressziós lennék, feltéve ha el kéne adni a certiket akkor mert kell sos - ben a pénz. De gondolom ebben az esetben is (rv-hez hasonlóan) csak akkor realizálom az esetleges mínuszt, ha eladom, ha tartom és várok az emelkedésre akkor nem. Na ezért voltam kíváncsi a tartás költségeire, legalábbis nagyjából. OTP-ből és Mtel-ből is azért vettem TL-t mert bízom a nagyobb emelkedésben, ami remélem magasabb lesz a heti költségeknél. Legalábbis bízom benne, ha biztosan tudnám feltenném mindenem ezekre :)
No hát akkor a számlavezetési díj, meg az állománydíj is megeszi a nyereséget egy idő után, ha a certi ára nem változik... De azért értékeld felül a certi vásárlást, ha egy 0,17%-os heti költség úgy érzed, hogy a nyereség rovására megy. Ha ezt nem hozza a részvény, vagy ekkora kamat már a "számít" kategória, akkor nem szabad certiben gondolkodni, mert egy bombázás utáni 2000 Ft-os eséstől depressziós leszel :D
"Ezért mondják, hogy a certi kamata elkezdi megenni a nyereséged egy részét." Én erre a korábbi észrevételre gondoltam inkább az elején, mint fő költségre, bár nemrég már reagáltál erre a felvetésre. Lehet kicsit szőrszálhasogatónak tűnök, de a pénzügyekben poroszos a hozzáállásom, szeretem a rendet, átláthatóságot! Köszi (ismét) mindenkinek :)
Miért ne tudnád sima excelből kiolvasni, hogy mennyit ér a certid? Tudod a kötési árat, tudod a mögöttes termék árát, ebből megvan a certi belső értéke? A kötési ár meg képletezhető. Mondjuk én a nyilvántartásomhoz egy makróval kiolvastatom az termék erstés adatlapjáról a kötési és korlátárat, meg a záróárat. De akár azt is képletezheted, hogy hetente mennyivel változik és most hányadik hét van, ez is majdnem forintra megadja, néha 1-2 forintot kell csak korrigálni.
Hogy mennyit er a certim az kiszamolhato veszel egy normal spreadet , reszveny es kotesi arfolyam aztan voila :) ha adot is kiszamolod ra az is negmondhato mennyi a netto poziciod , a tranzakcios koltseget is tudod kepletezni
Nyilván én is vezetek nyilvántartást, viszont egy "sima" excel táblából vajon ki tudod olvasni, hogy éppen mennyit ér a certid? A sima rv más tészta, annál nincs egyéb költség, esetleg az inflációt érdemes figyelembe venni. Viszont a certinél nem tudod, nem tudhatod, hogy éppen hogyan állsz, mivel a beker és eladási áron kívül vannak egyéb költségek. Egy példa, hogy ez miért lehet fontos sztem: veszel long certit, de persze nem indul el azonnal csak mondjuk 3-4 hónap múlva. Végre megindul az árfolyam, viszont ezek után nem igazán bízol a termékben, de így látnád a pontos valós árát és látod mikor vagy már kis nyerőben, ki tudsz szállni belőle.
De Simmons a statisztikai valószínüséget állitottam maga mellé és iszonyatosan sok kötéssel stabilizálta az ilyen fajta kitöréseket. Ez is egy lehetőség. De ehez kellet több évtízednyi magas matematikai képzés és egy kiváló - Nobel díj - szintű elme és sok hasonló fiatal. Ez nekünk nincs vagy feltételezem nincs. :( bár a fórumon ronhangál pár szociopata, pszihopata,adhd-s, nárcisztikus ... de ebből nem lesz ugyanaz. De van pár sikerrs ember az ő tudásuk átvehető.
Mivel ma nincs BÉT és (nyilván csak ezért) nem tudjuk megváltani a világot, egy kicsit más téma, de a tőzsdéhez, kereskedéshez kapcsolódóan. Amikor a kamatokról, költségekről kérdeztem a rutinosabb kereskedőket, arra gondoltam, hogy lehet, nem lenne butaság egy programot létrehozni, amely valós időben mutatná a certik "állását". (Lehet van ilyen, akkor bocsi...) Szóval mivel tudjuk a főbb paramétereket: bekerülési ár, napi rv ár, kamat, bázis ár változás etc. valamint hozzácsapnánk az időfaktort, pontosan látnánk, hogy pl. a szeptember 3-án vásárolt TL108-am hogyan áll a mai napon. (Nyilván előre nem tudna kalkulálni.) Éppen most olvastam James Simons-ról, aki matematikusból lett elég sikeres befektető, aki mint írják róla: "egyedülállóan alkalmazta a számítógépes jeleket és számításokat döntéseiben." Szóval lehet egy ilyen megközelítése is a dolognak, nyilván Simons-nak nem kellett a Trump faktorral is kalkulálni :)
Igen, a TS80 az 55k körüli korlátárral biztonságosnak mondható, nem fog egyik napról a másikra 55300-ra ugrani az OTP. A korrekcióban jól lehetett keresni vele, de a hegynek is 2 oldala van. Amikor lemegy 1000-et, másnap meg felmegy 1000-et az ár, mindkét certi ugyanannyit hozott. Szóval nem mondanám ki, hogy a TS-sel jobban lehet keresni. Viszont egy hír nagyon megránthatja valamerre és itt jön be, hogy el kell találd, hogy merre állsz poziban, hogy éppen jó hír lesz vagy rossz. Mert azért OTP-nél 1500-2000Ft-os változás teljesen normális már 46000-es szinten, viszont egy certin ez lehet akár 30-50%-os nyereség, vagy veszteség is. Ha TS-ben vagy és bejelentik, hogy Iránban vagy Ukrajnában megegyeznek valamiben, akkor nem kívánom neked, hogy rossz irányba állj éppen. (Mtelben 80%=TL32,36,37,38. 20%=részvény.)
Igen, korábbi kommentek alapján ez már lejött, hogy nagy raliban nyerő a dolog, viszont a mostani toporgásban (Mtel-hez hasonlóan) kérdéses a költségek miatt a dolog. Bár vettem jópár (lehetőségeimhez képest persze) TL108-at és TL114-et, és ezért erősen bízom az up-ban, azért néhány hozzászólás erősen hűti a kedélyeket. Mtel-be is beszálltam TL37-el 3.2K darabbal, persze az is csak toporog. (Neked amúgy melyikből van?) Amúgy certikből a TS80-al kerestem eddig a legtöbbet, ebben a hektikus mozgásban lehet a TS lesz a nyerő, míg ki nem tör otika, ha egyáltalán...
OTP moderált