Hello!
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)
Az aranyra elkészítettem egy elemzést.Rövid távon folytatódik az esés, nagyjából 3300 $/ounce értékig, de a közép és hosszútávú trend emelkedő marad. A befektetők megtanulák, hogy a vámháború nem is igazi. Az amerikai cégek remekül teljesítenek, jön az osztalék, ami a részvény felé tolja a befektetők kedvét.
Petőfinek az ezüst értéke: 77,6*0,925*36,4/31,104*352,5 = 29611 Ft (30e Ft névérték alatt) Gyűjtői felárral tudod eladni, de nincs nagy kereslet ezekre, csak ezüst áron, vagy kicsivel felette. Névértéken a bankok, posta is beveszi úgy tudom. (30ezer Ft)
Több fajta is van, pl 3 db Petőfi 30.000 még 2023-ból. Ahogy számolgattam, a 77 grammos súlya alapján 2,7 uncia az kb 100 dollárt ér. Viszont ebben nincs benne, hogy nem 100%os tisztaságú. Vaterán van aki 38000-ért adja, van aki 50e felett, elég nagy a szórás.
Még egy jó lehetőség:"justetf.com/en/ " honlapon mindent megtalálsz. Azt, mia különbség az Etf és az Etc közt, melyek a legjobbak, mekkora a forgalmuk... Barátsággal: Gyuripapa
Grága Valiz! Régóta tartottam magamban, de most kikivánkozik:penge eszű tőzsdés vagy. Az, hogy a TA egy-egy részletét nem ismered, tök nem számít. A brokercoose.com oldalon sok hasznosat találsz
Persze attól függ hogy mikori kiadások, mert a régi pár száz forintos névértékűeknél már nyilván többet ér benne az ezüst. Ezek általában ezüst ár körül mennek el a Vaterán. Kereskedők alatta veszik.
Bocs a kicsit offtopicért: van néhány Pénzverős ezüstérmém, amitől szeretnék megszabadulni, most, hogy magas a világpiaci ár. Tudtok arról valamit, hogy átgyűrűzik-e ezek piacába is az emelkedés? Érdemes beadni árveresre pl. Procopiushoz egyben? Vagy rakosgassam fel tételenként a Vaterara? Köszi a segítséget!
Itt is csak mozi lesz nekünk mára...bár ezüst nélkül vagyok mert péntek délután füvet nyírtam, locsoltam stb és már lekéstem a záró előtti visszavételt is..
WarrenAI ezt mondja: Technikai feszültség: Mi a következő lépés? Momentum: Az ezüst közelmúltbeli 35 dollár feletti kitörése erős optimista momentumot jelez. Ellenállás: A 36,08 dolláros napközbeni csúcs az új plafon; egy e feletti zárás megnyithatja az utat a 40 dollár felé. Támaszás: Figyelje a 34–35 dolláros zónát – a legutóbbi vásárlók agresszíven védhetik azt, különösen a kínálati korlátok miatt. 🧩 Összegzés: Váltó kereskedés Az ezüst jelenlegi árfolyama több mint spekulatív emelkedés – ez egy olyan fém, amely új identitást talál, mint infláció elleni fedezet és a technológia következő hullámának kötelező eleme. A szűkülő arany-ezüst arány a piaci pszichológia változására utal, míg az ismétlődő kínálati hiány egyelőre a bikákat tartja uralmon. A historikus adatok a Pro csomagban 5 évre korlátozódnak. Váltson Pro+ csomagra 10 éves hozzáférésért.
Én adogattam mindennap pár %-ot ... még 10 nap és elfogy. https://www.investing.com/news/commodities-news/silver-surges-past-35oz-level-to-hit-a-more-than-13year-high-4083415 Anushree Mukherjee által(Reuters) – Az ezüst ára elérte a kulcsfontosságú mérföldkövet, a 35 dolláros unciánkénti szintet, több mint 13 éve a legmagasabb szintet elérve, amit az erős ipari kereslet és a folyamatos kínálati hiányok hajtottak – közölték az elemzők.Az ezüst spot ára 2,5%-kal, unciánként 35,82 dollárra emelkedett 13:47 GMT-kor, ezzel elérte a 2012 februárja óta a legmagasabb szintet, 36,08 dollárt.„Már egy ideje arra számítunk, hogy az ezüst be fogja zárni az aranyhoz képest fennálló teljesítménybeli lemaradását. A fémnek szilárd fundamentumai vannak, beleértve a kínálati hiányt és az erős ipari keresletet” – mondta Nitesh Shah, a WisdomTree árupiaci stratégája.ARANY-EZÜST ARÁNY Az arany-ezüst arány, amely azt tükrözi, hogy hány uncia ezüstre van szükség egy uncia arany megvásárlásához, jelenleg 94 körül áll – csökkenést jelent az áprilisi 105-höz képest, amikor 2020 májusa óta a legmagasabb szintet érte el.Az alacsonyabb arany-ezüst arány azt jelenti, hogy az ezüst értéke növekszik az aranyhoz képest.Tekintettel az ezüst közelmúltbeli gyengébb teljesítményére az arannyal szemben, „úgy tűnik számomra, hogy most, hogy a 100-as szint alá süllyedt, némi aránykereskedés zajlik” – mondta Rhona O'Connell, a StoneX elemzője.ROBUSZTUS IPARI KERESLETA biztonságos menedékként és létfontosságú ipari fémként ismert ezüst ára 2025-ben eddig 24%-kal emelkedett. Az ipari felhasználás a globális ezüstkereslet több mint felét teszi ki a Silver Institute ipari szövetség szerint.Shah szerint ez a kereslet az elmúlt néhány évben tapasztalt szélesebb körű ipari nehézségek ellenére is erőteljes maradt, részben a napenergia és az elektromos energia terén betöltött szerepének köszönhetően.„Mivel minden nemesfém pozitív tartományban van, azt hiszem, hasonló tényezőkből profitálnak – a gyengébb amerikai gazdasági adatok alátámasztják a kamatcsökkentések létjogosultságát, ami később az ipari keresletet is támogathatja” – mondta Giovanni Staunovo, az UBS elemzője.Eközben az arany ára mintegy 29%-kal emelkedett 2025-ben, többszörösen megdöntve a rekordokat a biztonságos menedék iránti kereslet, az amerikai kamatcsökkentésekre vonatkozó várakozások és a robusztus jegybanki vásárlások miatt.KÍNÁLATI HIÁNY ÉS HOSSZÚ TÁVÚ KILÁTÁSOKAz ezüst ötödik egymást követő éve strukturális piaci hiánnyal néz szembe, bár a hiány várhatóan 21%-kal csökken 2025-ben a Silver Institute iparági szövetség szerint.„Mivel az ezüst nagyrészt más fémek bányászatának mellékterméke, a megemelkedett ár nem feltétlenül fog sok új kínálatot generálni. Így a kínálati hiányos piacok hosszabb ideig fennmaradhatnak” – tette hozzá Shah.„Hosszú távon az ezüst, mint ipari anyag iránti növekvő kereslet azt jelenti, hogy az árak elérhetik a 40 vagy akár az 50 dollárt unciánként” – mondta Fawad Razaqzada, a City Index és a FOREX.com piacelemzője.
Nem akartam írni, de nekem Wisdomtree 3x tőkeáttételű ezüstöm van időnként, most épp eladtam. Elégedett vagyok vele. Van ilyen aranyból is. De most nem venném, ha viszont lenne ismét komolyann korrekció, akkor viszont azonnal.
Ezüst
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)