Vonoviában ad némi támaszt az adómentes osztalék, ami annyi, mint jelenleg a fixmáp. Itt meg legalább az esély megvan rá, hogy többet fog érni. Majd. Valamikor. :))
Az okosok szerint a Vonoviába 2-3 kamatemelést áraztak be. Ez kb 2 hónapos info. Ha megnézed az elmúlt napok esegetős pangós árfolyamát a volumen alacsony. Úgy tűnik az algók hátszadiznak egymással. Holnap Verfallstag. Szerintem már be van állítva az ideális árfolyam a kibocsátóknak. Ezek a tények de ezek még nem garantálnak árfolyamot. Bárhová mozdíthatják rövidtávon. Ami most folyik az rövidtávú játszadozás. Igazából a lényeg augusztus 5-én lesz a féléves jelentés. Ebben lesz az ingatlan átértékelés és hogyan állnak az eladások. Abban biztos vagyok, hogy a shortosok az fogják nézni, hogy mi a leggyengébb láncszem és rögtön ezt fogják a fókuszba nyomni. Persze ettől az osztalék nem változik. Holnaptól a magyar kamat 5,5% lesz tehát alacsonyabb mint itt euro alapon. Az biztos itt potenciál van. Ezeket kell mind mérlegelni.
valahogy úgy látom, hogy a Vonovia most az ingatlanosok szoftver cége :) olyan mint az ADOBE vagy akár SAP, tuti lesz fordulat, de hogy mikor és honnan, az kérdés amúgy teljesen igazad van, az egyén kockázattűrő képessége és pozíciótervezése határozza meg a beszállót én a sok éves tapasztalat alapján mindenemet tuti nem tenném bele, de pont az a szép, hogy mindenki más :) akinek van annak sok hozamot kívánok, addig pedig kitartást
Jó az, milyen szép rallyt csinàlt spcx ipo előtt. Mondjuk jóval a mostani ár felett vettem vissza, de mindegy. 2 euron veszek még egy utolsó pakkot és kész. 2-3 éves időtávon jó lesz. Most azért minuszos az eredmény, mert a beruházások még nem értek véget. Sztem szüksége van Európának egy Starlink konkurenciára, ne legyünk ebben is az amcsiknak kiszolgáltatva.
Ez így igaz, de más és más úton , csatornán, Bemásolom az AI összefoglalóját, mert ennél jobban és egyérelműen ha akarnám se tudnám összeszedni: Ha a BASF-et és a Vonoviát hasonlítjuk össze a kamatérzékenység és az Európai Központi Bank (EKB) döntései szempontjából, akkor a tőkepiac két teljesen eltérő világát látjuk.Míg a Vonovia számára a kamatszint puszta egzisztenciális kérdés, addig a BASF esetében a kamatláb másodlagos, a működésére az EKB döntései inkább csak közvetve, a gazdasági növekedésen keresztül hatnak.A két vállalat reakcióit a kamatkörnyezet változására az alábbi négy fő dimenzió határozza meg:1. Közvetlen adósság és tőkeáttétel (Finanszírozás)
Vonovia (Extrém érzékeny): Ingatlanvállalatként (REIT-szerű modell) hatalmas adósságállományon ül (nettó adóssága közel 39 milliárd euró, a Net Debt/EBITDA rátája pedig kifejezetten magas, 13,7-szeres). Bár a hitelei nagy része fixált, a lejáró kötvények megújítása (pl. a 2026-ban esedékes 5,5 milliárd euró) magasabb kamatok mellett azonnal megvágja a profitot. Ha az EKB kamatot emel, a Vonovia részvénye azonnal esni kezd. [1, 2, 3]
BASF (Mérsékelten érzékeny): Ipari óriásként sokkal konzervatívabb a tőkeszerkezete. A nettó tőkeáttétele (Net Leverage) stabilan 2,2x - 2,4x körül mozog, a hitelminősítése pedig kiváló ("A" kategória). A BASF-nek van saját likviditási puffere, nem függ napról napra a kötvénypiac rezdüléseitől. [1, 2]
2. Eszközértékelés (Asset Valuation)
Vonovia (Direkt kapcsolat): A magasabb EKB kamatok közvetlenül növelik az elvárt hozamokat az ingatlanpiacon, ami lefelé nyomja a Vonovia tulajdonában lévő lakásportfólió könyv szerinti értékét. A kamatemelések leértékelődési hullámot indítanak el a mérlegben (ahogy azt a QUARTERBACK-akvizíció leírása is mutatta), ami rontja a Loan-to-Value (LTV) rátát. [1, 2]
BASF (Indirekt kapcsolat): A gyárak és vegyipari komplexumok értékét nem a kamatláb, hanem a kihasználtság és a globális termékárak határozzák meg. A kamatláb maximum a jövőbeli cash-flow diszkontálásakor számít (DCF modellek), de ez csak elméleti, technikai hatás a részvényárfolyamra.
3. A monetáris politika transzmissziója (Hogyan csapódik le?)
Vonovia → Pénzügyi csatorna: Ha az EKB szigorít, a bankok kevesebb lakáshitelt adnak ki, a lakásvásárlási kedv bezuhan, az ingatlanfejlesztési szegmens megáll. A hatás szinte azonnali (hetek/hónapok). [1]
BASF → Gazdasági/Kereskedelmi csatorna: A BASF-re az EKB döntései a gazdasági növekedésen (GDP) keresztül hatnak. Ha a magas kamatok miatt az európai autóipar (pl. VW, BMW), az építőipar vagy a csomagolóipar recesszióba kerül, kevesebb műanyagot, festéket és alapanyagot fognak rendelni a BASF-től. Ez egy lassabb, de fundamentálisabb hatás. [1]
4. Osztalék kontra Alternatív HozamokMindkét cég híres az osztalékfizetéséről, de a kamatok emelkedése itt is másként érinti őket:
A Vonovia (kb. 4-5%-os osztalékhozam) az államkötvények közvetlen versenytársa. Ha a kockázatmentes eurós kamatok magasak, a befektetők eladják a Vonoviát, és inkább kötvényt vesznek.
A BASF osztaléka (bár a menedzsment óvatosabb lett) egy ciklikus ipari teljesítmény eredménye. Ha a globális konjunktúra jó, a BASF magasabb osztalékot bír el, függetlenül attól, hol áll épp az EKB rátája. [1]
Bár közvetlenül nem az EKB dolga de azért nem árt ezt sem figyelembe venni: “Euróövezet: A kiigazított kereskedelmi mérleg májusban -5,0 milliárd euró volt. A várakozások +2,8 milliárd eurós többlet volt.” A gazdaságot nem kéne a szakadékba lökni!
Szerintem a rossz hírek, kockázatok túlnyomó többsége beárazódott! Úgy érzem, hogy a kamatdöntések sincsenek napirenden jelenleg, persze ott a közép, hosszú táv is. "Vételi késztetésem" van, nem látok sok mindenben növekedési potenciált már, áldom az Istent, hogy már nincs autós papírom, igaz a Porscheból viszont túl korán léptem ki! A Vonovia osztaléka is kecsegtet, plusz az árfolyamnyereség....Ja, a technikai dolgokhoz egyáltalán nem értek...
A kamatemelés minden céget érint. A BASFt is. Bár az adóssáfa akacsonyabb mint a Vonoviáé de ha megnézed 2025-ben tobb kamatköltsége volt mint a Vonoviának. Tehát az adóssága magasabb kamattal forog.
Rosszul fogalmaztam, támogató környezet. Így a helyes, és a jelenlegi EKB kamatpolitikára gondoltam. Elemzők szerint akár még egy emelés is jöhet, nem fogja támogatni a papírt. Ami engem még óvatosságra int, az az adósság állomány ( bár ezt próbálják kezelni ) Ha ez fordulni fog, akkor hosszabb távú dolog lesz. Véleményem szerint elég akkor beülni, ha már megtörtént a fordulat. Szép emelkedés állhat előtte a historikus példák alapján, de szerintem nem most van az a pont időben és térben.
Erre senki sem tud választ adni neked és ne is fogadd meg senki válaszát. Az enyémet se. Mindenkinek más a célja, más a tőkéje, más az időtávja és más a tűrőképessége. Én pl kb 24€ körüli szinten vagyok (valamivel talán alatta) beleértve az osztalékot. Már írtam, hogy all-in vagyok mégis nyugodtan. Időm is van várni. Más már pár %-os tőkearánynál is ideges. Nem vagyunk egyformák. Az árfolyamot senki sem tudja rövidtávon megmondani. Ha valaki tudná akkor egész tőkével megjátszaná. Miért akarod a tőkéd felét betolni ide?
ez így van, mindenki más modellt használ, a BOTSI listán, ami a német papírok trendkövető algoritmusának referencia pakkja pl most sorolták vissza 337ből a 96dik helyre. A Zacks "A" besorolással kifejezetten vételre ajánlja. A kvantitatív, momentum-alapú modellek és a klasszikus Wall Street-i elemzői konszenzus között véleménykülönbség van. A TippRanks 10es osztályzatot ad neki a score listáján. Míg a tiszta trendkövető algoritmusok gyengébbnek látják a papírt a német piacon, a fundamentális elemzőházak mérsékelten optimisták az osztalék és az eszközértékesítések miatt. Aztán ki-ki döntse el :) én menedéknek használom és inkább itt parkoltatom a pénzt mintsem állampapírba, ha van lehetőség ebből finanszírozom ( az meg nonplusz ultra, ha közben hoz az árfolyam balamit, ha meg osztalék is jön..... külön öröm )
avval ráérsz szerintem még, majd 18körül nyár végén gondolkodj rajta, és az sem biztos, hogy az az esés vége lesz ha valamit nem támogat a fundamentum, nem érdemes lovagolni rajta
Eurós részvények vitasarok