Topiknyitó: Lorne_Malvo 2020. 05. 25. 21:13

Wizz Air részvényesek topikja  

Üdv!
Azért nyitottam ezt a témát, hogy a Wizz Air részvényesekkel meg tudjuk beszélni az aktualitásokat a vállalattal kapcsolatban.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Garajc 2025. 09. 02. 09:02
Előzmény: #1814  OSZLOPOS
Többet én sem tudok, illetve csak annyit, hogy 2025. november tizenvalahányadikáig le akarják zongorázni a részleteket, azaz lényegében a Q2 végéig (most így fejből nem tudom a pontos dátumot. A lényeg, hogy Q2 jelentésre meglegyen). Ennyit nyilatkozott a Váradi:
.
"Gyakorlatilag „büntetjük” a gyártót pénzügyi értelemben véve: ha egy repülőgépünk a földön áll, akkor kompenzációt kell, hogy fizessen. Innentől az ő érdeke az, hogy minél hamarabb az összes repülőgépünk repülni tudjon. Emellett bevásároltunk jó néhány hajtóműből - tehát nem repülőgépet vettünk, hanem csak hajtóművet - vettünk nyolcvanat, amivel ugyancsak azt segítjük, hogy ne a földön álljon a repülőgép. Még akkor is, ha a repülőgép eredeti hajtóműve éppen karbantartás alatt van, akkor legyen tartalék hajtómű, amit be lehet tenni ezeknek a helyére.Ez egyébként egy jelentős beruházás volt, mert egyetlen ilyen hajtóműnek a piaci értéke 20 millió dollár, mi pedig ebből vásároltunk ekkora mennyiséget. Eddig most 4 milliárd dolláros befektetésről beszélünk, illetve az említett pénzügyi ösztönzővel gyakorlatilag büntetjük a gyártót, hogyha nem repül a repülőgép. Én úgy gondolom, hogy ma már mindenki abban érdekelt, hogy minél gyorsabban minden repülőgépünk repüljön."
Garajc 2025. 09. 02. 08:09

August2025   
August2024   Change   YoY      August 2025   August 2024   Change   YoY   
Capacity (seats)   7,289,0516,500,708 12.1%    72,619,808 68,878,425 5.4% 
Passengers*   6,911,2756,203,67311.4%    66,145,93762,070,578 6.6% 
Load Factor**   94.8% 95.4% -0.6ppts    91.1% 90.1% 1.0ppts 
Garajc 2025. 09. 02. 08:08
Előzmény: #1816  Joleszminden
August 2025: 6,911,275; 2024: 6,203,673; 2023: 6,143,859; Load factor: '25: 94,8%; '24: 95.4%; '23:94.1%
OSZLOPOS 2025. 09. 01. 11:23
Előzmény: #1811  Garajc
sok jó infót kaptunk, köszi. A hajtóműveket megrendelték, de pillanatnyilag nem áll rendelkezésre, igaz? Ugyanattól a gyártótól, akinek most javítani kéne a többit, de azt nem kapkodják el. Cserébe fizetnek folyamatosan kártérítést, a mögöttes matek lenne nagyon fontos. Főleg az, mennyire motiválja a hajtóműgyártót a gyors javításra.Nehéz helyzet, nyilván nem csak Wizz hajtóművekkel van gond. ugyanakkor nem kérheted el a világ összes pénzét kártérítésre, mert ha földbe áll a cég, pisloghatsz a rossz hajtóművekkel, nem lesz, aki megjavítja. Sőt, sok új megbízást is kapott a cég, köztük a Wizztől is, meg az USA fegyvezgyártótól is, F35-be is gyártanak majd. Szóval hogy lesz erre kapacitása a hajtóműgyártónak? Mert itt beböfögik a 2-3 év helyett a 4-5 évet, akkor belefulladunk a könnyeinkbe. Érdekes, hogy annak ellenére nem gyengült be az árfolyam, hogy szerintem nyilvánvaó, hogy itt nem lesz gyorsan béke. Azt hittem, ez kiárazódik, de vagy bele sem épült az árfolyamba vagy én vagyok pesszimista.
bandimester69 2025. 08. 30. 11:19
Előzmény: #1811  Garajc
Köszi,jól összefoglaltad a lényeget.
Garajc 2025. 08. 30. 03:43
Előzmény: #1810  OSZLOPOS
Fundamentális kép a következő hónapokra:
» Szeptember 2.-án (kedd) jönnek az augusztusi utasszám adatok!! Alapjáraton én jó adatokra számítok, nem nagyon voltak sztrájkok (Spanyolo.-ban és Olaszo.-ban voltak kisebbek), időjárás sem különösebben ütötte szét a menetrendeket és a légiirányítás sem fulladt teljes káoszba Európában, illetve a Wizz is úgy nyilatkozott, hogy a menetrendeket frankón tudták tartani idén nyáron, tehát alig volt járattörlés. Azaz ebből azt gondolom, hogy a tervezetthez képest számottevő utasszám kiesés és ebből fakadó költségek (repjegyár visszatérítés, szállásköltségek, transzferköltségek, kaja- és italutalványok, stb.) nem voltak.
.
» Szeptember 1.-én bezár a Wizz air Abu Dhabi. Ha nem lesz ebből bonyodalom (és most úgy tűnik, hogy nem lesz), akkor az legalább nem trollkodja szét az árfolyamot.
.
» Szeptemberben a spanyol földi kiszolgálás sokkal jobban bele fog állni a sztrájkokba, azzal lehet baj (a Ryanairt sokkal súlyosabban érinti, mint a Wizz-t).
.
» Szeptemberben továbbá a bezáró abu dhabi bázissal lesznek költségek, de ezt már lehetett tudni korábban is.
.
» Július óta a Wizz Air 161 új útvonal indítását jelentette be, amelyek közül 126 vadonatúj, 35 újraindított, és a 161 útvonalból 138 idén ősszel vagy télen el is fog minden bizonyossággal indulni. (Természetesen közben vannak megszűnő útvonalak is, csak arról semmi összefoglaló hír sincs, azaz a számokat nem tudom!)
.
» Illetve még hír, hogy a Wizz vett egy rakás hajtóművet tartalékba. A pénzügyi eredményt ebben a negyedévben rontani fogja (ahogy az ubu dhabi-i bezárás is), de az üzemeltetési biztontonságot javítani fogja hosszútávon. (megj.: 80 darabot vettek, darabja 20 millió dollár, azaz 4 Mrd dollárt költöttek most el rá!)
.
» Ezen a héten jött egy új röpcsi is a flottába (A321neo)
.
» Szeptember 15. után már minden korábbi Izrael-Eu városok járat újra üzemelni fog (22 útvonal)
.
» Továbbá még ott van az izraeli bázis sztori. (lásd korábbi bejegyzések!)
.
» Esetleg még az ukrán piac is képbe kerülhet, de ez a nyavalyás háború csak nem akaródzik véget érni. És persze az is ott van még a levegóben, hogy a háború végével automatikusan ugrik a részvény árfolyama is.
.
Technikai kép általánosságban:
» Az előretekintő P/E ráta jelentősen megugrott, most 14,33!! Ami egyrészt a befektetők jelentős jövőbeli nyereségnövekedésre vonatkozó várakozásait is jelzi, de azért srácok azért ez mégiscsak nagyon bedurrant!! (korábban kábé 6,5 volt az előretekintő P/E) De nézhetjük úgy is, hogy a Wizz pénzügyi teljesítménye lenyűgöző, mivel 13,40%-os bevételnövekedési pályát mutat, ami azért jól mutatja a cég azon képességét, hogy egy versenyképes légitársasági környezetben is terjeszkedni képes. 
» Azonban mivel a kulcsfontosságú értékelési-, és teljesítménymutatók, mint például a nettó nyereség (EPS: 1,54) és a szabad cash flow (1,66 Mrd GBP (megj.: adósság: 6,62 Mrd GBP)) jelenleg elég röhejesek, a légitársaság hosszútávú jövedelmezőségi képe finoman szólva továbbra is némileg homályos. 
» Mindazonáltal a 108,51%-os saját tőkearányos megtérülés a részvényesi tőke hatékony felhasználását mutatja, ami potenciálisan végsősoron erős jövőbeli teljesítményt eredményezhet. 
» A vállalat 1,54-es egy részvényre jutó eredménye (EPS) összhangban van a Wizz növekedési narratívájával, tehát nem kell ettől feltétlenül berosálni!! A zsozsót a flottabővítésre és az útvonalfejlesztésre fordítja a cég jó esetben, rossz esetben mint láttuk hülyeségekre (Abu Dhabi, drága gépbeszerzés, elcseszett üzemanyag és dollár fedezet, lejárt lízingelt gépek nagygenerálja), illetve vannak peches elemek (hajtómű, covid). Azaz van tér a javításra!!
.
Ajánlások:
Vegyes, de most már inkább pozitív a befektetői hangulat a Wizz körül: 
- 7 vételi, 
- 10 tartási 
- 3 eladási ajánlás van jelenleg. 
A célárfolyam 941,58 GBp és 2980,50 GBp között mozog, az átlagos célárfolyam 1403,02 GBp.
.
Technikai kép rövid távon: 
Egyetértek veled, hogy jelenleg a 200 napos mozgóátlag (kb. 1405 GBp) és az 1350 GBp-es támaszszint között imbolyog. Eddig mindig amikor az 1350 GBp-es szinthez érkezett, jött valami jó hír vagy pozitív bejelentés, ami visszalökte az árfolyamot. Azaz komolyan nem lett strapálva a szint, mert valami hír mindig "kimentette". Ezért én erőteljesen pislákolok lefelé és ott az 50 napos mozgóátlag (kb. 1195 GBp) van nálam aljként belőve. Értelemszerűen ha nem valami orbitális világgazdasági vagy épp Wizz kreténség miatt esik be az árfolyam, akkor 1250 GBp környékén én már jó vételt szimatolok. (Megj.: Most kedden az augusztusi utasszámokat meg lehet játszani, ha valaki bízik benne, de 1400 GBp környékén én biza realizálok majd szerintem! (Hacsak nem mondanak be valami döbbenetes utasszám növekedést, akkor 1400 GBp környékén magam részéről realizálok.) Én arra számítok, hogy szeptember 2. után nagyobb esély van egy lecsorgásra, mint felfelé. Azaz vagy a jelentésre eléri az 1400 GBp környékét vagy sem, de én itt most többet nem várok az árfolyamtól! Persze mindenki saját maga dönt!!)
Abba szintén egyetértek veled, hogy az 1405 GBp szint felett is lehet élet! Ugyanis a napos RSI emlékeim szerint most valahol 40 és 45 között lébecol, azaz semleges momentumot jelez, ami arra utal, hogy a részvény nincs sem túlvásárolva, illetve túladottnak sem mondható. Szóval van mozgástér fölfelé is!!
OSZLOPOS 2025. 08. 29. 10:38
technika: lassan záródik az ék, nagyobb elmozdulás várható.Felül 1405-1395 fogja, alul a támasz 1350-1355. Amelyik irányba forgalommal kitör/letör, az lesz a domináns irány utána.
Garajc 2025. 08. 28. 00:21
Előzmény: #1808  bandimester69
Megvolt az első találkozó! A Wizz ajánlatáról  és az álláspontokról most ennyit lehet tudni:
.
» 2026. áprilisától repülne a Wizz izraeli bázisról
» Ameddig az El Al repül, addig ők is ha csetepaté törne ki Izraelben
» 3 repcsivel kezdenének (3 x A321neo)
» Mindegyik gép naponta minimum 3 utat tenne meg (ez alatt nem nyereséges a Wizz-nek) Később a napi 60 járatra gyúrnának rá (persze már több géppel)
» Ben Gurion reptérről indulnának és érkeznének (T1 terminálról (ez a régi terminál, olyan mint nálunk a Ferihegy1. Az új terminál, ahonnan a nagy és/vagy izraeli légitársaságok mennek az a T3-as terminál. A T1-es minden tekintetben olcsóbb, a díjak és az adók esetében is.)
» Izraeli személyzet lenne, akiket M.o.-on képeznének ki
» Egyelőre maradna EU-s keretrendszerben, ami nem kényszeríti a szigorú izraeli szabályakot a Wizz-re. Azaz továbbra is külföldi vállalatként működhet, így nem vonatkoznak rá az izraeli vállalatok szigorú szabályozásai, például a szigorúbb biztonsági intézkedések és az El Al-lal való együttműködés, amely nemcsak versenytárs vállalat, hanem az izraeli légitársaságok biztonsági szolgáltatója is.
» Emellett a magyar légitársaság hosszú távon is érdekelt abban, hogy nemcsak az európai, hanem a balkáni, az Egyesült Arab Emírségekbeli és a Távol-Keleti járatokon is versenyezzen az izraeli vállalatokkal. Ehhez azonban a Wizz Airnek regisztrálnia kell egy izraeli leányvállalatot, amelyre biztonsági előírások vonatkoznak, beleértve az El Al-lal kötött biztonsági megállapodást is. Nem világos, hogy ez egy olyan lépés-e, amit a Wizz Air meg akar-e tenni.
.
Az izraeli politika kérései:
» 2026. áprilisa előtt már indítsák a gépeket
» Nagyobb garanciákat akar a közlekedési minisztérium, hogy tényleg repülni fognak mindaddig amíg az El Al is repül
.
Az izraeli légitársaságok és a szakszervezetek természetesen ellenzik az egészet, míg a Polgári Légiközlekedési Hatóságnak pedig kételyei vannak...
.
A tárgyalások folytatódnak a közeljövőben...
bandimester69 2025. 08. 24. 11:38
Előzmény: #1807  Garajc
Meg tudom erősíteni amit írsz. A covid után egyszer szóba elegyedtem a reptéren egy ortodox zsidóval. Elmondta,hogy a csodarabbi sirjához jött és nagyon panaszkodott, hogy drága volt a repülőjegy. Megnéztem, csak a születésnapjára a világból több tizezer zsidó zarándokol oda, annak biztos a fele Izraelből. Hatalmas üzlet lenne a wizzairnek, ha bázist tudna oda telepíteni. 
Garajc 2025. 08. 23. 23:59
Előzmény: #1804  Fecske
Hát igen, egy jó ideje már nyüglődnek a felek ezen a sztorin...
.
Az egyik oldalról az izreali légitársaságok féltik a pozícióikat és így a nyereségüket is. Persze elsősorban arra hivatkoznak, hogy az izraeli állampolgárokat szállító gépeket elég sokan szeretnék eltéríteni vagy megmerényelni és ezért az izraeli légitársaságoknak egy csomó plusz protokollt kell beépíteniük a működésükbe, ami persze plusz költség, míg a külföldi légitársaságok sokkal egyszerűbb elvárásoknak kell megfelelniük, azaz olcsóbb az üzemeltetés. Továbbá érvelnek még azzal, hogy miért adnának lehetőséget a külföldieknek az izraeli légi piac egy jelentős részén, amivel visszaszoríthatják az izraeli röpcsis cégeket és a bevételeiket. Illetve jönnek még azzal is, hogy az izraeli káoszos időszakokban (értsd: repkednek a rakéták) a külföldi légitársaságok leállítják az útvonalaikat Tel avivba, ezért nem megbízhatóak. Sőt ha a Wizz-t beengedik az izraeli piacra, akkor a többi külföldi légitársaság is be akar majd furakodni oda. És most jön a fő lényeg, azaz a külföldi légitársaságok bár repülhetnek Izraelbe, de a szabályozás olyan, hogy a legjobb időpontokban (azaz pl. reggel 6 óra magasságában), illetve a legjobb repterekre vagy nem kapnak helyet, vagy csak korlátozottan. A Wizz most erről tárgyal, hogy egy tel aviv-i bázissal és/vagy egy Izraelben alapított cégen keresztül hozzájusson a reggeli időpontokhoz és a tel aviv-i reptéren rengeteg résidőhöz. Az izraeli légitársságok ezt pedig nagyon nem akarják.
.
A másik oldalon meg az van, hogy az izraeli légitársaságok piszok nagy árakkal dolgoznak és rohadt nagy profitot tesznek zsebre. Gyakorlatilag Izraelben a lakosság és a külföldi Izraelbe látogató zsidók már háborognak, hogy ez tűrhetetlen. Közben jönnek a választások és a politikusok a Wizz-t lebegtetve akarnak jópontokat szerezni a választóknál, hogy letörik az árakat. Továbbá a Wizz sok új desztinációt is be tudna kötni és ezen keresztül több turista is érkezhetne Izraelbe, ami sok milliárd dollár bevételt jelentene az izraeli gazdaságnak és persze a lakosságnak is jó lenne, mert sok helyre az izraeli légitársaságok nem is repülnek vagy csak piszkosul drágán.
.
Szóval majd meglátjuk mi fog ebből kisülni. De már most is elég sok "érdekes" megoldás (pl. Eilatban legyen a Wizz bázis és ne Tel aviv-ban) kering a levegőben... 
.
U.i.: Egyébként arról pletykálnak, hogy a Wizz pont azért "legyeskedhet" a téma körül és nem más külföldi légitársaság, mert erős magyar politikai szálú lobbizás is van a történetben és ugyebár Izrael és M.o. most nagyon jó "haverok"...
Garajc 2025. 08. 23. 23:02
Még egy bő hét és vége az abu dhabi-i kalandnak (szept.1.)
.
Ami marad továbbra is hosszútávon, azaz nem szűnik meg:
» Wizz air Malta üzemeltetésében:
- Bukarest-Dubai
- Bécs-Abu Dhabi
.
» Wizz air Hungary üzemeltetésében:
- Budapest-Dubai
- Budapest-Abu Dhabi
- Katowice-Abu Dhabi
- Krakkó-Abu Dhabi 
.
További hír a régióból, hogy augusztus 26.-tól újraindulnak a Wizz air gépei Jordániába (Amman). A téli menetrendbe pedig már beveszik Aqaba-t is (Varsó, Katowice, Bukarest, Szófia).
.
Ezenkívül további bázisokat (újra)nyit a Wizz Közép-Kelet-Európában: Pozsony, Tuzla. És rengeteg új járatot indít a téli szezonban a régió (Szerbia, Montenegró, Makedónia, Bosznia, Bulgária, Románia, Lengyelország) és Olaszország reptereiről...  
bandimester69 2025. 08. 23. 13:53
A Tel-Aviv Budapest járatok hagyományosan jók voltak a wizznek,mert az utazók jellemzően sok csomaggal mennek. Nem lenne másként más célpontokra sem. Na itt kellene a politikai kapcsolatokat bevetni.
Fecske 2025. 08. 23. 12:35
A Wizz Air több mint 200 heti járatot tervez izraeli központjából.
A Wizz Air vezetői Izraelbe utaznak, hogy megvitassák a lépést, amelyet az izraeli légitársaságok elleneznek, de Miri Regev közlekedési miniszter támogat.
Ilyen küzdelmet évek óta nem láttak az izraeli légiközlekedési ágazatban. A magyar fapados légitársaság, a Wizz Air, egy központot szeretne létrehozni a Ben Gurion repülőtéren, míg az izraeli légitársaságok, a hazai piacuk védelmében, kampányt indítottak egy ilyen megállapodás meghiúsítására, és a szabályozó hatóságok megosztottak. Most a Wizz Air vezetői Izraelbe tartanak egy sor találkozóra, a tervezett központ tervei pedig bizonytalanok. Ha ez a forradalmi változás megvalósul, a következmények az agresszív verseny lehet, amely bővítené a Tel-Avivba és onnan induló célállomások térképét, és alacsonyabb repülőjegyárakhoz vezetne.A Globes megtudta, hogy ha létrejön egy ilyen központ, a Wizz Air növelni fogja tevékenységét Izraelben. A becslések szerint ez körülbelül napi 60 felszállást és leszállást jelentene. Ez napi 30 járatot és heti több mint 200 járatot jelent. Ez majdnem annyi járat, mint az Arkiáé, körülbelül 50%-a az Israirénak, és az El Al által üzemeltetett járatok számának körülbelül 25%-a.
A kérdésben döntésre kötelezett szabályozó hatóság a Közlekedési Minisztérium, amelynek belső vitája van az ügyben. Miri Regev közlekedési miniszter lelkesen szeretné létrehozni a központot, és magáénak tulajdonítani az érdemet. Ő és minisztériumának magas rangú tisztviselői támogatják és előmozdítják a lépést. A minisztériumnak alárendelt, Shmuel Zakay vezette Polgári Légiközlekedési Hatóság azonban úgy véli, hogy egy ilyen bázis létrehozása előtt egységes szabályokat kellene bevezetni az ilyen központokra az izraeli és külföldi légitársaságok számára, ahelyett, hogy a Wizz Airt hagynánk saját feltételeinek meghatározására.
Fecske 2025. 08. 23. 12:30
A WizzAir bejelentette, hogy 15 új romániai útvonallal bővíti működését, beleértve öt Bukarest-Otopeni, négy Kolozsvár-Napoca, további négy Jászvásár és kettő Brassó közötti járatot.
A Wizzair bukaresti járatainak bővítése magában foglalja a berlini (Németország), valamint a prágai (Csehország), a bordeaux-i (Franciaország) és a turkui (Finnország) járatokat is, amelyek idén október 27-én indulnak.Kolozsvárról a Wizzair október 26-án indít járatokat Marrakeshbe (Marokkó). Egy nappal később Stockholmba (Svédország) indulnak járatok, október 28-án pedig Oslo Sandefjord Torpba (Norvégia) is járat indul. 2026. március 29-én megerősítik a Milánó Malpensa (Olaszország) útvonalat.
Jászvásárból a Wizzair október 27-én repül Koppenhágába, másnap pedig Prágába (Csehország) és Valenciába (Spanyolország). Pescarába (Olaszország) december 9-től új járat indul.Végül a két brassói útvonal október 28-tól Milánó Malpensához, valamint január 27-től Róma Fiumicino repülőtérhez csatlakozik.
„Ezek az európai bővítések jól mutatják elkötelezettségünket az összeköttetések erősítése, a regionális növekedés támogatása és a román utasaink számára még megfizethetőbb utazási lehetőségek kínálata iránt” – mondta Anastasia Novak, a Wizz Air vállalati kommunikációs és fenntarthatósági menedzsere.
OSZLOPOS 2025. 08. 21. 10:05
Wizzair:van egy ellenállás, ami még a rossz jelentés előtti csúcspontról indul, most ért ide. Azon most nem tud átmenni. Ha nem jön löket, akkor le fog fordulni, hogy majd újabb lendülettel menjen neki. Rossz forgatókönyv alapján ez még dupla csúcs is lehet, akkor nagyobb korrekció jön. A szezon lement azért nagyobb köpködés nélkül, nem volt tele a net mocskos késős Wizz cikkekkel, párat láttam. egy nagyobb sztrájk volt, de lassan lemegy a nagy dömping. Putyin pedig nagyon ügyesen kitáncolt az olajfegyver elől, (szerintem színlel béke hajlandóság) úgyhogy az üzemanyag költségek is jól alakulnak. Ezzel szemben áll az átszervezések költsége, földön álló repcsik. Illetve a piaci környezet: béke lehetősége vs. kijózanodás lehetősége. szerintem továbbra is tartás.

Topik gazda

Lorne_Malvo
Lorne_Malvo
4 2 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek