Topiknyitó: kollini 2005. 02. 13. 15:14

FORRÁS OE  

Javaslatom VÉTEL, akinek már van TARTÁS
Miért?
Adózott eredmény: 2003/ 581 038 000 2004/ 2 123 149 000
Jóváhagyott osztalék: 2003/ 451 182 000 2004/ ? ? ?
Ha az adózott eredményt kifizetik osztaléknak, akkor az osztalék 200ft lesz
Ha az osztalék 200ft a részvény min 1500ft
Szerintem érdemes tartani és az osztalékra játszani én több mint 50% esélyt látok rá
Ha bejön 100%-os haszon 2-3 hónap alatt én már vetem és tartom
Szerintetek? Véleményeket várok
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Goncharow 2022. 06. 29. 10:31
#2760
A hatókör a Forrás Nyrt. kibocsátói besorolását B+/Negatívról B/Stable-ra rontotta. 
A leminősítés hátterében a gyengébb pénzügyi kockázati profil áll, mivel a késedelmes akvizíciók a vártnál lassabban gyűltek össze az ismétlődő készpénzbevételekkel, és a teljes költségfedezeti mutató a névérték alá süllyedt. 
Értékelési művelet
A Scope Ratings GmbH (Scope) a mai napon leminősítette a magyar befektetési holding Forrás Nyrt. kibocsátói minősítését. B-re B+-ból, miközben az Outlookot negatívról stabilra emeli. A Scope az elsőbbségi fedezetlen adósság besorolását is B+-ra rontotta.
Értékelés indoklása
A leminősítést az váltotta ki, hogy a kibocsátó tovább halasztotta a feldolgozóipari akvizíciókat, valamint a vártnál lassabb 2021-ben a visszatérő kamat- és osztalékbevételek felhalmozódása. A Scope előrejelzése szerint a teljes költségfedezet 1,0-szeres alatt marad 2023-ig, amikor is az újonnan megszerzett megújuló portfólió bevételt termel.
A budapesti székhelyű ipari és ingatlanbefektetési holding Forrás kibocsátói minősítését támasztja alá i) a társaság több mint 20 éves múltja a különböző vagyonosztályú gyártócégek és ingatlanprojektek beszerzésében, fejlesztésében és értékesítésében Magyarországon; ii) a közelmúltban megvásárolt 20 (2021-ben megszerzett, egyenként 0,5 MW kapacitású) napelemparkból és a kilenc építés alatt álló és várhatóan 2022 júniusának végéig üzembe helyezhető 0,5 MW-os parkból származó jelentős profitpotenciál. A kibocsátói minősítés továbbra is korlátozott. i) a kibocsátó jelenlegi méret- és terjedelmi hiánya mind az ipari, mind az ingatlanpiaci, mind a megújuló szegmensben; ii) az ismétlődő pénzügyi bevételek vártnál lassabb felhalmozódása; és iii. a kibocsátó összetett csoportstruktúrája, amely különböző üzletágakat, konszolidációs formákat és finanszírozási struktúrákat foglal magában (ESG-tényező: hitel negatív).
Mivel a fémalkatrész-gyártó szektorban még nem történt akvizíció, a Forrás vegyesipari kockázatát továbbra is elsősorban a meglévő ingatlanportfólió és az újonnan megszerzett napenergia-eszközök vezérlik.
A Scope kiemeli a bevételek korlátozott láthatóságát, mivel a kibocsátónak még több felvásárlást kell végrehajtania, és számos eszköz még fejlesztés alatt áll. Ez azonban nincs hatással az üzleti kockázati profilra, amely továbbra is B.
A teljes költségfedezet várhatóan 1,0-szeres alatt marad 2023-ig, amikor is az újonnan megszerzett napelemes portfólióból származó osztalékbevétel növekedésével és a szektor további akvizícióival összhangban fokozatosan javul. A jövőbeni pénzbeáramlás nagymértékben függ a célvállalatok nyereségtermelő képességétől, és a Scope előrejelzése figyelembe veszi ezt a lehetséges volatilitást. A hatály azt is jelzi, hogy a jelenlegi befektetési portfólióból származó ismétlődő kamat- és osztalékbevételek nem tudják teljes mértékben fedezni a 2020 októberében kibocsátott 21,7 milliárd forintos szenior fedezetlen kötvény kamatköltségeit.
A Forrás 2021-ben 8,6 milliárd forint össznévértékű részvényt szerzett a magyar tőzsdén jegyzett társaságokban. Az erősen ingadozó részvényárfolyamok miatt azonban ennek a portfóliónak a piaci értéke gyors, jelentős változásoknak van kitéve.
A likviditás megfelelő, a 2021-ig rendelkezésre álló 3,5 milliárd forint készpénzből és a 2022-re előre jelzett 0,5 milliárd forintos pozitív szabad működési cash flow-ból származik. A társaságnak 2021-ben nincs rövid lejáratú adóssága.
A hitelminősítési intézkedés egy vagy több kulcsfontosságú tényezője ESG-tényezőnek minősül.
Az Outlook és a minősítést módosító illesztőprogramok
A Kilátások stabil besorolása a megújuló energia, az ingatlanfejlesztés és a feldolgozóipar vállalataiba tervezett befektetések sikeres végrehajtásán alapul, amelyeket a 21,7 milliárd forint értékű szenior fedezetlen kötvény finanszíroz. A Scope előrejelzése szerint a kibővített portfólió 2023-tól több mint 1,0-szeres összköltségfedezetet eredményez. A teljes költségfedezet azonban továbbra is a készpénzbevétel alacsony láthatóságától és ingadozásától függ.
Negatív minősítés akkor lehetséges, ha a teljes költségfedezet tartósan 0,5-szeres alá csökken. Ennek oka lehet az ipari szektorban újonnan felvásárolt társaságok vártnál kisebb pénzbeli hozzájárulása, amelyet a kedvezőtlen iparági trendek vagy a tőkebevonás további késései okoztak. Negatív minősítési akció is előfordulhat, ha a likviditás romlik.
Ha a kamatokból és osztalékokból származó ismétlődő készpénzbevételek nagyobb láthatósága esetén, a teljes költségfedezet lényegesen 1,0-szeres felett marad, a hatókör mérlegelhet pozitív minősítést.
Hosszú és rövid távú adósságminősítések
A Forrás 2020 októberében 21,7 milliárd forint értékű, magas rangú, fedezetlen vállalati kötvényt bocsátott ki a magyar Növekedési Kötvényfinanszírozási Program keretében. A kötvény futamideje 10 év, 2027-től névértékének 10%-a amortizálódik. A kamatszelvény fix (3,2%) és évente fizetendő. A kötvénybevételek túlnyomó részét már a megújuló energiaforrások és az ingatlanszektor akvizícióira fókuszálták (12,4 Mrd Ft), a többit a Magyar Értéktőzsdén fektetik be egy részvényportfólióba (8,6 Mrd Ft).
A Scope a Forrás Nyrt. által kibocsátott elsőbbségi fedezetlen hitelt a kibocsátó minősítésével azonos szinten minősíti. A Scope egy „átlagos” megtérülést számolt ki az elsőbbségi fedezetlen adósságtulajdonosok számára egy felszámolási forgatókönyv esetén. A holdingszintű elsőbbségi fedezetlen adósság strukturálisan alá van rendelve a leányvállalati szintű adóssághoz képest, korlátozva az adósságbesorolást.
Goncharow 2022. 04. 29. 23:03
#2759
A "Tájékoztatás" említhette volna, hogy a nem egyhangú szavazásoknál az egyhangúsághoz hiányzó (8.362 db) szavazat megoszlott-e, vagy hogyan oszlott meg. 
A többségi határozatokat láthatóan a "88,97 %-os  ARAGO Zrt. részvényes" képviselője egyedül szavazta meg, miközben ő maga volt a  jegyzőkönyv egyhangúlag megválasztott (?!) szintén egyedüli hitelesítője is. (Vagyis magára kellett szavaznia, ami bosszantó hatalmi arrogancia az ARAGO részéről.) Ráadásul úgy tűnik, hogy az igazgatóság számára a felmentvényt megadó közgyűlési határozatot is egyedül az ARAGO képviselője igenelte. (Lásd még az osztalék fizetésről, és a srv.ről szóló kurrens határozatokat.) Mindez ki is derül a "Rendkívüli tájékoztatásból", meg nem is. Az persze evidencia, hogy a főrészvényes szava(zata) mindig és eleve ügydöntő.
Remélem viszont, hogy nem az ARAGO akar piaci vevő híján így (a Nyrt-nek eladva) leépíteni, vagy ha mégis, akkor nem OTC-n. Bár az igazgatóságnak adott bianco "közgyűlési" felhatalmazás az srv-re ennek lehetőségét sem zárja ki.
Többet, jobbat vártam.
Goncharow 2022. 04. 01. 18:28
Előzmény: #2757  Momentumtrader1
#2758
Saját részvényt próbál majd vásárolni a cég a bét-en, az alaptőke 25 %-káig: "a kapcsolódó valamennyi, egyébként a közgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésekre, döntésekre is kiterjedően" - bármit is jelentsen mindez. 
Ez likviditást vetít előre, bár a szavazati jogosultságok miatt a törzsrészvényesek döntenek majd a hogyanokról.
https://www.bet.hu/newkibdata/128697500/kgy.%20meghivo.pdf
Momentumtrader1 2022. 02. 04. 14:58
Előzmény: #2754  Goncharow
#2757
vagy egy másik spekié nekem a brókerek azt mondják nem nagyon kötnek bét-et
Goncharow 2022. 01. 31. 18:11
Előzmény: #2752  vacak62
#2756
Summázva: valami "intézmény" vagy "magánszemély" ezen az árszinten már az inflációs ráta ellenére is veszi a papírt "ezerrel". Törzsrészvényből viszont gyakorlatilag már nincs is eladó (ha nem veszel belőle töredékhányadokat a kínálkozó eladási árakon). Megkockáztatom tehát, hogy ennél több ún. információra a jelenleg valóban "lefagyott" piacnak (hiszen lassan éves szinten nincs már lekereskedhető mennyiségű esés-emelkedés az árfolyamokban) nincs igénye. Ténynek tűnik, hogy ebben a papírban a pénzpiaci alapok (és pénzmosodák) a jelenlegi alul értékeltség ellenére sem látnak fantáziát. De ez nem feltétlenül "téli álom", inkább szimpla tulajdonszerkezeti és pénzpiaci (vagyis kevésbé politikai természetű) kivárás. A likviditás hiányát ezen - a választások kimenetelétől persze nem teljesen független - tényezők alakulása orvosolhatja, nem pedig a következő éves jelentés (április vége) milyensége. Ha pl. majd a törzsrészvények után is fizetne osztalékot a jövőben a cég, akkor új helyzet keletkezne mindkét papír likviditásában és árfolyamában is. Hiszen ha nem is volt eddig direkten NER-kompatibilis a cég, a társutasságtól sem volt éppen fényévekre messze. Talán ennek köszönhetően a mindenkori államnak (és remélhetőleg a kiépült mélyállamnak is) már nincs és nem is lesz már tulajdonhányada a cégben, és talán már ítélhet majd róla direktben a piac.
Goncharow 2022. 01. 31. 14:30
Előzmény: #2754  Goncharow
#2755
A "korrupt" brókert ugyanúgy lehetetlen megfogni, mint egy simlis ügyvédet, hiszen mindezt a kereskedési rendszer adott szabályai nem tiltják. Nézőpont kérdése, hogy mindez rendszerhiba-e, vagy a kialakított rendszer lényege. 
Goncharow 2022. 01. 31. 13:54
Előzmény: #2753  Goncharow
#2754
Sok reklamációim kapcsán engem az erstebroker okosított ki. Előbb az volt a kifogás, hogy a kereskedésben nemcsak -10 százalék fölött van pár perces felfüggesztés, hanem 5 százalék fölött is, vagyis a brókernek bőven van ideje eléd állni egy 10 forintos fal ajánlattal, mégis -10 százalékon viszi el a bulikát helyetted és előtted. De itt a promt piaci üzleteknél a módszer lényege ugyanaz, elég okos időzítéssel 10 forinttal eléd állni, és a brokié az üzlet, akárhány ajánlat volt előtte.
Goncharow 2022. 01. 31. 13:40
Előzmény: #2752  vacak62
#2753
Valakinek vonzó lehet, mert a brókerek uralják a kereskedést. Hiába állsz bent történetesen itt 1100-on már "az idők kezdetétől" vételen, ha jön egy fixáras eladó a bróker közvetlenül előtte beáll a sor elejére 10 forinttal feljebb az adott eladói mennyiséggel, és a "jobb ajánlatával" elviszi előled a pakkocskát (1100-on persze). Ha a sor elején állsz és peched van, akkor 1-2 darabot átenged neked is, vagyis a költségek miatt rákefélsz, oda a vételed utáni évi osztalék.
vacak62 2022. 01. 26. 16:01
#2752
A Forrás téli álmot alszik.Ilyen infláció mellett a biztos 50ft osztalék  már nem egyértelműen vonzó. Magasabb árfolyam, több információ kellene!
akpo 2021. 11. 28. 19:23
#2751
Törölt felhasználó 2021. 09. 21. 18:06
Előzmény: #2749  Salty
#2750
ennek már 2k nál kéne lennie
Salty
Salty 2021. 09. 21. 17:58
#2749
Törölt felhasználó 2021. 09. 05. 17:28
Előzmény: #2747  Salty
#2748
Hiába jo cég árfolyam 0
Salty
Salty 2021. 09. 05. 14:21
#2747
Törölt felhasználó 2021. 08. 30. 17:39
Előzmény: #2745  medve4444
#2746
szép ezt is meghuzzák picit holnap?
medve4444
medve4444 2021. 08. 30. 16:57
#2745
zepi
zepi 2021. 08. 23. 09:32
Előzmény: #2742  medve4444
#2744
Csak kicsivel likvidebb lenne , mozgatná az árfolyamot 
medve4444
medve4444 2021. 08. 23. 09:28
Előzmény: #2741  zepi
#2743
Szerintem a tőzsde csak alapvetően nem tud mit kezdeni a vagyonkezelő vállalatokkal. (hiába van kb 0,2 P/BV-n)
medve4444
medve4444 2021. 08. 23. 09:27
Előzmény: #2741  zepi
#2742
Miért az szerinted befolyásolna bármit?
zepi
zepi 2021. 08. 23. 08:57
#2741
Erre a részvényre is ráférne már a split...

Topik gazda

kollini
kollini
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek