Topiknyitó: Portfolio 2015. 02. 24. 08:07

Nagy bajban a Buda-Cash - Mi lesz az ügyfelek pénzével?  

Ugrás a cikkhez
A Buda-Cash Brókerháznál a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozati cselekményt hajtott végre - írja az Index. Lépett a felügyelet A tudomására jutott visszaélés-gyanús esetek miatt az MNB ma közzétett végzésében azonnali hatállyal...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=210546
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
watson
watson 2015. 05. 13. 20:33
Előzmény: #6611  Törölt felhasználó
"NYESZ számlát máshol nem tudsz nyitni"
igen, de egyszerre csak egy érvényes lehet ahol a kedvezményeket (nyereségadómentesség stb.) igénybe veheted.
Javaslom hogy az új nyitásával írásban adj be egy transzfer kérelmet a BC-hez. Ezzel tudod igazolni a NAV számára hogy melyik naptól melyiket tekinted te érvényesnek, és nem rajtad múlt ha nem történt meg valami. A BC kérelem mellé tehetsz megjegyzéseket is, hogy:
- amennyiben nem teljesítik, úgy azt szándékos károkozásnak tekinted
- ha zárolva lenne akkor mutassák meg a határozatot, mert te nem vagy BC tulajdonos tehát nem állsz büntetőeljárás alatt, így nincs is alapja zárolásnak
- amennyiben nem tudnak 3 munkanapon belül határozatot mutatni, úgy azt elismerésnek tekinted hogy nincs ilyen és a transzfer megtagadása esetén a személyes büntetőjogi felelősségét is felveted a felszámolónak, és a vagyonfelügyelőnek... vagy valami ilyesmi ;)
detto71
detto71 2015. 05. 13. 20:26
Előzmény: #6614  szivacs
ok! Ezt én is így gondolom, le is írtam lentebb. Csak kicsit összezavartak és elbizonytalanodtam. Azért megfogom tudakolni, mert sosem lehet tudni.
Törölt felhasználó 2015. 05. 13. 19:13
Előzmény: #6613  Törölt felhasználó
Ott leszek én is.
Törölt felhasználó 2015. 05. 13. 19:11
Előzmény: #6583  Törölt felhasználó
Nagyon köszönöm. A kérdés még az: nekem részvényeim voltak, az NNI-hez meg nem lehet ilyen igényt benyújtani,ft összeget kell meghatározni, milyen árat írjak bele? És mi van az osztalékkal - amit úgy hallom, hogy azt is a nagy kalappba rakják, hogy annak is nyoma vesszen -azt kértétek? És a közben szépen felfele ívelő részvények áráról még nem is beszéltem..
Törölt felhasználó 2015. 05. 13. 18:36
2015. május 13.
Pénzmosásra is használhatták a Buda-Cash brókerházat – A holland ügyészség indított nyomozást
link
szivacs
szivacs 2015. 05. 13. 18:33
Előzmény: #6613  Törölt felhasználó
Terminológiai javaslatom van.
A "brókercégek" ügyfeleinek bizalmi alapon átadott pénze nem "eltűnt", hanem ismeretlen (?) tettesek tervszerű és módszeres közreműködésével eltüntették, pontosabban az ügyfelek számláiról jogellenesen átcsoportosították más jogosulatlan emberek számláira, széfjeibe, tulajdonába! Ennek folyományaként az ügyfeleket nem pontos a "károsult" megnevezéssel illetni, mivel károsultnak az olyan kárt elszenvedőket szokás nevezni, akik egy elháríthatatlan esemény következtében szenvedtek kárt: például árvízkárosultak. A "brókercég-károsultak" esetében viszont egyértelműen nem ez történt, hanem konkrét elkövetők által, szándékosan kitervelt, célirányosan és módszeresen végrehajtott jogellenes tevékenység eredménye folytán szenvedtek kárt, vették el a vagyonukat, azaz szándékoltan károsították meg őket.

Javaslom tehát, hogy a brókercégek által megkárosítottakat ne az eufemisztikus és a cselekményt elkövető nélkülinek érzékeltető "károsult" hanem a konkrét elkövetőkre utaló és azok kilétének felfedését igénylő "megkárosított" megnevezéssel illessük! Hiszen ahol megkárosítottak vannak tízezerszám, ott bizony bűnös megkárosítóknak is lenniük kell, akiket a bűnüldözőknek meg kell találni, felelősségre kell vonni, vagyonukat el kell kobozni, szigorúan meg kell büntetni és a megkárosítottakat mielőbb és teljes körűen kárpótolni kell!

Javaslom, hogy következetesen használjuk tehát a "megkárosított" megnevezést a "károsult" helyett minden megszólalásban, fórumon, levélben, beadványban, írásban és szóban és javítsuk ki azt, aki "károsultnak" mond, megmagyarázva, hogy miért helyesebb a "megkárosított" megnevezés használata.

Kérem, aki a javaslattal egyetért, az használja a jövőben "megkárosított" megnevezést és plusszolja ezt a hsz.-t, aki nem az minuszolja le.

Köszönöm, hogy elolvastad!
szivacs
szivacs 2015. 05. 13. 17:53
Előzmény: #6607  detto71
Korábban az volt a tájékoztatás, hogy a fellelt részvényeket kiadják a beazonosítható tulajdonosaiknak. Amennyiben kevesebbet találnak, mint amennyinek összesen lennie kellene, akkor kártyaleosztás szerint vagy arányosítva osztják ki. (ezt nem részletezték tovább)
Ebből az tűnik ki, hogy nem te választod meg, hogy mit kérsz, ami megvan papírban, azt papírban kapod, ami papír meg hiányzik azt a felsz. kezdőnapja előtti 180 napos átlagáron forintosítják.
Törölt felhasználó 2015. 05. 13. 17:47
Felhívom a figyelmeteket a Buda-Cash Kártalanítás 1.0 facebook csoportra. Nézzétek meg, Varga Szabolcs hitelezői választmányt szervez.
Holnap este a Corvin tetőn is találkozhatunk, ő is ott lesz, lehet jelentkezni.
szivacs
szivacs 2015. 05. 13. 17:45
Előzmény: #6606  mondeos
Nem hinném, hogy 16.000 megszívatott ügyféllel személyesen akarnának találkozni. Ha csak minden ezrediknek gurul el a gyógyszere, már az is legalább 160 monokli!
Törölt felhasználó 2015. 05. 13. 17:21
Előzmény: #6608  Törölt felhasználó
Olvastam már reggel is ezt a felvetést, de ötletem sincs, hogy mi a teendő. Illetve talán mégis.
NYESZ számlát máshol nem tudsz nyitni és oda kérni a pénzt? Úgyis szükséged lesz egy másik számlára, hiszen a BC-t felszámolják, tehát az ott gyűjtögetett pénzedet átirányítják majd. Szerintem menj be egy bankba, vidd az iratokat, amivel igazolni tudod, hogy BC ügyfél vagy, kérsz egy új számlát és a NAV-nak beírod azt a bevallásba.
Törölt felhasználó 2015. 05. 13. 17:17
Előzmény: #6607  detto71
Az jó, ha a teljes összeget írtad be. Sajnos nem tudok válaszolni a kérdésedre.
Törölt felhasználó 2015. 05. 13. 17:15
Előzmény: #6605  noworf
Jaj ne vicceljetek, biztosan nem kell egyesével odamennünk. Ha meg tényleg azt gondolják, hogy találkozni akarnak az ügyfelekkel, javasolni fogjuk, hogy mi is mehessünk kormányablakokhoz is, mint a Q ügyfelek. De most még ne foglalkozzunk olyannal, ami nem következett be, kár ezen felhúzni magunkat.
Inkább menjünk el holnap este erre a beszélgetésre, tegyünk fel kérdéseket, ha lehet. Egyébként a 444 jelentkezett nálam, megadtam a számomat, várom a hívásukat. Sajnos más nem jelzett vissza, pedig fűnek-fának elküldtem/tük.
Törölt felhasználó 2015. 05. 13. 17:13
Senki nem szól a BC-nél vezetett Nyesz-R számla esetén mi a teendő? AZ idei SZJA bevallásban nyilván nem fogom beírni hogy a BC. számlájára utalják!! A NAV ügyfélszolgálatán nem volt jobb ötletük hogy ne írjak be semmit és majd idővel csináljak egy önrevizíót.
Ez lenne a megoldás????
Három hónap alatt erre a tudott problémára még nem találtak megoldást !!! Elkeserítő!!

Egyébként sokkal sokkal többen olvassák ezt a fórumot, mint ahányan írnak.
Külön köszönet akik tesznek is az érdekünkben.

detto71
detto71 2015. 05. 13. 17:13
Előzmény: #6602  Törölt felhasználó
Mind a két beadványra a teljes összeget írtam ezzel nincsen gond. De a hitelezői igénybe csakk összeget írtam, bár mellekeltem a rv-k atszamitasi módját. A kérdés az, hogy a felszámoló a rv-t kiadja nekem vagy úgy veszi, hogy a pénzre tartok igényt.
mondeos 2015. 05. 13. 16:30
Előzmény: #6605  noworf
Lehet, hogy csak azt hívják be, akinek nem stimmel az elszámolása. Akinek stimmel, attól max egy számlaszám kell, semmi több. Azt meg akár elektronikusan is meg lehet adni. Legalábbis remélem, hogy nem akarnak mindenkivel személyesen találkozni, az tényleg durván lassítaná a munkát.
noworf 2015. 05. 13. 16:10
Előzmény: #6591  tchongee
Komolyan gondolják!!!
Napi 30-50 ügyféllel kalkulálva jó sokáig tart! Addig is , ennek az összes költségét a megtalált vagyonból finanszírozzák!
Magyarul mi fizetjük, hogy szép lassan dolgozzanak!
Már régen írtam, hogy a felszámolás költség összesítőjét majd ki kell kérni és utána feljelenteni szandékos károkozásért, sikkasztásért, hűtlen kezelésért! Napi, akár száz ügyfél behívásával is min fél év, Ménesi működtetése, vill,fűtés,tel,net,bérek,járulékok,felsz jelképes díjazása, bevont szakértők stb. erre az időszakra mennyi is?
noworf 2015. 05. 13. 15:58
Előzmény: #6584  tchongee
1. Károsult akkor leszek ha hiányzik akár egy forintom is, jelenleg nem tudjuk ezért a károsult kifejezésnek itt semmi helye!
2.bűnügyi zárról beszélni addig amíg semmiféle ezzel kapcsolatos dokumentum nem került bemutatásra, nem láttunk bírói végzést, nincs cégbírósági nyoma, enyhén szólva is botrányos
3. Értékpapír rak egyetlen ügyfél sem rendelkezik jelenleg, éppen a felszámoló hibájából, a rendelkezés a magyar nyelvben birtoklást, szabad cselekvési lehetőséget, csorbítatlan magántulajdonhoz kapcsolt jogok gyakorlását jelenti!
4. Transzfer pontos adatairól bezsélni akkor ,amikor semmiféle konkrét infót nem adott a felszámoló a meglévő tulajdonról hónapok alatt pofátlanság! Szaladjunk számlát nyitni? Mire?
Magyartalan, fogalomzavaros , értelmetlen tajékoztatás a további időhúzás érdekében! Rendőríró tollából erre számíthattunk!
Törölt felhasználó 2015. 05. 13. 15:41
Előzmény: #6601  tchongee
Arra vigyázzatok, hogy a hitelezői igénynél a teljes összeget kellett beadni, ez nagyon fontos!!! Én legalábbis úgy értettem, hogy Detto csak a felszámoló+BEVA feletti részre gondolta, hogy az a hitelezői igény. Pedig nem.
Törölt felhasználó 2015. 05. 13. 15:37
Előzmény: #6600  detto71
NEM,NEM,NEM!!!
A hitelezői igény a TELJES IGÉNYED, ez nagyon fontos. Minden, az utolsó fillérig és részvényig.
A BEVA-hoz is a teljes igényt kellett benyújtanunk, mivel nem tudjuk, hogy mennyit tudnak kiadni. De ez nem gond, ugyanis a felszámoló megküldi a BEVA-nak,hogy mennyit tudott ő kiadni, tehát mennyi marad a BEVA-nak.
A felszámoló ki tud adni részvényt, kötvényt, és pénzt, amit megtalált. A BEVA csak kp-t ad, ott már a 180 napos átlagár lesz.
Tényleg alaposan összekevertél mindent, de nem gond, mert van lehetőséged a módosított igényed benyújtására.
Tehát a TELJES IGÉNYÜNKET két helyre kellett beadni és a kártalanítás majd kettő, vagy három menetben történik:
- felszámoló kiadja amit megtalált
- ezen felül 6.1 m ft-ig BEVA
és, ha még ez sem fedezné a teljes igényedet,
- polgári peres út

Példa: bennragadt 10 m ft, a felszámoló kiadott 5 milliót kp-ban és rv-ben, 5 milliót kapsz a BEVA-tól(illetve itt az első milliót 100%-ban, a továbbiakat 90%-ban)
viszont, ha mondjuk a felszámoló csak 1 milliót ad ki, a BEVA meg 6.1 milliót fizet, itt még hiányzik 2.9 millió, amit perelhetsz
tchongee
tchongee 2015. 05. 13. 15:30
Előzmény: #6600  detto71
Mindent jól tudsz:
- kiadható vagyont visszaadják, legyen az rv, kötvény, pénz stb
- Beva fizet (kizárólag Ft 6.1 mill-ig)
- felszámolásból kizárólag ft , beva feletti rész
- polgári per (csak ft) beva+felsz utáni rész

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1