Topiknyitó: fxboy 2014. 03. 04. 17:36

Osztalék, árfnyer, Szja, ETÜ, Szocho, ...sáp  

Sziasztok!

Osztalék után kell-e a 14%-os EHO-t fizetni?

Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Petya_pearl 2025. 05. 15. 09:50
tudja valaki, hogy az egyes részvények után mikor fizetnek osztalékot? Korábbi években a portfolio-n is megjelent egy összesítő táblázat, ezt most nem találom. Megvan valakinek az idei?
Bobby111 2025. 05. 15. 09:37
Előzmény: #276  grizgold
Úgy baromság, ahogy van.
pedaz
pedaz 2025. 05. 15. 07:25
Semennyire nem valid. Képzeld el, hogy 3 év múlva adod el pl. 500 ezerért. Akkor szerintük 75.000 forint SZJA kötelezettséged keletkezne, mert a bekerülést már nem tudod "adókiegyenlítésként" figyelembe venni. A valóságban meg 30.000 az adója, mert 200 ezer forint volt a hasznod ( minusz megbízási költségek stb. )
Szabolcsi57 2025. 05. 15. 06:40
31:55-től itt beszél erről:
https://youtu.be/JhbplvIvCZk?t=1918
Ez amit a NAV-os mondott, CSAK A kryptoknál alkalmazható, ott valóban ez valid, de ETÜ-nél nem. Amennyiben tényleg valid amit mond a szakértő. Bár több helyen ő is belezavarodik dolgokba, ami nem teljesen helyes. Érdemes amúgy ennek is utánajárni.
grizgold 2025. 05. 14. 22:43
na mondok én is egy érdekeset :))
NAV-os azt mondta ma a telefonban, hogy be kell írni veszteségként az adott évi beszerzéseket
pl. 2023-ban vettem OTP részvényt 300 ezerért és nem adtam el semmit, akkor az 300 ezer Ft veszteség, amit majd 2 évig fel tudok használni adókigyenlítésre
Ez mennyire valid?
Szabolcsi57 2025. 05. 13. 21:08
Előzmény: #274  Morse
Csak a realizált részvényeken elért nyereséget (ETÜ, 4. lap, 172. sor) lehet csökkenteni a költségekkel és nem is biztos, hogy a bizományosi jutalékkal és a befektetővédelmi hozzájárulással lehet csökkenteni az árfolyamnyereség jövedelmet. Azonban a Concordetól kapott éves adókimutatásban a levonható költségeknek kell szerepelniük és az ezekkel csökkentett realizált eredményt kell feltüntetni a 172. sorban (saját felelősségre kivonod a költségeket, ha nem lettek már levonva). Azonban csodálkoznék ha ez már nem szerepelne az eSZJA tervezetben ha le lehetne vonni őket, mivel a Concorde belföldi kifizető. Persze adójogi felelősséged tudatában ezt módosíthatod és simán kivonod őket, csökkentve az adóalapot.
Morse 2025. 05. 13. 20:36
Előzmény: #273  Szabolcsi57
Köszönöm a választ. Konkrétabban . 2024 ben a Concorde ZRT nél volt OTP és Richter részvényem. Ezeknek a rv.-eknek volt bizományosi jutaléka,befektetővédelmi hozzájárulás, számlafenntartási díj stb... ezekre a költségekre gondoltam. Ezekkel lehet e csökkenteni a részvényeken elért nyereséget. Ha lehet akkor hogyan? 
Szabolcsi57 2025. 05. 13. 16:54
Előzmény: #272  Morse
Jogilag a befektetési alap jegyének visszaváltása tőzsdén kívüli ügylet és semmit nem lehet elszámolni pluszban, nem az Ellenőrzött Tőkepiaci Ügylet hatálya alá esik. Ha tőzsdén adtad el, az árnyalhatja a képet. Az elszámolható nyereséget csökkentő figyelembe vehető díjakat már elszámolta a visszaváltásnál a kibocsátó és le is vonta az esetleges adókat. A forgalmazótól kapott visszaváltási bizonylaton ezeket megtalálhatod. Ezen felül mit akarsz elszámolni, ha adójogilag nem lehet semmit elszámolni pluszban befektetési jegyek visszaváltásánál? Be sem kell vallani, a belföldi kifizető intézi. Egyedül a BUX ETF eladása esik az ETÜ alá, de mivel nem írtad, hogy ez milyen bef alap és hogyan értékesítetted, TBSZ-es számla, nem TBSZ, erre senki nem fog neked választ adni. Fordulj a NAV-hoz, bár ennyiből ő sem fogja tudni miről is van szó.
Morse 2025. 05. 13. 16:48
Előzmény: #271  Morse
Mivel átírányítottak erre az oldalra itt is megkérdezem, hogy hogyan tudom elszámoltatni a nyereség terhére a számlavezetéssel és a bizományosi jutalékkal  kapcsolatos egyéb költségeket?
Morse 2025. 05. 13. 15:35

Szabolcsi57 2025. 05. 13. 14:48
Előzmény: #264  xy2003
nem véletlen osztom meg ezt a táblázatot, amit max szerintem meg fognak nézni 200 IP-címről (most tartunk 112-nél). Ez a legnagyobb tematikus gazdasági forum. Ehhez vegyük hozzá a kiszamolo, reddit, prohardver forumait, de elkerülhetetlen hogy aki ebben a témában készít adóbevallást az rákattint ide is. Tehát mindent egybeszámolva, 500, de legyen 1000 pár éves "új" ember aki csak minimálisan is érdeklődött az iránt, hogy be kell-e valamit vallani. Magyarul a külföldi számlások 90+%-a rá se hederít az ezzel kapcsolatos adóbevallásra, akinek van osztaléka vagy kamata külföldről vagy akár ETÜ. Persze lehet a 90%-ának ezek jó része magabiztosan penge, de így is kevés a hozzászólás a kérdésekre, hogy melyik sorba kell írni ezt vagy azt. Mi is kínlódtunk ezzel. Lásd Alibaba részvényed. Tehát nagyrészt elsunnyogás van és lesz. És nem kaptunk BABA tulajtól választ, csak hegyi történetet hogy mi az ADR, meg valami kajmán sziget (???) de konkrétumot nem kaptál BABA tulajtól, csak irreleváns választ. A NAV ezt is figyelembe veszi, hogy pl megnyitotta-e a tervezetet az adózó, foglalkozott-e vele vagy érezhetően tudta hogy van jövedelme, de rá sem hederített. Ha már az adóbevallásodban karistolgatsz valamit, akkor nem hiszem, h kell tartanod. Persze van olyan akit elővettek, de én csak támogató eljárásról hallottam. Ha meg tudod magyarázni mit hova írtál és annak van alapja, azt eddig elfogadta a NAV eltérés esetén is. Ha láthatóan 3. éve realizálod a tőzsdei jövedelmet, de hozzá se szagoltál az adóbevalláshoz, akkor lehet gond. Nálad nem hiszem, hogy ez van. Valszeg, ha nem felejtem el, akkor ezt a táblázatot év vége felé elküldöm a NAV-nak, hogy a 25SZJA-ra valid-e, és akkor ennyi. Amúgy meg február végétől ha meg van az adókimutatás, az ilyen kérdéseket elküldheted írásban a NAV-nak és áprilisra meg is lesz a válasz. Ha nagyon rettegsz.
Szabolcsi57 2025. 05. 13. 14:15
Előzmény: #266  poreci
így van, jól írod, de ez szépen le is van írva az útmutatóban. Ismerettségi körben volt többször visszaigénylés és probléma nélkül jóvá is írták az adott év veszteségének adóját (ezért írtam, hogy excelben kell vezetni FIFO-val, hogy mekkora volt az adokiegyenlítés, és ugye az az év következő évben ugrik egyet "hátra", ezért érdemes már idén beírni, hogy jövőre mennyit írok melyik sorba (jövőre mi szerepel a 212,213 vagy veszteség esetén: 216,217 sorokban). Pl. ami most a 214-es sorban volt, az jövőre a megmaradt kiegyenlítési keretösszeggel a 213-as sorba kerül, attól függően hogy idén éltél-e kiegyenlítéssel. Ez még izgalmasabb, ha van kereted még 2 évre. FIFO-készletezésnek érdemes utána nézni.). A nyereség/veszteség adóját sem lehet elrontani, mert a cella hivatkozás is adócellára utal és nem adóalapra, illetve az oszlop megnevezésében is benne van az adó szó, veszteség esetén pedig a sor megnevezésében ott a 15%. Értelemszerű, hogy a nyereség vs. veszteség adóját állítjuk szemben egymással. A NAV-os "hozzáértésen" meg nem is csodálkozom, mi bele sem mentünk telefonos segítségbe ilyen kérdésekben soha, pár állásfoglalást kaptunk írásban, az alkalmazva is lett a táblázatban. Elképesztően meg van bonyolítva a tőkejövedelemek adóbevallása ez tény, teljesen felhasználóellenes az egész, de maga inkább az adózás mikéntje. Katasztrófa, pláne hogy bontogatják fel MO-gal az adóegyezményeket, meg fél évente új sápot vetnek ki valamire év közepén. Külön rá kell hangolódni az ETÜ-re, ami meg nem ETÜ, az kész káosz, amibe a NAV és az adószakértők is belebonyolódnak láthatóan. Azért ezt a részt bekeretezem, mert ez maga kabaré:
"...azt mondta az SZJA tanácsadó hölgy, hogy a tőkepiaci dolgokban nem tud tanácsot adni, ő ÁFA-s és a családi támogatásra képezték most ki, továbbkapcsolni nem tud, hívogassam őket, amíg véletlenül egy olyan nem veszi fel , aki ért hozzá..."
Ebben úgy minden benne van.:))) Minden páros pénteken meg kazánkovács?
Érdekes lehet a NAV-nál az élet, pláne hogy 2020-ban akkora értékpapírszámla nyitási robbanás volt, hogy sok szolgáltatónál sorszámot kaptál több hét várakozási idővel (!!!!). Tehát elvétve van 1-2 hozzáértő a NAV-nál, akik ha 250 munkanappal számolva 3-4 támogató eljárást lezavarnak, akkor így lehet olyan 1-2000 támogató eljárás évente. És hány Wise, Revolut, IB stb számla lehet, akiknek a tulaja amugy nagy ívben tojik az egészre. Tehát kb. lehet pár százezer külföldi számla, amiből jó ha 1%-ra rá tudnak nézni. A forumokat olvasva ehhez képest nagyon kevesen készítenek adóbevallást, az aktivitást figyelve, tematikus oldalak alig vannak Magyarországon és a NAV kb. 2-3 éves késéssel dolgozza fel a külföldi számlákat, tehát kb. most érhetnek a 2020-21-es évhez, amikor ez a számlanyitási robbanás megtörtént. Aki meg keni vágja ezeket a NAV-nál és bírja a terhet, az meg szakmai referenciát megszerezve pár év után, dobbant egy neves adószakértő céghez 4X fizuért. Mindenesetre tanulságos év volt 2024, majd 2-3 év múlva meg tudjuk jol csináltuk-e a bevallást:).
xy2003 2025. 05. 13. 14:03
Előzmény: #265  Szabolcsi57
Köszi ezt is.
Érdekes,hogy 3 + kaptál rá,ebből kiindulva rajtam kívűl mást is érinthetett a dolog.
kockaveto1 2025. 05. 13. 13:43
Előzmény: #266  poreci
azt hozzátenném, hogy magadnak kell figyelni az elkövetkező években, mennyit kértél vissza, maradt-e, stb
poreci 2025. 05. 13. 13:38
Előzmény: #265  Szabolcsi57
Én kicsit szívtam vele amíg kitaláltam hogy működik az előző évi nyereség után fizetendő adó "visszaigénylése", ha a megelőző 2 évben nyereséged volt, de 2024-ben veszteséget realizáltál.
(Hátha segít másoknak is, mert a NAV-ot felhívtam , de ott azt mondta az SZJA tanácsadó hölgy, hogy a tőkepiaci dolgokban nem tud tanácsot adni, ő ÁFA-s és a családi támogatásra képezték most ki, továbbkapcsolni nem tud, hívogassam őket, amíg véletlenül egy olyan nem veszi fel , aki ért hozzá... Hát köszi.)
Ha volt nyereséged előző évben, akkor viszont be kell írni a 212-213. sorba a tavalyi évek nyereség adóját (!) (nem adóalap), be kell írni a 218. sorba az idei évi veszteséged adóját (!) (nem az adóalapot!) és akkor a 220. sorban kitöltődik a kettő közül a kisebb adat.
Azaz ha tavalyi nyereséged volt , mint az idei veszteség akkor a 75-76. sorokban meg fog jelenni az idei veszteséged miatt "visszaigényelhető" adód, ha meg az idei veszteséged volt nagyobb, akkor nyilván csak a tavaly megfizetett adód összegéig "igényelheted vissza" az adót (pontosabban csökkenteni tudod az adófizetési kötelezettséged) .
Szabolcsi57 2025. 05. 13. 12:47
Alibaba - ADR: Hongkongi. Van adóegyezmény.
https://imgur.com/VtaWYbl
xy2003 2025. 05. 13. 12:03
Előzmény: #262  Szabolcsi57

Ok, köszi a segítséget,közben megvilágosodtam  csak előtte túlgondoltam.
Nincs semmi takargatni valóm,de akkor is hasonló ez mint annó a határon való belépés osztrákiából,nem volt semmi olyan az autóban,de a zabszem még is:)
Szabolcsi57 2025. 05. 13. 11:26
Előzmény: #259  xy2003
csak az 1. tartozik az összevont adóalapba, a többi vagy elkülönülten adózó vagy külföldi, külön adózó jövedelem.
Szabolcsi57 2025. 05. 13. 11:19
Előzmény: #260  xy2003
egyrészt csak sárga figyelmeztetést ad, másodszorra pedig 0-t beírsz és nem nyavalyog, mivel hogy most fizeted meg a kínai részvényed utáni SZOCHO-t. Szerintem elég értelemszerű.
Szabolcsi57 2025. 05. 13. 11:15
Előzmény: #258  xy2003
a választ megadtad, 286. sorba más jövedelmek utáni SZOCHO alapot kell megadni, jellemzően ami az összevont adóalapba tartozik, amit a 24SZJA-A lapon I. csoportba vannak felsorolva, szerintem azt csak Te tudhatod, te kaptál éves adóigazolásokat, honnan kaptál jövedelmet. Kellett kapnod pár M30-as nyomtatványt is a kifizetőktől, munkáltatótól. Amúgy az eSZJA tervezetnek ezeket kell tartalmaznia. Ha nincs ilyen jövedelem, akkor 0. Tőkepiaci szempontból pl. az IBCE, CYEP (számlán tartott pénz kamata, 18. sor, egyéb jogcímen kapott jövedelem, ami után a belföldi kifizető minden sápot megfizetett és elvileg az eSZJA tervezetben is meg kell lennie) utáni jövedelem. Kifejezetten a 287. sorba kell az osztalék utáni SZOCHO-t beírni (már ha kell):
287. sor: A Szocho tv. 1. § (5) bekezdés a)-d) pontjai szerinti külön adózó jövedelmek összege 

SZOCHO tv.:
 ( * 5) *  Az (1)–(4) bekezdésen túl adófizetési kötelezettség keletkezik a) a vállalkozásból kivont jövedelem [Szja tv. 68. §], *  b) az értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem [Szja tv. 65/A. §], *  c) az osztalék [Szja tv. 66. §], vállalkozói osztalékalap [Szja tv. 49/C. §], *  d) az árfolyamnyereségből származó jövedelem [Szja tv. 67. §], * 
Forrás - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!

Topik gazda

fxboy
fxboy
4 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek