Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 01. 31. 12:57

Bund   

Klassz a szitu ismét... valamikor tesztelnie kellene visszafelé a duplaalj nyakvonalát 142-nél.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2014. 07. 02. 15:37
Előzmény: #339  goapsy1
#340
A kötvényes nagybefektetők nagyon beszari népek. Légiónyi befektetési matematikust és elemzőt foglalkoztatnak, akiknek más dolguk sincs, mint 14/7/365-ben résen lenni és lépni ha úgy látják jónak.

Ez nem jelenti azt, hogy a Bund folyamatos emelkedő tendenciára van ítélve... inkább azt jelenti, hogy amíg be vannak szarva a kötvényes nagybüfik valami miatt, addig kötvényben ülnek (azt veszik) >>> fejlett hozamok emiatt esnek >>> ktvek árfolyama emelkedik >>> Bund is emelkedik.

Amikor úgy ítélik meg az elemzők, hogy nem fenyeget nagyobb veszély a piacon, akkor kitáraznak az államkötvényből és átülnek részvénybe vagy egyéb perifériás, azaz magasabb hozamú kötvényekbe, esetleg nem euróban denominált emerging markets kötvényekbe (pld. magyarba)... és így tovább.

A mai Bund-esést nekünk kisbüfiknek még nem engedték látni, mivel előtte hetekig nagyon szépen felépítették a chartot. Dehát ez a dolguk, senki sem várhatja el tőlük, hogy érdekeik ellenére mást is hagyjanak nyerni. :)
goapsy1
goapsy1 2014. 07. 02. 15:09
Előzmény: #334  Törölt felhasználó
#339
ja, értem.

akkor ezek szerint a bund folyamatos emelkedő tendenciára van ítélve, éppúgy, mint a részvénypiacok?
goapsy1
goapsy1 2014. 07. 02. 15:08
Előzmény: #335  Törölt felhasználó
#338
elég alacsonyan van most, ahhoz képest, hogy 147.22 körül is volt ma...

lehet, hogy megindul lefelé...
nem annyira örülnék, mert másban van most a pénzem, nem tudtam újravenni a short másik, lezárt felét...
goapsy1
goapsy1 2014. 07. 02. 15:05
Előzmény: #336  Törölt felhasználó
#337
hát ez nem túl szívmerengető...

lehet, hogy jobban megérné egy korrekció után longolni?
Törölt felhasználó 2014. 07. 02. 14:28
Előzmény: #332  goapsy1
#336
"143-144 mikor lesz?"

Ebben a kontiban nem valószínű, hogy lemegy addig. Az ECB-nél továbbra is nyitott az eszközvásárlások ügye, míg ez nem rendeződik tervezhetően, addig sztem magasban tartják.

Ha lesz eszközvásárlás, abból nem hagyhatják ki Németországot, bár épp ő volna az az ország, akinek erre semmi szüksége nem volna... de hát az EU-ban demokrácia van :), az ECB döntései rá is vonatkozni fognak, ráadásul az ország gazdasági erejéhez mérten, azaz nagyon >>> ergo Bund marad magasban, vagy akár tovább is emelkedik.

Köztes leszúrások persze lesznek benne, ezekre spekulálok magam is.
Törölt felhasználó 2014. 07. 02. 14:17
Előzmény: #334  Törölt felhasználó
#335
Közben szép kis intraday-gap lefelé a munkapiaci adatra... mindjárt be is tölti. :)
Törölt felhasználó 2014. 07. 02. 13:26
Előzmény: #333  goapsy1
#334
"...ez a 147.11, amiben a bundot "mérik", micsoda? euró? vagy vmi más mértékegység?"

Százalék [%]

Az Euro-Bund-Future egy konstans értékkészlettel létrehozott instrumentum, mellyel azt tették lehetővé a bevezetésekor, hogy a német kamatra is lehessen spekulálni akár kisbefektetőként is.

Ez a konstans értékkészlet úgy néz ki, hogy a Bund tkp. egy fiktív, azaz képzetes, vagy másképp "derivált" német államkötvényre vonatkozik, melynek futamideje 10 év, 6% éves kupon mellett.

Ennek alapján ha elméletileg 100% árfolyamnál beszállsz 10 évre a Bundba, akkor a 10. év végén a kezdeti, azaz 100% névértékű követelésállományra kapsz még 60% (10x6%) kamatot. Mikor lehet 100% a Bund árfolyama? Hát olyankor, amikor a német kamatkörnyezet, vagy másképpen a német átlaghozam 6% körül volna... így a Bund "árfolyamának" elméleti maximális értéke 160 [%] lehet... azaz aki most vesz Bund-ot 147 %-ért, az ezzel azt éri el, hogy 10 év múlva kap 160%-ot. Azaz 10 év alatt kb. 13%-nyi kamatnyereségre számíthat, mely évesítve valahol 1.2-1.3% körül van. Ha ebből levonod a legfrissebb német 1%-os inflációt, valamint a befektetett pénztömegre rakódó egyéb csökkentő tételeket (jutalékok, adó stb), akkor ezen a szinten a Bundba fektetők már semmit sem keresnek a bolton...

Miért veszik akkor mégis? Vannak óriási tőkével rendelkező alapok, melyeknél a legfontosabb szempont a tőkéjük értékének megőrzése (a gyarapítás csak második helyen van). Számukra a német kötvénybe fektetés kielégíti a biztonságra vonatkozó elvárásukat, mivel Németország hagyományosan az első 5, vagy inkább első 3 legjobb adós-bonitással rendelkező állam között van... ha ők bedőlnek, akkor az egész világ bedől. De még az utóbbi esetben is, hacsak nem semmisül meg Németország, akkor várható volna, hogy az elsők között evickél ki a bajból, tehát valamikor később a mostani befektetők számíthatnak arra, hogy megkapják az elveszettnek hitt pénzüket.
goapsy1
goapsy1 2014. 07. 02. 12:58
Előzmény: #331  Törölt felhasználó
#333
Amúgy ez most egy hülye kérdés lesz, de tényleg amatőr vagyok a témában, és még nem olvastam végig ától cettig ezt a topikot (sor fog rá kerülni a közeljövőben)

Szóval: ez a 147.11, amiben a bundot "mérik", micsoda? euró? vagy vmi más mértékegység?
goapsy1
goapsy1 2014. 07. 02. 12:56
Előzmény: #331  Törölt felhasználó
#332
A helyzetértékeléseddel tökéletesen egyetértek, nem tudom, a dax topikot mennyire szoktad olvasgatni, speciel most is épp hasonló témát boncolgattunk :)

"ami aztán néhány hónapig eltarthat utána. Bundban ez minimum egy 145.680-ig tartó visszakört jelentene nálam"

Hát, az nem egy nagy lekör...

Ráadásul a "régi" kontiban 146.88-nak felelne meg ez a 145.68...
Már a korrekció is csak ekkorka?

143-144 mikor lesz?
soha?:D
Törölt felhasználó 2014. 07. 02. 12:49
Előzmény: #330  goapsy1
#331
"Ott van a német hozam mindenkori alja?"

Picivel felette. Arra spekizek, hogy a német hozam nem fogja kivenni pipre a korábbi aljat, hanem kicsivel felette fordul majd. Kb. július közepétől várható a hozam felfelé kanyarodása, ami aztán néhány hónapig eltarthat utána. Bundban ez minimum egy 145.680-ig tartó visszakört jelentene nálam... remélhetőleg még a mostani s18 certivel. :)

Ma megvolt az új ATH a Bundban... az utóbbi hetek alapján ez már várható volt, de akkor is félelmetes fejlemény! Mondhatjuk, hogy ez már a hitelpénzre alapozott rendszer totális elfajzása. A bankok ilyen kamatkörnyezetben már mindent megtesznek, hogy ne kelljen hitelezniük (inkább részvényeket vesznek ők is), a lakosság pedig gyakorlatilag semmit sem kap a megtakarításai után, sőt folyamatosan veszít rajta reálértékben... Valaminek történnie kell rövidesen, mivel a német lakosság nem annyira lojális a kormányzattal mint pld. a japán, amelyik vígan eltűri, hogy már idestova 20-30 éve semmire se jut a megtakarításaival, csak arra használják, hogy engedelmes birka módjára azzal finanszírozza az államadósságot... ami ott már bőven 200%/GDP felett van.
goapsy1
goapsy1 2014. 07. 02. 11:53
Előzmény: #329  Törölt felhasználó
#330
Igazad lehet, most, hogy mondod, a cityindexes demómon tényleg ez volt - olaj pozim volt, az simán lejárt, és kész.
Alfatradernél (ez a másik demóm) viszont nem tudom, hogy megy, mert ott csak "usoil" cfd van - nem tudom, az hogy jár le.

"Onnan kell kezdenem, hogy a negyedéves Bund-kontiváltások közeledtével az online chartszolgáltatók egymástól eltérő napokon és időpontokban kezdhetik meg az új kontraktus árfolyamjelzését"

Igen, ebben is igazad lehet, teljesen más árfolyamokat mutogattak egyes oldalakon meg szolgáltatóknál, néztem is...

Akkor viszont ezek szerint érdemes "résbetöltésre" játszani?
Azaz arra, hogy ha a másik konti jóval lejjebb van, mint a most lejáró, akkor amikor átállunk arra, kicsit fölfelé korrigál majd az árfolyam??
Ellentétes irányba pedig ellenkezőleg, lefelé.

Amúgy úgy néz ki, bejön a 147.8-as számításod, most volt 147,22 körül is az árfolyam, eddig ide nem nagyon jött fel...
Ezt a 147.8-at minek az alapján számoltad ki ennyire pontosan?
Ott van a német hozam mindenkori alja?

Mert a németeknél már most is háborognak (hagyományosan megtakarító nemzet, ugye) hogy annyira alacsonyak a hozamok, hogy nem éri meg félretenni...
Törölt felhasználó 2014. 07. 01. 18:23
Előzmény: #328  goapsy1
#329
CFD-nél úgy tudom, hogy ott a hatis Eurex-kontraktusok lejárati idejének megfelelően vannak kiírva az egyes CFD pozik, tehát nem lehetséges összehozni 120BP mínuszt sehogyan sem, mivel ha érvényes CFD-ben ültél, akkor az vagy az éppen lejáró kontraktusra volt kiírva, vagy már a következőre. Ilyenkor a CFD-kontik a mögöttes termék lejárati idejével együtt megszűnnek, azaz vagy te zárod lejárat előtt a pozidat, vagy a lejárat pillanatában érvényes árfolyamon az online platformod szolgáltatója fogja neked lezárni (úgy mint a certiknél)

Na és akkor most jöjjön a legfontosabb, az "elveszett" 350 Ft... :)

Onnan kell kezdenem, hogy a negyedéves Bund-kontiváltások közeledtével az online chartszolgáltatók egymástól eltérő napokon és időpontokban kezdhetik meg az új kontraktus árfolyamjelzését a chartjaikon. Ha összehasonlítod mondjuk az FXCM, az Investing.com és a GoGuidants Euro-Bund-Future chartjait, akkor látni fogod, hogy egymáshoz képest akár több napos eltéréssel állnak át az új kontraktusnak megfelelő árfolyam jegyzésére. Ez az eltérő időben való átállás kb. mintegy 3 hétre hazavágja a TA-indikátorokat, de egyébként nem okoz túl nagy bonyodalmat annak számára, aki érti, mi történik itt.

Mivel én általáben GoGuidants chartokat használok, ezért ezt a chartot másolom ide a kontiváltás környékéről, aminek e kijelzésére ők június 4-én reggel 9-kor álltak át: link

A belinkelt erste chartot egyébként nem célszerű használni, mivel csak az adott napi kötéslistába bekerült árakat jelzi... az erstés bund certik jellemzően nem túl likvidek, a június 6-a pedig monoton emelkedő nap volt (ld. előző chart), így lehet, hogy már csak a magason nyitott short-kötéseket jelzi az erste saját certichartja. Jún. 5. és 6. között csaknem 90 BP-nyi "normál" árfolyam-emelkedés volt (tehát nem kontigyertyára visszavezethető), ez simán kiadhatja a hiányzó 350 Ft-ot (ld. előző chart kék és sárga vonalainak kereszteződéséhez tartozó árakat és időket).
goapsy1
goapsy1 2014. 07. 01. 14:58
Előzmény: #322  Törölt felhasználó
#328
tényleg június 6-án történhetett valami, de nekem napon belüli dolognak tűnik:

az alfatrader demóprogimban jún 6-án van egy hatalmas piros gyertya bundban, felteszem ez az, amikor átálltak az egyik határidőről a másikra (bár az is érdekes kérdés, h aki CFD-ben akkor épp longban ült, az kapott a nyakába 120 pont mínuszt???)

de az érdekesség a certi ára:

link

itt mutatják a certi árfolyamát napos bontásban. látszik, hogy előző kereskedési nap 1500 körül mozgott az ár, (jún 5) aztán június 6-án réssel leszakadt 1200 környékére, azaz pont az a 300 ft "tűnt el" az árfolyamból, amit ez a "másik határidőre átállás" piros gyertya indokol.

Ha volt certid jún 5-én és 6-án, hogy zajlott ez le?
goapsy1
goapsy1 2014. 07. 01. 14:49
Előzmény: #326  Törölt felhasználó
#327
Szia!

Köszi szépen a figyelmeztetést :)
Én is erre jutottam, a pakkom felét, 15 darabot kiszórtam, a másik felét tartom.
Eddig enyém ma az egyetlen kötés a bund short certiben :))

Igazából azért dobtam, mert látszott, h nem akar esni, 146.87 elég "alacsony" árfolyam mostanában, és úgy voltam vele, h inkább átmegyek sp short certibe, résbetöltésre spekulálni. (a tegnapi zárót csak visszatölti...)

Aztán visszaveszem a bundot. 147.15 körül már visszavettem volna, de ha esélyesnek látod a 147.8-at, akkor inkább várok.

Ilyet mondjuk ritkán látok... ami létezik, minden emelkedik, arany, olaj, indexek, bund.... eurusd, eurhuf...
Törölt felhasználó 2014. 07. 01. 14:35
Előzmény: #296  goapsy1
#326
A mai sunyi mozgás alapján felmerül a gyanú, hogy a 10 éves német hozam tesztelni fogja az egy évvel ezelőtti aljat 1.15-1.20% között. A Bund emiatt felmehet kb. (max) 147.75-147.80-ig is, mielőtt nagyobb esésbe fogna...

Ha még plusszos vagy a mostani shortoddal, érdemes lehet dobni és megvárni az új csúcsot, vagy ha jók az idegeid, 147.80-nál rávenni.
Törölt felhasználó 2014. 06. 30. 21:48
#325
Bund (FGBL.F) és 10 éves német kötvényhozam (10DEY.B) grafikus összefüggése naposon:

link
Törölt felhasználó 2014. 06. 30. 16:46
Előzmény: #317  goapsy1
#324
Annyit kell még tudni, hogy a Daxhoz hasonlóan a Bundnak sincsen önálló élete... 100%-os US-zombi ez is.

Erősorrend alapján így néz ki a "hatáslánc" a Bundnál:

US makrokörnyezet >>> FED manipulációk >>> 10 éves amerikai kötvényhozam >>> ECB (Bundesbank) manipulációk >>> német makrokörnyezet >>> 10 éves német kötvényhozam >>> Bund
Törölt felhasználó 2014. 06. 30. 16:24
Előzmény: #322  Törölt felhasználó
#323
jó lenne, ha a héten végre le tudna szakadni a 146.75-ös támasz alá
Törölt felhasználó 2014. 06. 30. 16:11
Előzmény: #321  Törölt felhasználó
#322
kép dátumokkal, backward gyertyával és "visszamért" backward gyertyával május 29-re: link

május 29.: s18=1200 Ft
június 06.: s18=1200 Ft

certiár ugyanannyi, csak a backward gyertya torzítja el teljesen a chartot... de hát ez Bund-specifukus sajátosság.

Törölt felhasználó 2014. 06. 30. 16:01
Előzmény: #320  Törölt felhasználó
#321
na... szar az egész!! :))))

Helyesen:

Certiben május 29-én 1200 Ft körül lehetett s18-at venni...

és szintén május 29-én volt az előző csúcsnál... tehát május 29-én és június 06-án lehetett 1200 Ft-ért venni az s18-at, csak közben volt egy 120 BP-s backward, de az ersténél amiatt NEM változott a certi ára

:)

Topik gazda

birkanyiiroo
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek