Topiknyitó: szivacs 2012. 04. 03. 19:13

Ki mondjon még le, mert nem frankó a diplomája?  

"Terjed, hogy Gyurcsány pécsi szakdolgozata sincs rendben



„Kérlek szépen elvtárs, figyelj oda, mert Gyurcsány elvtárs jön ma vizsgázni”

A hétfőn lemondott köztársasági elnök plágiumügye kapcsán számos fórumon merültek fel több más politikus diplomájával kapcsolatban is kétségek – írja a Pécsi Újság.hu hírportál.



A volt államszocialista éra alatt egyetemi-főiskolai papírhoz jutó politikusok közül a Pécsi Újság.hu hírportál kommentelői többször említik Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnök tanulmányait: van aki tudni véli, hogy az egykori függetlenített pécsi KISZ-titkárnak például az államvizsga előtt mindenki számára kötelező szakdolgozatot sem kellett megírnia. Mellár professzor, a pécsi közgáz egyik akkori tanára szerint, ha Gyurcsányt kellett vizsgáztatni, aznap reggel megcsörrent a telefon - minden alkalommal a pártbizottságról hívták a tanárt.



Az egyik legérdekesebb - és bár a portál megpróbálta, jelen állás szerint nem ellenőrizhető - híresztelés szerint a nyolcvanas években Pécsett a KISZ egyik vezető tisztségviselőjeként tevékenykedő politikus úgy kapott főiskolai diplomát, hogy nem adott be szakdolgozatot.



A kommentelő szerint Gyurcsány a miniszterelnöki honlapján azt írta egykoron, hogy egyetemi diplomát kapott, amit többszöri e-mail váltás után módosított főiskolaira, de közben azzal a „képtelenséggel" érvelt, hogy utána átment a közgázra és egy közös szakdolgozatot adott be.



Hogy Gyurcsány valóban járt a pécsi közgázra, azt Mellár Tamás professzornak (Pesty László: Egy hiteles ember c. dokumentumfilmjének részlete) elmondott szavai is bizonyítják. Igaz, a KSH volt elnöke furcsa vizsgáztatási szokásokat idéz fel: mint mondja, ha Gyurcsány a karra érkezett, előtte megcsörrent a telefon.



Valaki a pártbizottságról hívta a vizsgáztató tanárt: "Kérlek szépen elvtárs, figyelj oda, mert Gyurcsány elvtárs jön ma vizsgázni".



Miután a fenti állítások egy kommentben kaptak helyet, a Pécsi Újság.hu hírportál hivatalos úton megkereste Lengvárszky Attilát, a PTE oktatási igazgatóját, ő azonban adatvédelmi okok miatt nem adhatott felvilágosítást arra vonatkozóan, hogy Gyurcsány Ferenc megírta-e tanárképző főiskolai szakdolgozatát vagy sem.



- Az egyetem nem adhat ki személyes adatokat egy harmadik fél számára, még a friss munkaerőt kereső cégeknek és vállalatoknak sem - fogalmazott az igazgató, aki szerint csak a rendőrség és az ügyészség számára adható ki információ egy volt vagy jelenlegi hallgató adatairól. Nekik is csak abban az esetben, ha valamilyen bűncselekmény (például hamisított nyelvvizsga gyanúja) merül fel a diákkal kapcsolatban.



Lengvárszky Attila azt azért hozzátette, hogy „erős politikai nyomásra" - mint legutóbb, a Semmelweis Egyetem esetében - talán vizsgálható lenne a kért diploma, ám erről egyelőre Gyurcsány Ferenc esetében nincs szó.

Pécsi Újság.hu hírportál"



Csak tessék, tessék, folyvást, folyvást!

Ki mondjon még le, mert nem frankó a diplomája?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
PImre 2012. 04. 04. 12:50
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#20
Csókay András idegsebész úr enyhén szólva is csúsztat.

Jómagam 1975-ben írtam először Tudományos Diákköri (TDK) dolgozatot az egyetemen (jó 17 évvel Schmitt Pál előtt), majd 1977.ben egy másodikat, és ugyanebben az évben a diplomamunkámat. De bármelyiket elolvasás nélkül dobták volna vissza, ha nem felelnek meg bizonyos formai szabályoknak.

1. A dolgozat kötelező tartalmi eleme annak elején (általában a 3. fejezetben – a bevezetést és a célkitűzést követően – ) a felhasznált irodalom című fejezet. Ebben hivatkozni kell valamennyi – a munka végén az irodalomjegyzékben szereplő – cikkre, könyvre. Különben miért szerepelne az adott publikáció az irodalomjegyzékben. (Az nem arról szól, hogy mellesleg miket olvastam).

A hivatkozásnál nem az idézőjel a lényeg, hanem az, hogy kiderüljön, hogy mit írt a szerző. Az is jó például, hogy Heinecken (1975) szerint az élő szervezetek immunrendszere képes arra, hogy..... Az a lényeg, hogy látszódjon, hogy kivel vitázok, kivel értek egyet, és hogy ezeket a gondolatokat miként hasznosítom a saját munkámban. És ez érvényes az „összefoglaló” munkákra is.

2. Az irodalomjegyzékben pedig szigorú tartalmi és formai szabályok érvényesek. Akikre a felhasznált irodalom fejezetben hivatkoztam, azoknak itt kivétel nélkül szerepelniük kell a pontos elérhetőség megadásával. A hivatkozott cikkeknél az első a szerző(k) neve, majd a megjelenés évszáma. Ezt követi a cikk/könyv címe (nem kell lefordítani, ha nem magyarul olvasta a dolgozat írója). Majd ezután jön könyv esetén a kiadó neve, a kiadás helye (város) és a megjelenés évszáma. Folyóiratcikk esetén a folyóirat neve és a lapszám, amelyben megjelent.

Szóval ezek a kritériumok olyan mértékben nem teljesültek a Schmitt dolgozat eddig nyilvánosságra került részeiben, hogy nemhogy kisdoktor nem lehetett volna vele, de a diplomamunkáját sem lehetett volna elfogadni.
szivacs
szivacs 2012. 04. 04. 12:34
Előzmény: #17  apocca
#19
Nem mindenki, csak mindenki, aki ugyanazt vagy még nagyobb hibát követte el mint Schmitt - jogállamban jogegyenlőség van és nincsenek kivételek, ugye demokraták?

Vagy az a csaló, akit nem buktattak le az nem csalt és nem csaló?
Bekre_Pal 2012. 04. 04. 11:13
Törölt hozzászólás
#18
apocca
apocca 2012. 04. 04. 11:03
Előzmény: #16  szivacs
#17
Mindenki moggyon le!! (torgyán bátyó is hányszor mondta):):)
szivacs
szivacs 2012. 04. 04. 10:58
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#16
"Politikusok szakdolgozatainak felkutatásáról cikkeznek a szerdai napilapok. A Pénzcentrum arról ír, hogyan jöhetnek össze a milliók akár pár ezer forintból is.

Politikusok szakdolgozatainak felkutatásáról cikkeznek a szerdai napilapok. A Magyar Nemzet, idézve a köztévének nyilatkozó Simon János politológust, arról írt, hogy megkérdőjelezhető a Politikai Főiskolán végzett vagy Moszkvában tanult közszereplők diplomáinak hitelessége. A Magyar Hírlap a Pécsi Újságot idézi, amely Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának szeretett volna utánajárni a Pécsi Egyetemen, de arról adatvédelmi okokra hivatkozva nem kaptak tájékoztatást. A lapnak az egyetem sajtófőnöke azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc második, 1990-ben készült szakdolgozata még nem került be a központi nyilvántartásba, azt a karról kell kikérni. Gyurcsány Ferenc közben egy közösségi oldalon cáfolta, hogy nem írt volna szakdolgozatot. A Népszabadság Orbán Viktor szakdolgozatát szerette volna fellelni az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar könyvtárában. A könyvtári dolgozók tájékoztatása szerint a szöveg azonban dékáni utasításra nem adható ki. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője megerősítette: az egyetemnek joga van a dolgozat nyilvánosságának korlátozásához."
szivacs
szivacs 2012. 04. 04. 10:50
Előzmény: törölt hozzászólás
#15
Törölt felhasználó 2012. 04. 03. 23:28
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#14
Pláne, ha ez a 200 oldal jogi szabályozási anyag, jegyzőkönyvi összefoglalás, statisztikák, diagramok stb. Ebben az esetben nyugodt lélekkel át lehet venni a dolgozatba. Nem az átvétel mennyisége a fontos, hanem az átvett anyag tartalma, jellege...
Bekre_Pal 2012. 04. 03. 23:17
Törölt hozzászólás
#13
Törölt felhasználó 2012. 04. 03. 22:43
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#12
Sgyenge kimosdatási kísérlet, látszik, hogy te még egyetemet se láttál belülről.

Az eredeti okossághoz meg:

"Még a megjelent tankönyvet, nemhogy a megjelent cikket is idézheti valaki munkájában"

Felhívom a fogyelmedet erre: "IDÉZHETI". Schmitt művében legalább 200 oldal került bemásolásra idézés nélkül...
Törölt felhasználó 2012. 04. 03. 22:39
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#11
Gyorsan kiegészítem, mielőtt elvakult hívek belekötnének: természetesen ha beigazolódik, tőle is vegyék el a francba.

Megjegyzés: a más is lopott nem menti fel a tolvajt...
Törölt felhasználó 2012. 04. 03. 22:38
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#10
Gyorsan kiegészítem, mielőtt elvakult hívek belekötnének: természetesen ha beigazolódik, tőle is vegyék el a francba.

Megjegyzés: a más is lopott nem menti fel a tolvajt...
Törölt felhasználó 2012. 04. 03. 22:36
Előzmény: #1  szivacs
#9
Szivacs, téged tényleg fizetnek fórumbeli munkáságodért.
Törölt felhasználó 2012. 04. 03. 22:15
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#8
ja és pali bácsi legalább felkészült, elment és megvédte summa cum.
szóval a többi sügérnél meg csörrent a phone :o) mert kérdem én dr szekeresről el tudja képelni valaki is, hogy meg tudna védeni akár csak egy gimnáziumi dolgozatot ? bár lehet lejjebb kellett volna tennem a lecet :o)))
Törölt felhasználó 2012. 04. 03. 22:04
Előzmény: #6  because
#7
dr szekeres ? és dr szanyi ? meg a többiek ? :o)
ugyanmá emberek ! a kádárizmusban olyanok is kaptak diplomát sőt doktorit is, akiknek csak 4 elemije volt meg és a másik 4-t gyorstalpalón nagy nehezen sikerült letenniük, vagy csörrent a telefon :o) és ez divat volt még a 90-es évek elején is, bár akkor főleg az ment hogy kiadták a munkát és aki megírta az mit csinált hát másolt egy kicsit, osztán aki kapta a diplit vagy dokit nem ellenőrizte, mert hát minek :o)
ennyi az egész.
because 2012. 04. 03. 21:58
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#6
dajcstomi nem lehet gyanús?
Törölt felhasználó 2012. 04. 03. 20:41
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#5
Jó ez mind igaz valószínű ,de emberileg ami hiányzik S.P.-ből mint első "számú Magyar hazafi",azt nem lehet megtanulni!
Törölt felhasználó 2012. 04. 03. 20:08
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#4
Csókay András PhD idegsebész

Mai napig a PhD szerzőjének nem kötelező új, eredeti gondolattal előállnia dolgozatában. Az 1992-es kisdoktori kategória bőven alatta van a mai PhD-nak, de az akkori kandidátusi értekezések követelményrendszerének is. Jómagam is PhD-témavezető vagyok az egyik SOTE PhD-iskolában. A jelöltnek azt kell bizonyítania, hogy „alkalmas önálló tudományos munka végzésére”, írja a szabályzat. Több akadémiai nagydoktorral is beszéltem. Még a megjelent tankönyvet, nemhogy a megjelent cikket is idézheti valaki munkájában, ha megjelöli az eredetét a mű végén. Aki valami újjal akar előállni a magyar tudományos életben, annak valóságos Canossát kell járnia. Ezért a tudományos művek 90–98 százalékában semmiféle új tudományos felfedezés sincs. Ezek az úgynevezett összegző művek, melyeknek igenis van tudományos értékük, hisz közreadja, összeveti, összefoglalja az addigi eredményeket, ahogy tette Schmitt Pál is. Meg is bolondulna a tudományos világ, ha annyi felfedezés lenne, ahány kisdoktori, PhD, vagy éppen nagydoktori disszertáció született. Tehát maga a plágiumvád abban a pillanatban nem áll meg, ha van bármiféle utalás arra, hogy honnan idézett a szerző. Ez pedig fellelhető a köztársasági elnök úr dolgozata végén. Hogy mennyi lehet egy ilyen műben az idézett szöveg, arra nincs szabály. Nyilván a teljes szöveg is állhat cikkekből, tankönyvekből vett idézetekből, ha a végén van egy rövid, összefoglaló értékelés. Schmitt Pál munkájában ez is megtalálható. Mindezek figyelembevételével érthetetlenek az elítélő reakciók a balliberális és a jobboldali ellenzék részéről. Az is nyilvánvaló, hogy a SOTE szenátusa tévedett, mert ott csupa akadémiai nagydoktor ül, így nem tudtak elvonatkoztatni attól, hogy a nagydoktori disszertációban valóban újszerű elemeknek kell szerepelniük.
Törölt felhasználó 2012. 04. 03. 19:57
Előzmény: törölt hozzászólás
#3
Sajnos nem azért áll itt az ország ,mert kinek valós a doktorija ,kinek pedig nem!Teljesen más az ok!
Bekre_Pal 2012. 04. 03. 19:27
Törölt hozzászólás
#2

Topik gazda

szivacs
szivacs
3 5 1

aktív fórumozók