Topiknyitó: Portfolio 2010. 02. 18. 14:18

Jobbik: "Nem akarjuk, hogy az ország beledögöljön az IMF-hitelbe"  

Ugrás a cikkhez
Nem tervezi a Jobbik, hogy megtagadnák az IMF-hitel visszafizetését, egyszerűen csak nem akarják, hogy "beledögöljön" az ország az adósságteherbe - olvasható a Jobbik gazdasági kabinetfőnökével készült interjúban a párt gazdasági programjáról a...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=128838
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
togyozo 2010. 02. 24. 09:29
Előzmény: #432  Törölt felhasználó
#440
Egyébként ez alapján fel is lehet tenni a kérdést:

Ha Németo. nem vesz részt a Marshell tervben (mert ugye nem szabad eladósodni), akkor vajon Németo. ma ott tartana-e ahol?

Akira, Drop?
togyozo 2010. 02. 24. 09:27
Előzmény: #425  Törölt felhasználó
#439
akira!

"A legjobb befektetés: fektessünk be a magyar adófizetők pénzéből, hogy a hasznot az Angol, a Svéd, de bármely külföldi állam polgárai fölözzék le..."

szerinted a felsőoktatás=közoktatással?
Mert szerintem rohadtul nem.

Egyébként attól mert még nálunk szarul működik a felsőoktatás állami támogatása, ez nem azt jelenti, hogy ne kellene az államnak valamilyen formában részt vennie benne. Csak át kellene alakítani a támogatási rendszert. De ez már megint egy tök más téma, nem akarok belemenni mert a vita nem erről szól.
exley 2010. 02. 24. 09:26
Előzmény: #437  Törölt felhasználó
#438
Na, megyek átutaltatom a kötelezöt a neoliberálisoknak mert már az utakra küldték őket autósokat molestálni. Szerencsére saját magukhoz isnyúlnak, elvégre szeretik a másságot is.
Törölt felhasználó 2010. 02. 24. 09:24
Előzmény: #436  exley
#437
Ez történelem, te agyon iskolázott , olyan szép is, meg olyan okos is vagy mint egy rántott hús.
exley 2010. 02. 24. 09:22
Előzmény: #434  Törölt felhasználó
#436
Ez is neoliberális hazug propaganda.
exley 2010. 02. 24. 09:21
Előzmény: #432  Törölt felhasználó
#435
Semmit nem ért volna, ha Németország 1933-tól nem fog bele nagyszabású autópálya építési programjába.
Azt nem tudták az usákok lebombázni annyi bobájuk nem volt, hogy az utak is minden cm-t megsemmísítsenek. gyilkos harci kedvükben, lásd Drezda, Hambugg, Berlin és az össze nagyvárost megszórták , kegyetlenűl. Ezért maradt ki az autópályák megsemmísítése.
Törölt felhasználó 2010. 02. 24. 09:20
Előzmény: #432  Törölt felhasználó
#434
Fél Németországot amerikai kölcsönből épiteték fel.
exley 2010. 02. 24. 09:18
Előzmény: #427  Törölt felhasználó
#433
Mit tudnak felmutatni 145-től az usákok a neoliberalizmusukkal? Semmit a föld legeladósodottabb nemzete. Az egy szemű dollcsijából kikandikálhat az ellene gyülekező seregekre. Mit hozott a gazdaság politikája, elszegényítette a föld népét, köztük a saját magáét is. ész nélkül bombáz, ha neki úgy tetszik. Afganisztánban azonban mellé fogott ott bombázhatja a hatalmas, sivár,hegyeket, nem ér vele semmit. Hatalmas fegyveres arzenállal cirkál az egész föld kereségen, és azt hiszi ő a menő. Csak azért nem csapják le az ázsiai hatalmak, mert elnézik a bohockodást.
Törölt felhasználó 2010. 02. 24. 09:15
Előzmény: #430  exley
#432
Marshall tervről hallottál már ?
togyozo 2010. 02. 24. 09:14
Előzmény: #418  jumbo2
#431
Akira, Drop!

"Nyilván van benne igazság, amit írsz, de azért a világ nem így működik az állami beruházásokkal, et te is tudod. "

Értsétek már meg, ha az állam kétszer annyiból épít autópályát, mint amennyibe az ténylegesen kerül, akkor te a hitelfelvétellel valójában fele részben a korrupciót finanszírozod. És abból nyilván nem lesz plusz növekedésed, és adósságspirálba kerülsz.
De ez ugyanúgy elmondható a magánszektorról is: ha egy cég a felvett hitelét nem beruházásra, hanem a főnök k*rváira költi el, akkor a cég nem tudja majd visszafizetni a hitelét.

De attól még, hogy 0%-os szabályt írsz elő, nem szűnik meg a korrupció. Csak feleannyi autópálya fog épülni, még szarabb lesz a közszolgáltatások színvonala, lerohad az egészségügyed stb.
nézzétek meg romániát vagy ukrajnát. alig van adósságuk de a korrupció még a mi szintünket is meghaladja ott. Aminek következtében az állami szolgáltatásik színvonala a bányász béka segge alatt van. És megjegyzem nekik is kellett IMF-hez menni.
Vagy nézzétek meg a 2006-os magyar kiigazítás eredményeit: a korrupció nem lett kisebb, viszont minden más még jobban lerohadt. Miért lenne ez másképp ha nem a piac hanem a 0%-os szabály kényszerítene megszorításra?
az a gond, hogy ti két olyan esetet akartok összehasonlítani, amikor az egyikben az állam mindent ellop (mert nem tudtok elvonatkoztatni a konkrét magyar helyzettől), a másikban meg egy olyat, amikor mintaállamod van.

És ezt megint nem értem:

"Ráadásul ha az állam nem szedné be a pénzt államadósság formájában, akkor a privát szféra sokkal hatékonyabban fektetné be azt."

holott lentebb meg ezt írod drop:

"Soha nem mondtam, hogy ne invesztáljon az állam az oktatásba vagy az infrastruktúrába."

Ezekbe a dolgokba értéstek már meg, hogy tisztán piaci alapon soha nem fog annyi beruházás megvalósulni, mint amennyi társadalmi szinten optimális. Üssétek már be a gugliba, hogy "közjózság probléma" vagy hogy "externáliák"

És ha te magad is elismered, hogy ezekbe kell invesztálni, akkor utána miért írod azt, hogy ezzel forrást von el a magánszektortól? Ha a társadalmilag optimális beruházások azok a magán és állami beruházások valamilyen keverékeként állnak elő, akkor miért az lenne az optimális, hogy minden forrást a magánszektornak adunk?

Egyébként eldönthetnétek már végre, hogy mi is pontosan a gondotok?
1) Hogy az állam egyáltalán ne ruházzon be, vagy
(erre 20X is leírom az érvemet: vannak bizonyos szolgáltatások amiket a piaci koordináció sohasem fog társadalmilag optimális mennyiségben előállítani, ha az pl. közjószág, vagy externális hatások vannak)

2) hogy az állam ne vegyen fel hitelt a beruházásaihoz (aminek a következménye természetsen az lesz, hogy egységnyi beruházást csak sokkal több idő alatt tudsz megvalósítani, és ahhoz a forrást adóemelésből kell előteremtened, ami nem más, mint az államnak adott kamatmentes hitel, és a magasabb adóterheléssel csak visszafogod a növekedést)

Csak mert folyamatosan ezek a kérdések vissza-visszatérnek egymást váltva, és mindig a másik részébe köttök bele, amikor már úgy tűnik, hogy a másikat elfogadtátok.
exley 2010. 02. 24. 09:07
Előzmény: #426  Törölt felhasználó
#430
Németországban 1933-tól minden állami beruházás busásan megtérült, a világ vezető gazdasági szuper hatalma lett napjainkig, annak ellenére, hogy a szövetségesek '45-ben földig rombolták az országot. Mi lett volna az usákokkkal,magyarokkal, ha ilyen mértékű csapást kellett volna elszenvedniük?
Vegyük már észre, hogy a tehetségtelen tili-toli neoliberalizmus sehová nem vezet, nem jó egyetlen népcsoportnak sem faji hova tartozástól függetlenül.
Nehogy azt gondoljuk, sors elvtárséknak ez jó, Ök is csak arra várnak, hogy a moslékos vájútól valaki ellökje őket. Túlzabáltak lettek, elzsírosodtak vágóba sem valok. egyszerűen ki kell öket szuperálni. A tengesly hatalmak talpra állnak és vége az eszetlen neoliberális ámokfutásnak. Ázsia elsöri őket mint a forgó szél.
A taknyot húzógatjuk kenegetjük egymáson már 50 éve.
Törölt felhasználó 2010. 02. 24. 08:39
Előzmény: #427  Törölt felhasználó
#429
Ez a jellemzés nagyon találó, szóról-szóra így gondolom én is.

Tisztelettel,
Sigmund
Törölt felhasználó 2010. 02. 24. 02:14
Előzmény: #393  Törölt felhasználó
#428
nem vagy te olyan butuska hogy ne tudnád, ha olvasni akarsz tőlem valamit hol kell...de itt is tudsz ha épp arra vágysz nullanullahetes :)

nagyon nyomod

gyesen vagy, hogy ennyire ráérsz? napi 40 hsz bankok védelmében, neoliberális eszméket eléggé színvonaltalanul propagálva...

de mér? ki érti ezt ... :)
Törölt felhasználó 2010. 02. 24. 01:38
Előzmény: #423  Törölt felhasználó
#427
Nem konzervatív vagy, hanem tudatlan, ezért nem lehet veled vitatkozni. Ugyanakkor meggyőződésed, hogy nagyon okos vagy, pedig azt nem kilóra és oldalszám mérik. Ezért nem vitatkozom tovább, meggyőzni úgysem lehet, csak mondod a magadét oldalakon át. Jó éjszakát!
Törölt felhasználó 2010. 02. 24. 00:29
Előzmény: #416  togyozo
#426
Győző,

"Vedd már figyelembe, hogy ha ezeket a kívánatos beruházásokat egy ország 1. generáció alatt el tudja végezni, és nem kell megvárnia 15 generációt a 0%-os szabály miatt, akkor a 25.-50.-100. generáció egy fejlettebb gazdaságban tud élni, mintha nem vette volna fel a hitelt."

Ezeket a berugóházásokat soha sem az állam végezte... Az államosítás során az iskolák egy jelentős részét pl. az egyházaktól államosította, azaz beruházás nélkül jutott hozzá...

Csak fenn kellett volna tartania, ehelyett lezüllesztette. Aztán meg olyanra költött, amit a magánszektor is képes lett volna megtenni...

Vedd már észre, hogy egyetlen egy állami beruházás sem térült meg bizonyítottan, viszont azok az államok a legversenyképesek (egy-két svéd kivétellel), amelyekben az állam a privát szférára hagyta a beruházásokat, azaz nem az állam maradt a legnagyobb invesztor...
Törölt felhasználó 2010. 02. 24. 00:23
Előzmény: #420  jumbo2
#425
drop,

"Egyébként az oktatásba is nyomtunk egy valag lóvét, nyilván részben hitelből."

Persze, tök jó az oktatásba fektetnie az államnak, az a legkifizetődőbb, amikor az orvosi egyetemet végzetteket idegen nyelvre is oktatjuk - állami befektetésként -, hogy aztán a diploma/szakvizsga megszerzése utáni napon elrepüljenek Angliába, Svédországba, vagy akárhová, az országhatáron kívülre, kamatoztatni tudásukat.

A legjobb befektetés: fektessünk be a magyar adófizetők pénzéből, hogy a hasznot az Angol, a Svéd, de bármely külföldi állam polgárai fölözzék le...

Szerintem vegyen még föl az állam erre további hiteleket, ennél jobb befektetés a világon nincs... :)
Törölt felhasználó 2010. 02. 24. 00:16
Előzmény: #419  jumbo2
#424
drop,

"És ez a világ összes országában hasonlóan megy, csak a lopási arányok változnak. "

Te nagyon tudsz valamit....)

Erről az jut eszembe, hogy amikor - állítólag - II. János Pál pápa megnézte Mel Gibson Passio c. filmjét - állítólag - csak annyit mondott:

"Épp így történt..."
Törölt felhasználó 2010. 02. 24. 00:06
Előzmény: #394  jumbo2
#423
Nekem úgy tűnt, hogy bankár... :)

Egy bankár mindig, mindenkinek, ha kell hanem hitelt akar adni, épp olyan, mint egy lelkes kezdő biztosítási ügynök, aki mindenkinek be akarja mutatni a biztosítási módozatokat, hátha vesz valamit valaki... :)

Soha nem fogja megérteni, hogy a hitel célja nem az, hogy a bankoknak folymatosan legyen kamatmarzs-bevételük, a hitel célja egy haszonnal kecsegtető vállalkozás finanszírozási eszköze.

Hú, de konzervatív vagyok... :) Amúgy meg liberális...

... vagy szocialista? Már sokan rám fogták, hohgy szociálisan túlérzékeny volnék...

Na, erről beszéltem legutóbb...
Törölt felhasználó 2010. 02. 24. 00:03
Előzmény: #417  Törölt felhasználó
#422
nyuszi,

Te is kaptál tőlem egy zöld +1 pontot.... .) Én sem találkoztam még soha egy bizonyítottan rentábilis állami beruházással sem...

Viszont számtalan, bizonyítottan és nyilvánvaló mutyival, pártkasszafeltöltéssel, és csak egyszerű költségvetési maradék elszórással nap, mint nap, kényszerűen szembetalálkozom.

Ez a togyozo-féle állami beruházás-megtérülés épp olyan fantazmagória, mint a kommuniozmus. Jól hangzik, de még soha, senki sem látta a tényleges, bizonyítható előnyeit.

Mondja itt, hogy a fejlett országok mennyit haladtak előre X%-nyi állami hitelfelvételből megvalósult beruházással, de az igazság az, hogy ezek az országok nem az állami beruházásokkal érték el azt, amit elértek, hanem azzal, hogy kialakult egy erős piacgazdaság. És az nem az állami közoktatáson, hanem a családi neveltetésen, és a magánoktatási rendszeren keresztül érték el azt a fejlődést, amit elértek...

A gazdasági elit ugyanis nem az állami sulikból, hanem a Harwardról kerül ki. Nesze neked közoktatás... Pont olyan, mint a közegészségügyi ellátás. Ehhez képest, ha valami jól működik a fejlestt világban, az a magánszektor. Az állami csak a korrupcióhoz ért... (nyilván a magánszektornak az a része is, amelynek kizárólag állami megrendelései vannak. De az szerintem nem is magánszektor, csak az állam kiszervezett szelete...)
Törölt felhasználó 2010. 02. 23. 23:43
Előzmény: #394  jumbo2
#421
Nekem úgy tűnt, hogy bankár... :)

Egy bankár mindig, mindenkinek, ha kell hanem hitelt akar adni, épp olyan, mint egy lelkes kezdő biztosítási ügynök, aki mindenkinek be akarja mutatni a biztosítási módozatokat, hátha vesz valamit valaki... :)

Soha nem fogja megérteni, hogy a hitel célja nem az, hogy a bankoknak folymatosan legyen kamatmarzs-bevételük, a hitel célja egy haszonnal kecsegtető vállalkozás finanszírozási eszköze.

Hú, de konzervatív vagyok... :) Amúgy meg liberális...

... vagy szocialista? Már sokan rám fogták, hohgy szociálisan túlérzékeny volnék...

Na, erről beszéltem legutóbb...

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek