Topiknyitó: Portfolio 2009. 09. 30. 05:30

Itt a Fidesz nagy terve! - Megment minket?  

Ugrás a cikkhez
A 21-22 százalékos egykulcsos adónál ma már alacsonyabbat kell bevezetni a régiós versenytársak helyzete miatt - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a hétvégén, és ezzel újra megindította az egykulcsos adókról szóló örök vitát. Vajon jó-e az...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=121956
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 10. 01. 09:11
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
#40
Dlph.
1. Ahol én, conqui, togyozo, stb. írunk bármit is, azonnal ott vagy. Miért?

2. "Az "én is ezt bírom az ilyen kijelentésekben..." kezdetű episztolád semmi más, mint a létező valóság elferdítése egyik szélsőségből egy másik szélsőségbe, a feketéből a fehérbe, pedig a világ nem ilyen, színek vannak, átmenetek , árnyalatok, grádiensek."

Ha a hozzászólást is olvastad volna, nem csak nickemet, amit amint meglátsz, neked kényszeresen azonnal reagálnod kell. Szóval ha a hozzászólást is olvastad volna, akkor én pont azt írtam, hogy a világ nem fekete-fehér. Nincs olyan, hogy valamely terület/ágazat/szakma hű micsoda értékteremtő, a másik meg nem.

3. Az pedig, hogy én valakitől mit kérdezek és arra ő válaszol-e vagy sem, ahhoz pontosan semmi közöd. Majd egymás között megbszéljük.

"Ez egy demokratikus és anonmim fórum. Fejezd be már légy szíves fórumtársaid kikérdezgetését"

A demokratikus = jogom van mások jogát nem sértő módon a véleményemet leírni, kérdezni, stb. Ahogy másoknak is joga van erre válaszolni, vagy nem és joga van leírni a véleményüket szintén a kultúrált véleményalkotás szabályait betartva. Nyilván nálad az lenne a demokratikus, ha meghatározhatnád ki nem írhat...

4. Erre nincs mit írnom. Te magad azonnal leírtad azt, amire tegnap reagáltam.

"A reklám jellemzően valóban az én pénzemből beszél rá arra a szemétre, amit épp rám akar sózni ( a reklámköltség - a nevében benne van, költség, tehát a fogyasztó fizeti ki). Igen, valóban a jogászok bűnözőket védenek."

És most hol marad a nem fekete-fehér világod? Tudod mi a baj rendszeresen az érveléseddel? Az, hogy mindig jössz a fenti szöveggel, hogy a világ nem fekete, meg fehér, amivel nyilván abszolút egyetértek, sőt én magam is jópárszor megírtam már ide viták során bármelyik szélsőséges irányba. Ehhez képest te magad igencsak végletesen gondolkozol a pénz, a bankok, a fogyasztás, a reklám, a jogászok, stb. tekintetében.

5. "Ezért nem szeretem Pénznyelő sem az ideológiát, amit terjesztesz évek óta a neten szerteszét"

Nem terjesztek semmilyen ideológiát, pláne nem "szerteszét". 2 tőzsdefórumra írok (az utóbbi időben már csak ide), és a véleményemet írom le. Pont. A fenti szövegbe burkolt szokásos rágalmadat pedig ismételten kikérem magamnak.
Törölt felhasználó 2009. 10. 01. 05:57
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
#39
Pénznyelő.

1,Ha a fidesz neve felbukkan, (utolsó 1 év jobbik is), azonnal ott vagy, 10-15 hsz-t simán kitolsz a publikumnak egy nap alatt. Miért?

2,Az "én is ezt bírom az ilyen kijelentésekben..." kezdetű episztolád semmi más, mint a létező valóság elferdítése egyik szélsőségből egy másik szélsőségbe, a feketéből a fehérbe, pedig a világ nem ilyen, színek vannak, átmenetek , árnyalatok, grádiensek.
Ezek az állítások a való élet részei, a "bank nyúlja a pénzt.... " és így tovább ezt csak a hülye nem látja ma hazánkban. A többi is igaz. A hansgsúly azon van, hogy mindenezek, melyek való életünk részei, milyen mértékben vannak jelen. Ha egy új nick jön, és állítja, ezek a jellemzőek, a trükközés, a pénzlenyúlás, satöbbi satöbbi és semmi más, akkor ebbe szeretettel belekapaszkosdsz mindig, így lehetetlenítve el látszólag a kijelentéseit. Holott ezek igazak , többször és jobban igazak, mint nem igazak, tehát való életünk részei. Vagyis ez az igazság, csak épp...nem mindig. De jellemzően igaz. És ez a lényeg.

3, "Egyébként aszfaltbetyar: neked mi a végzettséged és mit dolgozol?" - már megbocsáss, de mi közöd hozzá? (itt hívom fel a figyelmét a megkérdezettnek, eszébe ne jusson válaszolni erre). Pénznyelő már nem egy alkalommal kértelek, azt a bevett szokásodat, hogy az új felbukkant "ellenzéki" nickeket, akikkel dolgoznod kell, ne kérdezd már ki diszkrét dolgokról, jóhiszemű kíváncsiskodásnak álcázva.Semmi közöd hozzá. Ez egy nyilvános fórum. És semmi köze semmihez, itt vélemények ütköznek (ütköznének, ha ti hagynátok, és nem kennétek maszatolnátok mismásolnátok el a problémákat), melyeknek származáshoz, iskolai végzettséghez, fajhoz, rasszhoz, munkához, munkahelyhez semmi köze.

Ez egy demokratikus és anonmim fórum. Fejezd be már légy szíves fórumtársaid kikérdezgetését, nem először teszed. Az újak hajlamosak ebbe a csapdába belesétálni.Köszönöm.

Remélem nem voltam "személyeskedő". Mert nem szeretném, ha megint ezzel, vagy a szokásos másik 3-4 módszerrel reagálnál, amiket használsz annak érdekében, hogy ha elérkezett az ideje, ne kelljen érdemben reagálnod.

4, Pénznyelő ezekben a kijelentésekben (ha nem volnál szélsőséges neoliberális dogmatikus fertőzött ideológista), akkor a valóság egy szeletét fedezhetnéd fel. De mondják : boldogok akik nem látnak, mert az igazság fáj. Lásd philakszia hívők pld. Igen, a pénzügy jellemzően csak nyúlja a pénzt, igen, semmit sem állít elő, ami érték. A reklám jellemzően valóban az én pénzemből beszél rá arra a szemétre, amit épp rám akar sózni ( a reklámköltség - a nevében benne van, költség, tehát a fogyasztó fizeti ki). Igen, valóban a jogászok bűnözőket védenek. Az ártatlanság vélelme miatt, és azon okból, hogy mindenkinek megjár a jogi védelem. A legaljasabb bűnözőnek is jár jogi védelem.

5, " És az ilyen hibás gondolatmenetnek pontosan az a vége, hogy az egyetlen értékteremtő a két kezi munka"

E miatt a sorod miat reagáltam egyébként. Ha valaki az általam fent hosszasan említett , bekerített ideológiai zsákutcában éli le életét, ilyen, és ehhez hasonló korcs következtetésekre jut. És még képes is hinni benne.
Az a kőműves, aki a házadat felépítette, az a hentes, aki a húst a hűtődbe feldolgozta, az az indokínai, aki a rizsföldön azt a rizst amit megvettél a két kezi munkájával nevelte, növesztette, gondozta, az a pék, aki neked a reggelidhez a süteményedet és az ebédedhez a kenyeredet megsütötte, ők termelnek értéket. Ők csinálnak VALAMIT.

Ez a ma világában, ahol létezik egy virtuális értékmérő : pénz, és ezt korlátlanul lehet a rendszerbe dönteni, és a KÖR ezt minden értékteremtés nélkül megkapja, és adjha, mozgathatja tovább, míg végül lesznek olyanok, akik irreálisan magas jövedelemmel bírnak a semmire, míg mások értéket előállítva nyomorognak - amíg egy ilyen pénzügyi világuralom van, addig a hozzád hasonlóak leírnak ilyeneket, melynek ez a lényege :

"És az ilyen hibás gondolatmenetnek pontosan az a vége, hogy az egyetlen értékteremtő a két kezi munka. "

Ez már elkorcsosulás a javából.

Ha lenne kisgyermeked, azt az ovonénit, aki megeti délben külön a tiédet, mert látja, hogy rossz a kedve, nincs étvágya , mert mondjuk rosszat álmodott éjjel és nem aludt eleget, nem becsülöd semmire egy pénzügyi managerhez képest, aki csak a szót fossa, hülyít balra jobbra, más pénzével sáfárkodik, és nem állít elő semmit, ami értékes, értelmes, hasznos, maradandó.

Ezért nem szeretem Pénznyelő sem az ideológiát, amit terjesztesz évek óta a neten szerteszét, sem azt , ha egy értelmes hsz-t ilyen otrombán reagálsz le.

Pénznyelő , a hiba az ön készülékében van. De ez teljesen lényegtelen számodra. Annak írtam ezt, akinek szólt a hsz-ed.
Törölt felhasználó 2009. 10. 01. 01:56
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
#38
"Én értem, hogy arra gondolsz kevesen termelnek a magyar gazdaságban".

A ki termel, ki nem termel már jobban megfogható fogalom, mint a ki állít elő értéket, ki nem. De azért óvatosabb lennék az ilyen kijelentésekkel. Pláne, hogy aszfaltbetyár eredeti szövege az összes szolgáltatást is ide értette. Arról meg ahogy togyozo is írta, kifejezetten nem merném azt állítani, hogy kevesebb értéket teremtene, mint valamilyen termék előállítása. Ráadál egy termék előállítása sem egy önmagában vett megbonthatatlan egész, annak millió egy részeleme van. Pl. egy szög előállításánál végülis ki teremti az értéket? Az az esztergályos, aki kicsit alakít rajta, az végüli csak szolgáltat... A robotizált és komputerizált világban ráadásul szükségképpen egyre kevesebb effektív fizikai munkavégzésre van szüksé, egyre több szolgáltatásra. A világ fejlődik kedves aszfaltbetyár. És ez nem jelenti azt, hogy kevesebb érték állítódna elő. Sőt, ennek fordítottja igaz. Akkor ezek szerint a szolgáltatás is értékteremtő... Szóval elég hibás a gondolatmenet (azon túl, hogy a lenti hozzászólások érthetőség szempontjából is problémásak).
Törölt felhasználó 2009. 10. 01. 01:35
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
#37
Én értem, hogy arra gondolsz kevesen termelnek a magyar gazdaságban. Ez így van. De a GDP az a bizonyos "hazai bruttó termék " mutató számításában mindenki számít aki dolgozik, (legyen az akár pl. iparban, mezőgazdaságban, szolgáltatásban, egészségügyben, ) mert adózik. Az arányokon biztos, hogy változtatni kellene. Remélem ez a gazdasági válság kikényszeríti. Az államigazgatásban dolgozók aránytalanul sokan vannak. Dolgoznak ők, mert feladatot kapnak. Az nagy probléma, hogy nemzeti haszon nem keletkezik belőle. Ez pazarlás az erőforrásokkal. A politikusokra haragszom, mert egymás után hozták létre ezeket a hivatalokat.

A társadalommal nincsen a politikai elit beszélő viszonyban. Mi csak szavazógép részei vagyunk.

Az emberek nem értik a változások szükségességét. Pl. a MÁV esete sem egyszerű. Biztosan van veszteséges vonal, de azt ki számította ki? hogyan? És a kamion forgalom áthaladása az országnak mibe kerül? Utak mennek tönkre, környezet szennyezés, stb. Mehetne az összes vasúton. De a kicsinyes szakszervezeti vezetők is fontoskodnak, féltik a zsíros pozíciójukat.

A mezőgazdaságban tevékenykedők is 20-30 milliós gépekkel mennek utat lezárni. Mikor? Hát télen, mert akkor nincs munka a földeken, és néha be kell indítani. A közösből is ki lehet csikarni valamennyit. Persze ok van, mert túl termelt valamit, és vegye meg az állam. Nem tudom mi történne egy kisiparossal, ha kitolná a gépét és elállná vele az utat és követelné vegyék át tőle ami a nyakán maradt. Megoldás lenne a közösségi gondolkodás. Burgenlandban nem akarták átvenni normális áron az almát. Az ottani paraszt mit csinált? Összeállt a többivel és csinált egy szörp üzemet. Azt bevitte egy saját értékesítő helyre. Ott nincs külföldi árú. Nálunk, tüntetés, háborgás... és elő ugrik egy politikus aki azt bizonygatja a jelen kormány dilettáns, rosszindulatú, ( mondjon le !) de bezzeg majd ha ő lesz kormányon...

De itt vannak a bankok. Anno volt az OTP, szakadt kis fiókokkal. Most is van, és több más bank is, csillog-villog az egész. Kaptak sok potya pénzt. Ez volt a konszolidáció. Most szembe mennek akár a kormánnyal is. Pedig az IMF pénz komoly része náluk landolt. Évek óta komoly többlet profitot tud bezsebelni ez a szektor Mo.-on. Érdekes, hogy a svájci frank kamata lement, nálunk meg a hitel kamata fel.

A politikusokat ki pénzeli? A kampány célra fordítható összegeket több milliárddal túl lépik. Honnan van a pénz? A pártok a könyvelést sűrűn elvesztik. Próbálná ezt egy vállalkozás.

Na meguntam. Ez egy gumicsont a portfoliótól. Rághatjuk, de értelmetlen.
Törölt felhasználó 2009. 10. 01. 00:34
Előzmény: #35  togyozo
#36
:)
Én is ezt bírom az ilyen kijelentésekben.

A bank, a pénzügy csak nyúlja a pénzt, semmit nem állít elő, a reklám felesleges, a fogyasztó fizeti, hogy aztán rábeszéljék valamire, a jogászok bűnözőket védenek, a könyvelők trükköznek és adótkerülnek, a politikusok hazudnak, a cégvezetők semmit nem csinálnak stb. stb. stb. És az ilyen hibás gondolatmenetnek pontosan az a vége, hogy az egyetlen értékteremtő a két kezi munka.

Egyébként aszfaltbetyar: neked mi a végzettséged és mit dolgozol?
togyozo 2009. 09. 30. 23:04
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
#35

" növekedéshez új pénz kell, ami megjelenik a Magyar gazdaságban a termelő ágazat. A kereskedelem sem állít elő semmi pluszt
csak matematikai képlet."

Kívánom neked, hogy egyszer egy hétvégi nagybevásárláshoz járjál végig minden termelőt és szerezd be a listán szereplő dolgokat egyenként. Mindjárt megtudod, hogy mennyi értéket állít elő.
Egyébként nem látom át, hogy, mondjuk egy nyelvtanítás vagy egy éttermi vacsora elkészítése mennyivel kevesebb érték mint egy csavar előállítása.
Törölt felhasználó 2009. 09. 30. 22:56
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
#34
Kezdesz csapongani, nehezen tudom követni, mit is akarsz mondani. Így már az eredeti mondandódat sem értem.
Törölt felhasználó 2009. 09. 30. 22:50
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
#33
Kedves aszfaltbetyar, ahogy nézem inkább neked kell leegyszerűsíteni dolgokat, mert te nem érted...

1. "Tudomásom szerint van, munkaadói adóforma és van munkavállalói adó. Tágabb értelemben a kettő ugyanaz."

Mit akartál ezzel mondani? Érthetetlen.

2. "Leegyszerűsítem nektek a dolgokat, hogy értsétek. A szolgáltatói szektor nem termel, új értéket
az csak belső pénzmozgás. A növekedéshez új pénz kell, ami megjelenik a Magyar gazdaságban a termelő ágazat. A kereskedelem sem állít elő semmi pluszt
csak matematikai képlet."

Mi az ami új értéket teremt szerinted?

3. "agy hírverést csináltak néhány hete, hogy az építőipar 11%-ot növekedett
az év első felében. Hurrá , csak azt nem teszik hozzá
hogy julius 1. 5% áfa emelés, 5-6% áremelés
az építőanyag árakban a második negyedévben, és mindjárt megvan a 11%."

Olyanról, hogy volumenindex még véletlenül sem hallottál... Nos, az pont azt a kettőt szűri ki, amiről írsz.
Törölt felhasználó 2009. 09. 30. 22:47
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
#32
A piaci szolgáltatás alatt azt érted, hogy a befizetett
adónkból évente 200-250 milliárd folyik ki támogatásként. Ha piaci elven működnének ezek a társaságok akkor nem az állam lenne a megrendelő,
hanem önfentartóak lennének, mint bármelyik vállalkozás. A MÁV most akar 88 milliárdot kérni
50%-át bérfejlesztésre, 50%-ot a járműpark fentartására.
Ólcsóbb lenne 2 millió forintos kisfogyasztású autót
adni minden utasnak aki a vonatokat igénybe veszi.
Törölt felhasználó 2009. 09. 30. 22:39
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
#31
A cégek az adójukat az előállított termék ellenértékéből
fizetik. Tudomásom szerint van, munkaadói adóforma és van munkavállalói adó. Tágabb értelemben a kettő ugyanaz. Leegyszerűsítem nektek a dolgokat, hogy értsétek. A szolgáltatói szektor nem termel, új értéket
az csak belső pénzmozgás. A növekedéshez új pénz kell, ami megjelenik a Magyar gazdaságban a termelő ágazat. A kereskedelem sem állít elő semmi pluszt
csak matematikai képlet.Nagy hírverést csináltak néhány hete, hogy az építőipar 11%-ot növekedett
az év első felében. Hurrá , csak azt nem teszik hozzá
hogy julius 1. 5% áfa emelés, 5-6% áremelés
az építőanyag árakban a második negyedévben, és mindjárt megvan a 11%.
Törölt felhasználó 2009. 09. 30. 21:40
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
#30
Szerintem valahol nagyon megcsúsztál, és kevered az SZJA-t a cégek általtal befizetett különböző adókkal.
Törölt felhasználó 2009. 09. 30. 21:39
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
#29
aszfaltbetyar:
"rendőrt postást,( nincs hozzáadott érték, csak szimplán szolgáltatás) vasutast,bkv dolgozót, közalkalmazottakat"
Azért ez így nagyon durva csúsztatás lesz. A posta, vasút, bkv stb. effektív piaci szolgáltatást nyújt. A közalkalmazottakat értem én, hogy az állami fizu miatt mondod, hogy ne számítsuk, de ettől még az is brutál csúsztatás lesz, mert ha az eü-t, iskolát, rendőrséget, bla-bla-bla piaci alapon kellene beszereznie a gazdaság szereplőinek, az éppenúgy kiadással járna, mint így, hogy az államon keresztül finanszírozzák.

Egyébként ha ezeket mind kivesszük, az 550e-es számod, akkor is rossz, 1.841 millió a helyes.
Törölt felhasználó 2009. 09. 30. 21:27
#28
Ha valaki ráér, egy kicsit, számolja ki, hogy Magyarországon mennyi ember fizet adót.
Ne számolja a nyugdíjasokat, gyerekeket, rendőrt postást,( nincs hozzáadott érték, csak szimplán szolgáltatás) vasutast,bkv dolgozót, közalkalmazottakat
egészségügyi dolgozókat ( költségvetési keretből kapják a bérüket tehát valójában nem fizetnek adót) hivatásos katonákat, rokkantnyugdíjasokat, hivatásos munkanélkülieket (tisztelet a kivételnek, aki önhibáján kívül lett az) és nem utolsó sorban a feketén dolgozókat
ill. a roma lakosság azon részét aki a családi pótlékból akar megélni. Az eredmény= kb: 550.000 fő befizető + multi cégek és 9.450.000 haszonélvező.A nyugdíjasok előre fizettek.
Törölt felhasználó 2009. 09. 30. 21:23
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
#27
Jó szemed van a problémákra. Érzékeny, tapasztalt és árnyalt.
Nagyon tetszett a "pazarló koldus" hasonlatod. Találó, és egyet is értünk. Nem csak ebben.
Törölt felhasználó 2009. 09. 30. 20:53
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#26
Látom Te csak a tanulmányokat olvasod. El kéne töltened néhány évet gazdaságban is és akkor minden megvilágosodna! :-))
Törölt felhasználó 2009. 09. 30. 20:39
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
#25
Valóban a problémák gyökere alapvetően morális probléma. Ameddig megválasztott képviselőink úgy gondolkodnak, hogy törvény, az adó mindenkire vonatkozik csak miránk nem addig ne várjunk változást. Kisemberben mindig ott marad a kétség a követendő példa amit követni kell. Ha nap mint nap arról hallunk, hogy melyik képviselőt milyen csalásért akarnak lecsukni, addig ne várjunk az országtól változást. Nem tudom, hogy mostani politikai elit erre alkalmas-e erre, de jó lenne azt gondolni, hogy valahol vannak olyan népcsoportok pártok, akiket tisztának lehet nevezni.
.
Nekem a mostani politikai elittrel az a bajom, hogyha saját embereit sem tudta megvédeni a nyilvánosság elől akkor mi lehet a felszín alatt! Bárki bármit is mond ilyen csontvázak nem ugrottak ki 8 évvel ezelött. Tudom most biztos felhozzák Orbán 40 millás borászatát, vagy kőbányáit, de nézzünk már végre tükörbe. Tisztelt pénzügymineszterünk épitkezik. Ő 500 millás házat épít, amelynek fele külcsön és senki nem kérdőjelezi meg azt, hogy hogy tudja ezt törleszteni. De kérdezhetném Kókát és még jónéhány embert, Uraim miből tellik? Ezt sajnos nem fogom megkérdezni, nagyobb nyilvánosság elött és itt kezdődik a legalapvetőbb probléma. Azért nem kérdezem, mivel nem merem! Azért nem megyek ki tüntetni , mivel nem merek, és miért, mivel sajonos féltem a magam kis tyúkszaros életét, hogy nehogy valaki felismerjen és nehogy valaki nekem kereszbe tegyen. Sajnos ez az egyik legynagyobb probléma. Amiről mi beszélünk és kiabálunk azt demokráciának hívják, de kinek jó az hogyha mindig faragnak és szorítanak. Ha ez a kormány nem tud másképp gondolkodni akkor jólenne a lehető leggyorsabbanj távozna!
.
Én is felnöttként éltem meg a kádár korszak végét. Ott is mindeig megszorításokról beszéltek. Köszönöm szépen nem kérek belőle! Szeretnék már végre élni és azt azt néhány esztendőt amelyet még élvezni is tudok, szeretném boldogságban és nyugalomban tölteni. Tehát engem nem érdekel a mostani kormány nyomara, mivel én csak BKV botrányt látok, menedzseri fiztéseket és mutyizásokat. Megjkérném a tisztelt politikusakt, hogy nem kell különösebben a problémán gondolkodni, csak Hofi szavaira emlékezni, aki úgy fogalmazot mikor az ország problémájiról beszéltek: Uraim nem kell semmi mást tenni csak adjátok vissza amit elloptatok.
.
Törölt felhasználó 2009. 09. 30. 20:22
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
#24
"Uraim az adócsalást nem az APEH-kel és adó rendőrséggel lehet megállítani, hanem a kedvezőbb adófeltételekkel."

Bocs. Én végigolvastam a cikket. Az alábbi összefoglaló felsorolás az iménti állítást - ha nem is cáfolja - de nem is igazolja.
Árnyaltabban kérem azt a képet.

"1. A 13 százalékos egységes személyi jövedelemadó-kulcs bevezetése nem élénkítette különösebben a gazdaságot, a munkavállalási kedv emelkedése nem volt tapasztalható.
2. Ebből következően az adóbevételek látványos növekedése (változatlan áron számolva 5 százalékos gazdasági bővülés mellett 25 százalékos volt az adóbevétel-emelkedés) nem a Laffer-hatás eredménye. Vagyis az adókulcs csökkentése nem okozott olyan mértékű gazdasági élénkülést, ami a bevételek növekedését okozta volna.
3. Az adóbevételek látványos növekedése elsősorban az adóellenőrzés szigorítása miatt következett be, vagyis az adóelkerülés nem önkéntes alapon, a kisebb adókulcsok hatására mérséklődött, hanem az adminisztratív intézkedések kényszerítették ki.
4. Ugyanakkor (újabb kutatások szerint) az egykulcsos adó valóban javította az adómorált, vagyis az adóelkerülési hajlandóság mérséklődése nem csupán a szigorodó adóellenőrzésnek köszönhető, hanem az emberek saját elhatározásukból is jobb adófizetők lettek."
Törölt felhasználó 2009. 09. 30. 16:45
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
#23
Bocs, de nem voltam a gépnél.Teljes mértékben egyetértek veled. Én is látom ezeket a problémákat. 20 évig voltam a magán szektorban. Most rokkant vagyok, és ismerkedem a barikád ezen oldalával is. Könyvet tudnék a sérelmeimről írni amit az politikusok a döntéseikkel elkövetnek az emberek ellen.

Megoldást kérdezed? Minden ember tud valamit, amit sürgősen meg kell oldani. Az államra mutogatnak , hogy azt finanszírozza. A politikusok a szavazatokért bármit összehazudnak.

Egy politikusnak mozog a szája tudom, hogy hazudik. Így vagyok ezzel az egykulcsos gazdasági csoda gyógyszerrel. Majd, ha független közgazdászok adnak ilyen nyilatkozatot akkor elhiszem, ezt megoldásként. Azaz mondanak ilyesmit, de..... és jön egy hosszú felsorolás. Szaksajtó foglalkozik vele.

Sok apró megoldás lehetne, de a politikusok miért csak handabandáznak róla azt nem tudom. Pedig csak körül kell nézni a nagy világban mi működik jól, és lemásolni.

Ha vállalkozó vagy akkor tudod jól, hogy elhangzik egy üres ígéret az adminisztráció csökkentéséről. Jó lenne ha nem a szükségtelen dokumentumokat több példányban kellene gyártani éjjel-nappal. Ez a kicsinyes vérlázító hozzáállást amit a telefon, az út nyilvántartás, reprezentáció, elszámolásával történik felháborít. És mekkora hivatali személyzet üldözi a vállalkozókat. biztos te is ismersz ilyesmit.

A probléma morális. Minden legyen de az pénzbe ne kerüljön ill. plussz adóba. Az ország pazarló koldusként viselkedik. Ha nincs elég gyermek, akkor tüntetünk , hogy ne zárjanak be óvodát , iskolát. Vagy ha a kórház nem kap elég pénzt éhség sztrájkkal fenyegetőzik a több milliós jövedelemmel rendelkező vezetője. Vagy pl. a nyolcvanas évek végén képzett szakmunkástanulók felét képezzük kétszer annyi iskolában. Jó része képtelen a választott szakmát elsajátítani. Több mint 50%- a gyerek felsőfokú végzettséget szerez. Ezek fele persze külföldön kacag, az olcsó diplomának. Persze előtte tüntetett a tandíj miatt.

Én orvosi kezelésekre, vizsgálatokra járok . Az orvosok 80% elérhetetlen telefonon, időpontot nem ad, csak külön pénzért vadásszák a privát beteget. A kórház parkolóját őrzik, nehogy beteg beállhasson. Persze lehetne ügyfél (beteg) centrikus a kórház, de privatizálni kellene. De ez nem tetszik az Orbánnak, Mikolának (persze amikor ő volt a miniszter) ezért ez rossz.

De tudja-e valaki miért veszteséges a tömegközlekedés? Mert politikus hűbéresek irányítják. A taxis vállalkozónak megéri 1 járművel, 1 utassal, 1 út "2000" Ft-ért, akkor miért nem éri meg 1 busznak 100 utassal 300Ft/fő-ért ugyanaz az út? Persze a taxis nem tart el vezérigazgatót, felügyelőbizottságot.

Úgy gondolom van megoldás. De én nem politikusoktól várom. Talán a gazdasági kényszer hatására.

Törölt felhasználó 2009. 09. 30. 13:43
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
#22
Én azért nagyon szívesen meghallgatnám az ellenvéleményeket. Hogy lehet másképp kilábalni bajból mintsem úgy hogy csökkentjük az adókat.
.
Sajnos itt történelmileg a fejekkel van baj. Itt mindenki úgy gondolkodik, hogyha lecsökkentik az adókat, akkor azokat csökkentett adókból lopni fognak. Igen akik pénz közelben ülnek és döntenek, ők biztos így gondolkodnak, csak ott kezdődik a baj, hogy nem biztos hogy mindenki és azt gondolom, hogy legtöbbjük nem így gondolkodik.
.
Ha valakinek volt vállakozása ő ismeri a cégekre kirótt terheket. Uraim ezek olyan magasak, hogy nem lehet befizetni, tehát adócsalók lesznek. Ez olyan mint a megélhetési bünöző fogalma. Ha befizeti az adót, akkor bezárhatja a céget, tehát ő is munkanélküli lesz. Most akkor mi teendő vállakozók csalnak, kormány megszavazza a nagyobb adót, így mégtöbbet fognak csalni. Tehát itt az kérdés, hogy ezt folyamatot hogy lehet megállítani. Az elmúlt 8 évben megpróbáltak adót emelni ez így nem sikerült, akkor nem kéne az ellenkezőjét megpróbálni?
.
Ha pedig valaki mégjobban benne van pénzügyekben, akkor Ő jobban tudja, hogy vállakozó reális 30, max 35% adót tudnak kifizetni, és természetesen avállakozókat nem érdekli, hogy milyen címen szedik be csak hagyák békén Őket. Csökkenteni kell az szja-t is, pontosan azért, mivel az emberek jobban tudják, hogy mire kéne költeni. Az elmúlt egy évben a 6 fős vállakozásból 4 embert kellett elküldeni, pedig nem akartam. Ők most a feketegazdaságban dolgoznak, de ez kinek is volt jó? Ha kevesebb adót kellett volna fizetni még mindig legálisan dolgoznának.
.
Mai napig nem értem, hogyha valaki épít egy 500 milliós házat miért nem lehet megkérdezni tőle, hogy drága uram, ön az elmúlt öt évben fizetett 180millió adót. Ezek valóban bonyolult kérdések, mint ahogy az is bonyolult, hogy azok a cégek, amelyet szeretet nagyjaink nevével fémjeleztek és külföldön kerültek bejgyzésre, utána pedig az állami megrendeléseket egészen véletlenül megszerezték, miért nem hívhatjuk Őket adócsalóknak. Ezen emberek egyen egy célja volt a külföldi céggel, hogy ne a magyar törvények szerint adózzanak. Habár tudjuk ezt hívják adóoptimalizálásank. De ha itt is kedvezőbbek lennének adó feltételek, akkor mit is kéne hogy optimalizáljanak. Akkor lehet hogy nem kéne kergetni pénzt mivel itt maradna.
.
Uraim az adócsalást nem az APEH-kel és adó rendőrséggel lehet megállítani, hanem a kedvezőbb adófeltételekkel. Az egész adórendszer alapjai arra épülnek, hogy kifizetés oldalán nem tudják megfogni a jövedelmeket, tehát fogjuk meg a fogyasztás oldalon. Ezért növelik az ÁFA-t, ezért gk adó, ezért telefonadó, ezért akarják bevezetni az ingatlan adó és még a fogolmam sincs hány fajta nemet ki nem találnak. Ez így nem működik, valahol már végre be kéne látni.
Törölt felhasználó 2009. 09. 30. 12:41
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#21
Meggondolt válasz:

Elég öreg vagyok ahhoz, hogy tudjam, amit átéltem, és megtapasztaltam és nem felejtettem el. Én felnőtt fejjel éltem a Kádár-rendszerben, MDF, Horn, Orbán, Medgyesi, Gyurcsány, most Bajnai kormány.

IÍgérgetések, "hazugság kampányok" ellenzékben és kormányon. Egy mondott egyszer igazat Öszödön és majdnem meglincselték érte. Jól emlékszem a Fideszre Országimázs, Millenáris, Ezüsthajó, Simicska, Torgyán ... stb ügyek. vagy a korrupciós ügyekben egyetlen parlamenti bizottság sem indulhatott, mert a Fidesz leszavazta...biztos találsz infót a neten, ha akarsz

Ergo: nem tetszett nekem sem ez a 8 év, de ebből nem következik , hogy veszek az Orbántól "használt autót". Ebben a topikban idáig senki nem "pártvitaként" szólt Varga M. véleményéhez. Remélem nem érted félre. Kívánom, hogy a választások után, ne csalódj.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek