filius

Regisztráció: 2020-02-14 20:02:45

Hozzászólások száma: 23

Utolsó hozzászólás: 2022-05-13 20:21


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 3
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2022. 05. 13. 20:21
Csatlakoznék Laci napközbeni polemizálásához a nagytőke háttérhatalmi szerepéről. Nem tudom ki hogy van az összeesküvés elméletekkel, de ez a jobbak közül való, igaz kicsit hosszú, de több részre felosztva:
 http://pirospirula.blogspot.com/2011/10/az-uzenet-sajat-filmsorozat.html
Lehet többen ismeritek is. Ugye többször volt szó itt világvége várásáról idézőjelesen. Talán most jött el az az idő, amire ez a több, mint 10 éves sorozat utal. 
 Azért linkelem be, hogy ha van alapja a benne foglaltaknak, ez hogyan befolyásolja üzleti döntéseinket.  Arany ? Termőföld ? Atombunker ?  Vagy tökmindeggy. Szeretne mindenki az esés alján beszálni, de lesz-e alja az esésnek ?
CoronaVirus 2021. 11. 14. 17:49
T Shareholder ! 
Megpróbálom megválaszolni a kérdéseket. A pontos várost nem jelölném meg, igazából nincs jelentősége szerintem, meg fogalmam sincs milyen jogszabályok vonatkoznak ma a nyilatkozókra. 
Kb. két hete nyílt a covidosztályunk, én csak most ügyeltem előszőr, eddig sürgősségiztem, nem volt pontos rálátásom a bennfekvőkre, persze állandóan kérdezősködtem a kollégáknál, akik azt mondták, hogy a gépen lévők döntő többsége oltatlan. Én öt lélegeztettel vettem át az osztályt, mindegyikük oltatlan, a relatív fiataloknél feltünt a jelentős túlsúly. Ezen túlmenően volt egy 68-as születésű betegem, előző nap még enyhe covid tüdőgyulladással vettek fel, aki éjszaka rohamosan romlott, mielőtt gépre raktuk volna meg is halt, semmilyen előzménye nem volt a legalább 120 kilós testsúlyán kívül, gyógyszert sem szedett korábban. Oltást ő sem kapott. Ennyit amit biztosra tudok mondani. 
Beszéltem az intenzíves orvossal, ő hivatkozott egy nagyobb centrumban dolgozó kollégájára, ott szintén oltatalan a lélegeztetettek többsége, 1-2 Sinopharmos, többi ritka. Az osztályon fekvő kb. 60 betegről nem készítettem statisztikát, de feltűnő közöttük a jelentős számú a korábban már oltottott, mindenféle vakcinával találkoztam az átadólapon. 
Következtetéseket a fentiekből rátok bízom. 
Mindamellett a teljeskörű, mindenkire kiterjedő vakcinálást személy szerint ellenzem a már említett okból, hogy kísérleti vakcinákról van szó, túl rövid az idő, hogy kizárjuk a hosszútávú mellékhatások kockázatát ill. rövidtávú mellékhatások miatt is mérlegelni kell a haszon kockázat arányt. Egy kórházi orvounk Pfizer után súlyos myocarditist kapott, egy másik kolléganőm pedig szemvéna trombózis miatt veszítette el fél szemére a látását szintén a Pfizer után. Egy rokon kislányt Sputnik után agyi nyomásfokozódás tüneteivel kezelték kórházba, szerencsére azóta teljesen jól van. 
Ennek alapján én mondjuk a 60 év felettieknél, cukorbetegeknél, elhízottaknál ill. szív és érrendszeri betegeknél (esetleg terheseknél, akik szintén fokozott kockázatúaknak tűnnek) mindenképpen forszíroznám a védőoltásokat, náluk valószínűleg a haszon jóval meghaladja a kockázatot. Többieknél egyéni döntésre bíznám és nem alkalmaznék nyílt vagy burkolt kényszerítést. Ennek ellenére persze lennének fiatal covid halottak akik annak ellenére halnak meg oltatlanként, hogy nem tartoznak a rizikócsoportok egyikébe sem
A sorozatban beadott (booster) vakcinákat és itt első sorban az mRNS vakcinákra gondolok, senki sem vizsgálta klinikai vizsgálat keretében. Tehát nem tudjuk, milyen a hosszútávú hozadékuk, magas a tüskefehérje, amit termeltetűnk az érfal egy kritikus pontján kötődik (ACE receptor), ehhez kapcsolódik a rövidtávú mellékhatások jelentős része, de hosszútávon is problémát jelenthet főleg ismételt vakcináció esetén. Ahhoz hogy tudjuk az igazságot, legalább öt évig kellene az oltatlanul figyelni placebocsoportot és összehasonlítani a 8. vagy 10. vakcinát is megkapó aktív karral. De ilyen vizsgálat sajnos nincs és valószínű nem is lesz. 
CoronaVirus 2021. 11. 14. 12:12
Kiegészítésként viszont azt mondhatom, hogy az alacsony átoltottság a veszélyezetett csoportban nagyban a bizalmatlanságon alapul. Ezt viszont nagyban segíteni, ha minden nap pontos adatokat tennének közzé az illetékesek arról, hogy a kórházban kezeltek, lélegeztetettek ill. halottak milyen oltási előzménnyel rendelkeztek, függetlenül attól, ez milyen politikai kockázatokkal jár, vagyis nem csak a víruscelebek iinformációira kellene alapoznunk Ezekkel az adatokkal szembesülve talán az oltásellenesek egy része meggyőzhetővé válna. 
CoronaVirus 2021. 11. 14. 12:05
Nem vagyok egy kimondottan oltáspárti ember covid esetében, mert kockázatosnak tartom, hogy lényegében kísérleti fázisban lévő, vészhelyzeti engedéllyel rendelkező vakcinákkal oltsunk be tömegeket, ugyanakkor a tapasztalataimat megosztom. Városi covid osztályt ügyeltem tegnap, kollégákkal is konzultáltam és az a helyzet, hogy sok ilyen-olyan vakcinával oltott ember fekszik benn az osztályon, de a lélegeztetettek ill. valódi covid halottak (nem súlyos társbetegség miatt elhunytak)  gyakorlatilag mind oltatlanok. Első sorban jelentős túlsúllyal rendelkezők magas kockázatát emelném ki. De hát ezt eddig is tudtuk. Szóval magas kockázatú csoportban az oltás mindenképpen véd a halálozástól a helyi adatokból leszűrve.
CoronaVirus 2021. 08. 20. 23:13
Minden klinikai gyógyszervizsgálat arról kell szóljon, hogy számoljuk meg a halottakat, már az első adag bevételét követő pillanattól. Én nem olvastam a vakcina engedélyezési vizsgálatok publikációit, de gondolom, ezeket tilos elhallgatni. 
Ami viszont probléma, hogy egyetlen egy vizsgálat sem történt az irányban, hogy milyen hatásai vannak a vakcinák ismételt ( 3., 4. stb. dózis) felvételének, márpedig úgy tűnik, itt félévente vakcinációnak kell történjen. Szóval itt emberkísérletek folynak, persze a körülmények is rendkívüliek. Csak Izraelben reménykedhetünk ill. abban, hogy megfelelően értékelhető adatokat kapunk onnan. 
Azt is értem, hogy etikailag nehezen kivitelezhető, hogy egy vakcinákat vizsgáló klinikai vizsgálatban évekig ne kapjon valódi védőoltást a placebó csoport, de sajnos így számos vita nehezen lesz eldönthető megfelelő adatok hiányában. 
CoronaVirus 2021. 08. 20. 22:58
Igen, tényleg fontos lenne felhívni a vakcináció utáni óvatosságra a figyelmet, de ez nem fér bele az egybites narratívába, ami kb. annyi, hogy mindenki oltassa be magát. 
A másik dolog, ami nekem szemet szúrt, az a nagyon elesettek vakcinációja, pl. szocotthonos beteg. Ilyeneket nem válogatnak be a studyba, viszont számos olyan esetet láttam, hogy magába az oltás kiváltotta természetes lázas reakcióba haltak bele. Ezek azok a tipikus lerobbant, legyengült esetek, ahol egy 39 fokos láz is végzetes lehet. Szocotthonokat végigoltották kérdezés nélkül, demenciájuk miatt sokszor nem is belegyeztethető az ilyen beteg, majd történt ami történt. Nyilván ezek már roppant rossz életkilátásokkal rendelkező betegek, de számukra ez oltás felért egy aktív eutanáziával, persze nem mindenkinél, de mondjuk minden 10.-nél. Erről sem publikálunk adatokat. 
CoronaVirus 2021. 08. 20. 21:52
Ezt meg tudom erősíteni, nem is annyira a saját, hanem sürgősségis osztályvezető haverom mondta el a harmadik hullám alatt többször, hogy számos esetben a védőoltást kapottak jönnek be egy héttel az oltás után pcr pozitív covid tünetekkel, és nem győzött csodálkozni, hogy akkor most ez mi a franc. Gondoltam, hogy csak a véletlen műve, mert az ilyen esetekre sokkal inkább felfigyelünk, de ezek szerint nem csak véletlen. Helyi kórház parancsnok is így halt meg, egy héttel lett covidos. Már csak az a kérdés, az oltás után elkapott covid súlyosabb-e, mint az átlagos covid. 
Az én másik fő problémám az adatgyűjtés hiánya. Nálunk az egész kórházat ugye Pfizerrel oltották végig, két konkrét sövődményről tudok, egyik ismerősön fél szemére megvakult szemvéna trombózis miatt, egyik orvos meg myocarditises lett, rezdett is nála a léc, mindketten közvetlen az oltás után betegeddek meg, elvileg mellékhatás bejelentés kötelezettség van, de erre senki sem fordít figyelmet, náluk sem történt ilyesmi, pedig ez egy ideiglenes engedéllyel rendelkező oltásnál kiemelkedően fontos lenne. 
Mielőtt bárki oltásellenesnek bélyegezne, egy másik sztori, még az első hullám idejéből, a vakcinaéra előttről. Triatlonos 19 éves srác édesnyja hívott, hogy fiának fáj a háta biciklizás közben, meg nem tud feltekerni az emelkedőre. Bejött, megnéztük, kiterül többszörös tüdőemboliája van (előtte járt külföldi edzőtáborban). Covidra leszűrtük, vírusmentes volt, de később elvégeztük az ellenanyag tesztet, ami igazolta a lezajlott covid fertőzést. Soha előtte ilyet nem láttam, hogy 19 éves makkegészséges gyerek, többgócú tüdőemboliával. 
Financial Forecasts 2020. 11. 22. 15:55
Ha ez igaz, és széles körben ismerté válik, akár befolyásolhatja a piaci folyamatokat. A lényeg, van az Ivermectin nevű gyógyszer, emberre is törzskönyvezett féreghajtóként, maláriaellenes szerként (Európában zömmel csak állatgyógyászati szerként ismert). immunmoduláns hatása ismert, egy egyiptomi egyetem által publikált kutatásban a súlyos covid halálozását ötödére csökkentette. Harmadik világban széles körben adják is, igaz off lable covidosoknak. Lehet, hogy ezért sem kapunk drámai híreket az afrikai ill. ázsiai régióból. 
https://www.researchsquare.com/article/rs-100956/v2?fbclid=IwAR2vuXDALh8SA0JYxQzbdZhzIMz-TBCIqij-Fi88BGT0fqMG8fOS2hWp8yk
Mellesleg a szer előállítóinak 2015-ben egyébként már ki is osztottak egy orvosi Nobel-díjat:
https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2015/press-release/
CoronaVirus 2020. 11. 08. 17:33
Túlsúly előfordul, de a fiatal(abb) korú súlyos covidosok többsége átlagos testsúlyú. 
CoronaVirus 2020. 11. 08. 17:14
Folytatás: 
Miért hal meg a covidos beteg, leggyakoribb okok: 
1. Gépi lélegeztetés sem tudja az oxigenizációt biztosítani, olyan kicsi a tüdő megmaradó légzőfelülete, gyakorlatilag fulladásos halál. 
2. Szövődményként kialakuló szívgyöngeség kapcsán a keringéstámogató gyógyszerek sem tudják a szív működését fenntartani, alacsony lesz a vérnyomás, keringési shock képe alakul ki, majd megáll a szív
3. Nagyon gyakori a vírusos tüdőgyulladás baktériumok általi felülfertőződése, gyakran multirezisztens kórokozókkal, antibiotikus kezelés ellenére szeptikus, tehát fertőzéses shock képe látható, halálok vérmérgezés.
4. Hirtelen kialakuló ritmuszavar akár jóállapotú betegeknél is, nem csak az intenzíven, halálok kamrafibrilláció vagy szívmegállás
5. Fontos és gyakori halálok a tüdőembolia . Vérrög keletkezik a vénás oldalon leszakadva a tüdő ereit elzárja megakadályozva a vér keringését, akár hirtelen, jó állapotú betegnél is halálhoz vezethet
6. Artériás oldali vérrögösödés szívinfarktus képében
CoronaVirus 2020. 11. 08. 11:17
T. Idea ! 
Egyik első vonalbeli járványkórházban dolgozom egy hónapja. Azt kell mondjam, hogy érdekes betegség a covid-19. Különbözik mindentől, amit eddig láttunk, ez a gyakorlott intenzíves kollégák véleménye is, szakmailag nagyon érdekes tapasztalat. "Szerencsére" első sorban az idős, valóban társbetegséggel küzdő betegek életét fenyegeti, de sajnos a fiatalabb, mondhatni egészséges korosztályból is vannak érintettek. 
Típusos esetben a súlyos covid fertőzés a tüdőt támadja meg, ott kialakul egy tüdőgyulladás, alveolusok (léghólyagocskák, ahol a gázcsere folyik) megtelnek folyadékkal és itt nem folyik gázcsere. Kritikus esetben ez a tüdő több, mint 70 5-t is érinti. Vér oxigén telítettségi szintje csökkenni kezd, 93% alatti érték kórjelző, de súlyos esetben látunk 60-70%-os értékeket is. Ilyenkor maszkos oxigén kezelést kap a beteg, ami sok esetben 90% fölé tudja emelni az oxigén telítettséget. Kritikus covid esetén maszkor oxigén mellett is alacsony a szaturáció (oxigén telítettség), oxigénhiány miatt a szervezetben anaerob irányba tolódik az anyagcsere, ez tejsav keletkezésével jár, ilyenkor a vér pH esni kezd, ilyenkor már csak a gépi lélegeztetés segíthet. Érdekes, hogy covid esetében a sokszor a beteg nem éli meg a fulladást, valahogy a vírus az idegrendszerre így hat. Kritikus állapotú beteg is azt állította nekem, hogy csak kissé fullad. Amiben a covidos légzési elégtelenség különbözik a korábban tapasztaltaktól még, hogy maga a tüdő nagyon szakadékonnyá válik, kíméletes lélegeztetés mellett is gyakori, hogy eldurran a tüdő és légmell alakul ki, emellett az is megfigyelhető, hogy a lélegeztetés leállítása után a javuló beteg is nagyon gyakran visszaesik, mert teljesen kimerültek a beteg energia tartalékai. 
Súlyos covid sajnos nem csak a tüdőt támadja, hanem a szívet, vesét is. Lélegeztetetteket nagy arányban művese kezelni is kell, valamint nagyon gyakori a szív és érrendszeri szövődmény is, látszólag jó állapotú betegeknél. Sok esetben pacemakerre van szükség, mert annyira lelassul a szívverés, máskor váratlan ritmuszavarok fordulnak elő, esetenként szívmegállás formájában, szinte minden lélegeztetett keringéstámogatást igényel, mert szívgyöngeség alakul ki, ez is covid sajátosság, gyakori a szívsejt károsodásra jellemző enzim emelkedés is. 
Az egyik leggyakoribb probléma a vérrögösödés még, főleg tüdőembolia formájában, ez is covid specifikus. Aki beteszi a lábát a járványosztályra, már kapja is a véralvadásgátlót. Az is felmerül, hogy még a látszólagos gyógyulás, hazamenetel után is fennáll a fokozott embolia kockázat.  
Financial Forecasts 2020. 04. 26. 03:22
T Jabbah !
Nagy érdeklődéssel olvastam vélemény ütköztetéseiteket. 
 "De jaja, kell egy egymással nem korreláló elemekből álló portfolio: problem solved."
Erre tudnál tenni egy megközelítő javaslatot ágazatokat, esetleg konkrét részvényeket is említve ?
Financial Forecasts 2020. 03. 24. 22:00
Az általad javasolt intézkedéseket jóval korábban lehetett/kellett volna meghozni. Ezzel elkéstünk szerintem egyrészt, másrész a három hét túl rövid idő, harmadrészt a hatékony karantén betartására a nyugati társadalom alkalmatlannak tűnik. Nyilván az általad említett intézkedések csökkentik a járvány intenzitását, eliminálni már nem fogjuk tudni a vírust, újra és újra fel fogja ütni a fejét attól tartok.
Financial Forecasts 2020. 03. 24. 21:13
Sajnos az elhúzódó járvány a legvalószínűbb forgatókönyv. Ennek a két fő oka pedig a következő: a vírus hosszú lappangási ideje ill. a tünetmentes személyek (valószínű) fertőző képessége.  Szerintem ezzel Kínának is meg kell még küzdenie. Látszólag legyőzzük a járványt, de eljön az a pillanat, hogy vissza kell engedni az embereket a munkahelyükre, lesz néhány még fertőző ember, aki új gócpontokat hoz létre, melyre ismét karantén kell, hogy legyen a válasz. Jó néhány ilen ciklusnak végig kell futnia, mire az emberek  többsége immunissá válik, no akkor fog elhalni a járvány, persze szórványos esetek előfordulnak, de a többség védett. 
Az ismételt karatnéneket a korábban már részletezett okok miatt a társadalmak nem fogják tudni bevállalni, szerintem már a másodikat sem, a gyeplőt a lovak közé dobják. Közben persze zajlik a kutatás a vakcina fejlesztés, szerencsés esetben egy év múlva kész is lesznek ezzel, ha a lakosság átoltottá válik, nyilván az is véget vet a járványnak. 
Az lehetne még kedvező fejlemény, ha valamely rendelkezésre álló antivirális hatású vagy azzal is bíró gyógyszerről (pl. cloroquin) kiderülne, hoyg javítja a betegség prognózisát, ez szintén abba az irányba hatna, hogy megszünne a karanténoztatás, és visszatérhetne az élet a megfelelő kerékvágásba. 
Összefoglalva: megfelelő orvosi áttörés hiányában az várható, hogy a társadalmak 2-3 hónap után belátják, hogy képtelenek teljesen eliminálni a vírust, a társadalom teljes összeomlását elkerülendő felszámolják a karanténokat, csak az időseket tartják benne, a többiek pedig visszamennek dolgozni. A vírus átfertőzi a fiatal korosztályt, akik zöme ezt túl is fogja élni. 
Financial Forecasts 2020. 03. 20. 14:34
T Boole !
Lényegében válaszoltál. Ha összeomik esetleg a dollár, akkor az bizonyos értelemben világvége, ennek minden következményével. Innentől kezdve csak azt kell figyelnünk, ennek van-e ennek bármilyen esélye. Az esetleges előjeleket illetően ti bizonyosan tájékozottabbak vagytok. Én (még egyszer mondom laikusként) ab ovo nem zárnám ki ezt a lehetőséget sem. Vannak arra utaló jelek szerintetek, hogy valaki(k)nek pont a dollár bedöntése lenne a célja ?
Financial Forecasts 2020. 03. 20. 10:12
Egy jövőbe tekintő kérdésem lenne, nyilván biztosat senki sem tud mondani, de milyen lehetséges forgatókönyvek elképzelhetőek szerintetek. 
Jelenleg a tőke dollárba menekül a válság hatására. USA meglehetősen lazán kezeli egyelőre a víruskérdést. Valószínűleg Európához hasonlóan széles körű karanténok elrendelése válik szükségessé, lásd már Kalifornia. Amennyiben USA gazdaságilag emiatt jelentős recesszóba kerül, várható-e, hogy a dollárba vetett széles körű bizalom megrendül ? Ha igen, akkor mi történik ? Fennáll a pénzügyi rendszer teljes összeomlásának a kockázata ilyenkor ? Ha igen, akkor ez mivel jár ? Inflációval ? Mi számíthat ilyenkor menekülési eszközként ? Tőzsde ilyenkor hogyan viselkedik ? Végig lehet egy ilyen gondolatkísérletet futtatni ?
Olaj és Gáz 2020. 03. 20. 06:54
Szia ! Az általad elmondottakat részleteznéd ? Pl Kínának miért jó, ha kulcsszereplőket kiüt az olajpiacról, mivel az hosszabb távon árfelhajtó hatású
Financial Forecasts 2020. 03. 15. 12:41
Érdekes dolog ez a pénz. A megmaradástörvényeket tanultuk az iskolában, úgy látszik, ez a pénzre nem érvényes. Eddig azt hittem, amennyi bukót elszenved valaki, annyit nyer valaki más...
Financial Forecasts 2020. 03. 15. 11:55
Sziasztok !
"Laikusként" kérdezem a hozzáértők véleményét az elmúlt napok eseményeit követve:
Esnek ugye a tőzsdék, meg szinte minden, az onnan kiáramló pénz ha jól gondolom államkötvényekbe helyeződik első sorban. Ugyanakkor a 2008 óta globálisan zajló QE révén rengeteg fedezetlen pénz áramlott ki a jegybankoktól. Én már azon is csodálkozom, hogy ez nem okozott inflációt. Talán azért nem, mert a pénz zöme a tőzsdékre helyeződött. Most azonban, hogy a tőzsdékről kiáramlik a pénz, nem áll fenn fokozott infláció veszélye, esetleg hiperinfláció veszélye ? Főleg akkor, ha a vírus megrengeti az USA gazdaságát is, ezáltal a legbiztosabb menekülő valutát au USA dollárt ? Lehet, hogy a válságban nyerőnek tartott cash is bukót jelenthet ?  Lehet, hogy mégis tőzsdébe kell fektetni, mert egy működő cég reáleszköz, a pénz viszont csak egy papír vagy számsor ? Vagy a mélyrepülésben lévő nyersanyag a jobb út ?
CoronaVirus 2020. 02. 23. 11:35
A megfelelő D-vitamin ellátottság javíthatja az immunrendszer védekezését a vírusfetőzésekkel szemben. Linkelek egy összefoglaló ckket az influenza vonatkozásában. Vannak vizsgálatok, ahol kifejezetten jól szerepelt a d-vitamin, más vizsgálatban semlegesben bizonyult, lásd 1. Táblázat.A konkluzió az, hogy hatásos lehet, bár nem bizonyított. Vesztenivaló nincs nincs, én témában bizonyos szinten járatos orvosként Vigantol olajat javasolnék, 1 teljes üveg 1-2 adagban elfogyasztva. Ez 200 000 NE, feltöltésre elegendő, ez után már a napi 3000 NE/nap, bár a kanadai háziorvosok 2018-as ajánlása napi 8000 NE-t javasolt.  
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6121423/?fbclid=IwAR0hEFfEXf2WNnwqorBS6cHPxAd2y2VK6kDsXPzr0JgarRu3hNt3cmGSh0Q#B64-ijms-19-02419

friss hírek További hírek