acdik

Regisztráció: 2020-06-22 05:53:58

Hozzászólások száma: 47

Utolsó hozzászólás: 2021-02-17 10:58


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 1
Népszerűség: 5

Kedvenc topikok db Utolsó hozzászólás


utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 02. 17. 10:58
Mondjuk a lyuk az elég sértő jelző, és nagyon sötétnek sem mondanám, de mindegy, nyilván nem egy Margit-szigetre néző tetőteraszos loftlakás. KP-s vevő volt mindenki. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 02. 17. 10:13
Sziasztok. Látom itt még mindig a parttalan vita megy. Január elején jártam erre utoljára, és jeleztem, hogy fogok tudni adni piaci visszajelzést, mert van egy szépen felújított, berendezett 50 négyzetméteres lakásom, a nyugatiól nem messze a XIII. kerületben. Belső udvari, liftes ház, harmadik emelet. 1 milliós négyzetméter áron lett meghirdetve, 50 millióért. Jelentem a lakás elkelt 7 hét alatt. Statisztika:
- első három hétben 5 valódi érdeklődő és 20 feletti ingatlanos (annak ellenére, hogy kértem, ingatlanosok ne keressenek), ajánlat 0.
- utána 3 hétig semmi szinte, csak néhány ingatlanos... 
- az elmúlt két hétben nem tudom mi történt (nem nyúltam a hirdetéshez, stb..) de megint jött 4-5 érdeklődő, kijöttek, megnézték, stb... Lett egy ajánlat is végre, meg is egyeztünk, 50 millióért elkelt a lakás. A végén majdnem licit lett, de nem akartam inkorrekt lenni, az utolsó érdeklődőnek aki tegnap este jött volna, jeleztem, hogy már nem aktuális a lakás. Hát így. Kb. mindenki befektetésnek vette volna a lakást (AirBNB, hosszú táv). 
Interactive Brokers 2020. 12. 31. 13:18
#65
A magyar nyelv nem hinném, hogy nagyobb piacot csinál nekik. Az a pár (tíz)ezer speki meg befektető neki ér annyit, marakodjon rajta az Erste meg a Random... Rettenet nagy költség fenntartani magyar nyelven ügyfélszolgálatot, szoftvert lefordítani, szerződéseket lefordítani, stb.. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 12. 30. 15:23
Izlések és pofonok, tudjátok. A lokációt jól belőttétek, pontosabbat nyilván nem akarok kiadni, majd ha eladtam megmutatom szívesen. Van aki szeretne központi helyen lakni, de nem akar zajos ablakokat forgalmas utcára. A mai érdeklődő egyébként beköltözni akar. Normális, felújított vagy új lakást ma Budapesten, jó lokációban, nem lehet venni 1 millió alatt. Persze a hangsúly a normálison van. Van akinek jó a műanyag nyílászáró és a 4000 forintos laminált padlólap meg az IKEA bútor. Sokan úgy vannak vele, hogy eladásra lesz, basszuk össze valahogy, úgyis jön valami csóri, aki megveszi. Én az ingatlanokat úgy újítom fel, hogy másnap én is szívesen beköltöznék. Van egy réteg, aki erre vevő, és általában náluk van zseton is. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 12. 30. 12:29
Újlipót nekem belváros. Főleg a körúthoz közeli része. És igen, jönnek az érdeklődők, egyből meg lesz vevő is szerintem heteken belül. Egyébként az épületben 1,2 millióért is adtak el lakást az AirBNB őrület csúcsán, úgy két éve, szóval az 1 millió ahhoz képest szerintem rendben van. Azért dobtam ki eladásra a lakást, mert szeretnék egy jobbat venni, és amire azt felújítom, helyreáll a piac, így meg legalább nem áll benne a pénzem. Tegyük hozzá azt, hogy a felújítás költsége berendezéssel együtt (igényesen megcsinálva) 250-300 ezer között áll meg ma Pesten. Alsó hangon, attól függően, hogy mennyire kell kibelezni a lakást és mit teszel, veszel bele. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 12. 30. 12:09
Sziasztok... a sok torzsalkodás miatt leszoktam arról az utóbbi hetekben, hogy olvassam ezt a topciot, mert mindenki nagyon jól látja a jövőt és ezen nagyszerűen össze is tud veszni, ami egy ideig vicces volt, de egy ideje már unalmas. Viszont egy saját tapasztalatot megosztanék azokkal, akik úgy gondolják, hogy óriási árzuhé lesz és a budapesti belvárosi lakás nem jó befektetés. Januárban vettem idén egy full lelakott lakást, teljes felújítás volt, berendezéssel együtt, szerintem elég igényes lett. 50 négyzetméter, belső udvarra néz és körfolyosós, tehát nem a legoptimálisabb, okkal vettem meg, a mellette lévő lakás is a miénk, XIII. kerület.. amikor megvettem még volt bent albérlő, nyár elején kiköltözött, nyár végén jött a felújítás, ami december közepére készült el. Most kiraktam a bekerülési költség + felújítás + 10%-on, karácsony előtt pár nappal, ami az hasonló, környéken lévő lakásoknál egy picit olcsóbb négyzetméterárban csak... Ma két készpénzes vevőjelöltem is van már. Tudom, még nincs eladva, de elég bíztató, én őszintén azt gondoltam, hogy január közepéig csak az ingatlanosok fognak zaklatni. Tapasztalataim alapján 4-5 megnézésből lesz egy tényleges vevő, ha minden klappol a hirdetéssel és a lakás is tényleg rendben van, nem beszélve az árról persze, ami négyzetméterenként millió feletti nem sokkal. Hát így haldoklik a budapesti belvárosi piac. :D  
OTP részvényesek ide! 2020. 11. 17. 07:10
Egy-két hete az mocorog a fejemben, hogy az OTP elmúlt hetes szárnyalása hogy-hogynem a gyorsjelentés előtti napokban indult meg. Emlékeim szerint 2-3 nappal a gyj előtt hirtelen megindult felfelé az árfolyam, teljesen irracionális módon. Ilyenkor a bennfentes kereskedést nem illene kivizsgálni? (nincs egy ideje OTP pozícióm, és ami volt azt is szép pluszban zártam, tehát nem poziból beszélek). 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 25. 10:30
A forint világbajnok zuhanásához kevésbé van köze a fundamentumokhoz, mint a politikai klímához és a jegybank hozzáállásához. Én azt gondolom, hogy kb. 10%-al elmászott a EUR/HUF árfolyam a középhez képest, de nem várom, hogy egyhamar korrigáljon. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 25. 10:27
Az örökölt lakásokból én is rengeteget látok. Az eladók beleszeretnek egy árba, és onnantól nehéz szembesülni a valósággal. Papa, mama lelakott lakása így lesz beárazva 20-30%-al a reális ár felé. Viszont általában nincs kényszer, úgyhogy kivárnak, hacsak nem ultra magas a közös költség és egyedi mérő nélküli távfűtéses, vízóra nélküli a lakás... az tudja zabálni a pénzt. A Keleti Károly utcai lakás egy picit felül van lőve, de szerintem a felújítandókat azért sem viszik most, mert mindenki fél most belevágni egy felújításba. Tavasszal fejeztem be én is pár lakást, eléggé kínszenvedés volt bármit is beszerezni, a szokásos 1-2 hétből 1-2 hónap lett, a szakik egy ideig fostak kijönni, stb... Most én sem ugranék bele szívesen egy felújításba az év vége előtt. Ezek a lakások szerintem jövő tavaszig csicsikálni fognak, vagy megunják a hirdetők és leviszik az árakat. De egyetértek veled, simán tartani fogják 1-2 évig is. 
A felújításokat én is magára szoktam hagyni, igaz belsőépítésszel dolgozok és Ő kijár ellenőrizni, az átvétel pedig igencsak szigorú. De bejáratott brigáddal dolgozom, úgyhogy már tudják mi az elvárás. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 25. 10:19
Maximum egy-két beszarit találsz, akinek megremeg a keze. Tavasszal sem lett világvége, aki akkor nem ijedt meg, miért tenné jövőre év elején? De ahogy itt néhány hozzászólással lejjebb valaki kifejtette, a jól árazott lakásokat elkapkodják, és így lesz ez jövőre év elején. Rengeteg pénz keresi most a helyét, és nem volt olyan régen az ingatlan boom.. sokan kimaradtak az első körből és várják a másodikat. Ugyanúgy, mint a tőzsdén tavasszal. Aki kimaradt a zakó utáni bikából nyár közepe óta várja a következő összeomlást... 
Spekázzunk együtt Amerikában! (blumen szobája) 2020. 10. 25. 08:24
Sorban állnék én is egy meghívóért :) 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 25. 08:20
Nincs itt semmilyen kártyavár. Túlhevült a piac, 2020 eleje óta lassan megfordult a trend, a válság most nyakon baszta az egészet, de felesleges arra várni, hogy összeomlik a piac. Pár évig most oldalazás, aztán a történelem ismétli önmagát. Emlékeztetnék mindenkit, hogy sokan itt már őszre kataklizmát vártak, ahhoz képest picit oldalazott a piac lefelé. Most éppen tavaszra megy a csodavárás, utána majd jön az, hogy de őszre már tuti beesnek az árak. A gyakorlatban meg egy év múlva kb. ugyanitt fogunk tartani, +-5%. Lemegy a vírus, jövő nyárra mindenki (akinek van esze) beoltatja magát, aztán meglódulnak a gazdaságok. 2-3 év és elfelejtük ezt az egészet. Közben persze átrendeződik a világgazdaság (USA- EU - Kína bulika), de addigra az lesz az új normális. A forint meg tart a süllyesztőbe, hacsak 2022-ben nincs egy kormányváltás... addig maradunk brutálisan alulértékeltek, amíg Orbánékat nem takarítja el a nép. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 10. 25. 08:13
Hasonlókat nézegetünk szerintem, meg tudom erősíteni a tapasztalataidat. A nagyobb méretű lakásoknál egyértelműen megfigyelhető egy 10% - 20% közötti áresés. De inkább a felújítandó kategória az, ami kezd a "helyére kerülni". A felújított, belvárosi lakások továbbra is milliós vagy afeletti négyzetméteráron kerülnek ki az ingatlan.com-ra. Kivételt képeznek ez alól az utóbbi években egyértelműen AirBNB-s célra felújított lakások (én legalábbis az összes olyan lakást, ahol minden létező sarokba leraktak egy ágyat vagy kihúzható kanapét, ide sorolok). Az "AirBNB" szegmensben 600-700 ezer körül is találsz felújítottat, csak általában lift nélküli 3. emeleti -, vagy földszinti sötétebb lakások, esetleg hangos utca mellett, amit sajátnak, lakni én sem szívesen vennék meg. A VI. kerület belső részén nem látok komolyabb áresőt, a Szondi-Aradi rész eleve 10-20%-al lejjebb volt, mint mondjuk az Eötvös, Jókai utca, Ó utca, stb. Külső Terézvárosról nem beszélve...A XIII. kerület jól tartja magát, gondolok itt főleg az újlipóti részre, egy-egy felújítandó már ott is megjelent 800 ezer körül, de a jobbak jól tartják az árukat, és el is tűnögetnek.. 
Én egyébként azt látom, hogy a 130-150 négyzetméter körüli, felújított, jó adottságokkal rendelkező, ezért tipikusan 150M+ kategóriában lévő kecók most nem nagyon mennek el. Van több a figyelőmbe 6-9 hónapja. Árat nem csökkentenek, néha leveszik a hirdetést, felteszik, de semmi komolyabb változás.
Szóval igazából nekem egyelőre úgy tűnik, hogy csak a helyére kerülnek az árak, a rosszabb állapotú, felújítandó lakásokat 2019 óta olyan négyzetméter árakon próbálták meg eladni, ami mellett nem érte meg felújítani. Míg korábban volt egy egyértelmű árrés a felújított és a felújítandó között, ez 2019-re zárulni látszott, ami teljesen nonszensz. Közben meg a felújítási költségek csak egyre mentek fel, egy 50 négyzetméteres lakásban egy fullos felújítást 10, de bútorokkal, gépekkel együtt 15 millió alatt nehezen úsztál meg, ha igényesen akartad megcsinálni. 
A bérleti piacot nem figyelem, de néha ránéztem, a lakások esnek az irodák jól tartják magukat. Szintén ezen a környéken. 
Szerintem ennél egyébként komolyabb áresésre felesleges várni. A bankok úgy osztják a hitelt, mintha nem lenne holnap, én például most veszek fel sima arbitrázs miatt lakáshitelt. Családon belül adjuk-vesszük az ingatlant, így nincs illeték. A banki 3% körüli THM-es, fix kamatozású hitelek befektetéséhez más, likvid eszközbe, nagyobb hozzammal sok fantázia ugye nem kell. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 28. 05:57
Hmm.. 3. emeleten lift nélküli házban a VI. kerületben egy ilyen otromba alaprajzzal a "jó ár" egy picit erős. Azt mondanám inkább, hogy nincs túlárazva. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 08. 10. 05:39
Én csütörtök estefelé voltam ezen a környéken és összehasonlítani nem lehetett az elmúlt évek nyaraival. A teraszok egy jó része félig volt csak feltöltve, egy rakás - főleg terasz nélküli étterem, kávézó, kocsma - eleve ki sem nyitott ezen a nyáron, kényelmesen lehetett sétálni a járdán, külföldi hangokat alig-alig hallottál. A szombat esti csúcs igencsak becsapós, az nem tartja el ezeket a helyeket, hidd el nagyon hiányzik a szektornak az a pár millió turista, aki idén otthon maradt... 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 08. 10. 05:31
Az itteni hozzászólások egy jó része azt feltételezi, hogy a lakosság mindig racionálisan viselkedik, és a létező összes információ birtokában folyamatosan keresi a legjobb befektetési lehetőséget. Ehhez képest a valóság az az, hogy sok tízezer ember betolta kényelmesen államkötvénybe a pénzét, és hátradőlt, leszarja az inflációt - egy jó részük nem is igazán érti - és örül neki, hogy fél évente egyre több pénze van nominálisan. Nem fog ez a pénz hirtelen a lakáspiacra ömleni. 
Az AirBNB-s lakások egy jelentős része lakhatásra alkalmatlan, ezeket hiába öntik a piacra - ha öntik - különösebben nem fogják mozgatni az élhető lakások árait. Egyébként a beszariak és az okosak már árulják hónapok óta ezeket a kecókat, de különösebb diszkontot nem láttam az árakban. Néhány ezer ember lehet az, aki most nagyon nagy bajba került, ők a későn beszálló, hitelből AirBNB-t finanszírozók, akik mindent erre a lapra tettek fel. 
Sem a keresletben, sem a kínálatban nem látszik olyan tényező, ami a következő 1-2 évben az árakat megrángatná extrém módon. Egyetértve az előttem szólókkal lassú oldalazás, lecsorgás a legvalószínűbb, és tényleg a 2022-es választás tűnik a legnagyobb kockázatnak ebben a prognózisban. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 08. 09. 13:35
A VI. kerület belső részén az Eötvös, talán még az Ó/Zichy/párhuzamos utcák, Jókai egy része és a Hunyadi tér környéke ami leginkább élhető. A külső részen a diplomata negyed említésre méltó talán. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 08. 09. 12:02
Kár, hogy nem lehet letiltani felhasznállókat ebben a topicban. Impudent erőltetett trollkodása rengeteget ront ennek a fórumnak a minőségén. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 08. 09. 11:33
Az Izabella utcai velem is jött ma szembe. Az a baj az Izabellával, hogy az 1. emeleti, utcára néző a troli és a forgalom miatt ott is elég hangos. AZ épület 2 szintes, azokból csak rottyant állapotú van. Ilyen árfekvésben láttam ma jobbat is a VI. kerületben, igaz nem sokat (legalább 50 nm, 600 ezer körüli négyzetméter ár, 2. emelet, felújítandó...). 

friss hírek További hírek