Topiknyitó: Gabor9 2017. 02. 04. 11:55

Tényleg esnek a lakásárak? Konkrétan miért és meddig?  

Két vélemény van: tovább nőnek, vagy stagnálni, max. minimálisat esni fognak a lakásárak Budapesten. Szerinted?

Miért esnének, miért ne esnének? Kérlek konkrét tények és ne vágyak alapján érvelj.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
gyula1971
gyula1971 2017. 02. 04. 18:34
Előzmény: #1  Gabor9
Szerintem 1-2 évig korrekció,tehát stagnálás lesz az árakban,2019-től ismét emelkedhetnek.

Nagyobb emelkedési potenciál a vidéki városokban van most 1-2 éven belül.
Itt nem is emelkedtek az árak,alulárazottság van.
Gabor9 2017. 02. 04. 13:03
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Bárcsak tudnám, nem itt ülnék a gép előtt, hanem Floridában koktélt szürcsölve :)

Amit látok, hogy nem éri meg lakástvenni kiadásra. Átlagban 20-30 év alatt jön be ilyen árakon. Ki garantálja, hogy megéred? Viszont a lakást nem vehetik el és nem megy csődbe.
Törölt felhasználó 2017. 02. 04. 12:21
Előzmény: #4  Gabor9
Én nem mondom, hogy esés várható!

Inkább azt, hogy ez már nem nagyon tud emelkedni - de minden lehet és az ellenkezője is.

Mivel sok a változó, senki sem tudja megmondani.

De, ha csak a 8-10 éves ciklusokat nézed, már az is mutat valamit.

Szerintem a következőkön múlik:

- mi lesz a szobáztatással (tényleg megtiltják a társasházak, nagy adót rónak ki, megnehezítik az üzemeltetést???)

- mi lesz a kollégiumépítésekkel?

- mi lesz az újlakásokkal (árak, mennyiség)

- mi lesz már rövid távon az inflával és kamatokkal (az mnb magas inlát akar alacsony kamattal, de ez tartható?)

- mi lesz a nagyobb bérkiáramlás sorsa a megugró inflával (a plusz pénzt simán felélik vagy esetleg lakást vesznek???)

- mi lesz a potenciális új belépőkkel (a 25-35 évesek egyáltalán itt maradnak???)

- mi lesz a vidéki fejlesztésekkel (csökken a budapesti beáramlás???)

- milyen kormányzati döntések lesznek a választások előtt (CSOK még nagyobb támogatása, bérlakás program????)

- amennyiben a CSOK még kap 5 milliót, ez inkább a családi házak építését támogatja?

- mi a kormány célja, az építőipar beindítása, azaz az újlakások futtatása?

ha ezekre tudod a választ, már dönthetsz bátran:)
én nem tudom
Gabor9 2017. 02. 04. 12:13
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Eszerint esés várható. Szerinted mekkora és mikor? Régóta vizionálják, mégsem jön.

Elgondolkoztattál. Köszönöm tanácsodat és idődet!

Igenn, gondolkozom a vásárláson. Kérdés, mikor szálljak be? Befektetni szeretnék, de lakásba most még nem érdemes. Az albérletárak is csökkenek. Viszont az ingatlanban megmarad a pénz. Nem úszik el.
Törölt felhasználó 2017. 02. 04. 12:07
most látom te venni akarsz
hát az bátor dolog, ha nem lakni kell:)
Törölt felhasználó 2017. 02. 04. 12:05
szerintem meg nem:)

- emelkedik
- stagnál
- csökken

és ennek fokozatai:)

erről másik topikban régóta vitázunk, én azt az álláspontot képviselem, hogy már egy ideje csúcson van

az érdekes az, hogy sokáig azt nyomatta a fizetett média, hogy olcsó a budapesti lakás a régióban
aztán tavaly hirtelen már azt, hogy drága.

olvashattuk azt is, hogy deviszont milyen nagy fizetésemelések vannak és ez majd húzza a lakásárakat.

és persze azt is, hogy alacsony a kamat.

én viszont állítom, hogy valójában az airbnb mozgatta meg az árakat, de legalábbis nyomta fel extrém magasra, mert a lakásár a hozam függvénye alapvetően.
ettől kezdve, ha a szobáztatás kifullad, a hozama esik, akkor a lakásár leköveti a belső részeken és ez tovább gyűrűzik.

ehhez társul a kamat, ami szintén emelkedni fog (még a kormány is 2-3 százalékos inflációt mond).

végezetül, aki venni akart már megtette, most már kivárás van (új, régi lakás)

ebből mindenki arra következtet, amire akar :)

Topik gazda

Gabor9
4 3 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek