Topikgazda: Törölt felhasználó 2003. 05. 08. 09:58

PSZÁF: univerzális bank vezetője nem lehet tőzsdei cég vezetője is  

Ugrás a cikkhez
A PSZÁF a Magyar Tőkepiac tegnapi számában közzétette jogértelmezését a Tpt. azon paragrafusával kapcsolatban, mely arról szól, hogy befektetési vállalkozás vezető állású személye, üzletkötője és befektetéselemzője, valamint ezek közeli hozzátartozója nem lehet tőzsdére bevezetett értékpapír kibocsátójánál vezető állású személy, ill. hogy ezt a rendelkezést befektetési szolgáltatási tevékenységet végző hitelintézet befektetési szolgáltatási üzletág irányítója, illetve döntésre feljogosított személye esetében is megfelelően alkalmazni kell.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=29853
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 12. 09:35
Törölt hozzászólás
szandokan 2003. 05. 11. 03:08
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Nyilván, ha a BÉT be lesz vezetve a BÉT-re, akkor összeférhetetlen lesz.
Mert önmagában a BÉT-elnök még nem tőzsdére bevezetett cég elnöke, ha jól sejtem.
Más: a portfolio.hu cikkének címe mást mond, mint a cikk, mivel a cikk címe alapján Csányi, mint univerzális bank vezetője nem lehetne saját, tőzsdére bevezetett cégének vezetője, míg a cikkben csak Csányi más funkciói - MOL,MATÁV - szerepelnek.
Persze a legnagyobb kérdés, hogy mit ér egyáltalán ez a PSZÁF-jogértelmezés. Nagyjából annyit, mint akárkinek a "jogértelmezése".
Az Alkotmánybíróság már több, mint 10 éve megállapította ezt, márminthogy jogszabályt csak az alkotó értelmezhet, foglalhat állást stb. jogérvényesen. És ma mintha nem a PSZÁF lenne a törvényalkotó.
Azt jó tudni persze, hogy a PSZÁF hogyan viselkedne egy ilyen ügyben, de az biztos, hogy a bíróságot nem kötné, ha valaki pl. Csányi esetében bírósághoz fordulna összeférhetetlenség miatt.
Bár nem tudom,miért fordulna:)))
Törölt felhasználó 2003. 05. 08. 12:14
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Attól függ, hogy ki az illető. Mindig vannak olyan személyek, akikre nem vonatkozik a törvény szelleme. A BÉT mai felállásánál nagyobb összeférhetetlensége t nehéz lenne találni. Amikor a tőzsdének még nem volt tulajdonosa, akkor sem volt ilyenre példa. De barátkozzunk meg a gondolattal, hogy ez így jó nekünk.
Törölt felhasználó 2003. 05. 08. 10:43
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
A BÉT elnöki pozija nem összeférhetetlen egy befektetési szolgáltatóban betöltött vezér pozival???
Törölt felhasználó 2003. 05. 08. 10:28
Előzmény: #1  portfolio
Jó lenne nekem is egy kis felügyelőbizottsági hely valamelyik tőzsdei cégnél! A 'kis pici' plussz információkat én is tudnám hasznosítani, persze csak a jogszabályok betartásával. "Elvtársak" az ország nem csak szellemileg korlátoltakból áll!

Topik gazda

tmatyi
4 3 2

aktív fórumozók

friss hírek További hírek