Topikgazda: ny.janos 2007. 10. 27. 08:51

Két új blokk épülne Pakson az atomerőműben  

Ugrás a cikkhez
2020-ig két blokkal szeretné bővíteni a komplexumot Kocsis István, a Paksi Atomeromű Rt. vezérigazgatója, a tervet Hajdú János polgármester támogatná, ám szerinte a fejlesztést a kormánynak kell elindítania - számol be az InfoRádió.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=89510
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ny.janos 2007. 10. 30. 07:44
Előzmény: #20  BudFox
Szia!

Nem tudom mit értesz azon, hogy nem a legbiztonságosabb típus, de félreérthető. Nyilván nem az, hisz (ha már kérdezted: a blokkok átadásának sorrendjében: 1982, '84, '86, '87) az utolsó megépítése óta eltelt 20 év, azóta nem állt meg a technikai fejlődés.

"Mindenesetre a nyomottvizes reaktor a legnépszerűbb reaktortípus, a világon több mint 300 üzemel belőle, és még vagy 100 reaktor van különféle járművekbe építve." (Kiemelés a wikipedia nyomottvizes reaktor címszóból.)
hill 2007. 10. 29. 20:33
Már 2-3 éve pátololnám itt a fórumokon a reaktor bővítéseket.. Sőt még régebben kiállok a BŐs-Nagymarosi erőmű ügyében is. A megújuló energiákra való tervezés is minél sürgetőbb lenne . Szomorú vagyok amikor, szén és gázerőművek átadásáról hallok még Mo.-on a 21században. Nem lenne szabad megengedni a helyhez kötött energiafelhasználás során az olaj és gáztüzelést. Tartalékoljunk a gépjárművek számára!!!
Olcsó villamosenergia lenne a lényeg!!
BudFox
BudFox 2007. 10. 29. 20:15
Előzmény: #18  ny.janos
Helló János, tisztában vagyok egy atomerőmű felépítésével, minden fajtájával.
De azért ha valami elöregszik, vagy kezd elöregedni, akkor lehentek komoly üzemzavarok is.
Isten ments hogy valami baj történjen, de mikor is építették a PAksi erőművet ? nem a legbiztonságosabb típus ezt is tudjuk....

no, baj nem legyen, és addig bírja ki nekünk amíg üzemel.

Üdv BudFox.
ny.janos 2007. 10. 29. 17:10
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
A TF-es talira gondoltam. ;)
ny.janos 2007. 10. 29. 17:09
Előzmény: #16  BudFox
A "lepusztult romhalmazt" nem tudom mire értették, de nem is tudom hol dolgoztak. A kiszolgáló létesítmények állaga nem döntő az erőmű biztonságát illetően.

Ami lényeges, annak az állaga megfelelő szerintem, s nem is a szépségről szól egy atomerőművi blokk.

"hogy fel nem robbant még"-légy szíves olvass kicsit utána az atomerőmű működése és egy atombomba működése közötti különbségnek. Sokan sajnos nincsenek tisztában a különbségekkel! :(

Üdv.
ny.janos
Törölt felhasználó 2007. 10. 28. 18:19
Előzmény: #15  ny.janos
János, eszemben sincs kifogást keresni, sose tettem, max. nem érek rá:)
Egyébként mire írtad, hogy "ezek után"?
BudFox
BudFox 2007. 10. 28. 15:25
Előzmény: #15  ny.janos
Már éppen ideje hogy építenének egy új blokkot.

Törzsvendégünk volt két számítástechikus szakmber, mindig szoktak jönni a helyi gyárba ezt-azt beüzemelni.

Ők mondták hogy Paksi atomerőműben is dolgoztak már. Aztmondják annyira lepusztult, és elöregedett már az egész Paksi erőmű, hogy ők még azon is csodálkoznak hogy eddig nem történt nagyobb üzemzavar, sőt hogy fel nem robbant még.

Azt mondják lepusztult romhalmaz az egész - kis tólzással :-))

Ne feledjük, a Szovjetunió a végén abba ment tönkre hogy annyi pénzbe került a csernobili-likvidálás. 30 milliárd dollárba - akkori áron. Legalábbis ez adta meg az utolsó rúgást hogy felbomlott a szovjetúnió. Ha ilyen lenne hazánban, az ország megszűnne létezni szerintem. :-((((
ny.janos 2007. 10. 28. 13:11
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
Ezek után tavasszal meg se forduljon a fejedben kifogásokat keresni, hogy nem érsz rá, vagy hasonló! ;)
Törölt felhasználó 2007. 10. 27. 23:32
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
Dehogynem írok, az is én vagyok persze. És persze voltam nyáron a TF-es talin is (meg a korábbin is), ami a Margitszigeten volt, de egyébként nem szoktam arra a helyre járni.
Törölt felhasználó 2007. 10. 27. 22:36
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
akkor te nem is írsz a Tőzsdefórumra?
nem is ismered a srácokat?
Törölt felhasználó 2007. 10. 27. 22:28
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Nem.
Törölt felhasználó 2007. 10. 27. 22:05
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
te a sört a Szigeten szoktad inni?
Törölt felhasználó 2007. 10. 27. 22:04
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
nyuszi !

melyik zöldekre gondolsz?

a reálisaknak lehet, hogy kormos az arcuk ezért mosság Gabcsikovonál és a kezükre száradt a tus..............vonalból csak az egyenest ismerik, mert két p közt a legrövidebb...

vagy másokról is tudsz, esetleg magasan repülő ragadozónak látszó magyar címerállathoz hasonló SZEMÉLYISÉGRE célzol???
Törölt felhasználó 2007. 10. 27. 20:13
Előzmény: #8  ny.janos
Csernobilnál minden összejátszott:
1. eleve az RBMK típus nem elég biztonságos;
2. a csernobiliben ezen túlmenően is voltak tervezési hibák (pl. a szabályozórudak);
3. a biztonsági rendszer is rosszul volt tervezve (pl. hagyta magát kikapcsolni, ami nagyon durva);
4. az üzemeltetők ahogy írtad egy rakás szabályt áthágtak, hogy egy kísérletet hajtsanak végre.

Engem sokat foglalkoztatott korábban a téma, volt egy jó könyvem is róla.
ny.janos 2007. 10. 27. 20:04
Előzmény: #7  ny.janos
A biztonsághoz hozzátartozik, hogy Csernobilban talán minden szabályt áthágtak, amit lehetett, s ez okozta a súlyos balesetet.
Akit kicsit érdekel mi is történt pontosan: link
ny.janos 2007. 10. 27. 17:08
Előzmény: #6  ny.janos
ny.janos 2007. 10. 27. 17:04
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Alapvetően nem az orosz technológiával van gond.
A legnagybb probléma egy konstrukciós tervezési hiba, mégpedig az RBMK típusú reaktor.
Ilyen reaktorokat (csernobili reaktorok is ilyenek voltak) csak a volt Szovjetúnió területén építettek, s ott több blokk még üzemel is.
Ettől függetlenül igazad van, hogy a biztonságnak kell az elsőnek lennie.
ny.janos 2007. 10. 27. 16:56
Előzmény: #2  ny.janos
Most már mindjárt más.
Köszönöm a javítást.
Törölt felhasználó 2007. 10. 27. 15:19
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Amennyiben hosszú távon sikeresen meg lehet oldani az elhasználódott fűtőelemek biztonságos raktározását, úgy maximálisan támogatnám e kezdeményezést, mindenfajta zöld tiltakozás ellenére, mert olcsón, tisztán tudnánk áramot előállítani az ország részére. Nem mindegy, hogy mennyibe kerül egy országban az áram ára, mivel minden árammal működik.

Én azt sem bánnám, ha egy 2. vadonatúj atomerőművet építenénk, fejlettebb, nyugat-európai technológiával, bár ez gondolom csípné az oroszok szemét.

Természetesen, mint minden atomenergiával kapcsolatos kérdésben, egy ilyen atomerőmű bővítésnél vagy egy új építésnél az 1000%-os üzemi biztonságra való törekvés a minimum feltétel.
Törölt felhasználó 2007. 10. 27. 14:59
Előzmény: #2  ny.janos
várom már a szén és gázerőművekáltalszponzorált "zöldek"-et, hogy nyavajogjanak, hogy atom az nem jó így meg úgy
ny.janos 2007. 10. 27. 14:50
Előzmény: #1  portfolio
Ennél már nincs lejjebb, kedves cikkíró! Sajnálom, hogy ide süllyedt ennek a portálnak a színvonala.
Ezek azért nem nevezhetőek apró bakinak a legnagyobb jóindulattal sem:
- Dr. Kocsis István az MVM Zrt. vezérigazgatója.
- A Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója 2005. január 12-e óta Kovács József.
- Nem utolsósorban az Rt. és a Zrt. között akad némi különbség.
(Az ékezetekről a cég nevében már ne is beszéljünk.)

Topik gazda

ny.janos
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek