Topikgazda: Törölt felhasználó 2009. 03. 02. 13:25

Hogyan lehetne megállítani a pánikszerű eséseket?  

Ugrás a cikkhez
A shortolás betiltása a nemzetközi példák alapján nem nevezhetõ életképesnek, véli Baróti Viktor, az Equilor vagyonkezelõje, aki azt a piaci mechanizmusokba való káros beavatkozásnak véli. A shortolásoknak köszönhetõen is felgyorsult esések...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=110990
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 03. 03. 02:01
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Kinek van esélye bedönteni a forintot? Azoknak, akiknek van? Dehogyis! A forint bedöntését is kizárólag a spekulánsok tudják előídézni, akiknek amúgy nincs forintjuk, mert nem azzall vásárolnak a közértben. Aki forinttal vásárol, mert az van neki ill. forintban keletkezik a jövedelme, annak nem nagyon áll érdekében azt bedönteni... :)
Törölt felhasználó 2009. 03. 03. 01:56
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
koistvan,

Az,m hogy eladod a korábban megvett és kifizetett részvényedet olyan áron, amely neked tetszik, azzal senkinek semmi baja sincs, csak az nem shortolás.

A shortolás az, amikor olyan részvényt adsz el, amely nem a Tiéd, nem fizetted ki, csak kölcsön vetted.

Szerintem egyébként a long pozícióval is hasonló helyzet, azaz gyakorlatilag úgy veszel részvényt, amelyet konkrétan nem fizetsz ki teljes mértékben, azaz kvázi hitelre veszed.

A shortolással és longolással tehát csak annyi a baj, mint az esztelen hitellufival. Hitelből megy, lufikat növel fölfele és lefelé, volatilissá teszi a piacokat, amely a promt vásárlóknak, a hosszú távú részvénytulajdonosoknak növeli a kockázatát, s csupán a spekulánsoknak kedvez. A spekuláció azonban nem teremt gazdasági szempontból (többlet)értéket, az csupán szerencsejáték.

Ha pedig mindezt (de leginkább a shortot) nagyban csinálják, például egy valuta ellen, az veszélyes az adott valutát használó országokra nézve. Az ilyen nagyformátumú spekuláns pedig szintén nem azt a devizamennyiséget adja el, amellyel ténylegesen rendelkezik, hanem csupán a hitelből nála lévőt.

A gond tehát a hitelekből és a tőkeáttételekből adódó túlzásokkal van, ill. azzal, ha olyan dolgot próbálunk eladni, amely ténylegesen nincs a birtokunkban, vagy olyat venni, amelyre nincs teljes mértékben fedezetünk.

Az pedig csupán üres frázis, hogy a short lehetősége és alkalmazása éppenhogy kiegyenlítő hatással van na pénzpiacokra. Annak idején Soros is jól kiegyengette a font piacát... Ugye? :) Lóf...t! Jól bedöntötte!
Törölt felhasználó 2009. 03. 02. 23:58
Előzmény: #1  portfolio
Idezet: "egy ilyen megoldás még mindig sokkal inkább piacbarát, mint a shortolások betiltása. "

Szigoruan Magan Velemeny egy tozsdei majdnem kivulallotol(tolem):

Az cikk utolso mondatra reagalva: ebben az eseteben egy hirtelen nagy felpattanaskor a felso limit eltorlese miatt a panikszeru short zarasok erosithetik a felpattanast irrealis savokba(lasd pl. Volkswagen - Porsche felvasarlasi story), ahonnan aztan hirtelen oriasi eses lenne megint. Velemenyem szerint a vegso hatas az arfolyam sokkal erosebb kilengeseiben csapodna le. Mivel egyik iranyban (felfele) megszunne egy beepitett csillapito eszkoz (szabalyozastechnikusoknak mond ez tobbet).

A kerdes hogy ez a normalis (ertsd nem napi spekulans) befektetoknek nem lenne-e sokkal rosszabb. pl. nehezebb felismerni a trendet, kiszamithatatlanabbá valhatna a piac.

Persze, ha nagy tokevel rendelkezo spekulans lennek (a fenti peldaban pl. a Porsche managment) vagy pl. brokerhaz (aki a hektikus ingadozasokban bekovetkezo panikszeru massziv reszveny kereskedelembol a paniktol fuggetlenul hasznot realizal), akkor tamogatnam.

Udv,

Figyelmes

PS:

felr. ert. elk. végett:

nem a short teljes betiltasat tamogatom, hanem a limitek(akarcsak az egyik) eltorlesnek pozitiv hatasarol nem vagyok meggyozodve.

Törölt felhasználó 2009. 03. 02. 14:24
komolyan nem ertem,hogy mi bajuk a short ugylettel. most igy evek utan,nagy hirtelen. csak egy otletem van: boki a szemuket,hogy az atlag kisbufi a valsagon nem torvenyszeruen veszit. igy valtoztatni kell gyorsan a torvenyeken.

es ugyan miert ne adhatnam a reszvenyemet olyan aron,ami nekem tetszik?

Törölt felhasználó 2009. 03. 02. 14:01
asszem ugyanezt írtam múlt héten (uptick).

a shortolás ilyen keretek között egészen más lenne, mint amikor önteni is lehet.

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek