Én nem értem, miért okoz ez a konstrukció bárkinek problémát. Mennyiben más az, ha egy létező EVÁs cégbe történő belépés helyett létrehozol egy újat és (igaz, csak egy év elteltével) saját jogon evázol? Az utóbbi teljesen legális, adófizetés szempontjából pedig ugyanott vagyunk. Megjegyzem, az "EVA klub" féle működést csak bátorították azzal, hogy 25 millára emelték a bevételi határt. Azt, hogy a gyakorlatban miként működik az általányadó, mindenki előre tudhatta, most már van egy kis tapasztalatunk is a dologról - az, hogy megemelték a bev. határt, arról árulkodik, hogy még több EVÁ-t szeretnének látni az illetékesek. És lám, éppen ez történik.
EVA Klub
Bizonyára olvasott mindenki ezen klubról. Én is. Azonban az APEh és a PM állítólag illetékes nyilatkozói nyilatkozatai megdöbbentettek.
A konstrukció lényege, hogy összehozzák az EVA alanyokat nem EVásokkal, s ennek segítségével optimalizálható az adó és mindenki jól jár.
Erre az illetékesek a fiktiv számlákra illetve a "hirtelen " felfutó nyereségre hívják fel a figyelmet a helyett, hogy közölnék az ott vázolt konstrukció nem müködhet.
Miért? Mert ha az EVAs cégben jogi személy tulajdont szerez, az azonnal elveszíti EVA státuszát, s így kikerül az EVA alól ( EVA törvény 7/A)
Szóval csak ovatosan, az illetékeseknek pedig : Tisztelt PM és APEH okosai: el kell olvasni, hogy mit sikerült nektek összehozni majd eztán nyilatkozni