Péntektől már nem váltható vasúti utazásra életkorhoz kötött kedvezményes jegy. A MÁV-Start Zrt. bejelentette, hogy megszünteti az 55 éve felettiek csökkentett díjszabását - írja az Index. Július 1-ejétől változnak a MÁV-Start Zrt. érvényben lévő...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=151812
A nyugdíj emelés <> összes nyugdíj, a nyugdíjasok többsége - szerintem - megdolgozott egész életében a nyugdíjáért.
Azzal is vitatkoznék, hogy vicc, hogy az embereknek az a célja, hogy nyugdíjba menjenek.
Ilyen erővel az is vicc, hogy az embereknek céljuk, hogy nyaraljanak, vagy jó kocsit vegyenek.
Az Államokban pl. senki nem tartja viccnek, ha valaki 35 évesen nyugdíjba megy, vagy azt sem, hogy valaki pl. rendőr marad 70 évesen.
Mindenkinek más a célja, mások az igényei, más, amit elér.
JA, hogy nálunk meg lehet csinálni azt, hogy valaki 40 évesen teljes nyugdíjat kapjon, járulékokkal.
JA, hogy vannak kiváltságos rétegek, akik nyugdíj mellett adózozatlanul dolgozhatnak.
JA, hogy vannak olyan veszélyes munkák, amibe 20 év alatt tönkremegy az ember és az alig kap kedvezményt, más meg kedvezményt kap a semmiért.
Hát ez bizony gond. Megoldani pedig nehéz.Nem véletlen, hogy nem ez a példa.
Persze a teljes megoldással inkább csak igazságosabb lesz a rendszer és nem olcsóbb. (Így legfeljebb pénzkereseti okoból történő önigazolás miatt vetődik fel.)
Nem hallottam ilyenekről, hogy az a rendőr, aki x ideig utcán szolgált hidegben, az kapjon x időarányban, aki irodában, az ne.
Nem hallottam, hogy azok a kohászok, vagy megmaradt bányászok, vagy tűzoltók, akik valóban életüket veszélyeztetik, kikészítik kapják vissza.
Azt sem hallottam, hogy azok a tanárok, akik nehezen kezelhető gyerekeket tanítanak, még csak azt a minimális pótlékot is visszakapják, amit elvettek.
Rossz a rendszer. Nem diszkriminál érdem szerint. Persze ettől nem lesz olcsóbb.
- Attól persze olcsóbb lenne, ha pl. korlátoznák az állami kivitelezéseknél az alvállalkozók számát. (Ismerek olyan útépítőt, aki megcsinálta a szar utat feltételezett szarért, de nem kapja meg mert már az sincs meg, aki az építtető volt.)
- Spórolnánk (és a vásárlók is jobban járnának), ha sok kis hazai vállalkozást támogatnánk (aki visszaforgatja a pénzt) és nem kevés multikat, akik elviszik keletebbre, hogy ott építsenek olcsóbb akármit és itt hagyják a munkanélkülieket. (Ez egy hazai vállalkozással nem történhet meg.)
(Az is mese habbal, hogy a multi mennyi munkahelyet teremt a holdudvarával. Miért, az asztalos kisvállalkozásnak nem kell alapanyag, nem kell beszállítani, a felesége nem megy el fodrászhoz?)
- Növelni lehetne a vásárló erőt, megtakarítást, ha pl. úgy vetünk ki egy adót, hogy megakadályozzuk az áthárítását. (Tudom, nálunk nem lehet, mert itt demokrácia van. A mocskos kommunista USÁ-ban meg lehet csinálni.)
- Lehetnének személyesen felelősök az állami vezetők, döntéshozók. (Akkor nem tévednének véletlenül annyit.)
- Nem csinálnánk ilyen üzleteket a haveroknak, mint pl. eladhatatlan parkolóautomatákból vizitdíj-automatákat. (És, akkor még ez hozza a pénzt az orvosoknak. Ez is csak az ostobáknak szól. Az orvosi papírok alapján pontosan lehet tudni, hogy melyik beteg, melyik orvosnál volt. Miért nem volt elég ez alapján átutalni - mondjuk - csoportosan a x00 Ft-okat? Hát, mert volt néhány eladhatatlan parkoló automata a havernak. És még keresett is rajta a haver, mert vizitdíj automataként többet "ért", mint kártyás parkoló automataként - közbenszerzéssel együtt. Önkormányzati ülésről tudom.)
- Eldöntenénk egy vállalkozásról, hogy állami, vagy magán. (Pl. az ilyen BKV féle.) Ha állami, akkor kus van a vezetőknek! Nem kapnak annyi "sikerdíjat", amennyit akarnak. Ha magán, akkor boldoguljon és ne élősködjön.
Számos olyan dolgot mondhatunk, mely valóban csökkentené a költségeket, nem pedig ott (is) szorít meg, ahol már nem lehet. Csk az a gond, hogy ez a zsíros bödön lezárását jelentené.
Tehát ezért kérek mindenkit, hogy ne köpködje folyton - úgy általánosságban - azokat az embertársait, akik esetleg azt sem kapják meg, amit megérdemeltek volna, csak azért, mert vannak olyanok, akik elsíbolják a pénzt (legyen az párttitkár elvtársi beosztásban, nyugdíjban, vagy akárhol).
nyugdíjakra több, mint 3000 mrd ft megy el egy évben, ez a sok, nem a szalinék által elsíbolt 100 misik. persze azok is, sőt, azok még dühítőek is!!!
de az is vicc, hogy 50 (sőt, talán 40???) felett az embereknek egy céljuk van: nyugdíjba menni, aztán majd valamit még gazemberkedünk mellette...
Nyelvrombolás.
A nyelvet is rombolni kell, mert az is egy kapaszkodó.
A gyökértelen fa elszáradt leveleit könnyebben fújja el a szél - ahová csak akarja...
Törölt felhasználó2011. 07. 05. 10:47
Előzmény:
törölt hozzászólás
Hát, meg azokból, akik vannak olyan ostobák, hogy a kedvenc politikusaiknak elhiszik, hogy pl. a pedagógusok egyszeri emelése, valamint a nyugdíjak minimális emelése miatt megy tönkre az ország.
A fizetések kb. olyan 70-80-as évek szintjén áll (szerintem a nyugdíjakkal sem jobb a helyzet), miközben az ország GDP-je legalábbis ~2002-ig legalább 2x-esére, ha nem 3x-osára nőtt.
Ha ebből indulunk ki, akkor az ország még a munkanélkülieket is bőven el tudná tartani.
No, akkor mire megy el a pénz? Pl. a német árakat is meghaladó "minőségi" sok-sok 800 km-nyi autópályára.
Mert pl. erről is ment a vita, hogy ki hány km autópályát épített. Tájékoztatásul kb. ennyi autópályát pl. az Államokban 1db nagyobb vállalkozás egy év alatt épít.
Elmegy a gödrökre, a metróra, az alagutakra, a válságban lévő vállalatok vezetőinek sikerdíjaira, a bankok, a multik megtámogatására stb.
Ezek között olyan tételek, mint a nyugdíjemelés, közalkalmazotti bértábla egyszeri emelése, aprópénz... sőt még az sem.
De mégsem mondhatják azt, hogy kenőpénzekre és saját vállalkozásaiknak teszik félre a pénz.
És az ostoba "nyuggerek" éppúgy beveszik, mint a hasonlóan ostoba "nyuggerezők."
Ettől persze még szép az egészben, ha pl. egy magát nagy magyarnak tartó, esetleg Amerika ellenes nyuggerezik. Az olyanokban pedig nem csak a cool-túra van meg, hanem még saját - nem létező - elveit is megtagadja.
(A félreértések elkerülése végett se "nyugger", se pedagógus, se (egyik) párttag nem vagyok.)
Törölt felhasználó2011. 07. 05. 10:13
Előzmény:
törölt hozzászólás
ez a baj.
még akkor is emeltek nekik, amikor -X% volt a GDP "növekedés", a cégek egy része 4 napos munkahétre állt át meg bért csökkentett, de nekik emelni kellett! vicc...
Ja, - egyébként - pont olyan... "Amerika" majmoló. :)
Amúgy nem is értem miért terjednek ezek az angol képzős szavak.
Az idegen szót(, idegen képzővel) megértem. Az idegen szót is magyar képzővel. Az internetes angol rövidítéseket pláne respektálom.
De mi a pokol miatt szükségeltetik, hogy tisztességes magyar szóhoz, ilyen angol képzőket rakjunk?
Várom már hogy pester*, vagy éppen miskolcer legyek (ha már pl. New Yorker nem lehetek).. és a kőművert is várom, mert fel kéne húzni 1-2 falat. :D
Erre azt tudom mondani, hogy pusztán "céltalan" "Amerika" majmolás.
Eltörölte a MÁV az 55 év felettiek kedvezményét
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=151812