Sziasztok!
Egyelőre még csak ismerkedem a befektetés világával, illetve gondolkodom hogy rövid távon valamilyen állampapírba fektessem a megtakarításom egy részét. A tájékoztatókat az allampapir.hu-n elolvastam ugyan a Diszkont Kincstárjegyről, a koncepciót magát értem, a forgalomba hozatal viszont nem tiszta. Ha kibocsátanak egy új sorozatot, akkor ahhoz az Elsődleges forgalmazókon keresztül lehet hozzáférni.
Ez azt jelenti, hogy én, mint magánszemély a árfolyamjegyzés alatt szereplő kincstárjegyeket tudom csak megvásárolni (legalábbis a WebKincstárban úgy látom csak ehhez van hozzáférés)? link
Ha igen, akkor miért van az, hogy minden sorozatnak az eladási ára 99.99?Ha nem, akkor az újonnan kibocsátott sorozatokat hol tudom megvásárolni?
Ha valaki segítene eloszlatni a ködöt, azt megköszönném.
Elnézést csak hogy így a partvonalról érdeklődöm. Ha jól értelmezem az aukciós napon júl 21.-én 11:00-ig van lehetőség a vásárlásra? Akár egy tényleges aukción. Mikor tudom meg hogy elfogadták az ajánlatom? Még nem vettem ilyent csak azért kérdezem..
ELLI(o)TT KLUB topik kexelo tette be. 1. A forgalomba hozatalra kerülő Diszkont Kincstárjegyek adataiSorozatszám: D230628ISIN-kód: HU0000524210 Forgalomba hozatal jellege: rábocsátás Kibocsátás napja: 2022. június 29. Jelen forgalomba hozatal napja: 2022. július 27. Lejárat napja: 2023. június 28. Alapcímlet: 10.000,- Ft, azaz Tízezer forint Az előállítás módja: dematerializált értékpapír 2. A forgalomba hozatal feltételei A Diszkont Kincstárjegyek forgalomba hozatala aukció útján történik. Az aukció napja: 2022. július 21. Az aukciós ajánlatok benyújtásának határideje: 2022. július 21. 11.00 óráig Aukció típusa: klasszikus aukció Az értékesítésre meghirdetett mennyiség: 15.000.000.000,- Ft, azaz Tizenötmilliárd forint A rábocsátás és egyben a teljesítés napja: 2022. július 27
Szumma 3 mrd forintnyi van belőle, ez a konkrét sorozat már nem lesz ennél több. Ez nem túl sok, szinte semmi. Ha ebből vki elad a MÁK-ban, akkor tudsz venni, ha nem ad el senki, akkor nem. Napok óta nem lehet kapni, és lehet, ez már így is marad örökre. Úgy működik, hogy diszkont áron veszed meg, és majd a névértéket kapod meg. Nincs visszaváltási kötelezettség, a kincstár jegyez ugyan napi vételi hozamot, ami alapján visszavásárolja tőled. Ha ennek hozama nő (márpedig most napról napra nő), akkor nem érdemes visszaváltani, mert lehet, kevesebbet kapsz érte, mint amennyiért vetted. Lejárat napján majd visszakapod majd a pénzed. A webkncstárban nem látszik, hogy mennyi eladható mennyiség van, legalábbis én nem találtam meg.
Fix kamat bár az utóbbi napokban emelték. PMÁP-ban én most nem gondolkozom. De ilyet most nem lehet kapni. Nem tudom, hogy elfogyott vagy technikai gond adódott. 1 éves, bruttó eladási árfolyamon tudod eladni, a Kincstár ezt emeli a hozamnak megfelelően. Kb ennyi.
Hol próbáltad venni? Ennek mik a feltételei? Arra vagyok kíváncsi, hogy úgy működik-e mint a PMÁP, vagyis a hozamemelkedés függvényében árfolyama van, vagy inkább ez valamilyen fix kamatozású valami? Esetleg lejárat előtt hogyan lehet eladni?
Diszkont kincstárjegy vásárlás
Egyelőre még csak ismerkedem a befektetés világával, illetve gondolkodom hogy rövid távon valamilyen állampapírba fektessem a megtakarításom egy részét. A tájékoztatókat az allampapir.hu-n elolvastam ugyan a Diszkont Kincstárjegyről, a koncepciót magát értem, a forgalomba hozatal viszont nem tiszta. Ha kibocsátanak egy új sorozatot, akkor ahhoz az Elsődleges forgalmazókon keresztül lehet hozzáférni.
Ez azt jelenti, hogy én, mint magánszemély a árfolyamjegyzés alatt szereplő kincstárjegyeket tudom csak megvásárolni (legalábbis a WebKincstárban úgy látom csak ehhez van hozzáférés)? link
Ha igen, akkor miért van az, hogy minden sorozatnak az eladási ára 99.99?Ha nem, akkor az újonnan kibocsátott sorozatokat hol tudom megvásárolni?
Ha valaki segítene eloszlatni a ködöt, azt megköszönném.