kis kieg. a tiramisuhoz:
azt olvastam, hogy amikor a felvert tojássárgához hozzákeverjük a mascarponét, a robotgép enyhe fokozatával tegyük, nehogy elfolyósodjon
egyébként majd kipróbálom ezzel az előre beáztatott magokkal is, biztos finom lehet
(én durvára tört dióval szórtam meg)
Törölt felhasználó2008. 12. 11. 07:25
Törölt hozzászólás
#8284
Törölt felhasználó2008. 12. 10. 23:45
Előzmény:
törölt hozzászólás
#8283
Egy kicsit szájbarágósan írom, GYK, hogy bárki meg tudja csinálni.
Vásárlás és hozzávalók( 8 személyre):
A lényeg a jó minőségű és megfelelő alapanyag beszerzése.
4 tojás frissen
3 tasak Bourbon Vaníiliás cukor (Dr.Oetker)
3x250g olasz Mascarpone sajt (mehet a hűtő leghidegebb részébe)
400g babapiskóta (olasz, vagy Manner)
amaretti puszedli (nehezen beszerezhető), (de kihagyható).
7 evőkanál nádcukor (kristályos)
presszó kávé (4-5dl)
holland kakaópor (a végén a tetejére hintjük, én szűrön keresztül szoktam). Nesquick, stb. nem jó.
2 evőkanál méz
1 vanília rúd
pár szem mandula
pár szem sárgabarack mag
pár szem mazsola
valami szesz (Amaretto likőr kéne eredetileg, vagy: rum, whisky, vodka)
(Kevesebb fő esetén, elég 2*250g mascarpone, 3 tojás, stb...)
Előkészület.
Ha nincs Amaretto likőröd, áztass be kb. 2 deci vodkába, vagy rumba vaníliarudat, mandulát, sárgabarackmagot, mazsolát, stb. ízlés szerint több napra. Az összetevőket vágd fel, főleg a vaníliartudat hosszában, mielőtt beleteszed a vodkába. Én kis olivás keskeny üvegbe szoktam rakni. (igazából mindig van itthon ilyen keverék, a hűtőben elfér.) Amúgy jó a whisky, rum, konyak, metaxa stb is...
Főzz le erős kávét, kb. fél litert (ezt csak több fázisban lehet), hogy ne érjen meglepetés menetközben, hogy felszívta a babapiskóta az összeset. Én mindig ezzel szívom meg, hogy kevés kávét főzök.
A kávét a mézzel édesítem, és beleöntöm a rum felét (1dl), vagy az elkészített szeszes italt, vagy az amaretóth. Ezt berakom a hűtőbe, vagy a mélyhűtőbe, ha kevés időm van. Csak meg ne fagyjon... Nehéz a babapiskótát belemártani a fagyott feketelevesbe.
A tojásokat alapossan meg kell mosni, pl. ecettel, vagy gyümölcsmosóval. Szalmonellás Tiramisu, nem dob fel igazán senkit.
Krém:
A tojásokat jól elválasztani a héjától, a sárgáját meg a fehérjétől. :-) Minél alaposabb a szétválasztás, annál jobb lesz a hab.
A sárgáját kezd el, habverővel felverni. Hozzáadod az össz. vaníliás cukrot, és 5 evőkanál nádcukrot. Ezt keményre (tejföl állagúra) vered. Ez elég lassú.
Ha ez kész, akkor vedd ki a maszkarpónékat a hűtőből, és borítsd bele a habba, öntsd rá, a maradék szeszt, majd folytasd a keverést a robotgéppel, hogy szépen elkeveredjenek.
Utána jöhet a tojásfehérje felverése, 2 evőkanál cukorral. Jó keményre kell ezt is verni.
(GYK: két külön edénybe történik a két dolog)
Piskóták:
Most jöhetnek a babapiskóták, egy tepsibe, vagy nagy üvegedénybe: Ezt úgy csináld, hogy kell egy kis lapos tálka, amibe beleöntesz kávét, ebbe mártogatod a babapiskótákat. Ezt egyesével, vagy kettesével kell csinálni. Egy piskótát max. 2 mp-re kell csak bemártani. Ne ázzon szét az a lényeg, de azért szívjon is fel a kávéból. Ez már művészet. :-) Ezek mehetnek szorosan a tepsi aljába. Ha van Amaretti kekszed is, az mehet a piskóta hézagok kitöltésére ill. elszórtan a krémbe pár darab, szintén kávéba áztatottan.
Krém 2.felvonás:
Most jön a neheze, ez egy kulcslépés: a felvert krémet és habot össze kell keverni, de nagyon óvatosan, egy nagy fakanállal. Nem kell homogénre keverni. Minél kevesebbet kevered, annál kevésbé fog összeesni a krém. Ha ez kész, mehet egy réteg a babapiskótákra.
Befejezés:
Ha ez kész, jöhet a következő sor babapiskóta kávéba mártogatása, és a krém tetejére helyezése.
Utána jöhet a következő réteg krém.
Végül lehet szórni a kakaóport lehetőleg teaszűrőn át, a tetejére.
Ezután mehet a hűtőbe az egész, legalább 2 órára, de legjobb ha 6 órát áll és hül.
Csak Csajok