Topiknyitó: upgrayeddAKS 2013. 08. 28. 13:45

A kormányváltás 2 módja  

első módszer: akik kormányváltást akarnak (szinte az egész társadalom), jól járnak, ha megismertetik a szerintük érdekes lehetőségekkel (kisebb pártok, pl. CM, 4K!) a szavazni nem járókat, mégpedig azért, mert aki nem akar szavazni menni, az egészen biztosan nem fidesz-szavazó, ergo a fideszt gyengítik az ő szavazataik
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 03. 27. 23:17
Előzmény: #178  watson
Ha van még kedved hozzá, fejezzük be tisztességesen ezt a Hajdú-Bét + NABI témát. Megígérem, hogy a vita nálam nem arra megy ki, hogy érvekkel meggyőzzelek vagy urambocsá' "legyőzzelek" a vitában, hanem l'art por l'art a vita maga. Nagyon szembeszökő volt így visszaolvasva, hogy csak elkerülted a témát a végén...
szivacs
szivacs 2013. 09. 16. 12:34
Előzmény: #151  watson
Az önkormányzatoktól átvállalt adósságot viszont beleszámoltad az államadósságba, mint növelő tényezőt?

"Az állam 1997 önkormányzat és tíz többcélú kistérségi társulás összességében 690,3 milliárd forintos adósságát vállalta át tavaly év végén, és az idei év első felében"
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2013. 09. 14. 13:47
Előzmény: #184  szivacs
"A HVG cikkírója szerint például egy adott időszakban megduplázódott az MNV-nél kezelt vagyon értéke, ami kb. 1200 milliárdos tétel."

ez így nagyon kevés... az állami vagyonkataszter egy kalap sz..r, és a legtöbb vagyonelem a tényleges érték TÖBBSZÖRÖSÉN van benne nyilvántartva (arról nem is beszélve, hogy még ha adna is "a piac" annyit érte, amennyi ugyebár a nyilvántartott érték töredéke, akkor is igen nehéz lenne a legtöbbet pénzre váltani, pl. mert szerves része a közvagyonnak)
így van egy elméleti érték, ami semmire sem jó, ja és akiknek pl. megvette az állam életjáradékért az ingatlanát (pl. szántó, erdő), azt csak most kezdték el bevonni az állami vagyonba, szóval simán lehet, hogy csak "könyvelési trükk" az egész, és most de iure állami tulajdonba került, ami korábban is az volt de facto... nem is beszélve az iskolákról, amik nem voltak eddig állami tulajdonban, de most átkerültek oda, vagyis papíron gyarapodott csak ezekkel az MNV (ennek azért még utána kell néznem)

az E-ON és a MOL részesedés viszont nem egy hűdenagy tétel, sőt előbbinél nem is tudni, hogy megtörtént-e már a vételár kifizetése... persze mai értéken vett kb. 1,5 mrd EUR nem elhanyagolható tétel a MOL esetében, az is igaz
viszont az ábra ezt leszámítva jó: a fenti tétel olyan 0,8% lehet GDP-arányosan sacc/kb.
szivacs
szivacs 2013. 09. 06. 16:50
Előzmény: #182  upgrayeddAKS
Nos, benned is mindjárt felmerült egy olyan sokat emlegetett nem kis értékű vagyonelem, ami a vagyonmérleg eredményét jelentősen képes befolyásolni.
Tisztában voltak ezzel sokan, amikor a vételi és a jelenlegi érték közötti különbséget szóvá tették és kritizálták. Annál különösebb, hogy viszont ezen vagyonelem teljes értékét (nem csak a változását!) pedig elhanyagolhatónak tartják a vagyonmérleg változásának kiértékelésekor. És akkor még csak 1 tételről beszéltünk. A HVG cikkírója szerint például egy adott időszakban megduplázódott az MNV-nél kezelt vagyon értéke, ami kb. 1200 milliárdos tétel. Ezt például semmiképp sem lehet elhanyagolható változásnak tekinteni, ha valóban korrekt szakmai mérleget akarunk vonni és kiértékelni.
Amennyiben persze csupán egy Churchill-féle "csak az általam hamisított statisztikának hiszek" kampányábra összetákolása a cél pártpropaganda céljára, akkor arra mindegyik párt kampánystábja képes.
Viszont egy gazdasági portál állítólag szakmailag képzett hangadói többre tartották magukat eddig annál, mintsem egy hiányos propagandaábrának felüljenek.
szivacs
szivacs 2013. 09. 06. 16:37
Előzmény: #181  upgrayeddAKS
Természetesen igazam van! :-)

"abban igazat adok neked, hogy a mutatók nagy része nem ad teljes képet, de ha a valós helyzet 99,99%-át bemutatja értékarányosan, akkor mi a gond vele?" - senki nem igazolta, hogy a kampányábra a valós helyzetet 99,99%-os pontossággal bemutatná.
A (nem igazolt) állítás az volt, hogy a megjelölt időszakban stagnált az adósság. Ez pedig a hivatalos adatok szerint (ÁKK, Eurostat) nem igaz. Annak érdekében, hogy ezt lehessen állítani, ezekhez a hivatalos adatokhoz hozzászámoltak bizonyos korrekciós tényezőket és az azokkal korrigált adatokat lobogtatták. Ezzel pedig mindössze az a gond, hogy ezek nem hivatalos számítások, csak egy összetákolt ábra. Amennyiben a hivatalos adósság adatokat továbbiakkal akarjuk korrigálni és ezt teljes körűen és elfogulatlanul nem pedig célzatosan elvégezni, akkor először is azt a szakmai kérdést kell megválaszolni, hogy milyen további adatok jöhetnek szóba? Márpedig a kampányábrában az összes szóbajöhető korrekciós tétel közül kiragadtak néhányat és figyelmen kívül hagyták a többit. Mivel nem lett számszerüsítve, hogy a figyelmen kívül hagyott tételek melyek és mennyi az értékük, így a pontosság, vagy inkább pontatlanság sem számítható ki, hogy az 99,99%-os vagy netán 50%-os. Ám mivel jelentős vagyonelemek nem szerepelnek benne, a pontatlansága mvsz olyan nagy fokú, hogy alkalmatlan annak a kijelentésnek az igazolására, hogy egy adott időszakban ne történt volna változás.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2013. 09. 06. 16:12
én pl. ebbe belevenném az állami részesedéseket is még akkor is, ha azokon masszív bukta volt, de persze nem a vételkori értéken, hanem azon, amit adott fordulónapon ér... nyilván a kretén fideszeseknek nem érdeke ez, mert akkor kiderülne, mekkorát buktak a MOL-on, így meg "csak a bennfentesek" tudják, tehát akik tudnak szorozni :)

mivel a zombik a 4 alapművelettel is hadilábon állnak, így ők nem fogják tudni kiszámolni :)

na, léptem, mert kezdődik a barátok közt :) (nyilván nem, de poénnak nem rossz... nem is jó, de akkor is... )
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2013. 09. 06. 16:08
Előzmény: #166  szivacs
tfh. igazad van (valószínűtlen, de hátha...)

ekkor viszont konkrét vagyonmérleget vagy bármit kellene produkálnod, és nem egy hiányos aggregátumot

abban igazat adok neked, hogy a mutatók nagy része nem ad teljes képet, de ha a valós helyzet 99,99%-át bemutatja értékarányosan, akkor mi a gond vele? csak nem akarsz belekötni egy olyan aggregátumba, ami ennyire pontos? (nem állítom, hogy a Watson által belinkelt az, csak eddig soha senki nem bizonyította az ellenkezőjét... de nyilván egy "csak" 98%-ban pontos mutató is jóval több, mint csak az ÁKK adatai, amik az államadósság mértékét mérik, szóval hozzá kell még venni ezt-azt...)
szivacs
szivacs 2013. 09. 05. 13:00
"az általad "újra-felfedezett" ÁKK-s számokat" - az ÁKK-s számokat nem "fedeztem fel újra", azokat már évek óta követem, grafikont is csináltam belőle, amit többször is belinkeltem, amit te nem fedeztél fel!

Az viszont nagyonis jellemzően sajátságos a részedről, hogy most felfedezted a "deviza tartalékot", amit eddig "elhazudtál", amikor azt többször is felhoztam, mint olyan tényezőt, ami a devizaadósság hatását kompenzálja. Akkor többen is hevesen támadtatok azért, amire most viszont te építed az egyoldalú kampányolásodat és az azt is tartalmazó ábrát hordozod körbe a topikokon.
Először talán korrekt módon elnézést kellene kérned az akkori megtámadtatásomért, mielőtt ugyanazt hozod fel most érvként, mint amiért engem támadtál, amikor én érveltem vele!
Bár elég halvány a reményem, hogy efféle korrektségre képes leszel-e...
Törölt felhasználó 2013. 09. 03. 21:57
"amire a fáradságot vetted az a kampányolás, mert még arra sem futotta a figyelmedből hogy észrevedd hogy a grafikonom tartalmazza az általad "újra-felfedezett" ÁKK-s számokat ;) "

Persze, a belső része ugyanaz. Vagy fel se tűnt neki (fikázza, amit meg se nézett), vagy feltűnt és érti is, de tennie kell a dolgát. És hát teszi is itt bizony nap-mint-nap.

Szerintem a mai produktuma olyan gyenge volt (meg öngólos), hogy ezért fizut se fog kapni.
watson
watson 2013. 09. 03. 21:42
Előzmény: #177  szivacs
szivacs már megint hazudsz
amire a fáradságot vetted az a kampányolás, mert még arra sem futotta a figyelmedből hogy észrevedd hogy a grafikonom tartalmazza az általad "újra-felfedezett" ÁKK-s számokat ;)

itt a grafikon amit elhazudsz link mindenféle prekoncepció nélkül a hivatalos ÁKK adatok és a hivatalos MNB adatok minden év decemberére és 2013 júliusára. Sorry ha a te prekoncepcióddal nem egyezik. ÁKK tekintetében ugyanaz amit te über szakmai fölényeskedéssel kiragadsz. ... az egyiket kiragadod a másikat nem, szíved joga, csak legalább ne hazudozz belőle!
Ha fáj a tiédnél teljesebb kép hát sajnállak.
szivacs
szivacs 2013. 09. 03. 19:17
Előzmény: #176  watson
Te kampányolsz egy hiányos és nem hivatalos adatsorra épülő rajzzal, majd azt vádolod hazugsággal, aki a hivatalos adatokat közli. Nem éppen korrekt cselekedet!

"nem tartalmazza az el nem költött részét az adósságnak" - ha ahelyett, hogy másokat tinózol le, utánanéznél az ÁKK adatainak, akkor láthatnád, hogy a nettó adósság abban tér el a bruttótól, hogy nem tartalmazza a nemzetközi hitelcsomagból devizabetétként elhelyezett és a bankszektornak továbbhitelezett állományt.

Amennyiben viszont a hivatalos -az eu által is annak tekintett- ÁKK adósságadatokat korrigálni szeretnéd a vegyonelemekkel, akkor az a korrekt eljárás, hogy MINDEN vagyonelemet -vagy legalább annak változását amelyik változott- figyelembe veszed a mérleg készítésénél, nem csak az egyiket igen, a másikat meg nem.
Ehhez persze szalmai felkészültség és némi munka kellene, amit az nem fog megtenni, aki csak kampányolni akar.

Látod én vettem a fáradságot és kikerestem az adatokat, csináltam egy ábrát és feltöltöttem, hogy tényekről beszélhessünk - függetlenül attól, hogy mit mutatnak, kinek kedveznek a tényadatok.
Te viszont -állítólagos szakmaiságod ellenére- nem vagy hajlandó eltérni a prekoncepciódtól.
OK, szíved joga, hogy azt imádd, akit akarsz, de legalább az adatokat tartsd tiszteletben! Én megtettem, beírtam - függetlenül attól, hogy van olyan része, ami a te álláspontodat támogatja. Te viszont nem vagy hajlandó ugyanerre, inkább hazugságozol - és ez sajnos téged minősít. :-(
watson
watson 2013. 09. 03. 18:55
Előzmény: #173  szivacs
Az általad mutatott grafikon nem alkalmas az eladósodottság ábrázolására, mert nem tartalmazza az el nem költött részét az adósságnak, csupán kormányzati hazudozásra jó amit itt művelsz.

SZÓVAL HAZUDSZ SZIVACS

Éppen a te RÉSZ grafikonod alkalmatlan két időpont közötti eladósodottság összehasonlítására. Számalmas a vergődésed amivel a szavad járásával még hiányosabb számsorra próbálsz alapozni ;)

Nézegesd egy kicsit a HIVATALOS MNB devizatartalék adatokat is! Tanulj tinó, hamár eddig elkerülte a figyelmed!

Törölt felhasználó 2013. 09. 03. 18:45
"A te sztárolt kedvenc kampánygrafikonod a hivatalos nettó államadósságot korrigálja a vagyonelem EGY RÉSZÉVEL"

A likvid eszközökben lévő részével.
Törölt felhasználó 2013. 09. 03. 18:44
Ez elég nagy öngól, ugyanis Bajnai egy évében a nettó adósság az bizony itt is stagnál... Előtte nő és ha az időintervallumot kitolod a jelenig, akkor bizony utána is.
szivacs
szivacs 2013. 09. 03. 18:41
Előzmény: #170  watson
A te kedvenc kampánygrafikonod nem a nettó államadósságot ábrázolja, a hivatalos AKK adatok szerint ugyanis az így fest: link

A te sztárolt kedvenc kampánygrafikonod a hivatalos nettó államadósságot korrigálja a vagyonelem EGY RÉSZÉVEL, de nem az összessel. Tehát nem teljeskörűen tartalmazza azokat, vagyis hiányos.
Ennélfogva nem alkalmas arra, hogy két kiválasztott időpont közötti változást meg lehessen ítélni belőle. Ez csak akkor lenne így, ha MINDEN MÁS - a kedvenc kampánygrafikonodban nem ábrázolt- vagyonelem változása nulla lenne, ami minden bizonnyal nem így volt. Tehát a hiányos adatokból levont következtetésed nem megalapozott, csupán kampányfogás.

"Nagyobb gazdasági hozzáértést tételeztem fel rólad", minthogy egy hiányos számsorra alapozz egy gazdasági következtetést. :-)
Törölt felhasználó 2013. 09. 03. 18:18
Előzmény: #171  watson
Szivacsnak nem a teljesség a célja, hanem Orbánék melletti kampányolás. Ilyen értelemben ez az ábra sohasem lesz teljes, mert nem őket igazolja.
watson
watson 2013. 09. 03. 17:59
Előzmény: #170  watson
ábrázolja = cáfolja
watson
watson 2013. 09. 03. 17:58
Előzmény: #167  szivacs
szivacs, mégegyszer elmondom a gyengébbek kedvéért:
adott egy grafikon ami a nettó államadósságot ábrázolja a forint és a deviza adósság el nem költött (ha úgy tetszik likvid) részével (devizatartalék)csökkentve, nem pedig egy vagyonmérleget.

E tekintetben teljes.

Tökéletesen ábrázolja azt a kormányzati hazugságkampányt amit te is folytatsz államadósságügyileg.
szivacs
szivacs 2013. 09. 03. 17:58
Előzmény: #168  bigyula
így gondolod?
bigyula 2013. 09. 03. 17:46
Előzmény: #167  szivacs
Tehát, ha az adósságunkból levonjuk a vagyonunkat (pl. a föld, a természeti kincseink értékét is), akkor megállapíthatjuk, hogy valójában nem tartozuk senkinek semmivel, sőt marad is még elkólyavetyélnivaló.
szivacs
szivacs 2013. 09. 03. 17:39
Előzmény: #164  bigyula
"Ez nem vagyonmérleg!"
Tehát nem teljeskörű - másképpen hiányos.
Bizonyos vagyonelemek szerepelnek benne, míg mások nem. Ennyi.
Olyan, mintha válásnál a feleséged pl. beleszámolná a vagyonmérlegbe a tizenéves kocsit de kifelejtené a milliós ruhatárát és úgy akarna osztozkodni. :-)
szivacs
szivacs 2013. 09. 03. 17:35
Előzmény: #165  watson
Bocsi, de nem lovagolok semmin. Mindössze megállapítottam, hogy a kedvenc kampányábrád nem teljeskörű. Igaz vagy így van?
watson
watson 2013. 09. 03. 17:24
Előzmény: #163  szivacs
szivacs wazze, miről beszélsz????

te az én ábrámnak is csak egy kiragadott elemén lovagolsz és még te kérsz számon teljességről???

gyere már le a földre a kampányirodából! ;)
bigyula 2013. 09. 03. 17:19
Előzmény: #163  szivacs
"A vagyonelemek egy részét beleteszi egy részét meg kihagyja az ismeretlen készítője"

Ez nem vagyonmérleg! Ennyi erővel az adósságból le lehetne vonni az állami tulajdon piaci értékét (cégek, föld, stb), és lehetne azt mondani, hogy valójában nincs is adósságunk, csak nem a miénk az ország!

Mégegyszer: konkrétan mi hiányzik neked az ábráról? Válaszolj!
szivacs
szivacs 2013. 09. 03. 17:09
Előzmény: #160  bigyula
watson kedvenc kampányábrája meg játék a számokkal :-)
A vagyonelemek egy részét beleteszi egy részét meg kihagyja az ismeretlen készítője. Minden, csak nem elfogulatlan és teljeskörű vagyonmérleg.
szivacs
szivacs 2013. 09. 03. 17:01
Előzmény: #158  watson
a te kedvenc kampányábrád meg játék a számokkal...:-)
watson
watson 2013. 09. 03. 16:41
Előzmény: #157  szivacs
ÁKK alig 2 hetes nyilatkozata: "az ÁKK Zrt-nek általános értelemben államadósság nyilvántartási feladata nincsen" ;)

Topik gazda

upgrayeddAKS
upgrayeddAKS
3 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek