LJ91

Regisztráció: 2021-04-17 20:53:23

Hozzászólások száma: 26

Utolsó hozzászólás: 2022-02-05 12:37


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 1
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik 2022. 02. 05. 12:37
Vagyonszerzési illetékkel kapcsolatos kérdés:
 
Illetékmentes az építési telek vásárlása, amennyiben négy éven belül a szabályoknak megfelelő ingatlant építünk rá, illetve szintén illetékmentesség/kedvezmény jár ingatlancsere esetében bizonyos feltételek teljesülése esetén (X éven belül csak a különbözetre fizeted meg).
 
Ha vettem egy építési telket, amin építkezni kezdtem volna, így igénybe véve az illetékmentességet, de közben jött egy jobb lehetőség, így a telket pl. 1 éven belül eladom, és veszek egy másikat, amin ténylegesen építkezni kezdek, bármilyen módon el tudom kerülni, hogy az első telek után megfizessem a 4% illetéket?
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 12. 15. 08:51
Ennél kicsit árnyaltabb azért a dolog. Vannak jelzáloglevelek, kamatswapok és nyilván MNB funding is meg állami kamattámogatás. Az is valószínű, hogy valakinek mindig le kell nyelnie veszteséget, de azért ne feledkezzünk meg a jelentős kamatfelárról sem, ami mellett évekig (és talán még most is) ez nyereség volt. 
 
Persze lehet reménykedni ilyen "dögöljön meg a szomszéd tehene is" elven, hogy majd ezek a szerződések felül lesznek írva, de ez meglehetősen valószínűtlen. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 07. 10. 00:42
Ez egy akkora merítés Zuglóból, mintha kimennél a Moszkvára, és megállapítanád, hogy az I-II-XII szar...
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 06. 02. 09:00
Ha te ettől jobban alszol, gondold ezt nyugodtan :) 
Tőlem biztos nem fogod hallani, hogy mekkora látnok voltam, és mekkorát húztam, hogy még tavaly felújítottam. Maximum örülök, hogy szerencsém volt. Ki látta ezt előre?
Ha pár éven belül földbe áll a piac én leszek a legboldogabb, hogy olcsón tudunk váltani egy nagyobb ingatlanra, esetleg úgy, hogy még a mostani lakást sem kell eladni. A további rakétázás lenne a legrosszabb forgatókönyv számomra (is). 
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 06. 02. 08:50
Én nem mondom, hogy tuti nem fognak esni az árak. Aki ezen a piacon bármit magabiztosan kijelent, az jó eséllyel téved. :)
 
Csak érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy az itteni vélemények könnyen félrevihetnek, mert a legtöbben a saját vágyaikat vetítik ki, és ebből alakulnak ki a várakozások. A többség akkor nagyon mellé lőtt.
  
Én például ugyanúgy nem örülnék a további rakétázásnak. Ennek ellenére próbálok hátra lépni kicsit, és nem csak abból a szemszögből vizsgálni a jövőt, hogy nekem mi lenne a jó.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 06. 02. 08:29
Érdemes néha visszaolvasni az itteni, 2015-ös kommenteket. Gyakorlatilag szó szerint ugyanez a vagdalkozás ment már akkor is. 
 
- Mindenki várta a moratórium végét, hogy végre kezdődjenek a banki árverések
- Mindenki azt mondta, hogy már küszöbön a kamatemelés, mert nyakunkon a hiperinfla
- Az ingatlanok áremelkedése eddig tartott, jön a lejtmenet
  
Egy-két józanabb arc volt, aki megjegyezte, hogy akár még emelkedés is jöhet. Nem mernék jósolni most a jövőre vonatkozóan, de sokan fognak még itt pislogni, hogy mi történik. Ráadásul akár itt, akár a kiszámolón olvasom a hozzászólásokat, rengetegen várnak nagy pénzzel a jó beszállóra. Így viszont nincs hova esnie az áraknak. 
 
Utólag jó döntésnek tűnik, hogy tavaly megvettük az esést, pont akkor, amikor a legkétségbeesettebbek voltak az eladók, illetve még tavaly lezavartuk a felújítást is. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 06. 01. 08:48
Komolyan nem is értem miért nem így indítja el a folyamatot, aki nem ért hozzá. Igen, a közvetítő jutaléka beépül az árba, de annak is beépül, aki nem veszi igénybe.
Konkrétan körbenéztem én is először a piacon, a szakmából adódóan, aztán leültem egy közvetítővel, és hozott jobb ajánlatot, mint amit én tudtam kiharcolni. Emellett pedig intézte az összes papírmunkát, és mindennel házhoz jött. Egyetlen egy alkalommal kellett befáradni így a bankfiókba. 
Ha van választott bankod, ott is szinte biztos, hogy tud hozni valami plusz kedvezményt. Ráadásul segít, ha bármi gond van az értékbecslés/jövedelem vonalon. 
Nyilván érdemes valami értelmesebb irodát felkeresni, nem olyat, amelyik az ismerőseid telefonszámáért kuncsorog.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 05. 21. 23:49
A rokonodnak viszont ezek szerint fogalma nem volt a csökkenő adóalapról ingatlan értékesítés esetén... 5 év után pont ugyanannyi SZJA-t fizetsz mindkettő után: nullát. Nem kell mindent készpénznek venni, amit valami látszólag nagyon hozzáértő rokon/haver magabiztosan előad...
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 05. 18. 20:17
Most komolyan nem látod át, hogyan változna meg ez az egész, ha a világon mindenki hirtelen örökös full-HO-ban tolná, vagy szándékosan értetlenkedsz, hátha úgy neked lesz igazad? Az az indiai/kínai stb. aki most nyugaton van, azt felesleges lesz nyugatra rángatni, amikor otthonról is megcsinálja ugyanazt. Nyilván az ottani jó szakember sem egy tál rizsért fog dolgozni, mint a klasszik indiai biorobot, de garantálom, hogy sokkal kevesebbel beéri mint te. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 05. 18. 19:26
Fordítok egyet a dolgon: ha te meg tudod csinálni a munkádat a Kanári-szigetekről minden gond nélkül, akkor miért fizetne neked többezer eurót havonta a cég, mikor Ázsiában is talál erre kiváló szakembert töredék áron. Két oldala van annak az érmének. 
Abba ne is menjünk bele, milyen jövőkép az, ahol mindenki távolról dolgozik, és nem is ismeri a kollégáit. Valószínűleg alakított valamit a trendeken a járvány, de ez a full-HO hamarosan megint nagyon ritka lesz. Itthon legalábbis biztosan. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 05. 06. 23:09
Arra próbáltam csak reflektálni, hogy most sincs tömeges vidéki kiköltözés. Annyi, hogy felpörögtek a kertes házak a pandémia miatt. Viszont az, hogy egymást tapossák a népek a Bp agglomerációs hazákért, nem azt mutatja, hogy mindenki full-HO vidéki elvonulásban gondolkozik. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 05. 06. 21:10
Persze, itthon is a nógrádi hazákért tapossák egymást az emberek, nem a budaörsi 100+ millás ikrekért a pandémia alatt. Ezt te sem gondolod komolyan. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 05. 04. 16:32
Szerintem ne add el, a lakáspiacon lufi van, a telkek ára felfelé fog menni :) 
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 05. 03. 16:26
Bezzeg a telkeké!
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 04. 29. 11:04
Én javaslom Zugló külső részét. Nagyon jó környékek vannak, tényleg egy-két helyen szinte Budán vagy vidéken érzi magát az ember, de 20 perc alatt akár elérhető a belváros. Szerintem sokkal jobb mint a IX, XI vagy XIII. Egyáltalán nem látom esélytelennek ráadásul, hogy találj egy másfél szobás erkélyes lakást 30m alatt (alkuval). 
Tavaly legalábbis voltak még. Jó nem a frissen,  gyönyörűen felújított, de a teljesen elfogadható kategória.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 04. 28. 00:19
Idézet a 2019-es beszámolóból:
Céltartalékok
A hitelkeretek igénybe nem vett részére és a bankgaranciákra a céltartalék megképzése IFRS 9 standard előírásai szerint került elszámolásra. Ezekre az instrumentumokra a hitelkonverziós faktor alapján kerül céltartalék elszámolásra, amely a le nem hívott keret azon részét jelenti, amelyet valószínűleg le fognak hívni.
Az egyéb céltartalékok elszámolását a Csoport az IAS 37 Céltartalékok, függő kötelezettségek és követelések
standard alapján végzi. A Csoport számos peres ügyben érintett.
-
Ugyanezt írtam le első körben, a mérlegen kívüli tételekre elszámolt céltartalék van csak itt, ami IFRS 9 alapján kerül elszámolásra.
Gondolom le fogod még írni, miért neked van igazad, de ha nem haragszol, arra már tényleg nem válaszolok majd. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 04. 28. 00:05
Jó, tudod mit? Igazad van. :D 
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 04. 28. 00:04
Nem hogy pontosabb, hanem amit írtam, az hülyeség. Nem tudtam, hogy mérlegértéket vagy könyv szerinti értéket írjak, és lett belőle mérleg szerinti eredmény :) 
De off topic vége.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 04. 28. 00:00
Igen, késő van... 
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 04. 27. 23:47
Amikor a hírekben azt olvasod, hogy hitelezési kockázatra képzett céltartalék, az az lesz, amiről beszéltem. Nézd meg az OTP kieg. mellékletében milyen tételeket találsz a forrás oldali céltartalékok között. 
Ha érdekel a téma, lapozgasd az IFRS 9 és IAS 37 sztenderdeket. 

friss hírek További hírek