Topiknyitó: Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 16:49

Shortolás technikai kérdései és egyebek  

Mint oly sokan én is kezdő vagyok, de nagyon! Viszont szeretném megismerni elsősorban a shortolás technikai kivitelelezését (Erste NetbrokerPro rendszer technikai alapjai) illetve a mögöttes pszichológiáját.

Tehát az első kérdésem:

hogyan zajlik le egy teljes short művelet az ENP rendszerben?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
BudFox
BudFox 2009. 01. 21. 22:47
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
Hello Csapa..én csak most jöttem , de lehet hogy tudok énis segíteni kicsit..

"OK! Mi van akkor hogy ha van 100 db részvényem, és éppen 100db-al szeretnék shortolni!
"

erre még nem jött válasz..

-Tehát van 100 darab részvényed, de 5000 forinton vetted pl.. amit semmiképpen nem akarsz eladni..de a szabad pénzeddel bűvészkedsz short, vagy longgal.

- Én azt szoktam csinálni, hogy a meglévő papírokat beteszem egy eladási ajánlattal..teszem azt 5000 forinra..több napig akár.
Hogy amig bűvészkedsz, a régi papírjaid nehogy eladd véletlenül. Így a program nem nyúl ameglévő papírjaidhoz.

- Nyitsz egy shortot...és kész.

Tőkeáttét

- OTP -t például 5 szörös áttéttel tudod megjátszani.
- megnézed mennyi pénzed van..kiszámolod hogy mennyit tudnál venni belőle. és megszorzod 5 -tel..akkor maximális áttéttel megy a dolog...vehetsz kevesebbet is..értelemszerűen akkor kevesebb a tőkeáttét..

- A jutalék kiszámításával vigyázz..mert nemcsak az elején veszi le a 0,3 % -ot hanem a tranzakció végén is 0,3 % --ez már 0,6 % - tehát ennél nagyobb elmozdulás kell hogy nyereséged legyen...ezért olyan veszélyes a részvények napon belüli shortja

- Február 9 -én megyünk Sporonba, ahol a Questornál megnézzük hogyan lehet OTP -t napon túl shortolni..aztán majd beszámolok róla..remélem jó lesz.

remélem tudtam segíteni..ha valami hülyeséget írtam valaki kijavíthat..én is tanulok..sokszor. :DDD
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 21:57
Előzmény: #98  Törölt felhasználó
Pontosan, két különböző dolog: profit realizálás vagy veszteség védelem, ráadásul két irányba: long, vagy short
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 21:53
Előzmény: #97  Törölt felhasználó
Azt hiszem így már világos . Ez nem akart összeállni. Tehát is két különböző dologról van szó.

Kszi mindenkinek a segítséget.
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 21:43
Előzmény: #95  Törölt felhasználó
...egyszerre kettőt nem tudsz....
vagy a veszteséget kezeled vagy a nyerő pozidat véded
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 21:42
Előzmény: #95  Törölt felhasználó
sajnos a magyar brokiknál nem lehet egyszerre két stop-limit megbízást adni, tehát : vagy célárat adsz, vagy veszteség limitálást
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 21:38
Előzmény: #93  Törölt felhasználó
Tisztul, de még mindig nem teljesen.

Azt hogy tudom megoldani, hogy pl. 3200-ra beteszem eladásra, és indul is felfelé a részvény. De nem tudok ott ülni, ezért azt szeretném, ha megfordulna a trend, akkor se menjen le akármeddig az ár. Azaz ha eléri a 2900-at, adja el.
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 21:31
Előzmény: #86  Törölt felhasználó
nem kötelező pont 2905-re állítani, lehet bármilyen összeget írni 2904,2999,2983..akármit
sőt az sem kötelező, hogy beállíts bármiféle stopot...ha te egész nap ott ülsz a gép előtt és magad akarod adni ott és akkor, amikor éppen kedved tartja..

a másik, hogy a netbroker-es felületen kizárt, hogy csak 1 helyen lehessen csak összeget írni...nézd meg jobban..van aktiválási ár és van limitár is...
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 21:28
Az értelme az hogy az ajánlatod addíg ne kerüljön be a rendszerbe amíg az árfolyam el nem éri a 2905-ös szintet.
mert ha csak egyből megadsz egy eladási megbízást 2900-ra akkor az azonnal teljesülni fog mivel magasabb az árfolyam
Az 5 Ft különbség lehet hogy kevés, mert mikor bekerül az ajánlatod a rendszerbe az ár már 2900 alatt van átugrotta a stopodat
tokos. 2009. 01. 21. 21:27
Előzmény: #88  tokos.
Ez a nagyvalag részvény beöntés amúgy elég veszélyes ránk csóringerekre nézve, aki sok pénzzel játszik, megteheti, hogy mikor biztos a jókora emelkedésbe, beönt egy jó adag részvényt, leviszi az árfolyamot, ezzel egyidejűleg bead egy valag vételt, is így összességében aktivál egy csomó stoppot, és így viszonylag olcsón bevásárol, aztán amikor felmegy az árfolyam, szépen eladogatja.

Neked meg a stoppal bukóban elment a részvényed...

Elég bejáratott technika,nem tudom a nevét, de majd egy okosabb biztos megmondja, hogy híjják.

Csak azért írtam, hogy a stoppal is vigyázni kell.
konknapott 2009. 01. 21. 21:25
Előzmény: #89  konknapott
a 2. pontba 3105-ös aktiválási árhoz 3100 tartozik nem 3000!!! bocs!
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 21:24
..mi értelme van a 2905-nek?
..te mondtad azt a példát, hogy 3000-ért vetted, 2900-ért ki akarod vágni, ha esetleg addig lemegy az ár...

...ha 2988-nál van éppen az árfolyam és te rádobod úgy, hogy 2900-írsz be, akkor ott azonnal 2988-ért fog elmenni a papírod..

...ha beállítod a stop-ot, akkor akár ki is kapcsolhatod a gépet, mert nélküled is be fog kerülni az ajánlatok közé a tied..ehhez viszont a számítógépnek kell, hogy valami, "aktiválja", életbe léptesse az ajánlatodat, ami addig még bent sincs az ajánlatok közt..

az aktiválási ár egy "fotocellás kapu", amin, ha belép az árfolyam, akkor automatice bekerül a könyvbe az ajánlatod..

a limit árad az, ami az uccsó ár, amin legrosszabb esetben szabadulni akarsz tőle

azért kell 2905-re rakni (tehát magasabbra), mert idő kell, amíg a rendszer érzékeli az ajánlatodat és idő kell neki, mire berakja azt a könybe..

..pl. otp-nél 1Ft a lépésköz..ha 2905 az aktiválás és Te 2904-re rakod, akkor szinte biztos, hogy egy leöntésnél átmegy rajtad az árfolyam és amikor jön vissza (fel) akkor kerül csak eladásra
...szóval túl közel van a két ár, akkor lehet, hogy átlép téged a piac (jártam már így)
konknapott 2009. 01. 21. 21:17
A stoppot 2 dologra használhatod.
1. Veszteség minimalizálás (3000 vett otit kidobod 2900ért ezért beraksz egy 2905-ös aktiválási árat, tehát ha ezt eléri az árfolyam akkor bekerül a könyvbe a pakkod és elkönyveled, hogy ez most nem jött be)
2. Nyereséget garantálsz (beraksz egy 3105-as aktiválási árat és 3000Ft-on berakod a könyvbe a pakkod így az garantáltan elmegy és elégedetten hátradőlsz majd kisidő múlva bosszankodsz, hogy már 3200 az árfolyam... ezt elkerülendő esetleg menetközben tologatod felfele az aktiválási árat)

Azért kérem a rutinos figurákat fussák át amit írtam, mert könnyen lehet fordítva ülök a lovon.
tokos. 2009. 01. 21. 21:16
Azt is meg lehet tenni, hogy mindkettőre 2900-at adsz meg, csak ebben az esetben előfordulhat, hogy eléri a 2900-at az árfolyam, bekerül a rendszerbe az ajánlatod, de annyira kevés vevő van már csak 2900-on, hogy a te eladási megbízásod már nem teljesül, vagyis átugorja a rendszer.

Velem fordult már elő, mikor hirtelen beöntenek egy nagy valag részvényt....

Persze a 2905 sem mindig jelent biztonságot...
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 21:15
Hogy ne bukjál többet 95.-ft-nál/részvény. (3%?)
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 21:10
Előzmény: #84  tokos.
Pontosan ezt nem értem. Ha 3000-en vettem, akkor mi értelme van megadni egy 2905-ös aktiválási árat?
tokos. 2009. 01. 21. 21:05
Előzmény: #83  Törölt felhasználó
A példából kiindulva, eladási ár 2900, aktiválási ár 2905.

Ilyenkor lehet, hogy 2905-ön fog teljesülni a megbízás, ez függ attól, hogy mi van a rendszerben.
tokos. 2009. 01. 21. 21:03
Előzmény: #76  Törölt felhasználó
Az equitasnál vagyok,ezt tudom mondani, a többi is hasonló lehet.

Ha mondjuk vettél OTP-t háromezren, akkor beadsz eladási megbízást, ami majdnem olyan, mint egy szokványos eladás, azzal a különbséggel, hogy van egy stop ajánlat jelzésű bejelölő négyzet, azt be kell ixelni, és akkor megadható egy aktiválási ár. Mikor az árfolyam eléri az aktiválási árat, akkor kerül be a rendszerbe a megbízás.

Aztán valahol majdcsak elmegy a részvény, némi szerencsével.
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 21:02
Előzmény: #80  Törölt felhasználó
Köszi!

Az Erste Netborek rendszerében viszont csak annyi lehetőség van, hogy stop (igen/nem), és egy aktiválási árat lehet megadni. Ilyenkor mennyi a stop limit?
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 21:00
Előzmény: #81  Törölt felhasználó
...mindenből fel lehet állni....csak idő, kitartás, tudás, bátorság kérdése az egész
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 20:50
Előzmény: #78  Törölt felhasználó
Hát az első az nagyon durva.....abból nyilvánvalóan nem lehet felállni.........

Topik gazda

csapa
4 4 3

aktív fórumozók