Mint oly sokan én is kezdő vagyok, de nagyon! Viszont szeretném megismerni elsősorban a shortolás technikai kivitelelezését (Erste NetbrokerPro rendszer technikai alapjai) illetve a mögöttes pszichológiáját.
Tehát az első kérdésem:
hogyan zajlik le egy teljes short művelet az ENP rendszerben?
az en filozofiam az hogy a tozsde alapvetoen emelkedik
tehat ha senki nem szol bele ha senki nem nyul bele akkor szep csendben lassan csorog fel
miert?
mert az elmult ketszaz evhez kepest a hirkozles es a technika fejlodesenek koszonhetoen egyre tobb ember tudja ezt megteni ezert meg is teszi
tehat a vasarloi piac folyamatosan bovul es ez nem is all meg meg egy darabig gondold el kinaban meg hanyan nem vettek reszvenyt vagy eszak koreaban, jo egy darabig nem is fognak dehat a jovore van tartalaek akkor igy mondom
namost ez az a vasarloero bovules ami most a valodi vilagbol elfogyott es ezert van az osszeomlas
minden vallalat arra spekulal hogy jovore tobbet tud eladni mint iden ez a novekedes lenyege
eddig tartott most minden osszezuhan hogy ujra novekedhessen
es mivel 1929-es valsag ota lenyeggesen tobb ember el a foldon ennek a szuksegszeruen bekovetkezo osszezuhanasnak ok fizetik meg az arat ami persze igy kisebb mint az 1929-es hiszen tobbfele oszlik el
a vaslagban mindig a kisemeber veszit, legvegul mindig te fizeted meg az allami mentocsomag arat vagy barmi maset
igy tehat a shortot ugy kell felfogni mint egy utolso ketsegbeesett tozsdei manovert arra az esetre hogy esesen is tudjal keresni
aki igazan bizik egy bizonyos fejlemenyben az nem shortol hanem hataridos vagy opcios ugyletet kot persze ez meg a shortnal is bonyolultabb es kockazatosabb legalabbis andre kosztolany szerint
tehat azt kell mondjam hogy a shorthoz nem lehet erteni
ugyanis a fentiekbol kovetkezik hogy az alapvetoen emelkedo arfolyamok (a teremszetes korerkciokat leszamitva persze) csak akkor kezdenek igy el esni ha valaki kifejezetten erre manipulalja vagy ilyen hirek jonnek ki
mig tehat az emelkedes magatol mukodik ugymond az eseshez aktiv cselekves szukseges
mint a gravitacio csak forditva
tudod hogy ha leejted az almat le fog esni de ahhoz hogy megalljon meg kell hogy allitsa valami tehat aktiv beavatkozas kell
mivel a short is ilyen aktiv beavatkozassal indul ezert azt soha de soha semilyen korulmyenk kozott nem tudod biztosra kiszamitani hiszen nem ismered az aktiv cselekvo szandekat vele
ezert shortolni joreszt csak megerzes alapjan lehet
a megerzest pedig a grafikon folyamatos figyelese fejleszti
ezt bemagolni meg alakzatozni meg TA-zni nem lehet, ott 1 mp alatt kell dontened ha ugy latod hogy esni fog aztan azonnal zarni is amint megvan a nyero
a TA azert van hogy hosszabb tavon felismerd a folyamatokat es aszerint tudd ahogy krisztian szokta mondani a tamaszokat es ellenallasokat kihasznalva jobban pozicinalni a short kifutasat zarasat nyitasat kockazatat es stopjait
nagyon sokan nagy bukoban ulnek akik ebben az idoszakban tanulgatjak...a legjobb a kivaras,a megfelelo szinten beszallni egy emelkedesbe,a longot ki lehet ulni(innen mar,nem 9k rol mondjuk otiban),de a short pozikat minde nap zarod,tehat realizalod a veszteseget is...
Nem akarom elveszteni a kedvem, mert nagyon tetszik ez a világ de baromira felkészületlen vagyok és ez így nagyon kamikaze lenne meg értelmetlen is. Egész nap figyelek és majd ki gúvad a szemem annyira próbálom elkapni az infókat a shorthoz, de ez most nekem nagyon nehéz........ráadásul mivel várom a lenti beszállókat egy longhoz így illő lenne ezt normális shortokkal lekereskedni,. Ugyanakkor azt is látom, te akinek nagyon jó érzéke van ehhez az egészhez meg a Kriszti@n is tökre bizonytalan mert egyszerűen kiszámíthatatlan minden. Kriszti@n is napok óta megérzésre shortol....
siman
elofordulhat
nekem csak egyszer sikerult miota csinalom es az tegnap volt...
elegge izzadtam is mire helyrehoztam es az is eleg maceras volt latod ahogy leirtam...
dehat vonz az izgalom meg ha neha konkret penzzel nem is parosul
elvegre ugy unatkozom :)
van idom minden hirt elolvasni minden internetes oldalt megnezni es kozben meg egy par filmet is
de azt hiszem ma inkabb jatszok par orat az osregi sim city 4-gyel amit meg hmmm.. amigan kezdtem el ugy....hmmm 15 eve :)
mindenki mas velemenyen van de ha biztonsagi jatekos vagy,hagyd a tokeattetet.gyakorold siman.ne kockaztass tul sokat,a tokeattet megol meg regi tozsdeseket is!!
rendben :)
bar nem ertem mi a bonyolult ezen
egy ceget vezetni is kura bonyolult megsincs tanulovezetoi jogsi az elejen
ha elkezded vagy jol csinalod egybol vagy jon az apeh vegrehajtani
szerintem itt is igy van
vagy tudsz mindent vagy a tozsde kivegez...
nem? :)
dehogy az latod hogy en is leke pedig november eleje ota bele vagyok ragadva es megis tudok azert vele keresni :)
mondjuk ilyet tobbet sose csinalnek ha egyszer kiszabadulok
marmint a beragadast
tokeattet akkor jo ha napon belul egy biztos kiugro pontot akarsz megfogni
persze mostanaban keves biztos irany van de azert akad
a mai bedoles az volt meg szerintem az elpattanas is
duhos vagyok hogy lefele nem kerestem mert el kellett mennem
es duhos vagyok hogy felfele meg mar nem tudtam mert a fedezetem igy is nullan van tehat nem maradt penzem venni...
Ja és tőkeáttétel nélkül.........na így azt hiszem még nagyobb gáz. De az az igazság hogy kisebb tétellel el kellene kezdeni , mert így sohasem tanulom meg.
pontosabban 6 short pozicio volt tegnap
2 indult lentrol de nem jott be
ennek fedezetere nyitottam egy harmadikat de buktam es gyorsan zartam ekkor sikerult eleg a tetejet elkpani es nyitottam meg kettot pont olyan ertekben mint az also ketto
kozben azt a kettot is zarnom kellett mert rizikos volt a helyzet nem engedhettem meg hogy bukjak
az egyik lenti shortot tudtak csak fedezni ez volt a 2490-es szarakodas hosszu ideig delutan
az utolso lenti short fedezetere ami 2405-on volt majdnem napi minimumon 2450-rol inditottam egy utolso shortot vegso probakent mert be kellett dolnie ereztem
bejott de nem kockaztattam megint hanem elobb zartam 15-nel
igy a minusz 300 ezer bukot sikerutl -29-re csokkenteni
ma is jol indult ket short 75-rol es 66-rol de delben el kellett mennem es addig nem dolt be
mar 11-kor keszulodni kezdtem es ezert zartam 3 ft nyeroben ami buko mert 7 ft a brokerdij
erre 10 perccel kesobb bezuhant
egy 50-es nyerot dobtam ma ki ezzel
haragszo is arra akivel uzletet akartam kotni es nem is kotom meg
a vasarnapi uzletnek vege!
most megint raerek es maradt egy csomo penzem is...(mar ugy ertem hogy nem veettem meg amit akartam a fene essen bele)
Shortolás technikai kérdései és egyebek
Tehát az első kérdésem:
hogyan zajlik le egy teljes short művelet az ENP rendszerben?