Sziasztok! Abban szeretném a segítésgeteket kérni, hogy valaki tudja e, hogy kb hogyan néz ki a supra portfóliója most. Ha nagyjából lehetne tudni akkor jobban lehetne követni az eseményeket illetve azt, hogy érdemes e tartani. Nagyon lassú az emelkedés. A covid utána nagy esésben kb -30%-ban áll meg nálam ami azóta 23% környékére javult. Jó ideje ülök benne de kezdek arra az elhatározásra jutni, hogy realizálom a bukót és állampapírban vagy több részvényben korrigálok. Gondolom vagyunk még ezzel páran. Nektek mi a tervetek?
Hát most nagyon megy minden alapkezelőknek az utóbbi 3-6 hónapban.... nagy is arc podcastokban és youtube-n ... eddig meg semmi. 3-5év lemaradásban vannak ... Én nem bántam meg hogy nagy zuhé után kiléptem, leírtam a hatalmas mínuszt. Szerencsésen elkaptam két fel hullámot máshol, nem vagyok még a pénzemnél, de már minimális lehet a bukó ..
" Csabánk pedig eladta az olajat" - ki ez a Csaba? :) Egy ismerősöm így vesztette el az örökségét, mert a beteg újszülöttel nem tudta követni az eseményeket a covid-esésnél és az otp privibankár sem szólt... és azóta féláron kénytelen lassacskán felélni.
Egy jó pár évre elköszöntem az OTP alapoktól. Volt OTP Supra sok ... a COVID-nál ugye nem gondoltam hogy idáig elér hisz a SARS-1 se ért ide. De a 2 az igen ... Csabánk pedig eladta az olajat ... na ugye estünk 40-45%-ot. Na gondoltam innen nem fogunk felállni hiszen esély sincs kiülni hisz eladta. Átmentem Disztributívba nem hittem Cathie Woodnak és Elon Musknak se, de Supra után mit veszíthetünk ... szépen emelkedtünk, de egyre jobban nem hittem e két elmének és ebből is kiléptem ... USA deviza alap lett a következő, ami eddig szépen szárnyalt ... most ugye az is elakadt. De már a pénzemnél vagyok, szóval van remény kilépni a Supra-ból. 87 027 445 066 HUF van még benne. És most nézve mintha erőre kapna, de innen nyerni 5év -6,6% hát nem tudom.
Csak azt nem értem,ha a long trend fordult, akkor csak néztek mint a sülthal... nem hogy az adott pozíciót shortra fordították volna? Legalább a pozíciók után stop lossot betehettek volna,így minimális bukásokkal nagyjából tőkevédett lett volna az alap. A tőkevédettség-et azért be kellett volna építeniük.
-Olvasónk írta:Tisztelt Financiológus!Több éve
rendelkezem OTP Supra Származtatott Befektetési Jegyekkel. Körülbelül
hárommillió forintot fektettem be, melyet 2 éve szerettem volna
visszaváltani. Akkor az ügyintéző lebeszélt erről, mert -14 százalékon
állt a befektetés. Azt tanácsolta, várjak vele, ha nem sürgős. Azóta -30
százalékon van a pénzem. Mit javasol?Köszönettel és tisztelettel:Zsuzsanna.A Financiológus válasza:Kedves Zsuzsanna!A kérdése
jogos, nehéz azonban megfelelő választ adni rá. Sajnos sokan járnak az
ön cipőjében. Az OTP Supra az OTP Alapkezelő egyik legnépszerűbb
abszolút hozamú alapja volt, 230 milliárd forint fölött is volt a
vagyona. A rossz teljesítmény miatt azonban sokan megvonták a bizalmat
ettől a konstrukciótól, most már alig 85 milliárd forintot kezelnek a
forint sorozatban. A rossz teljesítményt látva az OTP Alapkezelő február
1-jén változtatott az alap kezelésén, új szakemberek
döntenek a befektetésekről. Megkérdeztem az alapkezelőt, mit kell
tudniuk a befektetőknek most a Supráról, és a következő választ kaptam. Az OTP Supra Alap egy kockázatos abszolút hozamú származtatott alap.
Sajnos előfordul, hogy turbulens piaci helyzetekben az ilyen típusú
alapok portfoliókezelőinek a döntései utólag hibásnak bizonyulnak,
amelyek hatását a származtatott pozíciók még fokozhatják. Az OTP Supra
Alap esetében is ez történt. Az alap kockázati besorolása ennek a
lehetőségét tükrözi is: az Európai Unió vonatkozó direktívájának
megfelelően kialakított 7 elemű kockázati skálán 5-ös (számottevő), azaz
közel a legmagasabb kockázati kategóriába került. A besorolást az
úgynevezett volatilitás, egyszerűbben árfolyamingadozás alapján kell
elvégezni, amely a heti hozamok évesített szórását jelenti 5 éves, azaz
260 hetes mozgó átlagot tekintve. A skálán az 5-ös besorolás azt
jelenti, hogy a fent leírt módszerrel számított volatilitás elérheti a
15 százalékot https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/financiologus-otp-supra-kerdes-arfolyam-eses-befektetesi-alapkezelo-tozsde.750027.html.
Mármint úgy értem, hogy a Suprában feltankolnak egy részvényből, ami ha - mit ad isten - épp van Csányi alapjában is, akkor ő meg szórja kifele egyre drágábban. Aztán a Suprából szórják ki, akkor meg Csányi veszi olcsón.
Ez valahol nagyon durva és elszomorító. A Covid alatt, amikor leesett az alap, jött egy nagy rally. Ott be kellett volna szállniuk, érthetetlen, miért nem léptek jót. Illetve most is jöhet egy rally, ha a háborúban békét kötnek. Ha itt se tudnak legalább 30 %-os pluszt hozni, akkor valami nagyon undorító dolog mehet a háttérben, Kulcsár ügy kategória.
MÁP-ba tuti nem rakták, mert akkor felfele menne. :) Szerintem amúgy jó beszállókat/kiszállókat csinálnak maguknak az alap tőkéjével, pl. Csányi szingapúri alapjának. Ez megmagyarázná, hogy miért megy mindig a piaccal ellenététes irányba.
Azért nem büntethető, mert ebben az országban leginkább csak a kis ember büntethető. Én is nagyot buktam az alappal. Hívtam az OTP brokereket telefonon, beszéltem is velük (bár nem Szalma Csabával) az esés kezdetének ideje alatt (2 éve) nyugtattgattak, "Ugyan, nincs itt semmi semmi probléma, máskor is megesett ilyen". Nem tréfálok, tényleg ezt mondták. A helyzet azonban az, hogy úgy tűnik, magára hagyták az alapot, mintha nem is foglalkoznának vele. Talán berakták MAP-ba az egészet, és kész.
Benne voltam korábban a Suprában, csalodtam az alapban. De nem azért, mert az olajjal együtt összeomlott, hanem azért, mert utána nem állt talpra, mint pl. az OTP EMDA. Szalma Csaba, de azt követő menedzsment nagyon amatőr módon viselkedett, viselkedik, de nyilván Szalma korábban jó volt
elég nagy olaj kitettségük volt akkor, azon bukott az alap sokat. a supra grafikonját elnézve úgy tűnik, szalma kitárazott a mélyponton, akár 1 kezdő, és elment mellette a wti/brent bull. az, hogy 10%-ot tud esni 1 nap alatt, nagyon nem normális, most fogalmam sincs mit művelnek
Törölt felhasználó2022. 03. 01. 07:23
Nem lehet OTP, ami 8e -ről 18e -re ment a covid alatt, akkor nem vitte magával az otp az otp suprát, akkor ez lefele is igaz lehet..
OTP Supra