A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Ahh, dehogy!
Sajnos elvoltam foglalva mindenféle mással, meg szereztem végre egy jó gyalut, mert az se volt, megy lenyomó követ:)
Na de karácsonyra csak meg lessz.
Viszont a szomszédba ettem egy sült husit káposztával.
Lekapatták mindkét oldalát a hússzeleteknek, majd tepsiberakták, megszórták jó vastagon savanyúkáposztával, tetejére hagymakarikák és vékony szalonna szeletek kerültek, majd be a sütőbe. Gyors, egyszerű és finom:)
"....Lekapatták mindkét oldalát a hússzeleteknek, majd tepsiberakták, megszórták jó vastagon savanyúkáposztával, tetejére hagymakarikák és vékony szalonna szeletek kerültek, majd be a sütőbe....."
Profi!
A napos oldalon vagy. :))))
A fránya CSICSÓKÁNAK (q.va caps lock) tényleg macerás a pucolása.
Ma Pestről hazafelé jövet Szfváron az Auchanban kaptam kacsa hájat akciósan. Most azt sütöm ki. Reggeliként majd a kacsa zsíros kenyérhez nagyon jól fog pászolni a savkáposztám. Atom erős csöves és cserkó paprika is van benne. Azt mondják, hogy az idén különösen jól sikeredett a savkápom. :)
Gránátos kocka slambucosan, utána gránát alma - az egészség megőrzés miatt... :)
Most pedig ismét sütőtökös mákos rétes. :)))
Jó ez a vasárnap délután!
Hmm de jó lehetett. Megcsinálom már én is azt sütőtökös mákost ;)
Nálunk libaleves mélyhűtőből, meg sajtos pesztós tepsis csirke.
Még mindig káposzta:
Anyukám sosem káposztás tésztát készít, hanem a káposztás sztrapacska egyszerűsítet formáját káposztás nokedlit.
Biztos nagyon furcsán hangzik elsőre, de ehhez a nokedlihez nincs tojás keverve h könnyű maradjon. Aki megkóstolta nálam annak mindnek ízlett. Sokkal jobb mint tésztával, rögtön a káposztára van szedve,így beissza az ízeket magába.
Meg olcsó és gyors is ;)
A Lidl réteslapját javaslom (még mindig akciós), mert könnyű vele dolgozni, könnyű feltekerni, pont jó az állaga. Más lapok szárazak, törnek, ha nedvesíted, akkor meg szétmállik az egész cucc. Ha ilyen anyag jön be a konyhámra, akkor ezt csak simán rétegezem, nem csavarom föl.
Sok tököt bele! Sütés közben a levét kiengedi, de a mák felszívja. Egy közepes méretű tökhöz ment 25 dkg mák, meg a többi cucc (cukor, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, narancshéj). A 8 lapos rétesből lett 2 db 3 lapos 1 db 2 lapos tekercs. A 3 tekercs pont belefért a kis tepsimbe. 3 db ágfánál (kb kar vastagságúak) kb 1 óra alatt kész lett. Cukrászok elbújhatnak, Nagyikám pedig föntről örül. :)))
Még csak most sikerült beesnem a gép elé. Imádom a gránátalmát. Készülök a kgst piacra, szoktam venni ilyenkor egy pár üveg gránátalmalevet. Én délre sült csirkét készítettem /2 sajátot/, főtt és utána vajon kérgesített burgonyával. Édesség túrós, szilvalekváros derelye. A töltött káposztát /rizses/ pedig most kaptam le a tűzhelyről. Reggelig kihűl. Úgyhogy jó ez a vasárnap este, letehettem a fenekem végre :) Szerencsére ez nem rendszer, de egész nap kint voltunk, úgyhogy csúszott a program. Hét közben a tepsün krumpliba tettem csicsókát félevágva, finom volt. Hamar rászoktunk.
A múltkor kipróbáltam a karalábés tésztát is, annyi, hogy ennél fehérborsot tettem rá, egyébként ugyanúgy készül mint a káposztás. A szomszéd gyermekes anyuka pedig cukorral készítette.
Köszi előre is a recepteket, jó lessz az bármikor.
Csak időm lenne elég sütni...:)
eur/usd topikban érdemes olvasgatni, persze nem engem..:D
Tőzsde nem megy olyan jól mint a sütés...;)
Szarvasvadi, sjani, meg néhányan professzionalisan viszik a topikot.
Eszembe jutott egy másik káposztás kaja.
A káposztás bableves. Debrecenben ettem, nagyon finom.
Az a lényege h külön a babot, a füstölt csülköt és káposztát megfőzik, majd összekeverik ezt az egészet. Talán pici rántás megy bele.
Diki biztos jobban tudja, hajdúsági kaja.
Én egyszer készítettem de férjem szerint rosszul mert a csülkös bablevesbe tettem a káposztát, és rettenetes módon répa is volt benne...:D azt mondta a répát nem birja a gyomra.
Mi savanyú káposztával készítjük. Én úgy szoktam, hogy a csülköt kuktában előfőzöm, csont cupp ki, Lulunak a labradornak, utána levével együtt teszem nagyobb fazékba a beáztatott babbal együtt. A savanyú káposztát a vége felé, mert attól minden nehezebben fő. Én szoktam egy kis rántást is tenni bele. Na és ezután kell valami tartalmas kaja, is mert ez vasszegolvasztó :D
Ma nyúlcombot sütöttem bolti fűszerezéssel, kebab, grill, gyros. Nagyjénaiban egy jó adag krumpli, rá a hús, kevés víz és olaj alá, tető rá és be a sütőbe. Egy óra alatt kész volt, hozzá almakompót, cékla, igény szerint.
Pukkantgat a savanyúkáposztám, de nem tudom kell-e habot szedni a tetejéről nem merem kinyitni. A férjem szerint kellene...
Mindössze 10napja érik, nem tömtem túl van 10cm üres hely a hordóban, és a vizet is rendszeresen pótolom.
Szerintetek kellene habot szednem?!
Más,
holnap keresztelő lessz egy ismerősömnél. A férj glutén érzekeny, egy csodás sütim van amibe nincs liszt. Ez a répatorta!
Svájci specialitás, náluk húsvétkor sütik úgy mint mi karácsonykor a
beiglit. Az íze mintha csokis valamit ennél!
Soha senki akit megkínáltam rá nem jött h mi van benne.
Az én répautáló férjem is imádja.
30dkg sárgarépát finomra reszelünk, 5tojás sárgáját 20dkg cukorral, egy vaniliáscukorral habosra keverünk. 30dkg diót megdarálunk (lehet mogyoró v mandula), a tojásfehérjét habbá verjük. 1tk. fahéjat, késhegynyi szegfűszeget, szerecsendiót, a répát, diót a tojásos masszába keverünk. A végén a tojáshabot óvatosan belekeverjük.
Vajazott, zsemlemorzsával hintett (kapcsos) tortaformában sütjük.
200fokra előmelegített sütőben 50percig sütjük.
Egy nappal előbb érdemes elkészeni és pihentetni ajánlatos.
De persze kihülés után is finom, csak jobban összeérnek az ízek.
Szóval ez az süti ami jobb másnap...:))
Amúgy az eredeti recept szerint marcipánnal be van vonva a teteje, meg marcipán répa díszíti, de nekem ahhoz sose volt kedvem/időm.
Az a kérésem ha valakinek lenne valami bevált sós süti azt kérnék, pogácsa, pirog..mit tom én mi, nekem csak az az egy sajtosom van.
Na meg egy krumlis pogi, de az kicsit macerás, és csak frissen jó.
Kaptam egy óra nethozzáférést :) Igen, le kell szedni a habot róla, nyomatót levenni, átmosni, visszatenni nehogy bepenészedjen.
Átküldettem a recepteket a héten. Abban is van répatorta :) És van egy ufókifli, ami nálunk nagyon izlik mindenkinek. Lehet kisebbeket is készíteni, mert a receptes olyan mint a Tescos sajtos kifli. Remélem átérkezett, bár a gyerek váltig állítja :) Majd megnézem miket küldött, ha újra leszek. Jó sütkérezést.
Ha nem mered kinyitni, honnan tudod, hogy hab van a tetején? Nekem nem szokott.
"Pukkantgat" - Persze! Érés közben gáz képződik és biztos olyan az edényed, hogy így távozik belőle.
Milyen vizet kell pótolni? Nem kell rátölteni vizet, untig elég a sajátja.
Ha normálisan langyos helyen volt 1 hét múlva kóstolható, fogyasztható.
A karácsonyi mákos gubához most tettem be sülni a gubakiflit. Szuper lesz!
Holnap elkezdem a karácsonyi mézes aprókat. Ez több napos menet szokott lenni. :)
Babos káposzta füstölt csülökkel: úgy emlékszem, 1-2 hónapja írtam róla.
Már belenéztem, nagyon kevés ici-pici hab volt rajta.
Tudod cserép hordóm van, aminek úgy van kiképezve a teteje h van egy preme amit vízzel kell feltölteni, ebbe ül bele a tető így légmentesen zár.
Vagyis a levegőből nem kereülnek bele baktériumok.
Persze a káposztára semmi víz nem került.
Éjjel 18-20 nappal 22-23fokos helységben volt, ja és nem volt büdös tőle.
Gondolod akkor esetleg már hidegre tehetem?
Megkóstolom majd, olyan szép "üvegesnek" láttam.
Jobb háztartást vezetsz mint a nők 90%-a! Gubakifli....azta, na ezt még én se. Szeretjük a sima boltival is...:)
Illatos lesz a ház pár napig a mézestől...:))
Próbáld csak ki az enyémet is, lehet többé nem sütsz mást!
Én meg megvettem a sütőtökös-mákos rétes hozzávalóit, de idő az nem maradt rá. Majd jövőhéten...:)
Ismerem ezt a cserép edényt. Nekem is van ilyen, de savkáp-hoz már nem használom. Így már OK a vízpótlás. Sztem már teheted hideg helyre és már fogyasztható.
A mákos gubához ha bolti kiflit használsz, akkor ne sima kiflit, hanem ajánlom a vajas kiflit. De a legjobb a saját készítésű gubakifli. Úgy ízesíted, ahogyan akarod (én bőven vaníliázom) és az állaga is jobb (tömörebb) mint a boltié. Mézes tejjel, olvasztott vajjal meglocsolva, fűszeres mákkal megszórva, vanília öntettel tálalva.... - Aztán lehet küzdeni a derékhájjal a Balaton-átúszásért. :)
Akár a dupláját is készítheted!
Mélyhűtve ajándéknak is kiváló, persze kisütve is, de tudod ahol gyerekek vannak ott így nagyobb az öröm...:))
Törölt felhasználó2014. 12. 12. 21:29
#271
Saci sajtosa!
1,6kg liszt
50dkg zsír
50 dkg margarin
30dkg reszelt sajt18 dkg szezanmag
4 tojás sárgája
4 dl tejföl
1cs sütöpor
4 csapott kk só
Mindent egybe kell gyúrni , kinyújtani ,derelyevágóval ujjnyi vastagra vágni tepsiben tojás fehérjével megkenni .Mi ennek a felét szoktuk sütni igen ízletes .Sok sikert hozzá!!
Kösz, ez jó lesz! Holnap összeállítom, holnapután kisütöm.
Az összeállítást majd egy kicsit személyre alakítom.
Az első adag mézes MEO (kölkek szerint kiváló) után fém dobozban már zárolva.
:)
A héten még lesz 2-3-szor mézes nap.
Egy hét múlva
- vasárnap mákos, diós beigli
- hétfőn zserbó
- kedden flódni.
Addig kiderül, hogy időjárástól függően Szenteste hol lesz, így a többi kaja is majd eképp alakul.
Az elmúlt napokban belementem kicsit a villanyszerelésbe, így kész van a díszkivilágítás is. Most jöttem meg Pestről, ajándékozás egyeztetési tárgyalások voltak a kölkek ügyében. :)
Egyszerűbb Advent-et kívánok Mindenkinek.
Finom lett a tökös-mákos, először nagy szemeket meresztettek rá :) Nálunk gesztenyés és almás süti és krémes nélkül nincs karácsony. Mindegyik könnyen elkészíthető, ha érdekel valakit, feldobom ide.
Szia!
Már hiányoltalak:)
Nem jött meg az email, megtennéd h újraküldöd:
emerald07@freemail.hu
A múltkor mikor megadtam az email címet, balgán lefelejtettem a 07-et. Aztán létezik egy olyan is, csak az nem az enyém.
Valószínű nála landolt a receptgyüjtemény....:((
Bocs Diki, ilyen lüke szétszórt vagyok.
Engem minden érdekel, de a házi krémes az leginkább.
Régen kapható volt a Culinárisba un. ciprusi krémes, hát az valami mese finom! Már próbáltam levadászni a netről, majd egyszer alapos kutatás után kipróbálom.
15-től vagyok szabin, ugyhogy egy kicsit elszakadtam a mindennapoktól, a természet jó regeneráló, ha már kaptam egypár páros lábbal rúgást ebben az évben az élettől :)
Krémes:
Tészta:
25 deka lisztet elmorzsolunk 15 deka margarinnal. 1 csipet sóval, 1 deci tejföllel és 1 tojássárgájával összegyúrjuk. 1 órát hűtőben pihentetjük. Két lapot sütünk belőle.Az egyiket a tepsü hátán, a másodikat pedig benne, és azt benne is hagyjuk. Vigyázz törékenyek !!!
Krém: 4 csomag vaniliapudingot 10 deka cukorral és 2 dl vizzel elkeverünk.
1 liter tejet egy nagyobb /kb 4 liter/ edényben felfőzünk, hozzáöntjük folytonos keverés közben a pudingot. Közben 9 tojás fehérjét 30 deka kristálycukorral kemény habbá verünk, és a fövő pudinghoz keverjük. Gyorsan kemény lesz. Nem kell csak 1-2 percig főzni.
A tepsüben kihűlt lapra tesszük a krémet, a másikkal befedjük. Betakarjuk egy konyharuhával. Mire kihül a tészta is megpuhul, ekkor jól szeletelhető. Tetejére sima porcukor vagy vaniliáscukor kerül.
Ezt ilyenkor ünnepeken szoktam, mert a tojássárgája mehet linzerbe, fasirtba, majonéznek stb.
Köszi a receptet, nem is bonyolult, kipróbálom.
Nekem meg van egy "ehhez való pár" illetve amihez csak tojássárgája kell de az jó sok!
A portugálok nemzeti sütije: link
Ezt innen már elkészítettem, és jó volt...:)
Diki, sajnálom, de remélem jól kijössz belőle bármi is történt.
Jó sütés-főzést, és készülődést!
Nálunk is nagyüzem van, a "kicsi" gyerek jön a pasijával, a nagy meg meghosszabítja az ünnepeket, január 7-től jön haza egy hétre...:)
Asszem utánna rögtön kezdhetem újra a nyári diétát.
Tegnap hókifli. Ma kész a zserbó, holnap megkapja a csokimázt. A beigliket most tettem be a pokolba.
Eddig jól állok, nincs váratlan esemény, hacsak a hókiflik formája nem... :)
2 csomag háztartási keksz/kicsi/ - itt elakadtam. Én 1 kg ht kexben vagyok bejáratva. Tehát mekkora a kicsi ht kex?
Egyébként tökéletes nyári süti, mert ha a piskótát megveszem, nem kell sütni.
Ha nem zsenánt, mi volt az a rugdalódzás?
Ne hagyd magad, Neked drukkolunk! :))
Soha ilyen fáradt nem voltam mint most. Asszem orvos lesz belőle.
Tegnap elvitt a férjem étterembe h ne dolgozzak, de ma névnapos, szóval a Diki féle házi krémest kapja rántott husival.-majd beszámolok hogyan sikerült.
Templomba rég nem járok. A magam módján hiszek, nem római katolikus módra. Sokkal elfogadóbb vagyok mindenféle valással.
Neked?! Feltételezem begyüjtöttél jó sok szeretetet azért a sok finomságért amivel annnyit dolgoztál.
eur/usd topikba olvastalak, lenne nekem is kérdésem nem csak adóügyileg. Légyszi ide írj nekem: emerald07@freemail.hu
Elttelt az unnep, jon az ujev. Karacsony elott egy het onkentesseg, szeretet nyakunkba zudult.
Elso nap 13, masodik nap 14 fos csaladi osszejovetel volt. Kozben jol kibeszelgettuk magunkat a nagyobbik fiunkkal aki augusztus kozepen volt itthon utoljara. Templomban nem voltam, nem helyfuggo a hit szamomra. Tudod, csak O es en, minden korites nelkul. Az emberi unneples mellett nem feledketunk meg kedvenceinkrol sem, kutyasetaltatas, jatek, degu kergetozes, afrikai feherhasu sun furdetes, futtatas. A aok kaja melett jo volt a mozgas..... Szoval igy telt..
Elfelejtettem mondani, hogy ez év elején az SZJA-bevallási időszakban indítottam egy totyikot a tb/eho ügyben. Ott egy fórumtárs nagyon-nagyon profi hsz-eket írt. Talán "stock" vagy valami ilyesmi nick alatt. Érdemes rá figyelni!
Majd megpróbálom megkeresni és előrébb hozni azt a topic-ot.
:)
Az előmelegített tányér.....mint a szállodákban...;)
Olyan sokmindenhez jó, pl. rántottához(ma reggel) ami hideg tányérra téve azonnal elhül még mielőtt belekezdenénk az evésbe.
1)ici-pici vizet a tányérra önteni sorba egymásra rakni őket, majd be a micróba. Kivenni áttörölni. Ha nagy a vendégség és jól lecsöpögtetet tányérokat rakunk be, akkor magától elpárolog a víz, meg lehet úszni a törölgetést.
2)elektromos vízforraló. Kicsi vizet a tányérokba, mire a másodikba beleöntöm az elsőt már lehet kiönteni törölni.
Fél perc az egész....:)
édes-savanyú
Sziasztok!
A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Jó étvágyat!