Topiknyitó: lehoka 2007. 03. 07. 16:00

TIPPSAROK  

Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2004. 11. 22. 09:01
Előzmény: #20419  Törölt felhasználó
Jó reggelt, sziasztok!
A múlt héten (kedd déltől) nem voltam netközelben, így csak most tudom pótolni az OTP-számokat:
5594; 5614, 5626, 5636, 5646, 5658, 5678.
Új:5678, 5710, 5729, 5745; 5761, 5780, 5812.
Remélem ez elég lesz, legalábbis mára.
Buxra, további rallye esetére:a 14342 után 14445 (efeletti ATH:14491),
alulról támasz (fontos)14176 egyelőre még gyenge.
Jó trédelést!
Törölt felhasználó 2004. 11. 22. 08:34
Előzmény: #20418  Törölt felhasználó
giccs!
Nem akarlak elkeseríteni, de jobban teszed, ha mielőbb zárod ezt a pozit.
Törölt felhasználó 2004. 11. 21. 20:07
Előzmény: #20398  minden6ó
Én inkább short pozit nyitottam TVK-ban 5100 fölött stoppolok 4300-4400 körül takelek! 5000-nél nyitottam és azt kell mondanom nem vagyok túl ideges!
Törölt felhasználó 2004. 11. 21. 20:05
!!!
Törölt felhasználó 2004. 11. 21. 19:36
Előzmény: #20415  minden6ó
minden6ó:
Ez egy érdekes kérdés. Én ugyanis úgy kezdtem, hogy először alapokba fektettem a pénzem, és csak utána jött a rendszeres piacfigyelés. Ez azért volt, mert addig én erről nem tanultam, egészen addig őszintén nem is érdekelt a dolog. Elmentem az értékpapírpiac változásai mellett.
Az alapokról egyáltalán először egy egyetemi előadáson hallottam, amikor már megkezdődött a szakmai (gazdasági) tárgyak oktatása. Elkezdett érdekelni a dolog, és gondoltam, mit veszthetek, ha nem a "párna alá dugdosós" kincstári takarékjegyben tartom a pénzem. Erre pár év alatt határidős bux spekuláns lett belőlem...
Na de ez most nem az élettörténet helye. A kötvények megítéléséhez nyilvánvalóan elemezni kell a gazdasági helyzetet makroszinten, és a jövőbeli kilátásokat. Ezt nem lehet kihagyni. Emellett persze a piacfigyelés is fontos.
Ma már az interneten erre sok lehetőség van. Sok cikk megjelenik elektronikus formában a www.eco.hu oldalon. Itt meg-megjelennek állampapírpiaccal kapcsolatos és a témához kötődő makrogazdasági cikkek. Az állampapír piaci referencia hozamok minden nap megjelennek a www.akk.hu oldalon. De itt sok más információ is elérhető az ÁKK tevékenységével kapcsolatosan.
Ja, és ami a CIB Kincsem alapot illeti (ez ugyebár az ottani kötvényalap). Pont belelőttél a dologba. Ugyanis a kamatemeléses időszakban ez volt az az alap, amely a kötványalapok rangsorában utolsó helyre esett. A 3 hónapos listát most pedig vezeti, ahogy esnek a hozamok. Az éves rangsorban továbbra is sereghajtó, de a kamatcsökkenési tendencia folytatódása esetén az élmezőnyben maradhat. (Az alapokat egyébként a Napi Gazdaság hétfői száma szokta rangsorolni a 3 hónapos hozamoktól kezdve a több éves rangsorokig). Mindez azt jelenti, hogy ennek az alapnak viszonylag hosszú lejáratú lehet(ett) a portfóliója.
Ha esetleg van további kérdésed, szívesen segítek.
minden6ó 2004. 11. 21. 19:06
Előzmény: #20414  Törölt felhasználó
Köszönöm a válaszodat , én a CIB-nél vagyok.Van is értékpapírszámlám.
S ajnos úgylátszik kicsit előbb tanulmányoznom kell a kötvények működését.Ez bonyolultabbnak tűnik mint gondoltam.
Te hol kezdted ezeket figyelgetni?
Törölt felhasználó 2004. 11. 20. 20:44
Előzmény: #20412  minden6ó
Szia minden6ó!
Gondolom a megújuló lekötésű bankbrtéted hozama minden hónapban változik. A lekötés mindig az aktuális hozamon újul meg. A 9,25% az éppen aktuális havi hozam.
A kérdésed első része azt sugallja, hogy kíváncsi vagy miért is a BB. Még ha nem is így tetted fel konkrétan. Még 1999-ben kezdtem alapokkal foglalkozni, akkor még kevés alap volt (1996 körül kezdtek megalakulni). A két legnagyobb szereplő az OTP és a BB voltak (ma is így van még), a többiek szerepe viszonylag marginális volt. Az OTP-t egyáltalán nem szerettem, a BB-t viszont még ajánlotta is ismerős, és tulajdonképpen az egész tőkepiaci "karrierem" ezzel kezdődött meg. Hű maradtam...
Elöljáró ban: az alapok hozama nem becsülhető meg pontosan előre, tehát ha konkrét számot kérdezel előre, akkor ilyet nem lehet mondani. A múltbeliek alapján jól megítélhetők, de persze ez nem biztos, hogy sokat jelent a jövőre nézve.
A bankbetétekkel versenyezhet egy pénzpiaci alap. Ezek hozama viszonylag jól becsülhető. Mivel a pénzüket kincstárjegyekben és repokban tartják leginkább, ezért a hozamuk legtöbbször a 3-6 havi kincstárjegy hozam és az aktuális jegybanki alapkamat (ha nem változik túl drasztikusan) átlaga, mínusz a költségek. Az alapkezelői és a letétkezelői díjak összege éves szinten 1,5-1,8% körül alakul. 12,5%-os alapkamatnál (a kincstárjegyek hozama hasonló magasságokban volt), az ilyen alapok rendre 10,5-11% körül teljesítettek. Ez az elv persze rövid távra igaz, hiszen a kincstárjegyek és a repok elég gyorsan kifutnak, ekkor újra kötik őket az aktuális piaci hozammal. Egy gond azért van, az átlagos futamidő az, ami általában 1 év alatti, tehát egyes alapok tartanak kötvényeket is, ezek a kamatemeléseknél lemaradoztak (ilyen volt például jól láthatóan az Aegon). Most ezek vezetik a pénzpiaci hozamlistát, mert a kamatok estek. Hosszú távú átlagban a hozamaikban kicsik az eltérések.
A kötvényalapok mások. Hüvelykujj szabály az, hogy hosszabb távon megverik a bankbetéteket és a pénzpiaci alapokat. A kamatemeléseknél olyan nagy veszteségeket szenvedtek, hogy ez a szabály 5 évre visszamenőleg megfordult, de most már kezd helyreállni. Mint korábban is írtam
a BB-nél lehet tudni, hogy melyik alap portfóliója hosszabb távú, mert kétféle kötvényalap van. De sok alapnál tudnám már becsülni, mert elég régóta figyelem a viselkedésüket és a hozamaik alakulását. A költségeik egy kicsivel nagyobbak.
Akkor a konkrét kérdésedre: A BB hozamairól magad is meggyőződhetsz, mert a netes adatbázisukból tetszőleges időszakra le tudod keresni a számokat. Elérhetőség: www.bpalap.hu. Ezen belül a számítások menüpont alatt találod, és válaszd a hozamszámítás adatbázisból pontot. A BB kötvény a kamatemelési tendencia alatt az alapok sorrendjében a mezőny végére csúszott, és éves szinten sokáig mínuszban volt, elég nagy tőkekiáramlás mellett. Most már a hathavi összehasonlításokban is élmezőnyös, az utóbbi három-négy hónapban már 16-18% körül pörgött évesítve. Hozamlistákat a Napi Gazdaság hétfői számának végefelé is találsz több évre visszamenőleg. Ezek hátránya, hogy mindig adott két nap között mérnek, ami különbözö két piaci időszak között mutatja az állást.
Talán még jobb tanácsot is tudnék adni neked, ha megmondanád, melyik banknál vagy. Az alapok piacát viszonylag jól ismerem. Nyilván nem kötelező a BB-hez jönni.
Én tartok pénzt kötvényalapban is, korábban le is írtam, milyen elvet követek. A pénzpiaci alapról is írtam, hogy miért tartok ott pénzt. Nekem nincs is 3-5M forintom. Ekkor már érdekes a dolog, hiszen itt már a bank is nagyobb kamatsávba teszi az összeget.
Még beszélhetnénk róla bővebben...
Törölt felhasználó 2004. 11. 20. 12:07
Előzmény: #20412  minden6ó
Sziasztok, éppen felröppentem a netre megnezni hogy hogy zartunk Bushlandban szerencsere lejjeb... . Én Frankfurtban vagyok alapkezelő és sokban ismerem a magyar helyzetet is, részben elmondásból. Itt kinnt egyrészt nagyon szigorúak az előírások atekintetben, hogy mit hogyan kell publikálni és prezentálni. Az alapok fenn vannak a Bloombergen is, ahova negyed evente elteszik a legnagyob súlyokat egy alapban, azaz egy tanacsado ha felhivja az alapot lathatja hogy volt sulyozva...masreszt az alapkezelők rendszeresen frissitik a homepageiket ahol szinten sok infot megtalalsz a pozíciókkal kapcsolatban. Otthon még sok benchmark követő alap van, és mivel az ÁP többsége közép futamidejű meg amíg 12% volt az egy éves hozam inverz görbénél nem nagyon volt ésszerű hosszúba fektetni... . Ezért volt jó pl a 10%os éves fix lekötés....de ha kiszámolod hogy mennyit eett az 5 éves papír kb 130bp-t ami durvan 5.5% árfolyamnyereség és hozzá még 9% kupon ami 14% ca akkor viszont nem nagyon jól néz ki a 9% másrészt ha a hozmok esnek a reinvestment riskbe belebuksz...szóval csak óvatosan.. .
Ahogy a szitu javul és forint erősödött várható volt hogy vágás lesz és ilyenkor ésszerűbb kilépni távolabbra.
Nekem is van kötvényem 4-5 éves és 15 éves meg alapokba is fektetek. Ha nem nagy az összeg amit befektetni akarsz érdemesebb alapba, az említett 500 vagy 50 huf peanuts... .
Ki mit vár még most a magyar piacon? Szerintem az MNB az elkö honapokban siman leccsökkenthet 8-9%ig (reál növ+infláció) de ebben kock. prémium az ócska költségvetésünk és a CA miatt nem sok van benne... . Így szerintem a hozamgörbe laposodni fog tovább... .
Na ennyi mára, ciao hétfőig.
Greenspam
minden6ó 2004. 11. 20. 10:49
Előzmény: #20411  Törölt felhasználó
Szia kaygee!
Az lenne a kérdésem ,hogy Te a BB-nél
kötvényalappal mekkora hozamot tudsz elérni éves szinten?
Én eddig a egy bankban tartottam lekötve a pénzemet (3-5M) mely 9.25%/év(megújuló,tő késedő,havi lekötés).
Én is keresek jobb hozammal járó befektetést,de ezt a pénzt nem akarom kockáztatni semennyire.
Tudnál gyakorlati tanácsot adni?
Törölt felhasználó 2004. 11. 20. 00:08
Előzmény: #20410  Törölt felhasználó
gomboc2:
Egyet értek a publikálással kapcsolatosan. Elsősorban persze a részvényalapoknál lenne értelme. Kockázatmentes megtakarításoknál azért nem kell a falnak menni.
Én sokszor nézegettem már nagyobb külföldi alapkezelők honlapjait. Mind a részvény, mind a kötvény jellegű alapoknál altalában megadják a 10 legnagyobb részarányú befektetést a portfólióban. Ezzel nyilvánvalóan a hazai alapok előtt állnak. Persze itthon azért lehet tudni, hogy az az 5-6 nagyobb részvény mindenhol ott van. Bár nem tudom, hogy a külföldi alapok milyen gyakran teszik közzé a portfóliójukat. Ha neked esetleg erről van infód, szívesen veszem.
Ami a közvetlen állampapír befektetést illeti, igazat adok neked abban, hogy azzal meg lehet verni az alapokat.
Én mindig azt mondom, hogy arra használom, amire való. Ez alatt azt értem, hogy van olyan eset, amikor érdemesnek tartom megfizetni az éves alapkezelői díjat (ahogy írtad, 1,5-2% körül vonnak belőle mindig). A likvid tőkémet pénzpiaci alapban szoktam tartani. Ennek oka egyszerűen az, hogy nem olyan nagy az összeg, hogy elérjem egy bankbetét felső összeghatárát, hogy nagyobb hozamot kapjak. Az alap megveri azt a sávot, ahová esnék. Méghozzá jóval. Emellett nem kell lekötnöm a pénzt, mert napi árfolyam van. Ez tehát megéri. A tőzsdén bizonyos esetekben fedezetként felhasználható a pénzpiaci jegy. Ez nagyon jól jön ilyen magas kamatoknál.
Ami a kötvényalapot illeti, a BB-nál minden tranzakció 500 Ft fix díjas. Van azonban egy "lépésről lépésre" nevű konstrukció, ami azt jelenti, hogyha valaki automatikusan elhelyez az alapban egy bizonyos összeget rendszeres időközönként, akkor a tranzakció 50 Ft, azaz hanyagolható. Én például a munkabéremből teszek mindig félre, automatikusan befektetődik havonta. Mivel nem nagy összegről van szó, ennyivel nyilván vicces lenne odaállni közvetlenül állampapírt venni. És minden hónapban el kellene játszani. Kedvező piaci helyzetben (ha van miből) veszek hozzá, de a rendszeres befektetés marad.
Ezért írtam, amit írtam. Természetesen, mint már mondtam, egyet értek veled abban, hogy a közvetlen állampapír befektetés megverheti az alapok költségekkel terhelt diverzifikált portfólióját.
De így már biztosan érted az én indokaimat is.
Törölt felhasználó 2004. 11. 19. 23:41
Előzmény: #20384  Törölt felhasználó
kedves kaygee
két dolgot leszögeznék elöljáróban:
1. nem akarlak semmiről se le ill. semmire rábeszélni
2. nem véleményeztem a befektetéseidet ha te elégedett vagy akkor minden ok
Én részemről nem akarok évi 1,5%ot kifizetni, illetve a befektetni való pénzem 10% tulajdonképpen készpénzben tartani. Van véleményem az állampapírpiaci mozgásokról, akkor inkább saját magam fektetek be a várakozásaimnak megfelelően. Elvileg léteznek aranykezű alapkezelők de azért a statisztikák azt mutatják hogy eléggé alulmúlják a piacot (pont azon okok miatt amit említettem fent). persze laikusok számára kiváló megtakarítási forma én mindenkinek ajánlom aki megkérdezett ilyesmiről.
Mit szólsz viszont ahhoz a problémához hogy az alapok portfoliója nem publikus. lehetne negyedévente beszámolót készíteniük. így hogyan válasszak az alapok közül. a historikus hozamok alapján szerintem nem lehet, azután pedig már csak az alapkezelő két szép szeme marad.jó hogy mindig siránkozunk a magyar lakosság primitív megtakarítási struktúráján de közben nem engednek teret annak aki szofisztikáltabban szeretné kiélni ilyen irányú aberrációit.
A kötvény jó befektetés lesz én biztos vagyok benne. további jó hozamesést.
Törölt felhasználó 2004. 11. 19. 17:38
Előzmény: #20408  Törölt felhasználó
igen ahoz hogy nagy zako legyen nem jok a feltetelek...de meg egy kicsihez sem nagyon...na csa...
Törölt felhasználó 2004. 11. 19. 17:18
Előzmény: #20407  Törölt felhasználó
Az egyértelmü, hogy 4850 alá nem fog esni... Az 5000 et se tartom reálisnak már annyira eltávolodtunk... Söt az 5100 felett elhelyezkedö kis GAP se hinném, hogy betöltésre fog kerülni. Nekem böven elég ha van egy 300 pontos egyenes esés mást nem is kérek...
Törölt felhasználó 2004. 11. 19. 17:14
Előzmény: #20406  Törölt felhasználó
OTP nem fog esni...sokat...egysz erüen tul jo a hangulat benne...probalt az lemult napokban de ahogy kicsit megjennek az eladok bejönnek a vevök...kicsi korrekcio 5100 ig max de az 5000 tuti tart...en lennek a legboldogabb ha oda leesne megint...
Törölt felhasználó 2004. 11. 19. 17:09
Előzmény: #20403  Törölt felhasználó
Szerintem vagy egész nap esünk, vagy csak a bejelentés után esünk... de esünk... esnünk kell... mélyre kell... :))) Én föleg az OTP-t látom a vesztesek között, mert egy jó lehetöség neki a hétföi nap egy rendes nagyobb esö napra mert igazából 4400 óta nem volt benne...
Molt megtarthatja a 11500
Ricsi Egisröl a mai nao után nem nyilatkozom többet...
Törölt felhasználó 2004. 11. 19. 17:07
Előzmény: #20403  Törölt felhasználó
de jol esik az USA...talan meg lejjebb megyünk otthon is hogy lejebb szalhassak be megint jo lenne...
Törölt felhasználó 2004. 11. 19. 17:06
Előzmény: #20400  zborde
De ezek nem is virágok, hanem bazi nagy ilyen pálma szerü szúrós szarok, amik minden helyzetben ki tudják nyomni az ember szemét pedig csak nekik segít, hogy ne fagyjanak meg télen :(
:)
Törölt felhasználó 2004. 11. 19. 17:04
Előzmény: #20401  Törölt felhasználó
ki mit josol hetföre? en azt hogy lejjeb nyitunk...
na jo hetveget es mindenkinek egy jo üverg Jägert kivanok estere!
Törölt felhasználó 2004. 11. 19. 17:04
Kedves Minden6ó!
Biztos vagyok benne, hogy elöbb-utóbb meg fogja hálálni a kitartásodat és a bizalmadat a TVK! Én drukkolok neked!
Éljen a Pszichológiai Hadviselés!!!
.
ui.:
Hajrá Pannonflax!
Törölt felhasználó 2004. 11. 19. 17:02
Előzmény: #20399  Törölt felhasználó

De akkor is a qva életbe. Egyszer longolok, abba is belenyomnak nyakig. GGGGGGG

Topik gazda

lehoka
4 3 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek