Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2017. 01. 21. 21:12
Előzmény: #80958  Törölt felhasználó
...na de, - egy aktuális, BÉRLŐI variációt jelzek is -, : link

...és a BÉRLET, - mondjuk 50 évre -, tudod hová szólna...?
...ki ne röhögj, - mert 2-3 éve -, ezt már leírtam...!
...csak a "föld alá"...!!!

...és még mellette, az eredetileg jelzett funkciók önmagukban is hoznák az eredményeket, és még ezek mellett, igazi belvárosi funkciók + (de csak) kiegészítésként, lakások is épülhetnének...!
...de, messze nem LAKÓPARK...!!!
Törölt felhasználó 2017. 01. 21. 15:41
Előzmény: #80958  Törölt felhasználó
...hmm...!

...ezt nem értem: "...szerintem a második körös feltételeket nem vizsgálod..."

...de vegyünk egy alapesetet, elkészül x m2 beruházás, ami NEM KERÜL ELADÁSRA, hanem csak BÉRLETBE ADÁSRA...!

...ekkor eleve kiesik a projekt menedzsment cca. 10-30%-os (olykor 100% vagy sokkal több!) többlet eredménye, ami az ingatlan értékének a L E ALKUDÁSÁBÓL "jön össze" (mint az OGYI-nál)...!
...megjegyzés: ott "leárverezésről" lehetett szó, ám az eredmény ugyan az...!

...és MIND KETTŐ abszolút J O G S Z E R Ű...!
...merthogy, az árverés és a "lealkudás" is, piaci művelet...!
...azaz, "két ember jár a piacon, az egyik "hülye", a másik "okos""...!

...és én nem szeretném, - hogy a Rába holdingból -, "hülyét" csináljanak, még JOGSZERŰEN sem...!

...ráadásul, - korábban levezettem -, hogy a részvényesek számára is, - az az előnyös -, ha SOHA nem kerül elidegenítésre a városrét...!

...de még így is, cca. 10 % mars üti a markát a kivitelezőknek (generál és alvállalkozóknak)...!

...de, nem is ez a pláne, hanem valóban az - Ö T L E T - a H A S Z N O S Í T Á S R A vonatkozóan...!

...nyilvánvalóan, egy "SZLÖMÖS" lakópark (sejtem hogy nem találod a "szlömös" minősítés értelmezését), - a pesti V. kerületi Duna parton -, úgy nézne ki, mint "tehénen a gatya"...!
...ugyan ez a helyzet, a városréten is...!

...stb. stb. stb...!
Törölt felhasználó 2017. 01. 21. 13:38
Előzmény: #80957  Törölt felhasználó
Biztos úgy van, ahogy állítod. Csak szerintem a második körös feltételeket nem vizsgálod. De légyszives cáfolj meg, csak lehetőleg objektív, számszerű tényekkel, ne azzal, hogy nem értek hozzá. Induljunk ki abból, hogy számolni legalább tudok. :)
Egyébként meg ha olyan szupertuti, hogy ide nem írod le jogdíj nélkül, akkor csinálj egy konkrét üzleti tervet, keress némi finanszírozást (most éppen olcsónak mondják), és hajrá! Én boldog leszek, ha rommá keresd magad nélkülem, és a Rába részvényesei "csak" 8-10MRD-t kapnak a telekért. De szerintem Pintértől elkezdve az MNV-ig is mindenki ezt fogja mondani, akik jelenleg semmit nem csinálnak vele.
Törölt felhasználó 2017. 01. 21. 12:50
Előzmény: #80956  Törölt felhasználó
...hmm...!

...látom, nemigen van rálátásod a piaci világra, bérletek vonatkozásában...!
...úgy tűnik (bocsi)jobbára csak annyit érzékelsz, - mint az átlag emberek -, az építkezéseket látják, miután azok eléggé látványosak...!

...a bérleti világ azonban, - messze nem látványos, sőt -, ám annál jövedelmezőbb...!

...azért írok ilyesmiket, mert van rálátásom ezekre, oszt szeretném, ha nem úgy járna a Rába, mint a nem régen linkelt OGYI...!

...de, hogy valamit is érzékelj, egy frekventált ingatlan bérleti díjából cca. 10-15 év alatt az építési költsége megtérül...!
...aztán, cca. 30 éves koráig nemigen szükséges felújítani, pláne nem amiről már írogattam...!
...a két idő között azonban tiszta nyereséget termel...!
...sőt, a 30 év utáni felújítás költsége cca. 30 % az újjáépítési költségnek...!

...nem ragoznám tovább, pedig volna ráció benne a "ragozásban", nem is kicsi...!

Törölt felhasználó 2017. 01. 21. 11:57
Előzmény: #80955  Törölt felhasználó
Ez nekem egy viccet idéz fel. ("Pedig lett volna még néhány ötletem..")
Szóval nem túl meggyőző. Hozol bérlőt, aki leperkál évente 4-500 millió bérleti díjat, akkor rendben leszünk. Egyébként a telket el kell kezdeni beépíteni, és értékesíteni. És lehet, hogy 10 év múlva a maradék(!) már olyan frekventált lesz, mint amiről regélni szoktál, de ahhoz dolgozni és befektetni kell sokat. Ehhez nem mesedélután, meg ötletparádé kell, hanem fizetőképes kereslet. Lakásra ez megvan, a többi konkrét vásárló esetén tárgyalható. Szerintem ennyi a történet. A szlömösödés pont hidegen hagy.
Törölt felhasználó 2017. 01. 21. 10:05
Előzmény: #80954  Törölt felhasználó
...hmm...!

...értelek...!
...a múltat most hagyjuk, a jövőt illetően viszont, I G E N a válaszom...!

...és itt jön képbe, - amit már néhányszor a hozzászólásaimban is jeleztem -, hogy ÖTLET PÁLYÁZATOT lenne szükséges meghirdetnie a Rábának, az ingatlan H A S Z N O S Í T Á S Á T illetően, ahol is az eredményeiben, VOLNA MIBEN VÁLOGATNIA...!

...másrészt, - ha magától nem megy -, ezt is INDÍTVÁNYOZNI illene, - a kisrészvényeseknek (mert ki másnak?!) -, merthogy a Rábának és a nagy tulajának ugye, ez a pálya, "profilidegen"...!

...na, ezen az ÖTLET PÁLYÁZATON, - magam is részt vehetnék (erre MÉG, képes vagyok) -, a már a topikban 2-3 éve leírt ötletemmel, - persze kiegészítve -, az eddig okkal elhallgatott lényegéről...!

...de, sok mindent látok még, indítványozásra szükségesnek...!

...stb. stb. stb...!

Törölt felhasználó 2017. 01. 21. 09:26
Előzmény: #80953  Törölt felhasználó
Nekem megfelel a bérbe adás is, de segíts kérlek! Mennyi bérleti díjat is termelt az elmúlt 5 évben? Van szerződés mondjuk a következő 2 évre? Hozol bérlőt?
Törölt felhasználó 2017. 01. 21. 00:52
Előzmény: #80951  Törölt felhasználó
...bocsi, - de akad EGY -, igen jelentős kritikai meglátásom is, a hozzászólásodban foglaltakra vonatkozóan...!

...nem ismeretlen, mert már régről "mantrázom", illetve már bizonyítottam is...!

...ezt írtad:

"...az ingatlan vagyon konkrét piaci hasznosításában..."

...én meg úgy értem, hogy "csapjunk az ingatlan fenekére"...!
...na, EZT NE...!!!!

...ez az ingatlan maradjon - ÖRÖKRE -, a Rába tulajdona, mert ennek bérleti díjaiból, idővel (20 év) nagyobb jövedelem biztosítható, mint a Rába jelenlegi gépipari termeléséből...!

...aztán, - bár nem cáfolható, amit leírtál -, de én élek egy kevés fenntartással, az utolsó bekezdésedbe foglaltakra vonatkozóan is...!

...merthogy, - a piac is ezt teszi -, az árfolyam növekedés megállása, ezt igazolja...!
...egy ilyen TÁMOGATÁS ugyan természetesen hozzá tesz az eredményes működéshez...!

...azonban, azt a hitelesség vesztést nem pótolja, amit a magyar bíróság, - jogerős "mantrája" -, megszüntetett annó...!
...ennek a hitelességnek a vissza szerzéséről, a korábbi hozzászólásaimban írtam...!
...ennek kijavítását is kezdeményezni lenne szükséges, ésszerű megfogalmazásban...!

...stb. stb. stb...!
Törölt felhasználó 2017. 01. 20. 22:00
Előzmény: #80951  Törölt felhasználó
...hmm...!

...értem ezeket az általánosságokat, azonban - számomra - óriási tanulság volt a tavalyi kezdeményezéseink, - úgy mond -, "zöld fülűségei"...!

...azaz, az egyeztetések lebonyolításához, az előterjesztések "formázásához", az alapszabályban biztosított 8 napos határidő, - gyakorlatilag -, ellehetetlenítheti az előterjesztések befogadását...!

...többek közt, azt gondoltam ki, hogy a menedzsment opcióján felül, én a IT tagoknak sem fix tiszteletdíjat kínálnék, hanem szintén részvény opciót, hogy számukra is legyen ÉRDEKELTSÉG, az árfolyam reális szinten tartásához, miután jelenleg ez HIÁNYZIK...!

...stb. stb. stb...!
Törölt felhasználó 2017. 01. 20. 18:15
Előzmény: #80950  Törölt felhasználó
Általában ezek tetszőleges kombinációjára. Jó esetben lesz annyi pozitív jövőképe az MNV-nek, hogy meglépik a kisrészvényesek által kifogásolt korrekciókat, és egyértelművé teszik, hogy az állami tulajdonos is érdekelt az értéknövekedésben, az osztalékfizetésben az ingatlan vagyon konkrét piaci hasznosításában, stb.
Kevésbé jó esetben a kisrészvényeseknek kell ezt előterjeszteni, és bízni abban, hogy legalább annyi józan esze lesz az MNV-nek, hogy nem fekszik keresztbe, nem provokálja tovább a kisrészvényeseket és támogatni fogja a transzparencia növelő javaslatokat, meg az SRV vásárlást, stb..
Ha egyik sem valósul meg, akkor más kottából kell játszani, de erre is van eszköz, amit használni is kell, ha mégsem lesz változás.
A következő közgyűlésen ki kell derüljön tisztán, közérthetően, hogy nem lehet a Rábának olyan menedzsere, tisztségviselője, de még csak résztulajdonosa sem, aki a részvények elértéktelenítésében érdekelt. Az ilyeneket el kell távolítani a lehetséges eszközökkel.

Ugyanakkor továbbra is azt gondolom amit hétvégén írtam: ekkora támogatást egyszerűen nem kapott volna a Rába, ha nem lenne egyenes szándéka a fejlesztés az államnak. Simán találtak volna valami kifogást. A pályázatról meg nem is szereztünk volna tudomást. De nem ez történt. Az eső trend is megtört talán, de a megerősítés még nagyon kellene, hogy nehogy a védőoltásba haljon bele a gyerek.
Törölt felhasználó 2017. 01. 20. 03:16
Előzmény: #80949  Törölt felhasználó
...hmm...!

...mire gondolsz...?

...beadjuk újra - előre egyeztetve (át szerkesztve) -, vagy úgy mond, az MNV "felszívja" a korábbiakat, oszt elfogadható (át szerkesztett) formában önmaga indítványozza azok elfogadását...?

...ha az elsőre gondolsz, akkor azt, - a közeljövőben -, el volna szükséges kezdeni (előkészülni rá)...!
Törölt felhasználó 2017. 01. 19. 19:33
Előzmény: #80947  zepi
Szerintem egész biztosak lehetünk benne, hogy ilyen mélyrepülés után minden létező eddigi kisrészvényesi javaslat téma lesz minden közgyűlésen. Csak annyi a kérdés, hogy ki terjeszti elő napirendként, milyen javaslattal és mit szavaz az MNV.
Törölt felhasználó 2017. 01. 19. 18:27
Előzmény: #80947  zepi
...hmm...!

...mrp...???

...a tavalyi rendes és nem rendes kgy.-re KIS RÉSZVÉNYESI (1%!) előterjesztések kerültek benyújtásra, több próbálkozás után, amelyből emlékeim szerint, egyet fogadott el a nagy tulajdonos...!

...nem egyszerű az előterjesztések "összehozása", pláne úgy, hogy alig van mód az EGYEZTETÉSEKRE...!

...ugyanis, a részvényesek számára, - csak 8 nap van adva arra a célra -, hogy a tőzsdei hirdetmény napjától számítottan, határozati javaslatot (készre fogalmazva), benyújthassanak...!

...nagyon nem egyszerű megfogalmazni helyesen és röviden az indítványokat, ráadásul EGYEZTETNI sem lenne szükségtelen, mind a menedzsmenttel (erre akad mód, a befektetői kapcsolattartón keresztül), azonban az MNV (74 %-os tulajdonos) esetében, ilyenről nincs tudomásom...!

...egyébként, az előterjesztések, negyedéves beszámolók, stb. a BÉT honlapján, a kibocsájtó Rábát keresve, - nem egyszerűen (nekem jojózik a szemem, a számomra szükségtelen infók, között vadászva) -, de elővarázsolhatóak, a dátum korlátok meghatározása után...!

zepi
zepi 2017. 01. 19. 17:11
Előzmény: #80946  zepi
már megtaláltam, az mrp-s javaslatra kiváncsi vagyok
vajon az idei közgyűlésen egyáltalán előkerül ?
zepi
zepi 2017. 01. 19. 16:21
Előzmény: #80945  Törölt felhasználó
a tavaly áprilisi közgyűlés határozatait hol lehet megnézni ?
Törölt felhasználó 2017. 01. 19. 15:07
Előzmény: #80944  Törölt felhasználó
...hmm...!

"...Újságíró: Korábban említette, hogy a kormányzati hivatalok után az ÁLLAMI CÉGEKNÉL is elkezdődhet a hatékonyság javítása, A LÉTSZÁM CSÖKKENÉSE. Erre mikor kerülhet sor?
Lázár János: Amikor az NFM-ben meglesz erre a bátorság..."

...link

Törölt felhasználó 2017. 01. 19. 13:39
Előzmény: #80943  d_mode
...hmm...!

...hááát, IGEN...!

...sajnos, hogy az árfolyam - már 5 éven át -, mutatja az alulértékeltségét a Rábának, nem is kismértékben...!

...merthogy, az állam tulajdonosi mértéke oly magas, hogy ennek okán, kevés befektető vállalja a "befektetésének" a "savanyítását", - azaz azt a minimális biztonságot, amit a "saját töke érték" biztosít -, hiszen akad a piacon, ettől a mértéktől jóval nagyobb biztonságot és eredményt termelő befektetési lehetőség is...!

...ami mégis rációt ad a Rába részvényeinek (vélelmem szerint elenyészőt), hogy egyszer csak módosulhat, - illetőleg egyáltalán a figyelembe vételre kerülhet -, a Rába részvény árfolyamának figyelembe vétele is, a Rába stratégiájának meghatározása során...!
...ekkor azonban, akár nagyot is szólhat...!
...vagy ha mégsem, - talán -, az elmaradt értékfejlődés, valahol mégis megtérülhet...!

...most ugyanis, - a késő tavasz óta -, amikor is a menedzsment lehívta az opcióját és 1.200-on elidegenítette, - MEGSZŰNT -, a Rába részvény árfolyam értékét, - valamennyire is -, növelő ÉRDEKELTSÉG...!

...hiszen az opció, éppen ezt a célt testesítette meg...!

...miután a nagy tulajdonos IT-be delegált személyeinek, - egyetlen darab részvénye sincs -, mitől is volna elképzelhető, hogy valamicske érdekük is fűződne, a Rába részvényei árfolyamának növelése irányába...?

...még az a gyenge motiváció is akadályozott, hogy a cca. 25%+1 részvénytulajdont megtestesítő, - közkéz hányadnak -, legalább mutatóban lenne, - egy szem -, képviselője az IT-ben...!
d_mode
d_mode 2017. 01. 19. 12:14
Előzmény: #80942  Törölt felhasználó
Gyenge,gyenge,gyenge!

Sajnos az vasarnapi első megítélesem volt a jó. Tegnap elött beleütközött a 200 naposba,de úgy visszappattant róla,mint aki kapott egy hatalmas fülest.
Sajnos eddig nagyon úgy néz ki csak a kicsiktől lattunk egy vételi probalkozást,ami rettenetesen kevés volt.
Ha 1200 alá esik,nem lesz itt fordulat,folytatódik a trend lefelé.
Trend mindig a legerősebb .......
Törölt felhasználó 2017. 01. 19. 11:47
Előzmény: #80939  Electricity
...hmm...!

...nagyon jól érzékeled, - szerintem -, a körülményeket, a Rába részvény vonatkozásában...!

...számodra is szól, a "levezetésem" amit "zepi"-nek leírtam...!
Törölt felhasználó 2017. 01. 19. 11:31
Előzmény: #80940  zepi
...KÖSZÖNÖM "zepi"...!

...ez a GRAFIKON "összefésülés", - amit elkészítettél -, nem ugyan az, mint amire szükség lenne, - AZONBAN -, ez is "mutat valamit" és messze nem haszontalanul...!

...számomra azt mutatja például, hogy a BUX érték változásával SZEMBE MEGY, azaz, MÁRCIUS elejétől kezdődően, BORZALMASAN szétnyílóan, a BUX emelkedik, a RÁBA meg elindult a VESZTŐHELYÉRE...!!!

...a részvényesek számára ugyan van védelem, a "saját töke értéke", na de, 5 éve a vételi ajánlatból az ingatlan értéket kihagyták, Tpt. ellenesen, mégis, a magyar bíróság ezt HELYBENHAGYTA...!

...szerintem, ez az oka a Rába részvény, horribilis piaci alulértékelésének, amit - miután JOGERŐS ÍTÉLET biztosítja, ezt az alulértékeltséget -, nincs más lehetőség, - ennek a megítélésnek a semlegesítésére -, mint a VEVŐ BELÁTÁSA arról, - mert ez már SAJÁT HATÁSKÖRE -, hogy kifizeti, - a volt részvényeseknek -, az értékkülönbözetet és annak kamatait (cca. 3-4 mrdFt), - MERT, a piaci megítélés változásból adódóan -, sokkal nagyobb EREDMÉNYT érhetne el, mint az értékkülönbözet kifizetésének, az értéke...!

...stb. stb. stb...!

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek