Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 04. 26. 00:56

2050 globális katasztrófák a felmelegedés miatt  

Aki bármi infóval, linkkel, véleménnyel tárgyi tudással rendelkezik a globális felmelegedésről és annak modellezhető következményeiről a nem túl távoli jövőben, az ossza meg velem.

Alaphelyzet : bolygónkon az átlaghőmérséklet a következő 40-50 évben 6 celsius fokot melegszik majd. Az elmúlt 100 évben mindez 0,5 fok volt !! A következmények beláthatatlanok. Illetve...legyen beláthatóak. Lehet(biztos) magam már ezt nem érem meg, de az átmenet nem lesz "viharos", hanem fokozatos. És már most , ma is tapasztalható hazánkban is a következménye. Fél foknak !!

Persze az édesmindegy hogy megérem vagy sem a totális káoszt. Mert eljő.

A fiatalok még nem nagyon emlékezhetnek, de 30 évvel ezelőtt hazánkban teljesen más éghajlati jellemzők voltak. Tavasz és ősz. Ezek ma már eltűntek szinte. Ma a nyár és a kánikula szinte egyik pillanatról a másikra kitör. Nincs semmi átmenet. Szinte a 4-5 fokos hidegből. Naponta változik a hőmérséklet 10-20 fokokat is akár, ez sem volt régen. Mindaz ami ma természetes, 30 éve nem volt az. Szelek hazánkban? Viharos szelek? Semmi. Budapesten 30 éve olyan elviselhetetlen volt a légkör, hogy szinte fulladozni lehetett nyaranta. Ma az állandó erős szelektől ez a veszély nem áll fenn.

Most nem vettem figyelembe , hogy egy Lada vagy egy Mercedes károsanyag kibocsájtása nem egyezik meg.

Az döbbent meg, hogy az emberek ülnek a babérjaikon , mintha semmi sem történne, holott a ma élők legalább fele a saját bőrén fogja megtapasztalni azt a pusztulást, és rettentő átalakulást (politikai, gazdasági, szociális, kultúrális....minden) és azt az embertelen állapotot, ami hamarosan eljő.

Vészmadárkodás? Ugyan....vér valóság.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 12:36
Előzmény: #79  Törölt felhasználó
Nos ! Bár én még nem vagyok végzős, de én is tanulok Éghajlattant, klimatológiát, meg sok ehhez kapcsolódó anyagot.
Másrészt a "kutatási területem"is -
Globális környezeti problémák hatása a gazdaságra, társadalomra.
A klímaváltozást , más tényezők is megerősítenek mint amit a sajtó hangoztat.
Az alábbiak bizonyított tények.
Véleményem szerint egy jelentősebb klímaváltozás amúgy is bekövetkezne a következő időszakban, ha ebből kivesszük az ember szerepét. Azt valóban nem tudjuk hogy ebben mennyi az ember szerepe.
Megfigyelésekkel igazolták, hogy a Föld története folyamán többször zajlott le Póluscsere / Pólusváltás, pólus elmozdulás.
( A Legutóbbi jelentős póluseltolódás folyamán kiszáradt egy időre a naggyából mai földközi tenger területén lévő őstenger.
Ezt a geológiai kutatások is alátámasztották.
Ebben a rendszerben ciklikusság fedezhető fel. Több geofizikus szerint a mostani klíma átalakulás nem csak az Emberi tényezők miatt történik. Egy esetleges pólusváltás / Jelentős eltolódás önmagában is előidézhet egy váltást a Glaciális-Interglaciális skálán.
Több neves geofizikus állítása szerint ezt elképzelhető hogy mi , vagy akár a gyermekeink megélhetik. Legalábbis a váltások közti időtartam szabályossága erre utal. Érdekességképpen ezek a változások okozták eddig a föld története folyamán a legextremebb klíma kilengéseket.
A Kérdés nyitva marad hogy mekkora katasztrófával járna egy ilyen esemény amennyiben ez minket is érintene esetleg ?
Mint azt már a tudományos kutatások is alátámasztják, brutális mértékű elektromágneses jelenséggel járna a folyamat. A Mágneses viharok igenis lehetségesek. Egy KM2 területen soha nem látott mennyiségben keletkezhetnek kisülések.
A Lényeg az hogy a pólus mozgások közti időtartam szabályossága arra utal hogy naggyából most kell bekövetkeznie egy újabb eltolódásnak.
Ezt a föld belseje felé kibocsátott hullámokkal, valamint a mágneses deklanációban bekövetkező változások segírtségéval mérik.
Éghajlattan tanárom szerint is ez igényel a legtöbb figyelmet, mert a föld története folyamán ezek a váltások okozták a legexteremebb klímaváltozásokat mind erejében valamint időtartamában is.
DLPH kollégának ajánlom ezt az írást amiatt hogy ebből a szempontból is lehet vizsgálódni !
Egyébként nem gondoltam volna hogy egy ily nagy "Tőzsdeguru"-t is foglalkoztatnak ezek a dolgok.
Példét lehet itt mindenkiről venni, akik ide írtak ebbe a topikba, valamint többeknek értékes hozzászólásai voltak a témához.
Tudjátok valamelyik könyvben olvastam hogy Amerikában először valamikor a 80-as években kérdezte meg egy szakmai befektető egy induló projekt anyagi finanszirozásának szervezésénél-
És ez mennyire káros a környezetünkre ?
Sasjnos ez a gondolkozásmód még ma is ritka.
Ha már nem tanítanak mindenkit környezettudatos gondolkodásra, segítsünk egymásnak tanulni.
Folyt. Következik !
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 09:18
Előzmény: #76  Törölt felhasználó
Kína, India, Indonézia, általában a távolkelet ...
Részben a nagyszámok törvénye, részben a kultura illetve annak hiánya lesz az oka, amiért ennyien meg fognak halni.
Gaia ...
Valóban teszi a dolgát.

Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 07:58
Előzmény: #77  sly36
van a spájzban két doboz szifonpatronom, mennyi lehet az értéke??? :))
sly36
sly36 2008. 04. 27. 07:44
Előzmény: #76  Törölt felhasználó
Hamarosan megnyílik Kína első széndioxid-tőzsdéje
link
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 04:16
hogy mennyire nem tudják még a tudósok sem, hogy mi történik, arra jó példa, hogy újabban nem global warming, hanem global climate change az elfogadott szóhasználat. Abban nagyjából megegyeznek, hogy "valami" történik, de itt meg is áll a tudomány. Arról, hogy mennyiben vagyunk nemcsak elszenvedői, hanem okozói a folyamatnak, még inkább megoszlanak a vélemények. Viszont nem ejtettetek szót egy nagyon lényeges - főleg az utóbbi év eseményeinek fényében - dologról. A nemesített, uram bocsá, génmanipulált növények nagyon érzékenyek már csekély éghajlatváltozásra is. Az új búzafajták gyökere nagyon silány, mert a kalászra "optimalizálták", Magyarán: a klímaváltozás legelső globális hatása lehet, hogy a termésátlagok bizonyos helyekent drasztikusan lecsökkennek, ergo, nem lesz mit enni. Ez - párhuzamosan a népességrobbanással - akár milliárdos nagyságrendű lakosságpusztulásokat is hozhat. Persze mondják, sokan, hogy így szabályoz Gaia. Azért jó lenne a pusztulás fősodrából kimaradni.

tisztelettel
drpsimon
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 03:06
Előzmény: #74  Törölt felhasználó
Thaiföld cunami. Ezt előzte meg egy bazinagy jégdarab leválása az Antarktiszról.
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 02:30
Előzmény: #73  Törölt felhasználó
A tőzsdék alapvetően long bázistrendjét, mely évszázados tény, a klímaváltozás megfordítja. Állítólag. Elhiszem. Hogy ez mit jelent?
Hát.. pld a "fogyasztói társadalom" halálát. A közgazdaságtani dogmák eltűnését, melyek az állandó, következméynek nélküli növekedést propagálandó - készítenek naponta 10 új érvet teljesítménybérbe.

Az egész bolygó tartós és mély gazdasági "recesszióba" süllyedését.

A túlélők pedig rájönnek, hogy a pénz nem ehető.Annyit ér, amennyi meleget ad, ha papírból van és begyújt vele az ember.

Rotchildék most törik a fejüket, mi a fene is legyen.....valami tök újat kell kitalálni....de sebesen...a nemesfémek korszaka visszatérhet (szerintem), arany....? Sanszos.
Mindenestre minden állam röhöncsélve válik meg tőle, mi is (Mo.) eladtuk az aranykészletünket. De ki veszi?

Az embereknek nem hitel kell majd, hanem egy hely, ahol biztonságban létezhetnek egyáltalán. És ami meleget ad, megvéd a csapadéktól megvéd a hőségtől vagy az iszonyú hidegtől. Az embereket nem fogja érdekelni a kutya, a virág a kertben, a kiporszívózott szoba....mert nem lesz. Egy vihar bármikor eltörölheti a föld színéről az egész házát. Elektromos áram....érdekes...
föld alá tenni iszonyú költséges a drótokat.

Az embereket ezek szerint nem is oly sokára az fogja érdekelni, hogy megérjék a holnapot.

Riogatás vége.
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 02:04
Előzmény: #72  Törölt felhasználó
link
link
link
link

ezen van egy chart - nem lehetséges még a visszateszt sem, a trend adott, a teteje megjósolhatatlan, nem shortolható
link

link

ez nem ködösít
link

link

És végül ez nem semmi, megér egy elolvasást - lehet megdöbbenni,....íme egy halandzsaművész :
link

Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 01:34
Előzmény: #71  Törölt felhasználó
rossz :
" hiszen egyre több és erősebb hurrikánok pusztítanak évről évre. "

jó :
hiszen egyre több és erősebb hurrikán pusztít évről évre.
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 01:31
Előzmény: #70  Törölt felhasználó
"Ezzel csak azt akartam mondani, hogy van ahol eljutottak odáig, hogy talán jobb felkészülni a rosszabbra. A pesszimista legfeljebb kellemesen csalódik, de az optimistát csúnya meglepetés érheti."

ezzel tökéletesen egyetértek.

"Nekem ez a lényeg. Annyira összetett rendszer, hogy fogalmunk sincs minek milyen hatása lehet vagy lesz. "

Ez viszont sajnos nem teljesen igaz. A hatások természete, ideje ismert.
Lényegi különbség nincs. A totális káosztól az elviselhetetlen szintjén át az emberiség teljes politikai-gazdasági-etnikai átalakulásáig terjednek a "jóslatok" de a lényegben egyetértés van. Az anomáliák pontos jellegét, pontos gyakoriságát, pontos kölcsönhatásukat már nehezebben modellezik. Tudtommal. Vissazfordíthatatlan folyamatról van szó. Lassítani a közeljövőre már nem lehet, nincs rá mód, vagy nem ismert a módja. A drámai időjárásromlást követő további pár száz év nagyarányú romlását lehet elméletben lassítani vagy jó esetben megállítani. Állítólag. De nem tudni hogyan.

Az életünk az időjárástól függ. Teljesen ki vagyunk neki szolgáltatva. Csak épp ez nem nagyon tudatosul az emberekben. Egy ilyen augusztus 20-i vihar a Duna felett elképzelhetetélen volt 30 éve. Most is elég megdöbbentő a hevessége. Képzeljünk el egy élethelyzetet, amikor kétnaponta öklömnyi nagyságú jégesődarabok hullanak az égből, úgy kell naponta munkába menni, és az olyan szélviharok, mely akkor augusztus 20-án megjelent,szintén minden második nap tombol, csak épp nem a Duna felett , hanem mondjuk 3 megyényi területen, és villámgyorsan mozog közben. Milyen ingatlanok milyen autók, lennének akkor? Milyen ingatlanárak, biztosítási díjak, nem tudom...belegondolni sem lehetséges. És ami a fő bajom, ez 1000 tényezőből csak kettő, és máris nem bírom végiggondolni, milyen következményekkel járna. Annyira összetett.

2 éve kb? (ha valaki tudja javítson ki)...egy hatalmas jégdarab szakadt le az Antarktiszról. Ott úszkált , Ausztrália felé közelítve még olvastam,. hogy repülőjáratokat szerveztek, és nézeggették a magasból azt az óriási jégdarabot (JELLEMZŐ) , melynek méretét nem ismerem (pedig olvastam, de nem emlékszem) , de az biztos, hogy egy Usa államhoz hasonlították a méretét. Aztán szépen olvadt, végül nem tudom mi lett vele, nyilván beleolvadt mára az óceánba.Az viszont figyelemre méltó volt, hogy rá fél évre kb (?) vagy kevesebb(?) volt az az óriási hullám, amelyik egy szigetországot ott Ausztráliától északabbra teljesen beborított szinte szökőárszerűen. Segélyezések meg tévéadások meg ami kell szóltak akkor erről. De sajna nem rémlik melyik szigetország ez pontosan. Nincs összefüggés? Lehet. De lehet, hogy mégis...

A hurrikánok...azért szólok megint erről, mert ezek kialakulása, természete, tulajdonságai elég ismertek a szakemberek előtt. Tudvalévő, automatikusan , minden évben megjelenik ez az időjárási képződmény, kikerülhetetlenül, ha az óceán hőmérséklete X fokot elér (x nem tudom mennyi). Így aztán MOST MÉG, a Ráktérítő és a Baktérítő között alakulnak ki, óriásiak is, és tombolnak. Könyörtelenül. Olyan erős szélviharok ezek, melyeket hazánkban szerencsére eddig nem tapasztalhattunk meg. A szárazföld fölé érve megszűnik az a hatás, ami ezt a ciklont erősíti, így idővel lecsendesedik. És az már biztos, ezt még modellezni sem kell, hogy minél magasabb (tizedfokokban) az óceán hőmérséklete, annál nagyobb lesz a "menetrendszerűen " elkészülő hurrikán. Több fokkal magasabb hőmérséklet katasztrófális nagyságú hurrikánokat készít. És ez a Ráktérítő és Baktérítő közötti kialakulási sáv jócskán ki fog szélesedni.

Azért ezt a példát hoztam fel, mert itt egy szemernyi modelleznivaló sincs, ez a valóság. Mely megfigyelhető most is, hiszen egyre több és erősebb hurrikánok pusztítanak évről évre. Sajnos. Nem riogatni akarok, csak nem értem..... az emberek ezt nem tudják?
Furcsa.
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 00:16
Előzmény: #69  Törölt felhasználó
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy van ahol eljutottak odáig, hogy talán jobb felkészülni a rosszabbra. A pesszimista legfeljebb kellemesen csalódik, de az optimistát csúnya meglepetés érheti.
Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 00:12
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
"Ha valami nem modellezhető biztonsággal, akkor a valóság alá vagy fölé irányban is eltérhet a modellezett állapottól."

Nekem ez a lényeg. Annyira összetett rendszer, hogy fogalmunk sincs minek milyen hatása lehet vagy lesz.

Lehet persze elméleteket ütköztetni, de nekem nagyjából tippelésnek tűnik. A metorológus mennyi időre előre tudja megbecsülni a helyi időjárást?

Valószínűleg nem lesz jobb a helyzet, megszoktuk az elmúlt 200 év környezetét, de semmi sem állandó. Ehhez képest bármilyen irányba mozdul majd a jövőben, az rosszabb lesz. Voltak igen komoly ingadozások az elmúlt 2000 évben is, és várható a köv. 50 évben is...
A Golf-áramlat a legjobb példa arra, hogy azt sem tudjuk hideg lesz vagy meleg? Mármint a konkrét következmény.

Ezzel egyáltalán nem bagatellizálom a problémát, sem az emberiség szerepét benne, csak úgy látom, nincs igazán értékelhető eredménye a tudománynak e téren.

Az ózon esetén nem mindegy milyen ózonról beszélünk - talajszint közeli vagy sztratoszférikus.
A sztratoszférikus a fontos az UV szempontjából, a talaj közeli inkább káros az élővilágra.

Feltételezik, hogy a növekvő repülőgépforgalom még komoly gondokat okozhat majd a "felső" ózonszintben.

11és 3 között ne napozz, egyáltalán ne szolizz, a legerősebb naptejet használd mindig, és néha menj egy bőrgyógyászati szűrésre, ahol számítógépen tárolják a felvételeket későbbi összehasonlításhoz.. (Ausztráliában ez a módszer terjedt el, nem véletlenül, és már nálunk is elérhető.)

Magyarországon olyan gátakat építenek a folyók mellé, amelyek a 100 évente egyszer előforduló, legnagyobb árvíznek ellenállnak. Volt az utóbbi 10 évben legalább 2 ilyen :)
Hollandiában olyan védőgátrendszert építettek, ami az 1000 évente egyszer bekövetkező rekordárvíznek is ellenáll. Még talán népszavaztak is róla, de ebben nem vagyok biztos...
Most kezdik felhúzni az első úszó házakat, amik tulajdonképpen le vannak horgonyozva trükkös szerkezetekkel, de egyébként úsznak a víz felszínén. Bármilyen vízszintet kibír. Napelemes, meg passzív, meg ami csak belefér. Nem túl esztétikusak, de a szemléletbeli különbség talán érezhető az országok között.

Törölt felhasználó 2008. 04. 27. 00:00
Előzmény: #67  Törölt felhasználó
Már rizs se lesz? "Játék" az árral
2008-04-26 17:41:51

Vietnam júniusig meghosszabbította rizsexportjának korlátozását: a Mekong deltájában betakarított jó tavaszi termés ellenére a március végén életbe lépett korlátozást kiterjesztik

A korlátozás célja egyfelől a hazai ellátás biztosítása, másfelől a kisebb export árfelhajtó hatású a világpiacon.

Vietnam Thaiföld után a világ második rizsexportőre, az idén már több mint egymillió tonna rizst exportált 400 millió dollár értékben.

A kibontakozóban levő globális élelmiszerválság közepette a chicagói terménytőzsdén a múlt héten rekordot döntött a rizsár, és a világ legnagyobb rizsexportőr országában, Thaiföldön is tonnánként már ezer dollár fölé nőtt a gabonaféle ára, az év eleje óta közel megháromszorozódva.

A válságot súlyosbítja, hogy a fontos rizstermelő országok már exportkorlátozásokat léptettek életbe: így India és Vietnam már leállította a rizskivitelt, a hazai árrobbanás megakadályozására és a készletek biztosítására.

Szerdán Brazília döntött így. Thaiföldön rizspiaci szakértők szerint az idén akár 1380 dollár fölé nőhet a rizs tonnánkénti ára, az év eleji 380 dollárról. A thaiföldi kormány ugyanakkor nem akar exportkorlátozást bevezetni.

Törölt felhasználó 2008. 04. 26. 23:43
Előzmény: #66  Törölt felhasználó
nem annak tűnt -:))), de elhiszem, sokan eltévesztik a készpénzt -:), csak olyan mókás a kézpénz, de nekem tetszik, amúgy -:), ha az én kezemben van -:), .
....amúgy itt viszont nem feltétlen kellett volna javítani, mert szén monoxid is, bár előttem nincs szakdoli, így nem vágom az "egzakt" számokat -:)))) de, jó látni, Sárika -:)
Törölt felhasználó 2008. 04. 26. 22:47
Co2
Törölt felhasználó 2008. 04. 26. 22:41
Persze a fogyasztás is számít,de hol van ahhoz képest hogy:Ch4-mezőgazdaság.aerosolok:ipar,NOX:közlekedés,CFC:ipar,Co:közl.+egyéb
Törölt felhasználó 2008. 04. 26. 22:37
Előzmény: #61  TrendMan
Aha.
"Az Epica folyamatosan elemzi a jégmag légköri gázait, azonban az előzetes eredmények arra utalnak, hogy a jelenlegi széndioxid-szint rendkívül magas. "Soha nem volt tapasztalható olyan mértékű üvegházhatást okozó gáz felgyülemlése, mint napjainkban" - mondta Dr. Wolff. "

nagyon jó....

"Nem fenyeget a következő jégkorszak, mi több, a globális felmelegedés még valószínűtlenebbé teszi bekövetkezését, azzal szemben, amit a Holnapután című film jósol" - mondta Dr. Wolff.

..előtte a cikk a ciklikus lehűlést taglalja, mint a Föld Nap körüli keringési távolságának hozadákát, ezt szembeállítani ezzel a filmmel...ez csak egy film, de sajnos a forgatóköny szerint az ott bemutatott jégkorszak oka nem ez volt, hanem a Golf áramlat leállása...szóval ez így nem jó kedves internetes újságíró úr

"Hatalmas viták zajlanak arról, hogy vajon az ember változtatta-e meg az éghajlatot" - tette hozzá McManus professzor. "Ahhoz azonban nem fér kétség, hogy az ember megváltoztatta a légkört, az üvegházhatást okozó gázok megnövekedett szintje geológiailag hihetetlen."

ezt elhiszem
TrendMan 2008. 04. 26. 22:27
Előzmény: #61  TrendMan
A fogyasztói szokásokról:

A Dallas annak idején azért lett a legnépszerűbb sorozat, mert mindenki megnézte, hogy a munkahelyen meg az iskolában ne legyen sült hal, amikor a többiek arról beszélnek, mi volt a tegnapi epizódban.
Ezt hívják szociális hatásnak.

Ez működik ma is a felesleges ill. elkerülhető vásárlás esetén.
Azt kellene kitalálni, hogyan lehet ezt a hatást megfordítani ?
Törölt felhasználó 2008. 04. 26. 22:25
Term. elütés volt,csak tudod én közben vizsgára tanulok.Amérőhálózat nem egzakt,hanem on-line,automatizált adattárolóval.
Dlph!Kezdem sejteni mit is mondtál.
TrendMan 2008. 04. 26. 22:24
Előzmény: #60  Törölt felhasználó
Egy kis háttérolvasmány:

link

Topik gazda

DLPH_
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek